Ancheta săptămânii
Cele mai mari goange electorale de la Botoşani

În această vară se împlinesc doi ani de la alegerile locale. O privire înapoi, spre campania electorală din 2008, ne arată că o mulţime dintre promisiunile făcute de candidaţii de atunci au rămas în continuare la stadiul de vorbe. Unele megaproiecte anunţate pentru Botoşani au fost doar proiecte sau nici măcar atît, iar alţi oameni politici au făcut după alegeri lucruri pe care chiar în campanie susţineau că nu le vor face vreodată.

Materiale electorale

Parcul de agrement Cornişa… trebuie să fie aproape gata

„Probabil, din momentul în care dăm soluţia finală, în septembrie putem să avem finanţarea. Lucrările nu sunt de mare anvergură şi preconizez că se vor finaliza în circa doi ani. Acum depinde de licitaţia de execuţie. Noi ne dorim ca în 2010 să fie finalizat în totalitate şi pentru că lucrăm în etape, în cursul anului viitor bazinele ar putea fi terminate. Vorbim despre două bazine olimpice, unul acoperit şi unul descoperit, un ştrand pentru copii şi o zonă de agrement cu topogane”, afirma Cătălin Flutur pe 28 mai 2008. Zona de agrementPe atunci candidat la un nou mandat, acesta prezenta date despre viitoarea zonă de agrement Cornişa, care acum ar fi trebuit să fie aproape gata. Era vorba de un proiect de 17,5 milioane euro care viza amenajarea celui mai mare parc de distracţii din nord-estul României. Potrivit edilului, parcul urma să aibă 40 hectare şi să cuprindă un patinoar acoperit, o pîrtie de schi, una pentru sănii, pistă pentru biciclişti, un tobogan acvatic, un amfiteatru, o tabără de sculptură, un restaurant, zonă comercială cu terase. „Îmbucurător pentru noi este că această zonă va fi frecventată nu numai de botoşăneni, ci şi de cetăţeni din alte judeţe, cum ar fi Suceava, precum şi de turiştii care vin în regiunea de nord-est a României. De aceea am prins în proiect şi locuri de cazare”, mai spunea primarul. De atunci şi pînă în ziua de astăzi nu s-a dat nici măcar o sapă în acea zonă. Singura noutate o reprezintă extinderea Cimitirului Pacea şi apariţia unui gard pentru care SC Urban Serv SA a cheltuit 50.000 de lei. Acum primarul susţine că lucrările încep cu siguranţă în 2010. „Deja avem toată suma. Este trecut de Agenţia de Dezvoltare Regională. Nu suntem singurii cu un astfel de proiect şi la Deva o să se creeze un aqua parc”, susţine edilul şef.

45 de milioane pentru două cartiere

Un alt proiect de anvergură anunţat atunci pentru oraş consta, printre altele, în reabilitarea străzilor şi trotuarelor, modernizarea parcului şi înfiinţarea de terenuri de sport în două cartiere ale municipiului. „Noi am depus pînă acum proiecte care sunt eligibile pe toate axele care s-au lansat de către POR. În sfîrşit s-a lansat şi axa 1 din POR care vorbeşte despre sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, iar noi suntem deja în faza de pregătire a documentaţiei tehnice, respectiv elaborarea planului integrat de dezvoltare urbană. Noi ne-am propus că cuprindem în reabilitare totală atît centrul oraşului, cît şi cartierele Parcul Tineretului şi Griviţa. Este un proiect de 45 milioane de euro. Sunt două cartiere în care nu are sens să intrăm cu bani de la buget atît timp cît se rezolvă problema cu fonduri europene”, susţinea pe 17 mai 2008 edilul şef. Municipiul nu a accesat niciodată un proiect de 45 de milioane de euro.

Hypermarketul Real a devenit… ireal

Pe 27 mai primarul anunţa construcţia unui hypermarket Real la Botoşani. „Să nu se mai spună că nu se face nimic. Celor de la Real le-am dat deja autorizaţiile de demolare a clădirii fostei societăţi Armonia şi de construcţie pentru hypermarketul pe care îl vor face”, afirma atunci Cătălin Flutur. Real nu doar că nu a construit vreodată un astfel de centru comercial, dar potrivit celor afirmate în 2010 chiar de primar, nici nu au de gînd să facă o astfel de investiţie la Botoşani. S-au eliberat ceva autorizaţii pentru zona Armonia, dar nu pentru Real, ci pentru Carrefour, care nu a început însă vreo lucrare acolo. „Am dat două autorizaţii acolo şi pentru parcare, şi pentru sens giratoriu. Mare parte din fost Armonia se dărîmă, dar o parte se adaptează la nevoile de acum”, declară în 2010 primarul Cătălin Flutur.

Magistrală de gaz şi drum european promise de liberali

Aflaţi pe atunci la putere, liberalii promiteau la rîndul lor două megaproiecte pentru judeţ. Drum„Ştiu că există o durere mare la Botoşani cu privire la drumul care leagă Botoşaniul de Tîrgu Frumos şi personal am să mă implic să cer Companiei Naţionale de Autostrăzi ca reabilitarea acestui drum să intre în planul de lucrări”, spunea pe 9 mai 2008, chiar la Botoşani, Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci premier şi preşedinte al PNL. Deşi promisiunile sale au fost întărite în acel an de cele ale lui Ludovic Orban, ministrul Transporturilor de la acea dată, drumul Botoşani – Tîrgu Frumos arată mai rău decît în 2008. Şoferii îşi distrug maşinile mai ales în porţiunea de la Frumuşica, iar drumarii nu fac altceva decît să peticească puţin tronsonul înaintea de sosirea Turului Ciclist al României. A doua mare goangă electorală „made in PNL” viza magistrala de gaz de la Hîrlău. Mihai Elvădeanu, subprefectul susţinut de PNL, spunea atunci că se va respecta termenul de finalizare a lucrării. „În august se aşteaptă să se termine lucrarea”, afirma Elvădeanu. Nu au fost însă suficiente trei luni şi nici măcar doi ani. Lucrările nu s-au terminat, iar pe timpul iernii botoşănenii continuă să aibă probleme cu presiunea gazului. Lucrările au început tocmai în noiembrie 2007 şi sunt estimate la 35 de milioane de lei.

Investitorii cu 100 de milioane euro de la Dorohoi au dispărut

Una din cele mai mari minciuni electorale, prin dimensiunea investiţiei ce ar fi trebuit să se realizeze, venea de la Dorohoi. Atunci PDL-istul Sergiu Lungu, primar în funcţie, anunţa că un grup de investitori maghiari va construi o fabrică de bioetanol pe 20 de hectare puse la dispoziţie de municipalitate. Ar fi urmat să se creeze 250 locuri de muncă şi să se investească 100 de milioane de euro. Bineînţeles că nu s-a făcut nici uşa de la fabrică, de ungurii nu mai ştie nimeni nimic şi oficial, ca în cazul multor altor promisiuni neonorate, se susţine că maghiarii nu au mai făcut fabrica din cauza crizei economice.

Câmpanu în campania din 2008 : „Am fost şi rămînem liberali”

Promisiuni Campanu

Campania din 2008 nu a fost doar una a promisiunilor investiţionale neonorate, ci şi a minciunilor pur politice. Cum astfel poate fi interpretat un punct dintr-un mesaj electoral al senatorului de acum Liviu Câmpanu, pe atunci candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean. „Ştim ce înseamnă principii. Noi nu am schimbat sau creat partide. Am fost şi rămînem liberali”, afirma acesta pe 25 mai 2008. Ceea ce era valabil atunci nu a mai fost peste un an şi ceva. Câmpanu a făcut tocmai ceea ce spunea că nu a făcut vreodată, adică a creat un nou partid, UNPR, alături de alţi liberali şi PSD-işti din ţară, unde este chiar vicepreşedinte la nivel naţional.

Ciuştea şi Egner, aproape preşedinte la CJ, respectiv primar de municipiu

La începutul campaniei electorale din 2008 Dorin Ciuştea, pe atunci vicepreşedinte CJ şi preşedinte judeţean al PNG-CD, se vedea printre favoriţii la cîştigarea şefiei judeţului. Asta în timp ce Egner era unul din cei mai grei candidaţi la muncipiu.Dorin Ciustea„Eu nu pot să fac prognoze, dar sunt convins că experienţa pe care o au oamenii noştri ne va da posibilitatea să avem un rezultat foarte bun. Nu am făcut sondaje interne, ci am mers pe sondajele realizate de alte partide şi dl.Florin Egner este al doilea în preferinţa electoratului la municipiul Botoşani, iar eu sunt al doilea pe lista celor preferaţi de locuitorii judeţului Botoşani la preşedinţia Consiliului Judeţean”, spunea Dorin Ciuştea. El era susţinut în declaraţii de eternul candidat de la municipiu. „Obiectivul nostru la municipiu este să cîştigăm Primăria şi să avem primar din partea PNG şi ne propunem cinci consilieri locali. Este un obiectiv care pare puţin îndrăzneţ. Eu cred că botoşănenii nu vor alege un afiş sau un banner”, afirma pe 4 mai Florin Egner. Nici unul nu a ajuns ce îşi propunea. Ba mai mult, PNG-CD nici măcar n-a făcut pragul de accedere în CJ, iar Egner a fost singurul consilier municipal din cei cinci preconizaţi. Ciuştea a plecat din PNG-CD la PNL, de unde s-a retras din politică.

Vasilescu candida oricum

„Ţin să anunţ că în Colegiul Botoşani, care reprezintă municipiul Botoşani şi o serie de localităţi adiacente, eu voi candida. În cazul în care nu va reveni PC acest colegiu pentru Senat, în cazul în care va reveni PC şi PC nu va hotărî ca eu să fiu cel care să candideze, eu tot voi candida, fie şi ca independent”, afirma spre sfîrşitul lunii mai 2008 Gavrilă Vasilescu, pe atunci senator de Botoşani. PC a avut candidat pe Colegiul Botoşani la Senat, însă pe Viorel Pană. Vasilescu nu s-a mai înscris în vreo cursă electorală, nici ca membru PC, nici ca independent.
„Vreau să arăt electoratului că încă sunt viguros şi atletic, pentru a mai face un mandat de 4 ani”, spunea Constantin Conţac la ultima şedinţă a precedentului CJ. Din ceea ce a ieşit la alegeri rezultă că acesta nu prea a mai fost nici viguros şi nici atletic.

PSD-iştii ne scăpau de HSR

HSR in actiuneLa un an şi jumătate după alegerile locale, campania pentru prezidenţiale a prilejuit una din cele mai hazoase promisiuni electorale. PSD-işti botoşăneni susţineau la acea dată că, dacă botoşănenii îl votează pe Mircea Geoană, iar acesta devine preşedintele României, se va renunţa la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, deşi şeful statului nu are nici o atribuţie în această privinţă şi nu are cum să intervină într-o astfel de chestiune. Botoşănenii l-au votat cel mai mult pe Geoană din toată ţara, însă acesta n-a ieşit preşedinte, iar HSR ridică în continuare maşini. Social-democraţii nu au renunţat însă la idee. „Îmi menţin declaraţia. Dacă o să ajungem la putere o să desfiinţăm această societate”, ne-a declarat deputatul PSD Costică Macaleţi. În opinia acestuia ridicarea maşinilor nu este altceva decît o afacere a municipalităţii.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

 

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Parole...parole...parole! Nu e prost cel care spune, prost este cel ce crede!
15 iulie 2010, 08:18
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.