Ancheta săptămânii
Clubul morgă cu obloanele trase – Colectivul din București n-a avut la Botoșani nici măcar stingătoare de incendiu

Două luni și jumătate au trecut de la tragedia din ”Colectiv”, iar de atunci cluburile din Botoșani se închid unul după altul. Municipiul reședință a ajuns în situația paradoxală de a nu dispune la această oră de nici o locație de acest gen cu o capacitate de măcar o sută de locuri care să fie funcțională. Iar aceasta și pentru că verificările efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a scos la iveală o puzderie de nereguli.

Aproape toate cluburile controlate au fost amendate

Pompierii au demarat controalele pe 31 octombrie, adică exact a doua zi după uriașa dramă din clubul rock bucureștean și aproape că nu au găsit în municipiul reședință sau în județ discotecă ori club care să îndeplinească toate condițiile legale de funcționare. Cifrele vorbesc de la sine. Din amintita zi și până aproape de jumătatea lunii ianuarie, ISU Botoșani a verificat nici mai mult, nici mai puțin de 109 baruri, cluburi și discoteci. Ei bine, în urma acestor controale au fost aplicate 97 de amenzi, ceea ce înseamnă că 89% dintre locațiile de acest gen controlate au fost și amendate.

Unele discoteci nu aveau nici măcar stingătoare de incendiu

ISU BotosaniNeregulile identificate sunt cât se poate de diverse, iar unele frizează chiar inconștiența patronilor. Astfel, inspectorii de la ISU Botoșani au dat peste cluburi care nu dispuneau nici măcar de stingătoare de incendiu. La altele ușile se deschideau în interior, în timp ce unele discoteci nu aveau iluminat de siguranță pentru evacuare. În plus, unele cluburi nu aveau o a doua ieșire, ceea ce însemna că, în cazul unei situații extreme, în care lumea ar trebui evacuată, nu ar exista decât o singură ușă, ceea ce ar face practic inutile o mulțime de alte eforturi pentru salvarea publicului. De asemenea, în condițiile în care unele cluburi adună sute de oameni, s-au depistat instalații electrice cu improvizații.

CITEȘTE ȘI:

Încă un bar cunoscut din Botoșani și-a închis porțile

Amenzi de peste 3 miliarde lei vechi, dar totuși nici un singur club închis fiindcă...

Cuantumul total al amenzilor aplicate în amintitul interval de timp se ridică la exact 329.500 de lei. În realitate însă neregulile sunt și mai multe. Pe lângă cele aproape o sută de sancțiuni pecuniare, ISU Botoșani a mai aplicat și alte 51 de avertismente. Cu toate acestea, pompierii nu au închis nici un bar, nici o discotecă și nici un club. Cum a fost posibil așa ceva?


”Urmare a acțiunilor întreprinse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga al Județului Botoșani, după evenimentul din București, de la Clubul Colectiv, s-a constatat că unii operatori economici și-au suspendat activitățile, din proprie inițiativă, până la intrarea în legalitate privind obținerea autorizației de securitate la incendiu și îndeplinirea tuturor cerințelor privind apărarea împotriva incendiilor”

col. Radu Anton, inspectorul șef al ISU Botoșani, într-un răspuns la o solicitare trimisă de Botoșăneanul.

Patronii trag singuri oblonul

Cu alte cuvinte, n-a mai fost nevoie ca pompierii să închidă cluburile fiindcă patronii le-au închis de bună voie.
Într-o astfel de situație se află și pubul ”Society” din parcul Mihai Eminescu, închis imediat după tragedia din Clubul Colectiv, chiar la inițiativa patronului.


”După ce s-a întâmplat la București, nu am așteptat să vină în control, am luat toate actele, m-am dus eu la ei și am întrebat dacă sunt în regulă? Mi-au spus că nu și atunci am preferat să închid eu decât să mă amendeze. Până ce nu obțin toate actele necesare nu deschid”

Alexandru Vrăjitoriu, patronul de la ”Society”.

Acesta crede că va mai dura câteva săptămâni până ce pubul se va conforma noilor reglementări legale.

society botosani

CITEȘTE ȘI:

Un pub din Botoșani se ÎNCHIDE după incendiul de la Colectiv

Birocrația învinge... detectorul de fum

De altfel, problema de care se plâng administratorii cluburilor este tocmai aceea a birocrației excesive. Astfel, printre altele, Grand Irish Pub trebuie să monteze o centrală de alarmare, butoane de panică și 50 de detectoare de fum și căldură, valoarea echipamentelor și a manoperei ridicându-se la circa 20.000 de lei. Dar nu aceasta este principala dificultate.


”Hârtiile durează însă foarte mult, nu lucrarea efectivă. Trebuie făcute reavizări și reautorizări, trebuie obținute din nou avize de la Inspectoratul în Construcții, de la Mediu, certificat de urbanism. La final însă vom avea o locație mult mai sigură”

Răzvan Baltă, patronul de la Grand Irish Pub.

Cel mai mare pub închis după un control efectuat de revelion

Grand irish pub botosaniClubul pe care acesta îl patronează a fost închis după un control efectuat chiar în noaptea de revelion. În jurul orei 22:30, când petrecerea era deja în toi, o echipă de la ISU Botoșani a venit în control. Rezultatul? O amendă de 50.000 de lei aplicată în prima zi lucratoare din 2016 și închiderea clubului.
”Toată locația era autorizată încă din 2007, de când funcționa Fun City, numai că între timp au apărut noi modificări legislative”, mai spune Răzvan Baltă.
Acesta speră ca pe 22 ianuarie să redeschidă pubul fiindcă și el se află într-o situație inedită: din trei cluburi care le avea, toate sunt cu obloanele trase. Opivm, care funcționa la Casa Tineretului, s-a mutat în locația în care se afla K.O.M.A. La Tineret sunt în derulare lucrări de renovare, iar la fosta K.O.M.A.... nu se mai derulează ceva, obiectivul patronului fiind deocamdată să redeschidă Irishul.

CITEȘTE ȘI:

Club celebru din buricul târgului ÎNCHIS și el după tragedia din capitală

Amenzile uriașe intră la... apă în ciuda noii legi

Tot o amendă de 50.000 de lei a fost aplicată și unui club din Darabani, însă cuantumul sancțiunilor bănești comportă la rândul său o altă discuție. Jumătate de miliard de lei vechi este o sumă cât se poate de consistentă, care poate chiar băga în faliment o societate comercială care administrează un club. Firmele în cauză au însă potrivit legii posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 48 de ore de la aplicarea amenzii. Ori, de exemplu, sancțiunile menționate sunt de 20.000 – 50.000 de lei, iar jumătate din minim înseamnă 10.000 de lei, amenzi pe care cele două cluburi le-au și plătit.
La doar patru zile de la tragedia produsă în clubul Colectiv din capitală, Executivul a adoptat HG 915/2015 privind criteriile pentru oprirea funcționării/utilizării construcțiilor/amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu. Actul normativ conferă inspectoratelor pentru situații de urgență posibilitatea de a închide cluburile, barurile și discotecile care încalcă grav cerințele de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.


”Măsura complementară de închidere a activității se poate aplica numai dacă deficiențele constatate se încadrează în prevederile HGR nr.915/2015 (...). Până la această dată (12 ianuarie – n.r.) această măsură nu a fost aplicată nici unui operator economic de pe teritoriul județului Botoșani”

col.Radu Anton, în finalul adresei trimise către Botoșăneanul.

Povești incredibile

disco botosaniNeoficial sunt vehiculate povești de-a dreptul uluitoare. Astfel, pentru unele cluburi, primăriile, când au eliberat autorizațiile de funcționare, nu ar fi cerut ca printre documentele de la dosar să se regăsească și avizul de la ISU, iar unele discoteci ar fi funcționat ani buni fără ca pompierii să își fi dat acordul pentru simplul fapt că ar fi fost scoși din ecuație. În aceste condiții o tragedie precum cea din clubul Colectiv pare să fi fost posibilă într-o mulțime de baruri și discoteci din Botoșani. ”Colectiv” ar fi funcționat de fapt cu alte nume și în alte locuri și doar un miracol ar fi făcut ca o uriașă dramă să nu se producă.
Pe de altă parte, unii patroni se plâng că pompierii fac exces de zel plecând de la faptul că ”vedeți și voi că singurii care au rămas în arest pentru tragedia din Colectiv sunt de la ISU”. Iar senzația creată unor administratori de club este că ”jihadul” declanșat are menirea ca instituțiile statului să se acopere de hârtii în cazul unei noi tragedii fiindcă... ”în România morții se acoperă cu pământ, iar cei vii cu hârtii”.

CITEȘTE ȘI:

Ține doliu pentru 'rockerii sataniști': Un bar din Botoșani se autosuspendă

 

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Nici legea veche nu iti permitea sa functionezi fara avizul ISU. Mereu spaga a fost rezolvarea tuturor problemelor. Nu cunosc situatia in alte judete insa in judetul Botosani anual se merge cu "colindul" la orice magazin sau bar in adunare de fonduri pentru cei de sus. Minimul de spaga era undeva la 300ron in anul 2014. Aveai de ales intre o amenda de minim 2000ron sau varianta mai mica. Acum a ajuns cutitul pana la os si s-au trezit ei peste noapte sa I-a masuri. Orice unitate deschisa de dinaintea tragediei din Bucuresti a functionat illegal pentru ca avizele cel putin in Botosani atat oras cat si judet s-au dat contracost.
18 ianuarie 2016, 14:56
dar eu ma intreb, de ce le-au trebuit celor de la ISU 63 de decese pentru a lua masuri? aceste cluburi functioneaza, unele dintre ele, de ani de zile. ce au facut cei de la isu care, in paranteze fie spus, sunt platiti bine? aaa, nimic. bravo natiune
18 ianuarie 2016, 09:46
Sa inteleg ca prefectul apolitic a mintit cand a fost intrebat de situatia cluburulor din botosani si a raspuns ca totul este ok?
18 ianuarie 2016, 09:09
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„S-a acumulat multă tensiune, mai ales după înfrângerea de la Iași. Nu a fost vorba despre violență. Au fost discuții mai aprinse la analiza jocului, nu e ușor nici pentru Leo, nici pentru băieți. S-au acumulat frustrări, ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8406 lei
USD
Dolarul SUA
4.2942 lei
CHF
Francul elveţian
4.5591 lei
GBP
Lira sterlină
5.3770 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9919 lei
XAU
Gramul de aur
248.8638 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3607 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9776 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1562 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1807 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.