Ancheta săptămânii
Castel de primar - GALERIE FOTO
Dacă nu sunt drumuri, nu prea sunt bani la bugetul local, iar locuitorii se deplasează mai mult prin noroaie, atunci măcar un palat să fie. Moda construcţiei unor noi sedii de primării a cuprins o mulţime de administraţii publice locale. Primari care deseori de plâng de lipsa resurselor financiare au construit sau tocmai ridică sedii somptuoase pentru ei şi încă vreo 10 – 15 angajaţi.


Cu „şurubul strâns” la Durneşti se face o primărie de 1,5 milioane

Comuna Durneşti... în centru, vis-a-vis de bustul poetului Mihai Eminescu e cea mai animată zonă a localităţii. Asta nu neapărat fiindcă lumea chiar ar avea treabă prin zonă, ci fiindcă în spatele unei case dărăpănate se înalţă deja o clădire somptuoasă, ce ar urma să devină probabil cea mai mare clădire a comunei. În plină iarnă muncitorii trudesc pe şantier, pun BCA, bat lemne, este un du-te – vino permanent. Cu toţii lucrează la noul sediu de la Primăria Durneşti. E aproape gata „la roşu”, iar construcţia cu două etaje constrastează puternic cu priveliştea din jur şi mai ales cu imobilul din faţă, sediul actual al administraţiei locale. Oamenii care zeci de ani au putut lucra „îngrămădiţi” se vor muta nu peste mult timp în casă nouă. Casă nouă care nu costă „decât” vreo 1,5 milioane de lei, dar nu-i bai, că se fac economii.
„Lucrăm la sânge, cu şurubul strâns la maxim”,
susţine Vasile Sasu, primar de Durneşti.
Şurubul ăsta a fost atât de tare strâns anul trecut încât de la bugetul local s-au alocat vreo 500.000 de lei. Ca să vă imaginaţi cât înseamnă suma asta pentru comună vă spunem doar că pentru 2014 localităţii i-au fost repartizate 300.000 de lei de către Consiliul Judeţean Botoşani pentru toate cheltuielile. Primarul recunoaşte că noua clădire e cam mare, dar uite că nu are ce face.
„Nu este proiectul meu, era deja pornit când am venit eu primar. Am vrut să-l mai modific, să mai simplificăm, dar nu s-a putut”, spune primarul Vasile Sasu.
Acesta adaugă că, printre altele, întâi s-a îngrijit de asfaltarea a patru kilometri de drum şi amenajarea a două parcuri, adică nu a pus ridicarea sediului pe primul plan. BifCon a început construcţia, iar Cornell’s Floor o termină, anul ăsta urmând să o dea gata. După finalizare sediul vechi, care ar avea peste o sută de ani, ar urma să fie dărâmat, să nu ştirbească imaginea minunăţiei de palat ridicat doi paşi mai în spate.
4.000 de locuitori şi o suprafaţă de 7.500 hectare are comuna. Şapte şcoli, cinci grădiniţe şi 1.438 de gospodării se regăsesc pe teritoriul Durneştiului.

Răzbunare cu parcare la Cristineşti

Povestea de la Durneşti se repetă undeva în nord-vestul judeţului, la graniţa cu Ucraina. Primăria Cristineşti încă îşi desfăşoară activitatea într-o clădire aflată la întretăierea celor mai importante drumuri, învecinându-se cu un magazin şi - se putea oare altfel? – cu un bufet. Imobilul arată la fel de vechi şi de ponosit ca şi cel vechi de la Durneşti, diferenţa este că noul sediu este gata, iar cel vechi n-o să fie dărâmat. Nu este departe de cel vechi, însă pare desprins din cu totul altă lumea. Este o clădire impunătoare, cu etaj, colorată în alb şi roşu. Iar dacă actuala nu dispune de vreun loc de parcare, ei lasă că s-au amenajat destule, în faţa celei noi, unde în locul tăpşanului a apărut un aranjament dalat. Investiţia bate un milion de lei, bani pe care comuna îi primeşte de la Consiliul Judeţean Botoşani cam în patru ani.
„Am făcut-o din resurse proprii. Nu se pot întocmi proiecte europene pentru construcţia sediilor de primării”,
afirmă primarul Marinel Stredie.
Localitatea pe care o conduce are estimat pentru anul în curs un buget de 3,1 milioane de lei, din care 1,9 milioane lei reprezintă cheltuieli de personal.

Administraţia de la Lunca a urcat la etaj

Dacă prin alte locuri se ridică imobile noi prin apropierea celor vechi, la Lunca situaţia e alta. Aici noua clădire s-a construit peste cea veche. Primăvara trecută, prin aprilie, s-a dat jos tot ce se putea da, s-a demolat şi s-a decopertat, s-a consolidat structura de rezistenţă a imobilului şi peste asta s-a făcut o mândreţe de clădire cu etaj. Bustul marelui muzician George Enescu străjuieşte parterul clădirii alături de un copiator şi cum pentru alegători nici un efort nu-i prea mic, pe holul de la intrare s-a montat o plasmă care oscilează între Antena 3 şi „Noră pentru mama”.
„Puteam să terminăm mai rapid, dar au fost pauze cu finanţele. A fost proiect propriu, extindere şi mansardare. Am făcut în regie proprie, am cumpărat noi materiale şi am plătit meseriaşi”, relatează Marcel Marcu, primarul de Lunca.
Acesta a urcat acum la modul propriu la un alt nivel, amenajându-şi biroul la etaj. Tot acolo s-au aranjat şi o sală pentru şedinţele Consiliului Local şi o bucătărioară unde funcţionarii pot lua masa ca să nu mai mănânce printre acte. Totul a costat la vreo 500.000 de lei.
„Eu trebuie să fac administraţie, nu politică aici şi administraţia se face pe bani”, spune Marcel Marcu, adăugând totodată că, dacă ar fost să lucreze cu o firmă, costurile ar fi fost considerabil mai mari.
Pe 1 noiembrie funcţionarii s-au mutat în vechea casă nouă, pe locul căreia prin anii ’50 era un dispensar şi care acum a ajuns la o suprafaţă de 500 mp. 448.000 de lei şi-a propus Consiliul Local Lunca să adune anul acesta din impozit pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice.
[[banner]]

Dacă nu-i primărie nouă, măcar un parc să fie

La Hăneşti, undeva în vestul judeţului, renovarea de 40.000 de lei a clădirii administraţiei publice locale a fost împletită cu un proiect de aproape 500.000 de lei pentru amenajarea unui parc. Mai exact, Primăria Hăneşti a accesat o finanţare guvernamentală prin Fondul de Mediu pentru amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice şi fântână arteziană. Locaţia aleasă a fost tocmai curtea administraţiei locale, care desparte clădirea Primăriei de cea a Poliţiei.
„Am zis să facem parc în centru, unde vine toată lumea”, afirma cu mai multă vreme în urmă alegerea locaţiei primarul Costel Matei.
Pe 2.700 de metri pătraţi s-a amenajat astfel un parc cu brăduţi, bănci, dale, peste toate apărând, mai nou, şi un panou prin care preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, informează locuitorii comunei „de sprijinul necondiţionat şi disponibilitatea în faţa tuturor problemelor”.

Un milion pentru fiecare funcţionar de la Răuseni

Cheltuirea unor sume importante de bani de la bugetul local pentru construcţia unor noi sedii sau RK-uri la cele vechi a cuprins zeci de administraţii locale. Primăria Răuseni, cea veche, din sufit, a fost dărâmată după ce s-a terminat lucrarea la cea nouă, o clădire impozantă, cam cât şcoala de la câţiva zeci de metri depărtare. În final a costat la vreo 1,5 milioane de lei, adică aproximativ 100.000 de lei pentru fiecare angajat. Încă dinainte de a fi gata primarul Florin Olaru motiva că nu ar fi dorit să iasă aşa mare, dar că standardele europene l-au învins.

Comună nouă, primărie nouă

Mircia Acatrinei, primarul social-democrat de la Coşula, nu a putut alege altă culoare pentru gresia clădirii administraţiei locale decât un roşu aprins. Până spre sfârşitul anului precedent, când în sfârşit graţie unui proiect european Consiliul Judeţean Botoşani a asfaltat drumul principal, minunăţia de gresie era umplută de noroi de către locuitorii comunei pentru simplul fapt că nu aveau şi ei un drum asfaltat. 1,5 milioane lei a costat clădirea şi s-a găsit şi justificarea: Coşula e comună nou înfiinţată şi avea nevoie de o clădire de asemenea... nouă.

Avalanşă de bani băgaţi în sedii

O parte dintre noii primari, precum cei de la Dângeni sau Adăşeni, au fost cuprinşi şi ei de febra sediilor de primării. Nu au construit altele noi, ci le-au oferit nişte reparaţii capitale celor vechi. În precedenta legislatură localităţi precum Dersca, Manoleasa, Albeşti, Curteşti, Copălău, Suharău, Vorniceni, Frumuşica, Mihai Eminescu şi-au constuit noi sedii. Cum nu se pot accesa fonduri europene pentru asemenea lucrări, investiţiile au fost suportate din venituri proprii sau din banii primiţi de la bugetul de stat prin Fisc sau Consiliul Judeţean.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
VEZI ŞI:
 Palatele de milioane ale primarilor – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Se cere închiderea a 10 primării care nu-şi acoperă nici un sfert din cheltuieli – LISTA
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
lasa i sa si faca avere!daca au ocazia de ce sa nu profite?eu daca as fi in locul lor tot asa mi as face !lacry botosani,ambunici in babiceni com.durnesti.
2 aprilie 2016, 17:44
E foarte bine ca-si fac primarii frumoase. Suntem europeni, ce naiba!? Vreti ca actul administrativ sa se faca tot in fostele case confiscate de comunisti sau prin locatii tip bordei?
3 martie 2014, 13:52
Cocalareala. Pe banii prostilor.
3 martie 2014, 13:18
La ţară, prima judecată la care este supus un primar de către alegătorii săi este asta: "primarul ăsta e aşa de slab gospodar, încât nici măcar Primăria lui n-a reuşit s-o grijască". Aşa că nu-i rău că se fac Primării. Şi acolo trăiesc şi muncesc oameni. Şi nu sunt chiar "ultimele găini " din comuna aia, au totuşi studii şi educaţie... Probleme sunt doar atunci când sediul Primăriei absoarbe ani în şir toţi banii comunităţii, şcoala stă să se prăbuşească, copii tremură de frig în bănci şi stau cu fecalele pe sub unghii, de la folosirea celebrului closet uscat din fundul curţii. De multe ori, mai bun ar fi un cabinet medical dotat cu cât mai multe, decât o Primărie făţoasă.
3 martie 2014, 12:17
LA MITOC A RAMAS ASA DE VRO 3 ANI SE MISCA PUTIN.
3 martie 2014, 09:40
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.