Ancheta săptămânii
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an

Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.

Peste Elsaco, Electroalfa, Anca Farm, Serconf, Prodalcom


Unitatea la care acţionar principal este Consiliul Judeţean se află, ca sumă, în imediata apropiere a SC Carreman România SRL şi SC Five Continents Group SRL. În schimb, a reuşit să devanseze nume mari din economia botoşăneană, precum Elsaco Electronic, Electroalfa Internaţional, Prodalcom Distribution, Spicul, Grupul de Distribuţie ETA, Anca Farm, Castilio, Prodalcom SA, Serconf, Comcereal, Combustibilul, Artsana, Agraria, Transporturi Auto.


6


milioane de lei, adică echivalentul a 1,28 milioane de euro a fost profitul înregistrat anul trecut de SC Nova Apaserv SA.


Rezultatul financiar de excepţie pare neverosimil în condiţiile sumedeniei de avarii din reţea, a multitudinii de reclamaţii, a mai multor acţiuni de protest ale unor angajaţi şi a salariilor foarte mici a unei bune părţi a lucrătorilor.

 

„Pe hârtie apare frumos orice lucru”


Iar unul dintre reprezentanţii societăţii susţine că, de fapt, profitul ar fi mai mult teoretic.


„Sunt cifre contabile. Aceasta este cifra de afaceri, aceasta am facturat, dar dacă iei cât am încasat şi cât avem creanţe de încasat, debite, apare o diferenţă. Pe hârtie însă totdeauna apare frumos orice lucru”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.


simion drelciucMai exact, cifra de afaceri (din care practic se scad cheltuielile şi se obţine profitul) se calculează pe baza facturilor emise. Ori, furnizorul de apă ar fi eliberat facturi care nu au fost plătite.


„Este doar profitul scriptic, problema la «Apă» sunt banii. Este lipsa de cash-flow. Legea 51 a fost modificată şi are următoarea prevedere la încasarea sumelor conform prestaţiilor: până pe data de 15 a lunii următoare operatorul este obligat să emită factură pentru serviciile prestate în luna anterioară, după care într-o perioadă de 15 zile de la emitere beneficiarul are obligaţia să plătească serviciile respective, deci 30 de zile de la data de 1 a lunii, după care mai are o marjă de 15 zile după care prestatorul poate aplica penalităţi. Deci, un cetăţean poate sta 45 de zile să nu plătească prestatorul de servicii fără să aibă vreo repercusiune”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.

 

Cine mănâncă profitul


Preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie care controlează SC Nova Apaserv SA, este aproximativ de aceeaşi părere: câştigul este mai mult teoretic, iar ceea ce se regăseşte şi în realitate nu prea poate fi costica macaletiredirecţionat spre investiţii din cauza unor obligaţii bancare şi judecătoreşti ale unităţii.


„Nu ştiu care sunt criteriile de la Camera de Comerţ, dar ei sunt într-o stare de echilibru, la Nova Apaserv, şi nu-i singura din ţară, nu că asta ne-ar încălzi cu ceva. Am mai spus-o, singurii operatori de apă care funcţionează cu profit sunt cei unde sunt aglomerări mari, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Ploieşti, în rest toţi sunt într-o stare de echilibru în ceea ce priveşte bugetul. Profitul este mâncat de deciziile judecătoreşti legate de salarii plus ratele care trebuie să le dea la împrumuturile bancare pe care le au”,


Costică Macaleţi, preşedinte CJ Botoşani.

 

Profitul creşte, „scafandrii de la IGO” rămân cu o leafă mizerabilă


Culmea este că directorul general al societăţii, dar nu numai el, a refuzat creşterea salariilor angajaţilor, promiţând că o va face dacă va ploua mai mult şi se vor amplifica încasările din apa meteorică, lucru care la prima vedere pare mai greu de înţeles în condiţiile obţinerii unui asemenea profit.


„Aia este o aberaţie, că salarizarea depinde ploaie. E un non-sens”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.


Pe de altă parte, liderul Sindicatului din Servicii Comunitare și Utilități Publice (SSCUP), care grupează majoritatea angajaţilor de la SC Nova Apaserv SA, cunoaşte la rândul său cifrele excelente obţinute de operator, cristian sadoveidar recunoaşte asemenea conducerii că lefurile nu pot fi mărite în ciuda profitului considerabil înregistrat de societate.


„Deşi Nova Apaserv a terminat pe profit, are posibilitatea financiară, are de unde să ridice salariile, este o legislaţie care interzice. Aici îi dau dreptate directorului, prin prisma aceasta. Bugetul de stat se aplică şi nouă, unităţilor care nu suntem bugetare, că aşa este regula în Statul Român. Există faimoasa ordonanţă 26 care spune că societăţile cu capital de stat, cum este şi SC Nova Apaserv SA, nu au voie să aibă măriri salariile decât dacă a crescut productivitatea muncii”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.

 

O aberaţie cum doar în România este posibil să existe


Și acesta ar fi doar un impediment. În legea bugetului de stat se tot specifică din 2015 că societățile comerciale cu capital de stat nu pot avea bugetul de salarizare decât maxim la valoarea celui din anul precedent, iar excepţie fac doar activele normative privind creşterea salariului minim pe economie. Astfel, la SC Nova Apaserv SA, în ciuda profitului, lefurile s-au majorat doar când a ridicat Guvernul salariul minim şi numai la cei care sediul nova apaserverau plătiţi la acest nivel.

 

De bine, de rău, aceştia au beneficiat astfel de nişte creşteri, în schimb ceilalţi angajaţi nu, ajungându-se la situaţia paradoxală în care un muncitor să câştige la fel ca un maistru sau chiar un inginer. Potrivit preşedintelui SSCUP Botoşani, după noua majorare a salariului minim care se va produce în decembrie, circa 400 din cei 493 de angajaţi ai SC Nova Apaserv SA vor fi plătiţi doar cu minimum pe economie.


SSCUP a trimis adrese atât la Prefectură, cât şi direct la Guvern pe această temă, solicitând schimbarea legislaţiei care naşte o situaţie aberantă precum înregistrarea unui profit de 1,28 milioane de euro într-un an, dar interzicerea practic a majorării salariilor. Şi culmea, asta se întâmplă în timp ce directorii de la SC Nova Apaserv SA au beneficiat de o creştere salarială inclusiv în acest an. Ei însă sunt plătiţi după altă lege, muncitorii de rând după altele, că aşa-i în România.

 

40,8


milioane de lei a fost cifra de afaceri a SC Nova Apaserv SA în 2017, cu care ocupă locul 24 în Topul Judeţean al Firmelor.

 

loading...

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Loading...
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
Loading...
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
La ghișeu funcționara se scuză că mi-a trecut din greșeală 5 lei în plus dar mă asigură că vor fi scăzuți la factura următoare, o cred, greșeala e omenească. Acasă văd că de fapt cei 5 lei erau trecuți separat la "Alte Servicii", normal că nu au mai fost scăzuți de pe următoarea factură. E unul din modurile în care ciordește Supernova Apa Serv.
11 iunie 2019, 15:07
CE RUSINE OT DOMNII DIRECTORI DE LA APA SA AI PROFIT O ASEMENEA SUMA,PE PIELEA SARACILOR CARE AU UN SALAR DE MIZERIE.MAMA MEA ,MOARTA DE 12 ANI II VENEAU FACTURI DE PLATIT.A DATO IN TRIBUNAL,DAR NU STIU CU CINE SE JUDECA.NU COSTA APA ,CIT COSTA MAJORARILE,CE POLITICA.REPET,RUSINE RUSINEEEEEEEE
19 noiembrie 2018, 14:47
Te doare capul cu asa directori si asa sindicat. Legea junglei, fiecare pentru el. Doamne ajuta la salarii mai mari....pentru directori bineinteles.
19 noiembrie 2018, 08:57
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.