Ancheta săptămânii
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj

Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.

Toți pentru unul...

 

Totul a pornit de la o plângere prealabilă din partea prefectului prin care se solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local adoptată în ședință extraordinară în data de 15 iunie 2022 care a avut ca obiect ”aprobarea studiului de fundamentare privind reorganizarea unor servicii publice de interes local”.

 

Vizată direct este Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), aflată în subordinea Consiliului Local (CL) Botoșani și condusă încă de la înființare de același om: penelistul ex-PDL și ex-PRM Eugen Țurcanu. 

 

Plângerea, potrivit primarului Cosmin Andrei, care este inițiatorul hotărârii, este...

 

„întemeiată pe argumente derizorii, puerile, trase de păr, doar ca să întârzie această procedură a noastră, ca să nu sufere dl Eugen Țurcanu, colegul de partid al prefectului care a avut sarcină să blocheze cu orice preț această hotărâre. Nu este niciun argument juridic pertinent care să ne determine să revocăm această hotărâre pentru că așa cum facem organizare cu serviciile publice, putem face și reorganizare, acesta fiind principalul motiv pe care-și întemeiază argumentația prefectul”.

 

 

 

„I-a trasat sarcină prefectului, care s-a făcut sluj în fața colegului de partid și atacă hotărârile de CL”

 

Scopul principal al demersului Prefecturii, susține mai departe Cosmin Andrei, nu este neapărat încadrat în cerințele legislative, cât o intenție de a se ataca hotărârea în instanța de contencios administrativ pentru a fi întârziată reorganizarea DSPSA și a-i salva postul lui Eugen Țurcanu.

 

Practic, prin transferul „intervențiilor edilitare” și „serviciului de amenajare spații verzi” de la DSPSA către Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) din cadrul Primăriei, gestiunea activității directorului Eugen Țurcanu se reduce considerabil.

 

Și se pierde controlul asupra unor activități vizibile pentru locuitorii orașului.

 

„Dacă aceste servicii nu sunt prestate, bine își închipuie acoliții dlui Țurcanu că eu voi suferi electoral. Și vă dau câteva exemple unde lucrurile nu se mișcă așa cum ar trebui în municipiul Botoșani: solicitări de toaletare arbori întârziate de trei ani de zile, intervenții edilitare întârziate după ce am finalizat proiectele de investiții în municipiul Botoșani, cum ar fi străzi unde întârzie băncile, locuri de joacă unde întârzie echipamentele și alte comenzi care sunt pur și simplu cenzurate de dl director pe diverse motive”,

Cosmin Andrei, primar

 

Nu în ultimul rând, pe străzile orașului se poate observa că a crescut și numărul câinilor fără adăpost, serviciul de ecarisaj funcționând tot în cadrul DSPSA, menționează edilul șef.

 

Ori, consideră primarul, pierderea de către liberalul de la DSPSA a acestor servicii cu impact la botoșăneni, indirect ar însemna capital electoral pentru edilul-șef PSD în exercițiu, a cărei imagine se dorește a fi asociată cu ineficiența.

 

Cosmin Andrei consideră că prefectul ar fi fost supus unor presiuni din interiorul partidului pentru ca DSPSA să nu piardă din activități ”cheie” și, pe termen lung, funcția de primar să fie recâștigată de liberali, chiar și cu alt candidat decât Cătălin Flutur, eventual chiar Sorin Cornilă.

 

„I-a trasat sarcină prefectului care s-a făcut sluj în fața colegului de partid și atacă hotărârile de CL. Pentru acest motiv analizez varianta să-i fac plângere penală pentru abuz în serviciu. Pentru că nu se poate să iei decizii eminamente politice din poziția de prefect și să nu duci la îndeplinire conform jurământului, atribuțiile pe care le ai în Codul Administrativ. Prefectul poate să facă politică, dar să facă în sediul din strada Teatrului, nu la Prefectură cu hotărârile de CL. Și în interesul cetățeanului”,

Cosmin Andrei, primar

 

Prefectura: Consiliul Local poate doar să înființeze un serviciu public, dar nu îl poate și reorganiza

 

În plângerea prealabilă, Prefectura apreciază ”că Hotărârea nr. 250 din 15.06.2022 a fost adoptată cu nerespectarea (încălcarea) prevederilor legale”.

 

 

Juriștii Prefecturii arată, printre altele, că legislația specifică nu face niciun fel de trimiteri la reorganizări de servicii publice.

 

Deși consultându-se legislația de specialitate s-a considerat necesar un studiu de fundamentare pentru reorganizarea DSPSA la prima intenție a primarului în acest sens, după efectuarea lui, Prefectura susține că este inutil întrucât, ”necesitatea întocmirii unor studii de fundamentare este prevăzută în vederea înființării și organizării serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, iar nu în vederea reorganizării unor servicii publice deja înființate”.

 

 

Mai departe, în aceeași plângere este consemnat faptul că ”Legiuitorul, pe de o parte, a stabilit în competența Consiliului Local atribuții privind aprobarea înființării, organizării și funcționării serviciilor de administrare a domeniului public și privat, nu și atribuții privind reorganizarea acestora. Pe de altă parte, legiuitorul nu a stabilit în competența Consiliului Local atribuții privind aprobarea studiilor de fundamentare”.

 

Problema este însă că însăși entitatea pusă în discuție, respectiv DSPSA, a fost constituită în 2011 prin aceeași procedură, respectiv reorganizarea fostului Serviciu Public de Administrare Baze Sportive şi Zone de Agrement (SPABSZA). Prin votul aceluiași Consiliu Local, dar cu altă componență politică, bineînțeles. Iar la acea dată Prefectura nu a mai atacat hotărârea, adică a considerat-o legală. Ce-i drept, atunci prefectul era susținut de același partid din care făcea parte și primarul, nu proveneau din formațiuni politice diferite, ca în 2022.

 

Și nu în ultimul rând, juriștii Prefecturii Botoșani consemnează că „legile administrației publice nu reglementează posibilitatea reorganizării”. Doar că asta ar însemna că nicăieri în țară, niciodată, vreun CL nu și-a reorganizat vreun serviciu public, un lucru pur și simplu imposibil atât timp cât inclusiv la Botoșani s-a întâmplat acest lucru și nu o singură dată.

 

 

„Este josnică atitudinea prefectului care a dat curs acestei solicitări și pe care a evaluat-o din punct de vedere politic și pur și simplu duce în derizoriu imaginea Instituției Prefectului. Trebuie să se gândească de două ori când merge și salută la manifestări oficiale cu respect militarii, dacă este mândru de ceea ce face acum”,

Cosmin Andrei, primar

 

Ce se întâmplă mai departe?

 

Primarul susține că probabil prefectul va ataca hotărârea privitoare la reorganizarea DSPSA în instanța de contencios administrativ, ceea ce înseamnă că nu se va aplica și că DSPSA, cel puțin până la terminarea procesului, va rămâne în forma actuală, cu Eugen Țurcanu director. 

 

Iar asta pentru că...

 

„Bineînțeles că nu vom revoca Hotărârea de Consiliu Local pentru că este adoptată cu respectarea prevederilor legale și acest lucru îl vom arăta și în instanță. Între timp, am cerut colegilor argumente pentru formularea unei plângeri penale la adresa prefectului”.

 

Primul reprezentant al Guvernului în județ a confirmat emiterea plângerii prealabile, însă s-a ferit să detalieze conținutul documentului, afirmând doar că...

 

„Juriștii din cadrul Instituției Prefectului au invitat secretarul Primăriei, dl Apostu, au discutat pe marginea hotărârii și i-au adus la cunoștință motivele invocate pentru care s-a formulat plângere cu solicitare de revocare pentru acea HCL. Prefectul prin Instituția Prefectului este garantul respectarii legii în județul Botoșani”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Administrația la ora de Politică: Eu te-am făcut, eu NU pot să te omor 


Din argumentele invocate de Prefectură ar reieși că aleșii de la municipiu nu pot niciodată să mai reorganizeze un serviciu public din subordine, ceea ce ar însemna că proprietarul nu poate decât să înființeze o astfel de structură, dar nu o mai poate modifica vreodată. 


Ori acest lucru s-a făcut de nenumărate ori. De exemplu, în legislatura 2000 – 2004, Consiliul Local a aprobat înființarea Direcției de Servicii Publice prin preluarea unor activități de la SC Locativa SA și SC Urban Serv SA. Doar că atunci prefectul Costică Macaleți și primarul Florin Egner erau ambii din același partid, PSD, și nu s-a considerat că HCL-ul ar fi nelegal. Ulterior, tot consilierii locali au pus capăt activității direcției menționate, bineînțeles fără ca prefectul să atace respective hotărâre. 


De asemenea, tot CL a înființat societăți comerciale și a făcut de-a lungul timpului o mulțime de lucruri cu ele. De exemplu, a hotărât să fuzioneze SC CET SA cu SC Termodistribuție SA și să creeze SC Termica SA, companie care apoi tot prin hotărâri adoptate de CL a fost practic împinsă spre faliment. 


Dar câți își mai amintesc oare că tot CL a înființat SC Conterm SA, o altă firmă desprinsă din termoficare care în bunul obicei al locului a fost băgată în faliment? 


În realitate, avem de-a face cu aceeași luptă politică dintre PNL și PSD, primul partid prin deținerea funcției de prefect cenzurând hotărârile care afectează directorii liberali, cazul SC Eltrans SA, în care fostul prefect Dan Nechifor a atacat în cascadă hotărârile prin care PSD și USR și-au impus reprezentanții în detrimentul celor de la PNL, fiind deja unul de notorietate. 

 

Din cauza luptelor dintre liberali și social-democrați suferă botoșănenii, însă nici unii și nici ceilalți nu par a fi afectați de asta, adevărata preocupare a ambilor fiind aceea de a pune mâna pe cât mai multe direcții, companii, unități cu tot bugetul, directorimea și influențele aferente. 
 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
Eltrans în pragul desființării după ultimul atac al Prefecturii, Nechifor aruncă vina pe consilieri: Sunt obligat să atac - VIDEO

 

Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Din dspsa: până ce nu ajunge Turcanu pe mâna DNA-ului, nu va fi liniște. Face toate tâmpeniile după cum îl duce capul. Trece din abuz în abuz ca ceilalți țurcanei. Nu-l mai țineți domnule primar DELOC în primărie. Este un pericol public și o rușine pentru primărie.
18 iulie 2022, 17:32
Întrebarea corecta ar fi cu ce ii are la mana pe Cornila și.pe Soptica de au făcut așa porcărie pentru penalul Eugen, că dragoste de partid sigur nu e.
18 iulie 2022, 16:03
Primarul este obligat prin lege sa si faca ordine in unitatile subordonate primariei iar prefectul are obligatia, tot prin lege sa nu incalce independenta unitatilor administrativ teritoriale care au autonomie si conducere aleasa de catre cetateni prin vot. Prefectii pot fi schimbati in orice clipa daca nu executa ordinele celor care i au cocotat pe scaunelul din prefectura.
18 iulie 2022, 14:26
Faceti-va fiecare instituție treabă pentru care sunteți plătiți din banii contribuabililor și lăsați procesele, plângerile!
18 iulie 2022, 12:40
Până nu intra DNA-ul in grupul organizat de la DSPSA, condus de nasul țurcanu, nu va fi liniște. Țurcanu va intra la puscarie după ce nu va mai putea să emită acte false ,garantat.
18 iulie 2022, 07:44
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.2 o C
Dorohoi
15.9 o C
Bucecea
17.4 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.