Ancheta săptămânii
Bogătanii orașului își ridică vile ilegale, pe amenzi de lux de peste jumătate de miliard de lei vechi

În numai jumătate de an, la Botoșani, au început să se ridice zeci de vile în diferite zone ale orașului. Toate acestea fără nici un act în regulă și într-un ton de indolență prin sfidarea atât a legilor acestei țări cât și a autorității. Oamenii cu bani profită mai ales de faptul că până la acest moment au fost rarele cazuri în care s-a dispus demolarea vreunui imobil. Și se pare că, până la urmă, își permit și sancțiunile care iată devin un moft.

Cei care verifică legalitatea acestor construcții sunt polițiștii locali din domeniul disciplinei în construcții care efectuează controale pentru identificarea lucrărilor executate fără autorizație de construire sau verifică persoanele care nu au respectat autorizațiile inițiale.

Bineînțeles că polițiștii locali care oricum muncesc pe deficit nu pot fi la curent cu toate noile construcții care încep la Botoșani.

Dar cum trăim într-o țară și într-un oraș în care nu ar trebui să mai existe capre, toate aceste construcții ilegale le-au fost aduse la cunoștință de vecinii celor care s-au apucat să-și facă case.

 

206 sesizări au fost primite anul acesta la Poliția Locală.

Toate au vizat disciplina în construcții și afișajul stradal.

 

La fiecare sesizare primită polițiștii locali au făcut controale în teren, au întocmit note și procese verbale de constatare și s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu măsurile aferente de oprire a lucrărilor și obținere a autorizației de construire în vederea intrării în legalitate.

 

35 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în 2016 pentru case ilegale. Toate însumate ating pragul de 70.500 de lei.

Amenzile pornesc de la 1.000 la 10.000 de lei.

 

26 de botoșăneni au fost amendați pentru construire fără autorizație, 7 nu și-au respectat autorizațiile inițiale iar doi au încercat să se sustragă controlului prin refuzul prezentării documentelor.

 

”În șapte cazuri au fost întocmite documentațiile necesare și au fost sesizate organele de urmărire penală pentru continuarea lucrărilor de construire după dispunerea acestora de către organele de control și pentru executarea fără autorizație de construire a lucrărilor care potrivit art. 24, alin. 1 lit. ”a” din Legea nr. 50/1991, republicată constituie infracțiuni”
Ioan Onuțu, director Poliția Locală

 

Cu acest fenomen care se menține de la an la an la Botoșani nu este de acord nici unul dintre cei doi viceprimari ai municipalității.

”Botoșănenii nu au mentalitatea de a-și obține întâi autorizația. În mod normal, oamenii trebuie să facă întâi un proiect, să obțină autorizația, să obțină niște avize și după aceea să înceapă să construiască. La noi nu există această mentalitate. Oamenii cred că ei fac construcția și apoi se descurcă ei cu actele. E o mentalitate implementată, foarte greu de schimbat, va trebui schimbată în timp”
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Ca atare, edilul are o recomandare pentru botoșănenii care se apucă de construcții pentru că, spune el: ”Nu sunt de acord cu această mentalitate de la noi, nu sunt absolut deloc de acord. Încercăm să schimbăm. Tuturor, toți cei cu care am contact, încerc să le transmit acest mesaj, în primul rând să fie în regulă cu documentele, apoi autorizația de construcție de la serviciul urbanism și apoi să începem să construim, conform legii”.

 

Nu numai botoșănenii care construiesc încalcă legea. Această meteahnă este regăsită și la scală mai mică.

 

În domeniul normelor de gospodărire înfrumusețare, păstrare a ordinii și curățeniei în municipiul Botoșani au fost de asemenea aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, din care 41 de avertismente și 7 amenzi în cuantum de 5.800 de lei după cum urmează:

 

-    Pentru ocuparea domeniului public fără acordul Primăriei – 40 de avertismente și 5 amenzi
-    Pentru ocuparea spațiului de folosință comună în condominiu – 1 amendă
-    Pentru executare lucrări în trotuar fără aviz de spargere eliberat de Primăria municipiului – 2 avertismente
-    Pentru executare lucrări fără organizare de șantier – 1 amendă

 

Situația pe doi ani de zile:

 

Anul

Reclamații și

sesizări

Disciplină în construcțiiCuantumAfișaj stradalAmenzi Cuantum
AmenziAvertismente
20152253051.000351710.900
20162063570.5004175.800

 

Loading...
”Săracilor”!!! Candidații de la Primărie se întrec într-o sărăcie mincinoasă – AVERILE celor care vor să ne conducă 4 ani

 

Marea ţeapă a amenzilor pentru rovinietă, schema prin care Statul Român sileşte şoferii să plătească dublu

Tot mai mulţi conducători auto din Botoşani sunt puşi în imposibilitatea de a beneficia de prevederile legale potrivit cărora au dreptul să plătească jumătate din amendă în termen de 48 de ore de la aplicare pentru circulaţia fără rovinietă în afara localităţilor.

Primarii botoșăneni de care nu mai scapă lumea

Condamnaţi de judecători, demişi de prefect, pe alocuri şi cu procese pentru revenirea pe post pierdute în instanţă, unii primari din Botoşani au reuşit totuşi să rămână la conducerea localităţilor. Sub o formă sau alta decid direct sau „din umbră” ce se întâmplă în administraţia comunală.

Doi parlamentari PSD au locuit mai bine de un deceniu în ANL-uri din centrul orașului, dar au predat la Locativa altele, la Cișmea

Aşa cum a promis la începutul verii, Doina Federovici a renunţat la apartamentul pe care îl avea închiriat în cartierul Griviţa. La fel a procedat şi Marius Budăi, care a părăsit locuinţa de lângă bazar. Ambii însă au predat alte imobile decât cele în care au locuit efectiv.

Peste 400.000 de euro kilometrul de asfalt județean la Botoșani, ”săracii țării” ajungem să avem cele mai scumpe drumuri din România

Săraci, dar cu preţuri ca la bogaţi, asta s-ar putea spune despre politica de investiţii practicată de Consiliul Judeţean (CJ) şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP). Săptămâna trecută, consilieri judeţeni au adoptat trei hotărâri referitoare la tot atâtea căi rutiere administrate de DJDP, iar costurile prevăzute pentru investiţii ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care s-au făcut calculele.

Alarmă la sate! Firmele nu mai găsesc nici măcar tractorişti, barmanii sunt deja… parfum: Pare ceva de râs

Lipsa cronică a forţei de muncă sau mai exact a oamenilor dispuşi să lucreze loveşte şi mediul rural. Dacă la oraş antreprenorii s-au obişnuit să facă tot mai greu angajări din cauza lipsei resursei umane, unii ajungând să asigure gratuit transportul pentru locuitorii de la sate doar ca să aibă cu cine lucra, acum tocmai comunele se confruntă cu o criză generalizată a forţei de muncă.

Nova Apaserv, condusă de un textilist, un constructor de mașini și alți ”super-specialiști” - 12 șefi, nici măcar unul singur licențiat în furnizarea apei

Avem jurist, avem o pleiadă de economiști, avem chiar și un specialist în confecții-tricotaje. Plus o mulțime de ingineri specializați în tot felul de domenii, însă numai în hidrotehnică nu.
 

Școala din căminul cultural, grădinița din dormitor, toaleta ”accesul interzis” - adevărata față a învățământului botoșănean

Dincolo de discursuri sforăitoare, de defilarea oficialităților, de îndemnuri mobilizatoare, este realitatea. Iar într-o mulțime de școli botoșănene este cât se poate de crudă. Și asta reiese chiar din documentele instituțiilor care trebuie să contribuie la asigurarea condițiilor desfășurării unui act de învățământ cel puțin decent.

Vitejie doar cu pensionare și cerșetori? Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală - nici o singură amendă pentru scandalul de două zile de la spital

Ameninţări, înjurături, obscenităţi, consum de băuturi alcoolice în loc public, toate acestea şi multe altele nu au fost suficiente pentru autorităţi ca să aplice măcar o singură amendă gloatei care timp de două zile s-a manifestat în curtea sau în împrejurimile celei mai mari unităţi sanitare din Botoşani.

Indicator fals în ”Intersecția morții” - eroare uluitoare a autorităților - GALERIE FOTO

Un lucru banal, care costă zero lei şi zero bani, ar fi putut salva vieţile unor oameni. Cum trăim însă în Botoşani – România, nimeni nu s-a gândit să îl facă. Iar autorităţile în puterea cărora stă o astfel de intervenţie preferă să asiste nepăsătoare la valul de tragedii produse în intersecţia de la Orăşeni Deal.

„Mogulii” de la Judeţ: Lefuri uriaşe pentru „vătămaţii” care au produs 0 euro în ultimul an

Consiliul Judeţean Botoşani a creionat o majorare copioasă a salariilor angajaţilor din aparatul propriu, care vor ajunge să câştige mult mai bine decât oameni care îşi riscă zi de zi viaţa la locul de muncă. Şi aceasta în condiţiile în care de la instalarea în urmă cu mai bine de un an a noii conduceri, instituţia nu a accesat nici măcar un program european.

Boierii de altă dată vs ciocoii noi cu bodyguard de astăzi – UNDE au ajuns bogații orașului cu mână largă

În trecut avuțiile boierilor care au trăit pe meleaguri botoșănene erau incomparabile milioanelor de euro care se află în conturile bogaților prezentului. Boierii s-au transformat de-a lungul timpului, din toate punctele de vedere. Duse sunt și actele mari de mărinimie, prezentul aduce cu sine o goană neobosită după noi și noi câștiguri.

Şefii Modern Calor omeniţi cu câte un sfert de miliard de lei vechi din profitul unităţii într-o manevră care a amuţit conducătorii

O parte importantă a profitului înregistrat de societatea de termoficare a oraşului în 2015 şi 2016 ajunge în buzunarele angajaţilor, dar mai ales a şefilor. Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Modern Calor SA a adoptat la şedinţa din 18 mai o decizie privind împărţirea câştigului din anii menţionaţi.

Mii de euro pentru Flutur și Macaleți, prefectul bate pasul pe loc, campionul de la Apă cu ”salariu nesimțit”, aproape detronat!

Din fericire pentru el, ocupantul scaunului de director general de la Nova Apaserv iese deocamdată din atenția opiniei publice, ca persoană cu ”salariu nesimțit”. L-au ajuns la acest capitol, de la începutul lunii în curs, demnitarii care conduc orașul și județul. Mai puțin prefectul care este pus de Legiuitor, dintr-o scăpare probabil, pe ”hold”.

La ce mai avem semafoare!? Ori sunt stricate, ori funcţionează cu program de bugetar. Iar tragediile curg în intersecţii

Dincolo de neatenţia unor şoferi, de inconştienţa altora, de graba unora, de tupeul prostesc al altora, valul de accidente care s-a abătut asupra municipiului reşedinţă odată cu venirea verii au un numitor comun: s-au produs în intersecţii în care semafoarele funcţionau pe intermitent sau deloc.

Arbitrul, şeful de la asociaţie, consilierul şomerilor, femeia care face toţi banii – Leii curg pe toate căile în buzunarele aleşilor de la municipiu

Dacă unii aleşi de la municipiu n-au nici casă, nici apartament, nici teren şi nici maşină, alţii sunt cât se poate de inventivi în a-şi ridica nivelul de trai şi îşi cresc veniturile din activităţi cât se poate de diverse, unele fără nici o legătură cu studiile sau domeniul lor de activitate.

Metoda ”Rănitul”: Doctorița, primarul și oamenii cu handicap închipuit care nu mai pot de grija alegerilor

Corectitudinea alegerilor desfăşurate duminică, 11 iunie, la Vlăsineşti, pentru desemnarea noului primar este pusă sub semnul întrebării de numărul mare de persoane care au votat cu urna mobilă.

Falimentara Termica face bani frumoși și-i cheltuiește pe „proceduri” , unități de stat care așteaptă banii primesc... de-o pizza

Mai mult de jumătate din sumele încasate de fosta societate de termoficare a oraşului în al doilea semestru al anului trecut s-au dus pe cheltuieli de procedură. Mai pe româneşte spus, majoritatea banilor ajunşi în contul unităţii au fost cheltuiţi ca să se… aducă bani.

Partidele din Botoșani, de la PNL la... dispărute prin fuziuni - datorii nesimțite la chirie

Faptul că politicienii au un statut special în România și la Botoșani deopotrivă, reiese și din istoria recentă a orașului. Spre deosebire de persoanele fizice sau operatorii economici, în cazul politicienilor ”statul” de cele mai multe ori închide ochii când este vorba de recuperat bani.

Albert a început să rezolve ”marile probleme”: Prima femeie a PSD-iștilor face PR la ”Apă”

Încă un concurs organizat pentru ocuparea unui post la SC Nova Apaserv SA a fost câștigat de un PSD-ist. Dominația social-democrată asupra operatorului de apă și canalizare nu se oprește doar la noul consiliu de administrație, unde cinci din șapte membri sunt membri ai formațiunii de guvernământ, ci se întinde până inclusiv la ”public relations”.

Securiştii elevului erou, la plimbare... de pe pietonal până la Cotroceni, după revoluţie: de la şefi la serviciile secrete la respectabili afacerişti – LISTA

„Un vis frumos mi-a fost viaţa / Cât am trăit pe acest pământ / La 20 de ani s-a stins lumina / Şi zac de tânăr în mormânt”… Sunt versurile emoţionante care se pot citi pe monumentul funerar ridicat la Cimitirul Pacea în memoria lui Mugur Călinescu, elevul care în 1981 a avut curajul de a protesta de unul singur faţă de neajunsurile şi nedreptăţile regimului comunist.

Dar o autirizatie in cate zile se acorda si cate drumuri trebuie sa faci. Daca voi ati propune legi suple, inteligente care sa nu plimbe contribuabilul ar fi mai bine dar voi nu aveti niciun interes, va plac oamenii umiliti. In Germania o autorizatie de casa se elibereaza in fix 23 zile.
16 octombrie 2016, 11:12
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În legătură cu transportul cu maxi-taxi consumatorii cred că ar trebui introduce microbuze ceva mai mari sau chiar autobuze pentru că am văzut că fluxul de călători crește. Nu toate au bare de susține adecvate, de multe ori te ...
Curs valutar
15 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6346 lei
USD
Dolarul SUA
3.9285 lei
CHF
Francul elveţian
3.9729 lei
GBP
Lira sterlină
5.2711 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5016 lei
XAU
Gramul de aur
158.8245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2275 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4767 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0149 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.