Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - SEPTEMBRIE : Medic cu salariu de aproape un sfert de miliard

- Ştiţi ce salariu are şeful de la Medicină Legală?
- Nu…
- Aproape un sfert de miliard de lei vechi.
- Pe an, nu…?
- Nu, pe lună.

Dialogul acesta l-am purtat cu directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică. El nu a fost însă singular. O mulţime de oameni cu funcţii importante în Botoşani, care au o legătură mai mult sau mai puţin directă cu Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) au rămas „interzişi” cînd au aflat care este nivelul salarizării la această unitate.

Salarii

Salariu brut de 24.165 lei pentru şeful de la Medicină Legală

După cum se poate vedea şi în fotocopie, în luna mai a acestui an şeful SJML, medicul primar de medicină legală Carmen Marcu, a avut un salariu brut de nici mai mult, nici mai puţin de 24.165 de lei şi unul net de 16.954. Este cea mai mare leafă care se plăteşte la SJML Botoşani, însă nici celelalte nu sunt tocmai de lepădat. Vasile Isăilă, tot medic primar de medicină legală a avut în aceeaşi lună un salariu brut de 18.412 lei şi unul net de 12.918 lei. Chimiştii unităţii cîştigau în brut la acea dată peste 6.500 de lei, majoritatea asistenţilor peste 5.000 de lei, iar şoferul avea aproape 2.000 lei. SJML Botoşani are în total 16 angajaţi, iar în luna mai a acestui an cheltuială salarială a fost de 108.822 lei, ceea ce înseamnă o medie brută de 6.801 lei.

CJ nu are treabă cu salariile de la SJML…

Statutul SJML la ora actuală faţă de instituţiile care finanţează activitatea sanitară în judeţul Botoşani nu este unul chiar foarte clar. Astfel, acesta a fost introdus în hotărîrea prin care cele şase din spitale de interes judeţean din Botoşani au trecut de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Judeţean, în urma unui protocol de predare-primire încheiat între conducerile DSP şi CJ, reprezentate la acea dată de medicul Ovidiu Mimor, respectiv preşedintele Mihai Ţâbuleac. Acesta din urmă susţine că nu ştia de nivelul salarizării de la SJML şi că retribuţiile, oricum, nu sunt asigurate din fondurile instituţiei pe care o conduce. „Nu mă băgaţi şi în chestia asta că nu am nici o legătură”, a afirmat Mihai Ţâbuleac.

Conducerea Casei de Asigurări arată spre DSP…

CASReprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), instituţie care finanţează marea partea a activităţii sanitare din Botoşani, susţin la rîndul lor că nu au vreo răspundere în ceea ce priveşte salariile de la SJML. Aceasta deoarece CAS nu are contract cu SJML, aşa cum are, de exemplu, cu spitalele din judeţ. „Nici nu ştiu cum funcţionează. Probabil că sunt o unitate de sine stătătoare, precum Ambulanţa. Nu ştiu cum sunt plătiţi, dar ştiu că au o grilă separată de salarizare şi mi se pare normal”, ne-a declarat Carmen Nicolau, directorul economic al CAS. Potrivit acesteia, salariile ar fi considerabil peste cele plătite în medul sanitar botoşănean deoarece angajaţii SJML ar lucra în condiţii deosebite trebuind, printre altele, să efectueze disecţii pe cadavre. Totodată, adjunctul de la CAS ne-a spus că DSP ar trebui să ştie cu exactitate cum şi de ce s-a ajuns la aceste lefuri.

… Iar DSP-ul spre minister

Conducerea DSP susţine însă la rîndul ei că nu este răspunzătoare de nivelul salarizării de la SJML. DSP„Banii vin de la Institutul de Medicină Legală, care este structură proprie a Ministerului Sănătăţii. La un moment dat a fost prin DSP, dar acum nu mai este. Salariile poate sunt mai mari, dar sunt medici anatomopatologi şi se lucrează pe cadavre”, a menţionat Felicia Beleca, director interimar al DSP. Potrivit acesteia, SJML este subordonat doar administrativ Direcţiei de Sănătate Publică, în schimb, instituţia pe care o conduce neasigurînd fondurile necesare pentru plata salariilor.

Salariile sunt susţinute de Ministerul Sănătăţii

Şi atunci cum s-a ajuns la salarii asemănătoare celor plătite în sistemul sanitar din Occident? La Bucureşti funcţionează Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, ca unitate cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii. În cinci oraşe universitare din ţară, Iaşi pentru Moldova, îşi desfăşoară activitatea cîte un Institut Zonal de Medicină Legală care de asemenea are personalitate juridică şi este subordonat administrativ Ministerului Sănătăţii. Mai departe, în oraşele reşedinţă de judeţ funcţionează Serviciul Judeţean de Medicină Legală, care, spre deosebire de cel zonal, este subordonat DSP şi nu direct ministerului. Totuşi, în ceea ce priveşte finanţarea, DSP nu are vreo implicare. Pentru asigurarea acesteia s-a încheiat un contract între Spitalul Judeţean Botoşani şi institutul zonal de la Iaşi. Practic, banii îi dă Ministerul Sănătăţii, în baza acestui contract, prin „Mavromati”, fără însă ca unitatea medicală să contribuie cu fonduri proprii la asigurarea salariilor. Mai departe, cadrele de la SJML sunt trecute pe o altă grilă de salarizare decît celelalte care activează în sistemul sanitar. Aceasta a pornit tocmai din 1993 şi conferă cadrelor de medicină legală salarii duble faţă de cele clinice. La aceste lefuri duble se adaugă şi sporurile, care sunt de pînă la 100%. Inclusiv în legea salarizării unice se stipulează că cei de la medicina legală au coeficienţi dubli de salarizare. În acest fel s-a ajuns la retribuţiile menţionate.

Medicii de la SJML cred că lefurile sunt justificate deoarece lucrează pe cadavre

SJML

Medicii de la SJML Botoşani nu neagă veniturile amintite, însă în opinia lor acestea sunt perfect justificate. „Sigur că, dată fiind situaţia economico-socială de la noi, pot părea mari, dar aici se lucrează cu cadavre. Sunt cheltuieli susţinute de Ministerul Sănătăţii. Înainte banii veneau prin DSP, dar după aplicarea legii cu descentralizarea au venit prin institutul de la Iaşi”, ne-a declarat Carmen Marcu, medic legist şef SJML. Potrivit acesteia, volumul de activitate al angajaţilor este unul considerabil şi creşte de la an la an. Astfel, anul trecut s-au eliberat 1.363 certificate medico-legale la solicitarea a diverse persoane fizice şi 350 la dispoziţia organelor de urmărire penală sau a instanţelor judecătoreşti, iar în acest an s-a atins deja numărul de cazuri din 2009. În plus, medicii de la SJML susţin că desfăşoară o activitate în care sunt utilizaţi solvenţi organici şi alte substanţe, lucrînd în general într-un mediu cu risc ridicat de îmbolnăvire. „La noi se lucrează cu cadavre care pot fi de numai 24 de ore sau vechi de cinci ani, aşa că nu ştiu dacă trebuie să mai întrebe cineva de salarii. Nu avem costume speciale de astronauţi ca să fim protejaţi de tot ce este acolo”, ne-a spus şi Vasile Isăilă, medic primar de medicină legală. Reprezentanţii SJML mai arată că asigură permanenţa şi că pot fi chemaţi la orice oră din zi şi noapte pentru a examina un cadavru, fără a putea refuza pe motiv că se află în afara programului de lucru. Totodată, laolaltă cu ceilalţi bugetari şi lor le-au scăzut salariile cu 25% astfel încît acum nu mai au retribuţiile din fotocopie.

1.540 de lei era în luna mai salariul mediu brut la Botoşani şi 6.801 lei la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, în timp ce lefurile medii nete erau de 1.129 lei, respectiv 4.785 lei.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Nici vreo instituţie sau vreo autoritate n-a luat vreo măsură sau n-a cerut o verificare pentru a se afla cum este posibil ca un medic să fie plătit de statul român cu atîta bănet. În consecinţă, cadrele de la Medicina Legală au fost afectate doar de reducerea aplicată tuturor bugetarilor.

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Eu as da oricui altcuiva poate dublu salariilor care sunt in fotocopie dar sa faca ce fac acesti medici si care nu sunt mai multi de 3.
11 ianuarie 2011, 10:45
Mai tantalailor salariile acestor medici sunt normale la ce munca fac,anormale sunt salariile cele mici care ar trebui imediat marite sa se ajunga sa poata lumea trai decent.termina-ti cu gindirea asta comunista ca unii au salarii mari SA LE TAIEM CA SUNT NESIMTITE
26 septembrie 2010, 12:47
sa nu fim rautaciosi la ce meserie au...merita banii!
21 septembrie 2010, 19:12
daca nu au costume speciale atunci sa isi cumpere .... la salariile colosale pe care le au ..... au cu ce...
21 septembrie 2010, 14:18
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.