Ancheta săptămânii
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an

Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.

Peste Elsaco, Electroalfa, Anca Farm, Serconf, Prodalcom


Unitatea la care acţionar principal este Consiliul Judeţean se află, ca sumă, în imediata apropiere a SC Carreman România SRL şi SC Five Continents Group SRL. În schimb, a reuşit să devanseze nume mari din economia botoşăneană, precum Elsaco Electronic, Electroalfa Internaţional, Prodalcom Distribution, Spicul, Grupul de Distribuţie ETA, Anca Farm, Castilio, Prodalcom SA, Serconf, Comcereal, Combustibilul, Artsana, Agraria, Transporturi Auto.


6


milioane de lei, adică echivalentul a 1,28 milioane de euro a fost profitul înregistrat anul trecut de SC Nova Apaserv SA.


Rezultatul financiar de excepţie pare neverosimil în condiţiile sumedeniei de avarii din reţea, a multitudinii de reclamaţii, a mai multor acţiuni de protest ale unor angajaţi şi a salariilor foarte mici a unei bune părţi a lucrătorilor.

 

„Pe hârtie apare frumos orice lucru”


Iar unul dintre reprezentanţii societăţii susţine că, de fapt, profitul ar fi mai mult teoretic.


„Sunt cifre contabile. Aceasta este cifra de afaceri, aceasta am facturat, dar dacă iei cât am încasat şi cât avem creanţe de încasat, debite, apare o diferenţă. Pe hârtie însă totdeauna apare frumos orice lucru”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.


simion drelciucMai exact, cifra de afaceri (din care practic se scad cheltuielile şi se obţine profitul) se calculează pe baza facturilor emise. Ori, furnizorul de apă ar fi eliberat facturi care nu au fost plătite.


„Este doar profitul scriptic, problema la «Apă» sunt banii. Este lipsa de cash-flow. Legea 51 a fost modificată şi are următoarea prevedere la încasarea sumelor conform prestaţiilor: până pe data de 15 a lunii următoare operatorul este obligat să emită factură pentru serviciile prestate în luna anterioară, după care într-o perioadă de 15 zile de la emitere beneficiarul are obligaţia să plătească serviciile respective, deci 30 de zile de la data de 1 a lunii, după care mai are o marjă de 15 zile după care prestatorul poate aplica penalităţi. Deci, un cetăţean poate sta 45 de zile să nu plătească prestatorul de servicii fără să aibă vreo repercusiune”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.

 

Cine mănâncă profitul


Preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie care controlează SC Nova Apaserv SA, este aproximativ de aceeaşi părere: câştigul este mai mult teoretic, iar ceea ce se regăseşte şi în realitate nu prea poate fi costica macaletiredirecţionat spre investiţii din cauza unor obligaţii bancare şi judecătoreşti ale unităţii.


„Nu ştiu care sunt criteriile de la Camera de Comerţ, dar ei sunt într-o stare de echilibru, la Nova Apaserv, şi nu-i singura din ţară, nu că asta ne-ar încălzi cu ceva. Am mai spus-o, singurii operatori de apă care funcţionează cu profit sunt cei unde sunt aglomerări mari, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Ploieşti, în rest toţi sunt într-o stare de echilibru în ceea ce priveşte bugetul. Profitul este mâncat de deciziile judecătoreşti legate de salarii plus ratele care trebuie să le dea la împrumuturile bancare pe care le au”,


Costică Macaleţi, preşedinte CJ Botoşani.

 

Profitul creşte, „scafandrii de la IGO” rămân cu o leafă mizerabilă


Culmea este că directorul general al societăţii, dar nu numai el, a refuzat creşterea salariilor angajaţilor, promiţând că o va face dacă va ploua mai mult şi se vor amplifica încasările din apa meteorică, lucru care la prima vedere pare mai greu de înţeles în condiţiile obţinerii unui asemenea profit.


„Aia este o aberaţie, că salarizarea depinde ploaie. E un non-sens”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.


Pe de altă parte, liderul Sindicatului din Servicii Comunitare și Utilități Publice (SSCUP), care grupează majoritatea angajaţilor de la SC Nova Apaserv SA, cunoaşte la rândul său cifrele excelente obţinute de operator, cristian sadoveidar recunoaşte asemenea conducerii că lefurile nu pot fi mărite în ciuda profitului considerabil înregistrat de societate.


„Deşi Nova Apaserv a terminat pe profit, are posibilitatea financiară, are de unde să ridice salariile, este o legislaţie care interzice. Aici îi dau dreptate directorului, prin prisma aceasta. Bugetul de stat se aplică şi nouă, unităţilor care nu suntem bugetare, că aşa este regula în Statul Român. Există faimoasa ordonanţă 26 care spune că societăţile cu capital de stat, cum este şi SC Nova Apaserv SA, nu au voie să aibă măriri salariile decât dacă a crescut productivitatea muncii”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.

 

O aberaţie cum doar în România este posibil să existe


Și acesta ar fi doar un impediment. În legea bugetului de stat se tot specifică din 2015 că societățile comerciale cu capital de stat nu pot avea bugetul de salarizare decât maxim la valoarea celui din anul precedent, iar excepţie fac doar activele normative privind creşterea salariului minim pe economie. Astfel, la SC Nova Apaserv SA, în ciuda profitului, lefurile s-au majorat doar când a ridicat Guvernul salariul minim şi numai la cei care sediul nova apaserverau plătiţi la acest nivel.

 

De bine, de rău, aceştia au beneficiat astfel de nişte creşteri, în schimb ceilalţi angajaţi nu, ajungându-se la situaţia paradoxală în care un muncitor să câştige la fel ca un maistru sau chiar un inginer. Potrivit preşedintelui SSCUP Botoşani, după noua majorare a salariului minim care se va produce în decembrie, circa 400 din cei 493 de angajaţi ai SC Nova Apaserv SA vor fi plătiţi doar cu minimum pe economie.


SSCUP a trimis adrese atât la Prefectură, cât şi direct la Guvern pe această temă, solicitând schimbarea legislaţiei care naşte o situaţie aberantă precum înregistrarea unui profit de 1,28 milioane de euro într-un an, dar interzicerea practic a majorării salariilor. Şi culmea, asta se întâmplă în timp ce directorii de la SC Nova Apaserv SA au beneficiat de o creştere salarială inclusiv în acest an. Ei însă sunt plătiţi după altă lege, muncitorii de rând după altele, că aşa-i în România.

 

40,8


milioane de lei a fost cifra de afaceri a SC Nova Apaserv SA în 2017, cu care ocupă locul 24 în Topul Judeţean al Firmelor.

 

loading...
Directorii de la „Apă” își roagă frumos șefii să dea înapoi banii imputați de ANAF: A fost o interpretare deplasată
Nu este glumă! La Nova Apaserv creșterile salariale chiar vin din cer

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
La ghișeu funcționara se scuză că mi-a trecut din greșeală 5 lei în plus dar mă asigură că vor fi scăzuți la factura următoare, o cred, greșeala e omenească. Acasă văd că de fapt cei 5 lei erau trecuți separat la "Alte Servicii", normal că nu au mai fost scăzuți de pe următoarea factură. E unul din modurile în care ciordește Supernova Apa Serv.
11 iunie 2019, 15:07
CE RUSINE OT DOMNII DIRECTORI DE LA APA SA AI PROFIT O ASEMENEA SUMA,PE PIELEA SARACILOR CARE AU UN SALAR DE MIZERIE.MAMA MEA ,MOARTA DE 12 ANI II VENEAU FACTURI DE PLATIT.A DATO IN TRIBUNAL,DAR NU STIU CU CINE SE JUDECA.NU COSTA APA ,CIT COSTA MAJORARILE,CE POLITICA.REPET,RUSINE RUSINEEEEEEEE
19 noiembrie 2018, 14:47
Te doare capul cu asa directori si asa sindicat. Legea junglei, fiecare pentru el. Doamne ajuta la salarii mai mari....pentru directori bineinteles.
19 noiembrie 2018, 08:57
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7777 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3590 lei
GBP
Lira sterlină
5.6840 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9783 lei
XAU
Gramul de aur
203.0272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4404 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9453 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2552 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6394 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.