Ancheta săptămânii
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.

După ce chiar datele despre răspândirea coronavirusului în România făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) au intrat în contradicție cu măsura adoptată de CJSU Botoșani, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Belgia a adoptat o decizie care pune din nou sub semnul întrebării oportunitatea hotărârii CJSU Botoșani.

 

24 de județe roșii, Botoșani nu este printre ele


Pe 1 august, exact ziua din care purtatul măștii în unele spații deschise nu mai reprezintă doar o opțiune a botoșănenilor, MAE de la Bruxelles a publicat lista cu zonele din șase țări în care sunt interzise călătoriile, în contextul creșterii numărului de cazuri de infecție cu coronavirus.


Nici mai mult, nici mai puțin de 24 de județe din România se înscriu în lista zonelor roșii stabilită de autoritățile belgiene. Iată regiunile și județele ale căror cetățeni, dacă ajung pe teritoriul Regatului Belgiei, vor fi nevoiți să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular de tip PCR:  


Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);


Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);


Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);


Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea).


„Astfel, toate persoanele care sosesc de la 1 august în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară”,


Comunicat MAE România.

 


Regiunea Nord-Est e portocalie, cea mai bună clasare din România

 


Așadar, cândva pol național al îmbolnăvirilor, întreaga regiune de Nord-Est a României este exclusă de pe lista zonelor roșii de către Guvernul din Regatul Belgiei.


Practic, este o recunoaștere a MAE de la Bruxelles că Botoșani nu reprezintă un teritoriu din prima grupă de pericol cu privire la Covid-19. Botoșani a fost inclus în seria celor 17 județe din zona portocalie.

 

MAE reamintește că, persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie, autoritățile belgiene le recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice infecției cu Covid-19 să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolării la domiciliu.

 

Cifrele nu trag cu masca


Sâmbătă, în ziua în care masca a devenit obligatorie în mai multe zone din Botoșani, județul nostru a avut doar două noi cazuri de Covid-19 la 137 de teste, situându-se astfel pe penultimul loc din România, rata infectării fiind de peste trei ori sub media pe țară.


Duminică, la Botoșani s-au raportat 9 noi îmbolnăviri, însă chiar și în aceste condiții județul nostru ocupă abia locul 30 la nivel național.


De asemenea, dacă în urmă cu două luni Botoșani se afla pe locurile 3-4 din România ca număr totul de persoane infectate, duminică 2 august ocupa abia poziția 16.


Nici sâmbătă și nici duminică Botoșani nu s-a regăsit pe lista județelor în care s-au consemnat decese.

 

Județe cu situație mult mai gravă decât Botoșani nu își obligă cetățenii să poarte mască


CJSU-urile din Arad, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea au adoptat hotărâri prin care purtarea măștii de protecție este obligatorie și în spațiile publice deschise.


Sunt deci 19 județe, printre care se regăsește și Botoșani, în condițiile în care județul nostru a ocupat sâmbătă locul 40 la noile îmbolnăviri, iar duminică poziția 30.


Ce caută Botoșani în rândul județelor cu asemenea restricții este și mai greu de înțeles dacă ne gândim că Suceava, care ocupă locul al doilea din România ca număr total de cazuri și care duminică a raportat 31 de noi infecții, nu a introdus obligativitatea purtării măștii în anumite spații libere.


Nici CJSU Neamț, județ care atât ca număr total de persoane depistate cu coronavirus, cât și ca noi cazuri, se situează considerabil deasupra Botoșaniului, nu obligă cetățenii să poarte mască și afară.

 


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență... Secrete?


Care au fost argumentele ce au stat la baza adoptării de către CJSU Botoșani a unei asemenea hotărâri este mai greu de spus pentru că, așa cum am mai arătat, invocându-se pandemia, toate ședințele acestui for condus de prefectul Dan Nechifor se țin cu ușile închise.


Hotărârile adoptate de CJSU fac câteodată obiectul unor comunicate de presă, transmise uneori la ore bune după întrunirea comitetului și care nu conțin și motivele care au stat la baza votării lor.

 

CJSU BOTOSANI


Iar elocventă este tocmai hotărârea privind purtarea măștii, în care nu se prezintă vreo cifră ori statistică pe baza căreia a fost adoptată, ci doar faptul că survine adoptării unor acte normative la nivel național și ”în urma actualizării Planului de măsuri de protecție, obligații și restricții ce trebuie respectate de către populație, la propunerea Grupului de Suport Tehnic la epidemii”.


Demn de menționat este că, de exemplu, atunci când viceprim-ministrul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au venit săptămâna trecută la Botoșani în campanie electorală mascată și au anunțat proiecte fantasmagorice de peste 200 de milioane de euro, aceleași reguli pentru care accesul presei este interzis la CJSU au fost date uitării.

 

loading...
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Județul Botoșani NU este zonă roșie! Cazuri în ultima lună cât Bucureștiul într-o singură zi - DOCUMENT

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Loading...
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Loading...
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Eu nu voi merge la vot dacă tot este pandemie, ii voi pedepsi astfel sa nu mai aibă curaj sa dea măsuri fără logica și fără sens.
3 august 2020, 12:19
astia vor sa stam doar in casa, sa nu mai mergem la biserica, sa nu mai mergem la terasa, sa nu mai avem concediu decat pana la ora 23, dar in schimb sa putem merge la jocuri de noroc si la alegeri, pe dansii ii intereseaza doar alegerile
3 august 2020, 11:18
Aici ne-a adus CIUMA ROȘIE prin tergiversarea legilor sanitare. Oare mai scăpăm vreodată de leprele astea? Ieșiți la vot!
3 august 2020, 10:22
"Comitetul de Urgență ne obligă....." Ce calitate morală. profesională. etc şi amd au indivizii care formează comitetul pentru a ne obliga? Au nume aceste personaje? Măcar să știm şi noi cine ia hotărâri în numele interesului de partid nu a cetățenilor că de papagali suntem sătui. Am văzut un papagal din ăsta care a învățat lecția pe de rost, la market vine cu căruțul din urmă, te depășește după care întoarce capul şi-ţi strigă mârlănește: păstrează băă distanța socială. Cam asta e covidul o nouă dictatură preluată din mers pe repede înainte de toate putorile care se fac că muncesc (adică au grijă de viaţa noastră). A murit cacamunismul, trăiască covidul!!
3 august 2020, 07:29
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.9 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.