Ancheta săptămânii
Cazul „accident în Mercedes” : Băgat în mormînt, scos vinovat, pus să plătească daune

„Pe la ora două noaptea a venit şeful de post: «uăi nea Petrea, dormi?». «Dorm, păi ce să fac?». «Ştii că Alin a făcut accident?». «Nu. Şi îi la spital?», «Nu». «A murit…?!?». «Da…». «Da’ cu cine a fost?». «Cu Tucă Vacariu». «Nu-i adevărat, acela a făcut accidentul, asta e a treia maşină care o farmă».

Parinti

Mort la 20 de ani într-un accident de maşină

Sînt zorii zilei de 8 iunie 2007, iar familia Lupu din Sarafineşti primeşte o veste terifiantă. Fiul lor de numai 20 de ani a decedat într-un accident rutier. În după-amiaza de 7 iunie plecase în Botoşani, cu o maşină de ocazie. Acolo s-a întîlnit cu Alexandru Jugariu, un alt tînăr din sat şi în condiţii în care nici astăzi nu le sînt clare, noaptea au ajuns în maşina lui Petru Vacariu, posesorul unui Mercedes Vito. N-au apucat să meargă decît vreo unu-doi kilometri întrucît drumul s-a sfîrşit tragic. Maşina s-a răsturnat în drum spre Vorona, la o viteză considerabilă. A.LupuAlin Lupu, băiatul lui Petre şi al Anişoarei, a fost găsit mort, la cîţiva zeci de metri de maşină. Ceilalţi doi băieţi din automobil au ajuns în spital. Părinţilor li s-a spus că Alin era la volan, deşi nu era maşina lui. Nu au crezut nici o clipă acest lucru şi de aici începe o poveste absurdă şi incredibilă care nu îşi găseşte firescul sfîrşit nici la trei ani de la producerea nefericitului eveniment rutier.

Proprietarul maşinii spune că mortul era la volan

Primele verificări efectuate au stabilit că principala cauză a producerii accidentului a fost viteza excesivă, iar în momentul acestuia la volan se afla Alin Lupu. Cine spune asta? „Stabilirea conducătorului auto din momentul producerii accidentului s-a efectuat în baza declaraţiei lui Vacariu Petru”, scrie negru pe alb într-o ordonanţă a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani. Deci, proprietarul maşinii spune că mortul a fost la volan. Analizele toxicologice au arătat că proprietarul maşinii era şi cel mai băut. Avea 1,05g%o, Alexandru Jugariu 0,70g%o, iar Alin Lupu 0,75 g%o. Supravieţuitorii au necesitat aproximativ o lună de îngrijiri medicale. În acest timp a fost audiat şi Jugariu, care a povestit că pe DJ 208C, intersecţia din satul Mesteacăn, s-au întîlnit cu Petru Vacariu, cel cunoscut de mai toată lumea drept „Tucă”. Iniţial acesta s-ar fi urcat la volan, însă, la un moment dat, a coborît să îşi satisfacă nevoile fiziologice, iar Alin a trecut la volan, fără ca proprietarul maşinii să se împotrivească. Varianta este parţial confirmată de deţinătorul automobilului. Potrivit aceleiaşi ordonanţe a procurorilor, Petru Vacariu a declarat că a cedat volanul, însă nu mai ştie cui. Ambii supravieţuitori nu îşi mai amintesc cum s-a produs accidentul, spunînd că s-au trezit abia la Spitalul Judeţean „Mavromati”.

Poliţiştii şi experţii : proprietarul era la volan

Crucea de la accidentPentru stabilirea persoanei care se afla la volanul autoturismului a fost dispusă o expertiză medico-legală genetică în baza probelor biologice ridicate de la locul accidentului. Aceasta relevă că un fragment mic de ţesut şi cîteva fire de păr de pe chederul parbrizului din partea stîngă, de pe cioburi din parbriz, de pe cupola maşinii din dreptul volanului şi de pe husa volanului aparţin lui Petru Vacariu. „Experţii au mai stabilit, de asemenea, că între caracterele genetice din profilul ADN de referinţă aparţinînd defunctului Lupu Marian Alin şi profilele ADN evidenţiate de la nivelul probelor menţionate mai sus nu există corespondenţe”, se menţionează în ordonanţa Parchetului. Ca atare, în noiembrie 2007 se declanşează urmărirea faţă de Petru Vacariu pentru ucidere din culpă. În martie acestuia i se aduc la cunoştinţă concluziile expertizei medico-legale, dar îşi menţine afirmaţiile precum că nu se afla el la volan. Abia în iunie 2006, la doi ani de la producerea evenimentului rutier, organele de cercetare penală au propus trimiterea în judecată a lui Petru Vacariu pentru săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Lovitură de teatru la Parchet

Lovitura de teatru vine însă de la Parchet, care, în ciuda expertizelor, nu este de acord cu propunerea poliţiştilor, unul din motivele invocate fiind că nu s-a ţinut cont de declaraţiile proprietarului maşinii şi a pasagerului Jugariu. Potrivit procurorului Ciprian Mihai, după producerea accidentului, Petru Vacariu s-ar fi întors la maşină, unde şi-ar fi căutat telefonul mobil. „Există posibilitatea reală ca Vacariu Petru să fi contaminat interiorul autoturismului cu urmele sale. Ori, în această ipoteză urmează să emitem serioase dubii referitoare la concludenţa probei expertizei medico-legale-genetice, motiv pentru care o vom îndepărta din materialul probator, urmînd a acorda valoarea de adevăr declaraţiilor martorului Jugariu Alexandru şi ale învinuitului Vacariu Petru care au afirmat că la momentul producerii accidentului autoturismul a fost condus de defunctul Lupu Marian Alin”, se arată în ordonanţa Parchetului. Cu alte cuvinte, se elimină expertizele în favoarea unor declaraţii şi se decide scoaterea de sub urmărire penală a proprietarului maşinii.

Mortul e pus să plătească spitalizarea celorlalţi oameni din maşină

Părinţii au fost dărîmaţi la aflarea veştii că, în ciuda concluziilor expertizelor, tot băiatul lor este făcut vinovat de accident. „Înseamnă că poţi să o azvîrli de pe faţa pămîntului”, spune tatăl lui Alin despre instituţia care a făcut expertiza, neînţelegînd cum „în altă parte se rezolvă în jumătate de an, aici sunt trei ani deja”. Nici Petru Lupu, nici Anişoara şi nici sora mai mare a defunctului, Rodica, nu pot accepta că Alin se afla la volan. Ei susţin că „Tucă” este recunoscut în sat pentru isprăvile sale şi pentru că este autorul mai multor accidente, în timp ce Alin, care avea permis de la 18 ani, nu fusese implicat în nici un eveniment rutier. Oamenii sînt şi mai supăraţi pentru că, spun ei, în ziua înmormîntării, familia lui Vacariu făcea grătar cînd cortegiul a trecut prin faţa caseli lor. „La înmormîntare avea gărtar. Noi nici n-am observat de ce supărare era, dar ne-au spus oamenii: «cîtă nesimţire, cîtă nesimţire». Dar asta nu e tot. La trei ani de la teribilul accident părinţii tînărului decedat primesc acasă, pe numele fiului lor, somaţii de plată a cheltuielilor de spitalizare pentru Petru Vacariu şi Alexandru Jugariu.

Citatie

Cărora le-ar datora 597,91 lei, respectiv 769,38 de lei. Citaţia este trimisă de Judecătoria Botoşani pe numele lui Alin Marian Lupu, deşi acesta este decedat de mai bine de trei ani de zile. Astfel, într-una dintre acestea, emisă pe 2 iunie 2010, sctie cît se poate de clar „către Alin Marian Lupu, comuna Corni, sat Sarafineşti (...) este chemat în această instanţă, camera.... în ziua de 17 august, ora 08:30. î n calitate de pîrît”. Practic, mortul a fost dat în judecată de Spitalul Judeţean „Mavormati”, după ce chiar la morga acestui spital a fost dus în urmă cu trei ani, deci şi aici se ştie că el a încetat din viaţă. „L-a omorît ăe băiatul meu şi tot eu plătesc? E ca şi cum dvs. m-aţi bate pe mine şi tot eu fac plîngere, nu?” întreabă stupefiat tatăl băiatului.

Procurorul nu comentează, deţinătorul maşinii e „mut”

Atît procurorul care a semnat ordonanţa menţionată, cît şi Petru „Tucă” Vacariu evită să vorbească despre acest caz. „Nu facem justiţie în presă. Scrie în ordonanţă foarte clar. Motivele pentru care nu am ţinut cont de expertiză sînt aceleaşi din ordonanţă, ordonanţă care este supusă controlului judiciar. Nu este autoritate de lucru judecat. Sînt etape în care poate fi controlată legalitatea şi temeinicia soluţiei”, ne-a declarat procurorul de caz Ciprian Mihai. MamaPe Petru Vacariu l-am găsit la bufetul „Tucă show” pe care îl are deschis în comună. A refuzat însă cu obstinaţie dialogul. „Nu am altceva de declarat. Ai vorbit cu cine ai avut de vorbit, ce vrei să faci acum, dezgropăminte?”, a fost poziţia lui „Tucă” Vacariu, care nu a uitat să spună cu substrat „ne mai întîlnim noi”. Celălalt băiat din maşină este plecat în Italia şi nu a putut fi contactat.

Maşina avea aproape 150 km/h

Raportul de analiză criminalistică din mai 2009 arată că viteza automobilului era de 149 km/h, că din cauza acesteia s-a produs accidentul şi că şoferul nu avea cum să-şi schimbe locul cu nici un pasager în timpul evenimentului rutier. Rudele susţin că Alin nu era prieten cu „Tucă” şi că nu i-a mai condus maşina, alţi martori susţin că erau totuşi prieteni şi că l-au mai văzut pe Alin conducînd maşina lui Vacariu.
Rudele lui Alin sînt deznădăjduite. După ce aflaseră de rezultatul expertizei credeau că se va face dreptate. Acum însă nu ştiu ce să mai facă. Se întîlnesc deseori cu „Tucă” sau cu rudele acestuia, dar nu îşi vorbesc. Nici măcar crucea nu au putut să o pună chiar la locul accidentului fiindcă nu le-a dat voie proprietarul terenului. Au mutat-o mai înspre drum… „A omorît un băiat nevinovat. Asta e... „ spune cu amar în glas mama băiatului (foto dreapta).

Sergiu Bălăşcău

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
29 iunie 2010, 17:57
28 iunie 2010, 13:19
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Atenție. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. Î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.