Ancheta săptămânii
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO

Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.

Bar sau benzinărie?


La ieșirea din Hudum spre Baisa funcționează de mai mulți ani o benzinărie din rețeaua ”Cristal” care în partea din spate are și un rezervor GPL.


Vecinii care au case și terenuri au sesizat Prefectura, Inspectoratul pentru Situații de Urgențe și Primăria Curtești că, ”stația de GPL este neconformă, fiind amplasată la 10 metri de cea mai apropiată locuință și la mai puțin de 50 metri de Biserica Schimbarea la Față. La mai puțin de 5 metri de gurile de alimentare a bazinelor cu carburant și cam 8 metri de SKID-ul GPL, este amplasată o bancă unde angajații sau clienții stației consumă alcool sau fumează”.


Din imaginile surprinse la fața locului se vede clar cum, la câțiva metri de stația GPL și de pompele de benzină, unii angajați, dar și alți oameni, fumează și consumă băuturi alcoolice.

 

”Se încarcă direct din SKID-ul GPL butelii de gaz pentru populație cu mijloace improvizate ce pot produce catastrofe”


Și asta nu este tot. Locuitorii din zonă au urmărit și modul în care se desfășoară activitatea și cred că nu se respectă normele tehnice întrucât, potrivit acestora, cisternele trebuie să facă mai multe manevre și nu pot întoarce dintr-o singură mișcare.


”Normativele prevăd ca cisterna să aibă culoar liber prin care să se poată retrage rapid în caz de incendiu, nu să fie dirijat sau să se roage de angajații stației să-i facă cale liberă pentru a ieși din stație. Mai mult decât atât, se încarcă direct din SKID-ul GPL butelii de gaz pentru populație cu mijloace improvizate ce pot produce catastrofe, iar în timpul încărcării aceștia stau cu motorul pornit și buteliile în portbagajul mașinii”,


Plângere trimisă la Prefectură, ISU, Primărie.


Semnatarii reclamației au arătat că s-au opus construcției acestei benzinării ”folosind toate mijloacele procedurale”, fără a fi însă băgați în seamă astfel încât s-a ajuns, în opinia lor, ca stația să funcționeze și cu nerespectarea Ordinului 119/2014 al Ministerului Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației întrucât la momentul solicitării autorizării stația nu dispunea de apă cu presiune pentru hidranți, stație de pre-epurare și decantare ”și nu beneficiază nici în acest moment”.

 


”Nemaivorbind de faptul că au îngropat cablurile electrice de 80 V care alimentează aproximativ 20 case la circa 5-6 metri de SKID-ul GPL, iar stâlpul de electricitate este foarte aproape de gurile de descărcare și orice scânteie poate declanșa o catastrofă ce implică viețile și bunurile noastre”,


Plângere trimisă la Prefectură, ISU, Primărie.


În consecință, localnicii în cauză cer instituțiilor menționate mutarea sau retragerea autorizației pentru rezervorul GPL ”deoarece chiar și la cel mai mic zgomot nu avem liniște și stăm zilnic cu frica că se poate declanșa o catastrofă”.

 

11 instituții trimise în control de prefect


Imediat după dezastrul de la Crevedia, în urma directivelor primite de la nivel central, prefectul Sorin Cornilă a constituit o comisie de control a tuturor benzinăriilor și stațiilor GPL de pe teritoriul județului. Reclamația cetățenilor din Hudum a venit la doar patru zile de la catastrofa din județul Dâmbovița astfel încât petiția respectivă a fost redirecționată către nici mai mult, nici mai puțin de 11 instituții, componente ale structurii nou create:

 

 

 • Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani
 • Inspectoratul de Poliție Județean Botoşani
 • Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoşani
 • Agenția pentru Protecția Mediului Botoşani
 • ARR - Agenția Teritorială Botoşani
 • Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani
 • Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și a Recipientelor sub Presiune S.A.
 • Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava
 • Biroul Vamal de Interior Botoşani
 • Inspecția de Stat Pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalațiilor de Ridicat Iași
 • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - Inspectoratul de Control Județean Botoșani

 

Comisarii au descoperit că stația nu avea autorizație de mediu


Trei instituții, Garda de Mediu, ISU și Inspectoratul Teritorial de Muncă, au finalizat controlul, iar prima dintre acestea a dispus închiderea întregii stații începând cu data de 16 septembrie 2023.


Comisarii de mediu s-au deplasat la stația de la Hudum pe 31 august și au revenit pe 15 septembrie, constatând că operatorul economic nu deține autorizație de mediu pentru stația de distribuție carburanți și SKID GPL - Hudum.


Ca atare, s-a interzis funcționarea fără autorizație de mediu până la data obținerii acesteia și s-a dispus decolmatarea rigolelor de preluare a apelor pluviale și s-a cerut să se facă dovada curățării separatorului de hidrocarburi, cu operatori economici autorizați.


Totodată, pentru neconformitățile constatate s-au aplicat două sancțiuni principale prevăzute de OUG 195/2005 privind protecția mediului și Legea 264/2017 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea benzinei şi din distribuţia acesteia de la terminale la staţiile de distribuţie a benzinei, precum şi în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină.

 

Primarul așteaptă răspunsul pompierilor


Sesizat direct de cetățeni, primarul de Curtești a mers la rândul său la fața locului.


”Am fost personal la ISU Botoșani să analizeze dacă, într-adevăr corespunde cu normele actuale sau nu. Mai mult de atât, am făcut și o adresă în acest sens, încă nu am primit răspuns din partea celor de la ISU Botoșani. În momentul când s-a făcut autorizarea, s-a făcut o expertiză la fața locului și s-au pus niște condiții pentru a elimina orice risc. La vremea aceea! Acum nu știu dacă cei de la ISU consideră că analiza aceea mai este corectă și încă se mai încadrează în condițiile legii sau trebuie făcută o altă analiză sau eventual să îi anuleze avizul inițial”,


Marcel Anton, primar Curtești.


Reprezentanții firmei care administrează stația ”Cristal” de la Hudum au refuzat să semneze procesul – verbal prin care Garda de Mediu le-a sistat practic activitatea astfel încât actul a fost trimis prin curier.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cinci imobile din Botoșani ale companiei căreia i-a explodat stația GPL de la Crevedia, puse sub sechestru de Parchetul General
Patru stații de carburanți ÎNCHISE la Botoșani de comisarii de la Garda de Mediu

 

Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
Ce au facut aceste institutii pana acum,trebuie sa moara oameni ca a se miste institutiile, ce decizii mai trebuie sa primeasca!
21 septembrie 2023, 22:16
In dreptul statiei linia continua a fost intrerupta de un tembel desi este o curba destul de mare și fără vizibilitate. Ma mir ca nu si-au făcut sens giratoriu ca smecherii de la alfa land. Cu sprijinul politiei rutiere fiecare isi face propriile reguli de circulație.
21 septembrie 2023, 07:45
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am discutat cu liderii de sindicat două probleme. Una care se referă la direcţiile de sănătate publică şi angajaţii Ministerului Sănătăţii; cea de-a doua, care se referă la angajaţii TESA din spitale, care au, unii dintre ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
1.4 o C
Bucecea
2.3 o C
Darabani
0.7 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.