Ancheta săptămânii
Cazul „accident în Mercedes” : Băgat în mormînt, scos vinovat, pus să plătească daune

„Pe la ora două noaptea a venit şeful de post: «uăi nea Petrea, dormi?». «Dorm, păi ce să fac?». «Ştii că Alin a făcut accident?». «Nu. Şi îi la spital?», «Nu». «A murit…?!?». «Da…». «Da’ cu cine a fost?». «Cu Tucă Vacariu». «Nu-i adevărat, acela a făcut accidentul, asta e a treia maşină care o farmă».

Parinti

Mort la 20 de ani într-un accident de maşină

Sînt zorii zilei de 8 iunie 2007, iar familia Lupu din Sarafineşti primeşte o veste terifiantă. Fiul lor de numai 20 de ani a decedat într-un accident rutier. În după-amiaza de 7 iunie plecase în Botoşani, cu o maşină de ocazie. Acolo s-a întîlnit cu Alexandru Jugariu, un alt tînăr din sat şi în condiţii în care nici astăzi nu le sînt clare, noaptea au ajuns în maşina lui Petru Vacariu, posesorul unui Mercedes Vito. N-au apucat să meargă decît vreo unu-doi kilometri întrucît drumul s-a sfîrşit tragic. Maşina s-a răsturnat în drum spre Vorona, la o viteză considerabilă. A.LupuAlin Lupu, băiatul lui Petre şi al Anişoarei, a fost găsit mort, la cîţiva zeci de metri de maşină. Ceilalţi doi băieţi din automobil au ajuns în spital. Părinţilor li s-a spus că Alin era la volan, deşi nu era maşina lui. Nu au crezut nici o clipă acest lucru şi de aici începe o poveste absurdă şi incredibilă care nu îşi găseşte firescul sfîrşit nici la trei ani de la producerea nefericitului eveniment rutier.

Proprietarul maşinii spune că mortul era la volan

Primele verificări efectuate au stabilit că principala cauză a producerii accidentului a fost viteza excesivă, iar în momentul acestuia la volan se afla Alin Lupu. Cine spune asta? „Stabilirea conducătorului auto din momentul producerii accidentului s-a efectuat în baza declaraţiei lui Vacariu Petru”, scrie negru pe alb într-o ordonanţă a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani. Deci, proprietarul maşinii spune că mortul a fost la volan. Analizele toxicologice au arătat că proprietarul maşinii era şi cel mai băut. Avea 1,05g%o, Alexandru Jugariu 0,70g%o, iar Alin Lupu 0,75 g%o. Supravieţuitorii au necesitat aproximativ o lună de îngrijiri medicale. În acest timp a fost audiat şi Jugariu, care a povestit că pe DJ 208C, intersecţia din satul Mesteacăn, s-au întîlnit cu Petru Vacariu, cel cunoscut de mai toată lumea drept „Tucă”. Iniţial acesta s-ar fi urcat la volan, însă, la un moment dat, a coborît să îşi satisfacă nevoile fiziologice, iar Alin a trecut la volan, fără ca proprietarul maşinii să se împotrivească. Varianta este parţial confirmată de deţinătorul automobilului. Potrivit aceleiaşi ordonanţe a procurorilor, Petru Vacariu a declarat că a cedat volanul, însă nu mai ştie cui. Ambii supravieţuitori nu îşi mai amintesc cum s-a produs accidentul, spunînd că s-au trezit abia la Spitalul Judeţean „Mavromati”.

Poliţiştii şi experţii : proprietarul era la volan

Crucea de la accidentPentru stabilirea persoanei care se afla la volanul autoturismului a fost dispusă o expertiză medico-legală genetică în baza probelor biologice ridicate de la locul accidentului. Aceasta relevă că un fragment mic de ţesut şi cîteva fire de păr de pe chederul parbrizului din partea stîngă, de pe cioburi din parbriz, de pe cupola maşinii din dreptul volanului şi de pe husa volanului aparţin lui Petru Vacariu. „Experţii au mai stabilit, de asemenea, că între caracterele genetice din profilul ADN de referinţă aparţinînd defunctului Lupu Marian Alin şi profilele ADN evidenţiate de la nivelul probelor menţionate mai sus nu există corespondenţe”, se menţionează în ordonanţa Parchetului. Ca atare, în noiembrie 2007 se declanşează urmărirea faţă de Petru Vacariu pentru ucidere din culpă. În martie acestuia i se aduc la cunoştinţă concluziile expertizei medico-legale, dar îşi menţine afirmaţiile precum că nu se afla el la volan. Abia în iunie 2006, la doi ani de la producerea evenimentului rutier, organele de cercetare penală au propus trimiterea în judecată a lui Petru Vacariu pentru săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Lovitură de teatru la Parchet

Lovitura de teatru vine însă de la Parchet, care, în ciuda expertizelor, nu este de acord cu propunerea poliţiştilor, unul din motivele invocate fiind că nu s-a ţinut cont de declaraţiile proprietarului maşinii şi a pasagerului Jugariu. Potrivit procurorului Ciprian Mihai, după producerea accidentului, Petru Vacariu s-ar fi întors la maşină, unde şi-ar fi căutat telefonul mobil. „Există posibilitatea reală ca Vacariu Petru să fi contaminat interiorul autoturismului cu urmele sale. Ori, în această ipoteză urmează să emitem serioase dubii referitoare la concludenţa probei expertizei medico-legale-genetice, motiv pentru care o vom îndepărta din materialul probator, urmînd a acorda valoarea de adevăr declaraţiilor martorului Jugariu Alexandru şi ale învinuitului Vacariu Petru care au afirmat că la momentul producerii accidentului autoturismul a fost condus de defunctul Lupu Marian Alin”, se arată în ordonanţa Parchetului. Cu alte cuvinte, se elimină expertizele în favoarea unor declaraţii şi se decide scoaterea de sub urmărire penală a proprietarului maşinii.

Mortul e pus să plătească spitalizarea celorlalţi oameni din maşină

Părinţii au fost dărîmaţi la aflarea veştii că, în ciuda concluziilor expertizelor, tot băiatul lor este făcut vinovat de accident. „Înseamnă că poţi să o azvîrli de pe faţa pămîntului”, spune tatăl lui Alin despre instituţia care a făcut expertiza, neînţelegînd cum „în altă parte se rezolvă în jumătate de an, aici sunt trei ani deja”. Nici Petru Lupu, nici Anişoara şi nici sora mai mare a defunctului, Rodica, nu pot accepta că Alin se afla la volan. Ei susţin că „Tucă” este recunoscut în sat pentru isprăvile sale şi pentru că este autorul mai multor accidente, în timp ce Alin, care avea permis de la 18 ani, nu fusese implicat în nici un eveniment rutier. Oamenii sînt şi mai supăraţi pentru că, spun ei, în ziua înmormîntării, familia lui Vacariu făcea grătar cînd cortegiul a trecut prin faţa caseli lor. „La înmormîntare avea gărtar. Noi nici n-am observat de ce supărare era, dar ne-au spus oamenii: «cîtă nesimţire, cîtă nesimţire». Dar asta nu e tot. La trei ani de la teribilul accident părinţii tînărului decedat primesc acasă, pe numele fiului lor, somaţii de plată a cheltuielilor de spitalizare pentru Petru Vacariu şi Alexandru Jugariu.

Citatie

Cărora le-ar datora 597,91 lei, respectiv 769,38 de lei. Citaţia este trimisă de Judecătoria Botoşani pe numele lui Alin Marian Lupu, deşi acesta este decedat de mai bine de trei ani de zile. Astfel, într-una dintre acestea, emisă pe 2 iunie 2010, sctie cît se poate de clar „către Alin Marian Lupu, comuna Corni, sat Sarafineşti (...) este chemat în această instanţă, camera.... în ziua de 17 august, ora 08:30. î n calitate de pîrît”. Practic, mortul a fost dat în judecată de Spitalul Judeţean „Mavormati”, după ce chiar la morga acestui spital a fost dus în urmă cu trei ani, deci şi aici se ştie că el a încetat din viaţă. „L-a omorît ăe băiatul meu şi tot eu plătesc? E ca şi cum dvs. m-aţi bate pe mine şi tot eu fac plîngere, nu?” întreabă stupefiat tatăl băiatului.

Procurorul nu comentează, deţinătorul maşinii e „mut”

Atît procurorul care a semnat ordonanţa menţionată, cît şi Petru „Tucă” Vacariu evită să vorbească despre acest caz. „Nu facem justiţie în presă. Scrie în ordonanţă foarte clar. Motivele pentru care nu am ţinut cont de expertiză sînt aceleaşi din ordonanţă, ordonanţă care este supusă controlului judiciar. Nu este autoritate de lucru judecat. Sînt etape în care poate fi controlată legalitatea şi temeinicia soluţiei”, ne-a declarat procurorul de caz Ciprian Mihai. MamaPe Petru Vacariu l-am găsit la bufetul „Tucă show” pe care îl are deschis în comună. A refuzat însă cu obstinaţie dialogul. „Nu am altceva de declarat. Ai vorbit cu cine ai avut de vorbit, ce vrei să faci acum, dezgropăminte?”, a fost poziţia lui „Tucă” Vacariu, care nu a uitat să spună cu substrat „ne mai întîlnim noi”. Celălalt băiat din maşină este plecat în Italia şi nu a putut fi contactat.

Maşina avea aproape 150 km/h

Raportul de analiză criminalistică din mai 2009 arată că viteza automobilului era de 149 km/h, că din cauza acesteia s-a produs accidentul şi că şoferul nu avea cum să-şi schimbe locul cu nici un pasager în timpul evenimentului rutier. Rudele susţin că Alin nu era prieten cu „Tucă” şi că nu i-a mai condus maşina, alţi martori susţin că erau totuşi prieteni şi că l-au mai văzut pe Alin conducînd maşina lui Vacariu.
Rudele lui Alin sînt deznădăjduite. După ce aflaseră de rezultatul expertizei credeau că se va face dreptate. Acum însă nu ştiu ce să mai facă. Se întîlnesc deseori cu „Tucă” sau cu rudele acestuia, dar nu îşi vorbesc. Nici măcar crucea nu au putut să o pună chiar la locul accidentului fiindcă nu le-a dat voie proprietarul terenului. Au mutat-o mai înspre drum… „A omorît un băiat nevinovat. Asta e... „ spune cu amar în glas mama băiatului (foto dreapta).

Sergiu Bălăşcău

Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
29 iunie 2010, 17:57
28 iunie 2010, 13:19
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Un film înseamnă o echipă, nu înseamnă un singur om. De aceea cei care iubesc filmul lasă genericul de final, nimeni nu iese din sală până nu vede ultimul om din echipă, pentru că fără această echipă fantastică din ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7592 lei
USD
Dolarul SUA
4.2607 lei
CHF
Francul elveţian
4.3260 lei
GBP
Lira sterlină
5.5323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9243 lei
XAU
Gramul de aur
204.2784 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2457 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4413 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9314 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2512 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1857 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6370 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.