Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - SEPTEMBRIE : Medic cu salariu de aproape un sfert de miliard

- Ştiţi ce salariu are şeful de la Medicină Legală?
- Nu…
- Aproape un sfert de miliard de lei vechi.
- Pe an, nu…?
- Nu, pe lună.

Dialogul acesta l-am purtat cu directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică. El nu a fost însă singular. O mulţime de oameni cu funcţii importante în Botoşani, care au o legătură mai mult sau mai puţin directă cu Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) au rămas „interzişi” cînd au aflat care este nivelul salarizării la această unitate.

Salarii

Salariu brut de 24.165 lei pentru şeful de la Medicină Legală

După cum se poate vedea şi în fotocopie, în luna mai a acestui an şeful SJML, medicul primar de medicină legală Carmen Marcu, a avut un salariu brut de nici mai mult, nici mai puţin de 24.165 de lei şi unul net de 16.954. Este cea mai mare leafă care se plăteşte la SJML Botoşani, însă nici celelalte nu sunt tocmai de lepădat. Vasile Isăilă, tot medic primar de medicină legală a avut în aceeaşi lună un salariu brut de 18.412 lei şi unul net de 12.918 lei. Chimiştii unităţii cîştigau în brut la acea dată peste 6.500 de lei, majoritatea asistenţilor peste 5.000 de lei, iar şoferul avea aproape 2.000 lei. SJML Botoşani are în total 16 angajaţi, iar în luna mai a acestui an cheltuială salarială a fost de 108.822 lei, ceea ce înseamnă o medie brută de 6.801 lei.

CJ nu are treabă cu salariile de la SJML…

Statutul SJML la ora actuală faţă de instituţiile care finanţează activitatea sanitară în judeţul Botoşani nu este unul chiar foarte clar. Astfel, acesta a fost introdus în hotărîrea prin care cele şase din spitale de interes judeţean din Botoşani au trecut de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Judeţean, în urma unui protocol de predare-primire încheiat între conducerile DSP şi CJ, reprezentate la acea dată de medicul Ovidiu Mimor, respectiv preşedintele Mihai Ţâbuleac. Acesta din urmă susţine că nu ştia de nivelul salarizării de la SJML şi că retribuţiile, oricum, nu sunt asigurate din fondurile instituţiei pe care o conduce. „Nu mă băgaţi şi în chestia asta că nu am nici o legătură”, a afirmat Mihai Ţâbuleac.

Conducerea Casei de Asigurări arată spre DSP…

CASReprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), instituţie care finanţează marea partea a activităţii sanitare din Botoşani, susţin la rîndul lor că nu au vreo răspundere în ceea ce priveşte salariile de la SJML. Aceasta deoarece CAS nu are contract cu SJML, aşa cum are, de exemplu, cu spitalele din judeţ. „Nici nu ştiu cum funcţionează. Probabil că sunt o unitate de sine stătătoare, precum Ambulanţa. Nu ştiu cum sunt plătiţi, dar ştiu că au o grilă separată de salarizare şi mi se pare normal”, ne-a declarat Carmen Nicolau, directorul economic al CAS. Potrivit acesteia, salariile ar fi considerabil peste cele plătite în medul sanitar botoşănean deoarece angajaţii SJML ar lucra în condiţii deosebite trebuind, printre altele, să efectueze disecţii pe cadavre. Totodată, adjunctul de la CAS ne-a spus că DSP ar trebui să ştie cu exactitate cum şi de ce s-a ajuns la aceste lefuri.

… Iar DSP-ul spre minister

Conducerea DSP susţine însă la rîndul ei că nu este răspunzătoare de nivelul salarizării de la SJML. DSP„Banii vin de la Institutul de Medicină Legală, care este structură proprie a Ministerului Sănătăţii. La un moment dat a fost prin DSP, dar acum nu mai este. Salariile poate sunt mai mari, dar sunt medici anatomopatologi şi se lucrează pe cadavre”, a menţionat Felicia Beleca, director interimar al DSP. Potrivit acesteia, SJML este subordonat doar administrativ Direcţiei de Sănătate Publică, în schimb, instituţia pe care o conduce neasigurînd fondurile necesare pentru plata salariilor.

Salariile sunt susţinute de Ministerul Sănătăţii

Şi atunci cum s-a ajuns la salarii asemănătoare celor plătite în sistemul sanitar din Occident? La Bucureşti funcţionează Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, ca unitate cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii. În cinci oraşe universitare din ţară, Iaşi pentru Moldova, îşi desfăşoară activitatea cîte un Institut Zonal de Medicină Legală care de asemenea are personalitate juridică şi este subordonat administrativ Ministerului Sănătăţii. Mai departe, în oraşele reşedinţă de judeţ funcţionează Serviciul Judeţean de Medicină Legală, care, spre deosebire de cel zonal, este subordonat DSP şi nu direct ministerului. Totuşi, în ceea ce priveşte finanţarea, DSP nu are vreo implicare. Pentru asigurarea acesteia s-a încheiat un contract între Spitalul Judeţean Botoşani şi institutul zonal de la Iaşi. Practic, banii îi dă Ministerul Sănătăţii, în baza acestui contract, prin „Mavromati”, fără însă ca unitatea medicală să contribuie cu fonduri proprii la asigurarea salariilor. Mai departe, cadrele de la SJML sunt trecute pe o altă grilă de salarizare decît celelalte care activează în sistemul sanitar. Aceasta a pornit tocmai din 1993 şi conferă cadrelor de medicină legală salarii duble faţă de cele clinice. La aceste lefuri duble se adaugă şi sporurile, care sunt de pînă la 100%. Inclusiv în legea salarizării unice se stipulează că cei de la medicina legală au coeficienţi dubli de salarizare. În acest fel s-a ajuns la retribuţiile menţionate.

Medicii de la SJML cred că lefurile sunt justificate deoarece lucrează pe cadavre

SJML

Medicii de la SJML Botoşani nu neagă veniturile amintite, însă în opinia lor acestea sunt perfect justificate. „Sigur că, dată fiind situaţia economico-socială de la noi, pot părea mari, dar aici se lucrează cu cadavre. Sunt cheltuieli susţinute de Ministerul Sănătăţii. Înainte banii veneau prin DSP, dar după aplicarea legii cu descentralizarea au venit prin institutul de la Iaşi”, ne-a declarat Carmen Marcu, medic legist şef SJML. Potrivit acesteia, volumul de activitate al angajaţilor este unul considerabil şi creşte de la an la an. Astfel, anul trecut s-au eliberat 1.363 certificate medico-legale la solicitarea a diverse persoane fizice şi 350 la dispoziţia organelor de urmărire penală sau a instanţelor judecătoreşti, iar în acest an s-a atins deja numărul de cazuri din 2009. În plus, medicii de la SJML susţin că desfăşoară o activitate în care sunt utilizaţi solvenţi organici şi alte substanţe, lucrînd în general într-un mediu cu risc ridicat de îmbolnăvire. „La noi se lucrează cu cadavre care pot fi de numai 24 de ore sau vechi de cinci ani, aşa că nu ştiu dacă trebuie să mai întrebe cineva de salarii. Nu avem costume speciale de astronauţi ca să fim protejaţi de tot ce este acolo”, ne-a spus şi Vasile Isăilă, medic primar de medicină legală. Reprezentanţii SJML mai arată că asigură permanenţa şi că pot fi chemaţi la orice oră din zi şi noapte pentru a examina un cadavru, fără a putea refuza pe motiv că se află în afara programului de lucru. Totodată, laolaltă cu ceilalţi bugetari şi lor le-au scăzut salariile cu 25% astfel încît acum nu mai au retribuţiile din fotocopie.

1.540 de lei era în luna mai salariul mediu brut la Botoşani şi 6.801 lei la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, în timp ce lefurile medii nete erau de 1.129 lei, respectiv 4.785 lei.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Nici vreo instituţie sau vreo autoritate n-a luat vreo măsură sau n-a cerut o verificare pentru a se afla cum este posibil ca un medic să fie plătit de statul român cu atîta bănet. În consecinţă, cadrele de la Medicina Legală au fost afectate doar de reducerea aplicată tuturor bugetarilor.

Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Eu as da oricui altcuiva poate dublu salariilor care sunt in fotocopie dar sa faca ce fac acesti medici si care nu sunt mai multi de 3.
11 ianuarie 2011, 10:45
Mai tantalailor salariile acestor medici sunt normale la ce munca fac,anormale sunt salariile cele mici care ar trebui imediat marite sa se ajunga sa poata lumea trai decent.termina-ti cu gindirea asta comunista ca unii au salarii mari SA LE TAIEM CA SUNT NESIMTITE
26 septembrie 2010, 12:47
sa nu fim rautaciosi la ce meserie au...merita banii!
21 septembrie 2010, 19:12
daca nu au costume speciale atunci sa isi cumpere .... la salariile colosale pe care le au ..... au cu ce...
21 septembrie 2010, 14:18
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.