Ancheta săptămânii
Cele mai mari goange electorale de la Botoşani

În această vară se împlinesc doi ani de la alegerile locale. O privire înapoi, spre campania electorală din 2008, ne arată că o mulţime dintre promisiunile făcute de candidaţii de atunci au rămas în continuare la stadiul de vorbe. Unele megaproiecte anunţate pentru Botoşani au fost doar proiecte sau nici măcar atît, iar alţi oameni politici au făcut după alegeri lucruri pe care chiar în campanie susţineau că nu le vor face vreodată.

Materiale electorale

Parcul de agrement Cornişa… trebuie să fie aproape gata

„Probabil, din momentul în care dăm soluţia finală, în septembrie putem să avem finanţarea. Lucrările nu sunt de mare anvergură şi preconizez că se vor finaliza în circa doi ani. Acum depinde de licitaţia de execuţie. Noi ne dorim ca în 2010 să fie finalizat în totalitate şi pentru că lucrăm în etape, în cursul anului viitor bazinele ar putea fi terminate. Vorbim despre două bazine olimpice, unul acoperit şi unul descoperit, un ştrand pentru copii şi o zonă de agrement cu topogane”, afirma Cătălin Flutur pe 28 mai 2008. Zona de agrementPe atunci candidat la un nou mandat, acesta prezenta date despre viitoarea zonă de agrement Cornişa, care acum ar fi trebuit să fie aproape gata. Era vorba de un proiect de 17,5 milioane euro care viza amenajarea celui mai mare parc de distracţii din nord-estul României. Potrivit edilului, parcul urma să aibă 40 hectare şi să cuprindă un patinoar acoperit, o pîrtie de schi, una pentru sănii, pistă pentru biciclişti, un tobogan acvatic, un amfiteatru, o tabără de sculptură, un restaurant, zonă comercială cu terase. „Îmbucurător pentru noi este că această zonă va fi frecventată nu numai de botoşăneni, ci şi de cetăţeni din alte judeţe, cum ar fi Suceava, precum şi de turiştii care vin în regiunea de nord-est a României. De aceea am prins în proiect şi locuri de cazare”, mai spunea primarul. De atunci şi pînă în ziua de astăzi nu s-a dat nici măcar o sapă în acea zonă. Singura noutate o reprezintă extinderea Cimitirului Pacea şi apariţia unui gard pentru care SC Urban Serv SA a cheltuit 50.000 de lei. Acum primarul susţine că lucrările încep cu siguranţă în 2010. „Deja avem toată suma. Este trecut de Agenţia de Dezvoltare Regională. Nu suntem singurii cu un astfel de proiect şi la Deva o să se creeze un aqua parc”, susţine edilul şef.

45 de milioane pentru două cartiere

Un alt proiect de anvergură anunţat atunci pentru oraş consta, printre altele, în reabilitarea străzilor şi trotuarelor, modernizarea parcului şi înfiinţarea de terenuri de sport în două cartiere ale municipiului. „Noi am depus pînă acum proiecte care sunt eligibile pe toate axele care s-au lansat de către POR. În sfîrşit s-a lansat şi axa 1 din POR care vorbeşte despre sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, iar noi suntem deja în faza de pregătire a documentaţiei tehnice, respectiv elaborarea planului integrat de dezvoltare urbană. Noi ne-am propus că cuprindem în reabilitare totală atît centrul oraşului, cît şi cartierele Parcul Tineretului şi Griviţa. Este un proiect de 45 milioane de euro. Sunt două cartiere în care nu are sens să intrăm cu bani de la buget atît timp cît se rezolvă problema cu fonduri europene”, susţinea pe 17 mai 2008 edilul şef. Municipiul nu a accesat niciodată un proiect de 45 de milioane de euro.

Hypermarketul Real a devenit… ireal

Pe 27 mai primarul anunţa construcţia unui hypermarket Real la Botoşani. „Să nu se mai spună că nu se face nimic. Celor de la Real le-am dat deja autorizaţiile de demolare a clădirii fostei societăţi Armonia şi de construcţie pentru hypermarketul pe care îl vor face”, afirma atunci Cătălin Flutur. Real nu doar că nu a construit vreodată un astfel de centru comercial, dar potrivit celor afirmate în 2010 chiar de primar, nici nu au de gînd să facă o astfel de investiţie la Botoşani. S-au eliberat ceva autorizaţii pentru zona Armonia, dar nu pentru Real, ci pentru Carrefour, care nu a început însă vreo lucrare acolo. „Am dat două autorizaţii acolo şi pentru parcare, şi pentru sens giratoriu. Mare parte din fost Armonia se dărîmă, dar o parte se adaptează la nevoile de acum”, declară în 2010 primarul Cătălin Flutur.

Magistrală de gaz şi drum european promise de liberali

Aflaţi pe atunci la putere, liberalii promiteau la rîndul lor două megaproiecte pentru judeţ. Drum„Ştiu că există o durere mare la Botoşani cu privire la drumul care leagă Botoşaniul de Tîrgu Frumos şi personal am să mă implic să cer Companiei Naţionale de Autostrăzi ca reabilitarea acestui drum să intre în planul de lucrări”, spunea pe 9 mai 2008, chiar la Botoşani, Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci premier şi preşedinte al PNL. Deşi promisiunile sale au fost întărite în acel an de cele ale lui Ludovic Orban, ministrul Transporturilor de la acea dată, drumul Botoşani – Tîrgu Frumos arată mai rău decît în 2008. Şoferii îşi distrug maşinile mai ales în porţiunea de la Frumuşica, iar drumarii nu fac altceva decît să peticească puţin tronsonul înaintea de sosirea Turului Ciclist al României. A doua mare goangă electorală „made in PNL” viza magistrala de gaz de la Hîrlău. Mihai Elvădeanu, subprefectul susţinut de PNL, spunea atunci că se va respecta termenul de finalizare a lucrării. „În august se aşteaptă să se termine lucrarea”, afirma Elvădeanu. Nu au fost însă suficiente trei luni şi nici măcar doi ani. Lucrările nu s-au terminat, iar pe timpul iernii botoşănenii continuă să aibă probleme cu presiunea gazului. Lucrările au început tocmai în noiembrie 2007 şi sunt estimate la 35 de milioane de lei.

Investitorii cu 100 de milioane euro de la Dorohoi au dispărut

Una din cele mai mari minciuni electorale, prin dimensiunea investiţiei ce ar fi trebuit să se realizeze, venea de la Dorohoi. Atunci PDL-istul Sergiu Lungu, primar în funcţie, anunţa că un grup de investitori maghiari va construi o fabrică de bioetanol pe 20 de hectare puse la dispoziţie de municipalitate. Ar fi urmat să se creeze 250 locuri de muncă şi să se investească 100 de milioane de euro. Bineînţeles că nu s-a făcut nici uşa de la fabrică, de ungurii nu mai ştie nimeni nimic şi oficial, ca în cazul multor altor promisiuni neonorate, se susţine că maghiarii nu au mai făcut fabrica din cauza crizei economice.

Câmpanu în campania din 2008 : „Am fost şi rămînem liberali”

Promisiuni Campanu

Campania din 2008 nu a fost doar una a promisiunilor investiţionale neonorate, ci şi a minciunilor pur politice. Cum astfel poate fi interpretat un punct dintr-un mesaj electoral al senatorului de acum Liviu Câmpanu, pe atunci candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean. „Ştim ce înseamnă principii. Noi nu am schimbat sau creat partide. Am fost şi rămînem liberali”, afirma acesta pe 25 mai 2008. Ceea ce era valabil atunci nu a mai fost peste un an şi ceva. Câmpanu a făcut tocmai ceea ce spunea că nu a făcut vreodată, adică a creat un nou partid, UNPR, alături de alţi liberali şi PSD-işti din ţară, unde este chiar vicepreşedinte la nivel naţional.

Ciuştea şi Egner, aproape preşedinte la CJ, respectiv primar de municipiu

La începutul campaniei electorale din 2008 Dorin Ciuştea, pe atunci vicepreşedinte CJ şi preşedinte judeţean al PNG-CD, se vedea printre favoriţii la cîştigarea şefiei judeţului. Asta în timp ce Egner era unul din cei mai grei candidaţi la muncipiu.Dorin Ciustea„Eu nu pot să fac prognoze, dar sunt convins că experienţa pe care o au oamenii noştri ne va da posibilitatea să avem un rezultat foarte bun. Nu am făcut sondaje interne, ci am mers pe sondajele realizate de alte partide şi dl.Florin Egner este al doilea în preferinţa electoratului la municipiul Botoşani, iar eu sunt al doilea pe lista celor preferaţi de locuitorii judeţului Botoşani la preşedinţia Consiliului Judeţean”, spunea Dorin Ciuştea. El era susţinut în declaraţii de eternul candidat de la municipiu. „Obiectivul nostru la municipiu este să cîştigăm Primăria şi să avem primar din partea PNG şi ne propunem cinci consilieri locali. Este un obiectiv care pare puţin îndrăzneţ. Eu cred că botoşănenii nu vor alege un afiş sau un banner”, afirma pe 4 mai Florin Egner. Nici unul nu a ajuns ce îşi propunea. Ba mai mult, PNG-CD nici măcar n-a făcut pragul de accedere în CJ, iar Egner a fost singurul consilier municipal din cei cinci preconizaţi. Ciuştea a plecat din PNG-CD la PNL, de unde s-a retras din politică.

Vasilescu candida oricum

„Ţin să anunţ că în Colegiul Botoşani, care reprezintă municipiul Botoşani şi o serie de localităţi adiacente, eu voi candida. În cazul în care nu va reveni PC acest colegiu pentru Senat, în cazul în care va reveni PC şi PC nu va hotărî ca eu să fiu cel care să candideze, eu tot voi candida, fie şi ca independent”, afirma spre sfîrşitul lunii mai 2008 Gavrilă Vasilescu, pe atunci senator de Botoşani. PC a avut candidat pe Colegiul Botoşani la Senat, însă pe Viorel Pană. Vasilescu nu s-a mai înscris în vreo cursă electorală, nici ca membru PC, nici ca independent.
„Vreau să arăt electoratului că încă sunt viguros şi atletic, pentru a mai face un mandat de 4 ani”, spunea Constantin Conţac la ultima şedinţă a precedentului CJ. Din ceea ce a ieşit la alegeri rezultă că acesta nu prea a mai fost nici viguros şi nici atletic.

PSD-iştii ne scăpau de HSR

HSR in actiuneLa un an şi jumătate după alegerile locale, campania pentru prezidenţiale a prilejuit una din cele mai hazoase promisiuni electorale. PSD-işti botoşăneni susţineau la acea dată că, dacă botoşănenii îl votează pe Mircea Geoană, iar acesta devine preşedintele României, se va renunţa la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, deşi şeful statului nu are nici o atribuţie în această privinţă şi nu are cum să intervină într-o astfel de chestiune. Botoşănenii l-au votat cel mai mult pe Geoană din toată ţara, însă acesta n-a ieşit preşedinte, iar HSR ridică în continuare maşini. Social-democraţii nu au renunţat însă la idee. „Îmi menţin declaraţia. Dacă o să ajungem la putere o să desfiinţăm această societate”, ne-a declarat deputatul PSD Costică Macaleţi. În opinia acestuia ridicarea maşinilor nu este altceva decît o afacere a municipalităţii.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

 

Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Parole...parole...parole! Nu e prost cel care spune, prost este cel ce crede!
15 iulie 2010, 08:18
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
18 octombrie 2019
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.