Ancheta săptămânii
Castel de primar - GALERIE FOTO
Dacă nu sunt drumuri, nu prea sunt bani la bugetul local, iar locuitorii se deplasează mai mult prin noroaie, atunci măcar un palat să fie. Moda construcţiei unor noi sedii de primării a cuprins o mulţime de administraţii publice locale. Primari care deseori de plâng de lipsa resurselor financiare au construit sau tocmai ridică sedii somptuoase pentru ei şi încă vreo 10 – 15 angajaţi.


Cu „şurubul strâns” la Durneşti se face o primărie de 1,5 milioane

Comuna Durneşti... în centru, vis-a-vis de bustul poetului Mihai Eminescu e cea mai animată zonă a localităţii. Asta nu neapărat fiindcă lumea chiar ar avea treabă prin zonă, ci fiindcă în spatele unei case dărăpănate se înalţă deja o clădire somptuoasă, ce ar urma să devină probabil cea mai mare clădire a comunei. În plină iarnă muncitorii trudesc pe şantier, pun BCA, bat lemne, este un du-te – vino permanent. Cu toţii lucrează la noul sediu de la Primăria Durneşti. E aproape gata „la roşu”, iar construcţia cu două etaje constrastează puternic cu priveliştea din jur şi mai ales cu imobilul din faţă, sediul actual al administraţiei locale. Oamenii care zeci de ani au putut lucra „îngrămădiţi” se vor muta nu peste mult timp în casă nouă. Casă nouă care nu costă „decât” vreo 1,5 milioane de lei, dar nu-i bai, că se fac economii.
„Lucrăm la sânge, cu şurubul strâns la maxim”,
susţine Vasile Sasu, primar de Durneşti.
Şurubul ăsta a fost atât de tare strâns anul trecut încât de la bugetul local s-au alocat vreo 500.000 de lei. Ca să vă imaginaţi cât înseamnă suma asta pentru comună vă spunem doar că pentru 2014 localităţii i-au fost repartizate 300.000 de lei de către Consiliul Judeţean Botoşani pentru toate cheltuielile. Primarul recunoaşte că noua clădire e cam mare, dar uite că nu are ce face.
„Nu este proiectul meu, era deja pornit când am venit eu primar. Am vrut să-l mai modific, să mai simplificăm, dar nu s-a putut”, spune primarul Vasile Sasu.
Acesta adaugă că, printre altele, întâi s-a îngrijit de asfaltarea a patru kilometri de drum şi amenajarea a două parcuri, adică nu a pus ridicarea sediului pe primul plan. BifCon a început construcţia, iar Cornell’s Floor o termină, anul ăsta urmând să o dea gata. După finalizare sediul vechi, care ar avea peste o sută de ani, ar urma să fie dărâmat, să nu ştirbească imaginea minunăţiei de palat ridicat doi paşi mai în spate.
4.000 de locuitori şi o suprafaţă de 7.500 hectare are comuna. Şapte şcoli, cinci grădiniţe şi 1.438 de gospodării se regăsesc pe teritoriul Durneştiului.

Răzbunare cu parcare la Cristineşti

Povestea de la Durneşti se repetă undeva în nord-vestul judeţului, la graniţa cu Ucraina. Primăria Cristineşti încă îşi desfăşoară activitatea într-o clădire aflată la întretăierea celor mai importante drumuri, învecinându-se cu un magazin şi - se putea oare altfel? – cu un bufet. Imobilul arată la fel de vechi şi de ponosit ca şi cel vechi de la Durneşti, diferenţa este că noul sediu este gata, iar cel vechi n-o să fie dărâmat. Nu este departe de cel vechi, însă pare desprins din cu totul altă lumea. Este o clădire impunătoare, cu etaj, colorată în alb şi roşu. Iar dacă actuala nu dispune de vreun loc de parcare, ei lasă că s-au amenajat destule, în faţa celei noi, unde în locul tăpşanului a apărut un aranjament dalat. Investiţia bate un milion de lei, bani pe care comuna îi primeşte de la Consiliul Judeţean Botoşani cam în patru ani.
„Am făcut-o din resurse proprii. Nu se pot întocmi proiecte europene pentru construcţia sediilor de primării”,
afirmă primarul Marinel Stredie.
Localitatea pe care o conduce are estimat pentru anul în curs un buget de 3,1 milioane de lei, din care 1,9 milioane lei reprezintă cheltuieli de personal.

Administraţia de la Lunca a urcat la etaj

Dacă prin alte locuri se ridică imobile noi prin apropierea celor vechi, la Lunca situaţia e alta. Aici noua clădire s-a construit peste cea veche. Primăvara trecută, prin aprilie, s-a dat jos tot ce se putea da, s-a demolat şi s-a decopertat, s-a consolidat structura de rezistenţă a imobilului şi peste asta s-a făcut o mândreţe de clădire cu etaj. Bustul marelui muzician George Enescu străjuieşte parterul clădirii alături de un copiator şi cum pentru alegători nici un efort nu-i prea mic, pe holul de la intrare s-a montat o plasmă care oscilează între Antena 3 şi „Noră pentru mama”.
„Puteam să terminăm mai rapid, dar au fost pauze cu finanţele. A fost proiect propriu, extindere şi mansardare. Am făcut în regie proprie, am cumpărat noi materiale şi am plătit meseriaşi”, relatează Marcel Marcu, primarul de Lunca.
Acesta a urcat acum la modul propriu la un alt nivel, amenajându-şi biroul la etaj. Tot acolo s-au aranjat şi o sală pentru şedinţele Consiliului Local şi o bucătărioară unde funcţionarii pot lua masa ca să nu mai mănânce printre acte. Totul a costat la vreo 500.000 de lei.
„Eu trebuie să fac administraţie, nu politică aici şi administraţia se face pe bani”, spune Marcel Marcu, adăugând totodată că, dacă ar fost să lucreze cu o firmă, costurile ar fi fost considerabil mai mari.
Pe 1 noiembrie funcţionarii s-au mutat în vechea casă nouă, pe locul căreia prin anii ’50 era un dispensar şi care acum a ajuns la o suprafaţă de 500 mp. 448.000 de lei şi-a propus Consiliul Local Lunca să adune anul acesta din impozit pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice.
[[banner]]

Dacă nu-i primărie nouă, măcar un parc să fie

La Hăneşti, undeva în vestul judeţului, renovarea de 40.000 de lei a clădirii administraţiei publice locale a fost împletită cu un proiect de aproape 500.000 de lei pentru amenajarea unui parc. Mai exact, Primăria Hăneşti a accesat o finanţare guvernamentală prin Fondul de Mediu pentru amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice şi fântână arteziană. Locaţia aleasă a fost tocmai curtea administraţiei locale, care desparte clădirea Primăriei de cea a Poliţiei.
„Am zis să facem parc în centru, unde vine toată lumea”, afirma cu mai multă vreme în urmă alegerea locaţiei primarul Costel Matei.
Pe 2.700 de metri pătraţi s-a amenajat astfel un parc cu brăduţi, bănci, dale, peste toate apărând, mai nou, şi un panou prin care preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, informează locuitorii comunei „de sprijinul necondiţionat şi disponibilitatea în faţa tuturor problemelor”.

Un milion pentru fiecare funcţionar de la Răuseni

Cheltuirea unor sume importante de bani de la bugetul local pentru construcţia unor noi sedii sau RK-uri la cele vechi a cuprins zeci de administraţii locale. Primăria Răuseni, cea veche, din sufit, a fost dărâmată după ce s-a terminat lucrarea la cea nouă, o clădire impozantă, cam cât şcoala de la câţiva zeci de metri depărtare. În final a costat la vreo 1,5 milioane de lei, adică aproximativ 100.000 de lei pentru fiecare angajat. Încă dinainte de a fi gata primarul Florin Olaru motiva că nu ar fi dorit să iasă aşa mare, dar că standardele europene l-au învins.

Comună nouă, primărie nouă

Mircia Acatrinei, primarul social-democrat de la Coşula, nu a putut alege altă culoare pentru gresia clădirii administraţiei locale decât un roşu aprins. Până spre sfârşitul anului precedent, când în sfârşit graţie unui proiect european Consiliul Judeţean Botoşani a asfaltat drumul principal, minunăţia de gresie era umplută de noroi de către locuitorii comunei pentru simplul fapt că nu aveau şi ei un drum asfaltat. 1,5 milioane lei a costat clădirea şi s-a găsit şi justificarea: Coşula e comună nou înfiinţată şi avea nevoie de o clădire de asemenea... nouă.

Avalanşă de bani băgaţi în sedii

O parte dintre noii primari, precum cei de la Dângeni sau Adăşeni, au fost cuprinşi şi ei de febra sediilor de primării. Nu au construit altele noi, ci le-au oferit nişte reparaţii capitale celor vechi. În precedenta legislatură localităţi precum Dersca, Manoleasa, Albeşti, Curteşti, Copălău, Suharău, Vorniceni, Frumuşica, Mihai Eminescu şi-au constuit noi sedii. Cum nu se pot accesa fonduri europene pentru asemenea lucrări, investiţiile au fost suportate din venituri proprii sau din banii primiţi de la bugetul de stat prin Fisc sau Consiliul Judeţean.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
VEZI ŞI:
 Palatele de milioane ale primarilor – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Se cere închiderea a 10 primării care nu-şi acoperă nici un sfert din cheltuieli – LISTA
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
lasa i sa si faca avere!daca au ocazia de ce sa nu profite?eu daca as fi in locul lor tot asa mi as face !lacry botosani,ambunici in babiceni com.durnesti.
2 aprilie 2016, 17:44
E foarte bine ca-si fac primarii frumoase. Suntem europeni, ce naiba!? Vreti ca actul administrativ sa se faca tot in fostele case confiscate de comunisti sau prin locatii tip bordei?
3 martie 2014, 13:52
Cocalareala. Pe banii prostilor.
3 martie 2014, 13:18
La ţară, prima judecată la care este supus un primar de către alegătorii săi este asta: "primarul ăsta e aşa de slab gospodar, încât nici măcar Primăria lui n-a reuşit s-o grijască". Aşa că nu-i rău că se fac Primării. Şi acolo trăiesc şi muncesc oameni. Şi nu sunt chiar "ultimele găini " din comuna aia, au totuşi studii şi educaţie... Probleme sunt doar atunci când sediul Primăriei absoarbe ani în şir toţi banii comunităţii, şcoala stă să se prăbuşească, copii tremură de frig în bănci şi stau cu fecalele pe sub unghii, de la folosirea celebrului closet uscat din fundul curţii. De multe ori, mai bun ar fi un cabinet medical dotat cu cât mai multe, decât o Primărie făţoasă.
3 martie 2014, 12:17
LA MITOC A RAMAS ASA DE VRO 3 ANI SE MISCA PUTIN.
3 martie 2014, 09:40
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
”Vom primi o sumă importantă de bani de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală. Noi am făcut o listă foarte mare la începutul anului și nu ne-am așteptat să primim așa de mult. Cu aparatura asta ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7612 lei
USD
Dolarul SUA
4.2560 lei
CHF
Francul elveţian
4.2429 lei
GBP
Lira sterlină
5.3976 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8834 lei
XAU
Gramul de aur
175.4191 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2371 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4596 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9369 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.