Ancheta săptămânii
Curtea caută 11 milioane de euro prin Primăria Botoșani într-un business atins parcă de OMERTA

Pentru returnarea banilor împrumutați, Primăria municipiului Botoșani dă la bancă, în fiecare zi, câte o garsonieră. Sau jumătate de miliard de lei vechi. În total, într-o lună, rata pe care trebuie să o achite municipalitatea ajunge la 15 miliarde de lei vechi. Și asta, de 4 ani de zile încoace.

Datorii la bănci de 129 milioane plus 21,6 milioane la Trezorerie

Cinci credite are contractate Primăria municipiului reședință de județ, toate cumulate în valoare de 129 milioane de lei noi.
Cel mai vechi datează din 2007, de la OTP Bank, cu o valoare de 30 de milioane și ar urma să fie stins anul viitor.

Au urmat :
-    Intesa Sanpaolo Bank în 2010 cu o valoare de 30 de milioane lei
-    CEC Bank în 2012 cu o valoare de 20 de milioane lei
-    International Finance Corporation (IFC ) în 2013 cu o valoare de 25 de milioane lei
-    UniCredit Țiriac în 2014 în valoare de 24 de milioane lei

Mai sunt o serie de împrumuturi ce au fost contractate prin Trezorerie, de la Ministerul Finanțelor, în valoare totală de 21,6 milioane de lei. Banii au fost necesari pentru subvenția la energia termică, partea de cofinanțare și cheltuieli neeligibile pe proiecte europene, dar și pentru corecțiile financiare de 1,6 milioane de lei.


Curtea de Conturi începe controlul împrumuturilor bancare

cec bank botosaniInspectorii de la Camera de Conturi din cadrul Curții de Conturi a României intră astăzi, 29 februarie 2016, în Primăria Botoșani pentru verificarea actelor ce au stat la baza contractării creditelor din perioada 2010 – 2012. Asta după ce, anul trecut le-au verificat pe cele din 2013 și 2014.

„Anul trecut au făcut verificări pe 2013 – 2014 și probabil verificând această perioadă s-au întors pentru a verifica și anii dinainte. În 2010 – 2012 au fost Intesa Sanpaolo și CEC. Verifică de la procedura de achiziții până la decontări. Dosarul de autorizare al împrumutului de la minister, raportarea datoriei, modul în care a fost utilizat împrumutul, modul cum s-a rambursat”,

Geanina Bulmagă, director economic Primăria Botoșani.

Pentru împrumuturile luate în acest mandat, respectiv cel de la IFC și cel de la UniCredit Țiriac Bank, inspectorii nu au avut ceva de obiectat.

Probleme cu modernizarea Municipalului

modernizare stadionul municipal botosaniAu avut însă o altă constatare, pe care au inclus-o într-un raport și care nu a avut legătură cu cele două contracte pentru finanțări rambursabile.

”Singura problemă constatată de ei a fost legată de investiția de la stadion, constatarea lor a fost următoarea, au verificat contractarea creditelor și nu au avut nici o obiecție legată de modul cum s-au întocmit dosarele și toate calculele specifice, nu au avut nici o obiecție vis-a-vis de modul în care facem raportarea datoriei publice, de dobânzi, comisioane sau rate care s-au făcut conform contractului”,

Geanina Bulmagă, director economic Primăria Botoșani.

În schimb, controlorii de la Camera de Conturi au considerat că  înțelegerea contractuală pentru reabilitarea Stadionului Municipal, gândită ca un contract multianual, ar fi fost de fapt un credit-furnizor. Constructorul a avut o serie de costuri de finanțare incluse în devizul de lucrări, în urma unui credit contractat, iar ulterior, când a facturat lucrările către municipalitate a inclus și dobânzile proprii către bancă.

Primarul a făcut credite după ce spunea că Primăria nu mai poate împrumuta bani de la bancă

ovidiu portariuc credite primaria botosani-    21% este în acest moment gradul de îndatorare al Primăriei municipiului Botoșani, maximum fiind de 30%
-    50 de milioane de lei au fost rambursați în 4 ani

Cum de s-au contractat cele două împrumuturi din 2013 și 2014, dacă Ovidiu Portariuc spunea în campania electorală din 2012 că Primăria era la gradul maxim de îndatorare și nu mai putea accesa nici un credit bancar?

”Nu am avut nici o obligație financiară nouă în acest mandat. Creditele erau deja asumate prin contractele pentru termoficare și Cornișa. Nu am făcut decât să punem în executare obligațiile asumate prin contractele de finanțare semnate în 2011”,

Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.

Edilul șef susține că situația este aproape similară cu aceea din 2012, când erau datorii de circa 100 de milioane de lei. Între timp s-au achitat 50 de milioane de lei, dar s-au accesat altele, în valoare de 50 de milioane de lei pentru derularea proiectelor europene Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa și cel de modernizare a sistemului de termoficare, astfel încât povara financiară totală a rămas tot la circa 100 de milioane de lei. Asta însă fără a lua în calcul împrumutul de la Ministerul Finanțelor. Potrivit primarului, până să se atingă pragul maxim de îndatorare mai poate fi contractat un împrumut de circa 45 de milioane de lei.

loading...
Primarul – întâlnire în capitală cu Banca Mondială pentru un credit - FOTOGALERIE

Datorii totale de peste 33 de milioane de euro

Mai sunt doar trei luni și câteva zile până la alegerile locale, discuțiile privitoare la candidaturi se axează pe dosare, plângeri la DNA, dezmințiri și altele asemenea, dar poate cel mai important aspect, este ignorat aproape în totalitate. Primăria Botoșani are în derulare în acest moment credite în valoare totală de 150,6 milioane de lei, echivalentul a 33 de milioane de euro, iar întrebarea firească este ce mai poate face un primar, oricare ar fi el, în condițiile unor datorii de-a dreptul înrobitoare? Ce investiții se mai pot realiza în oraș?
Fostul primar al municipiului Botoșani, în mandatele căruia s-au accesat trei din cele șase credite, susține însă că situația nu este chiar atât de neagră. Potrivit acestuia, doar 13-14% din bugetul local pe anul în curs este destinat achitării ratelor la credite. În plus, numai pentru acest an Consiliul Județean a alocat Primăriei Botoșani 2,4 milioane de lei, bani repartizați pentru plata ratelor bancare.

”Încă nu am atins pragul maxim de îndatorare. În țară sunt foarte multe orașe și județe care au atins pragul. Dacă este nevoie de un credit pentru derularea unor proiecte europene, atunci se poate depăși și 30% grad de îndatorare”,

Cătălin Flutur, primar 2004 – 2012.


”Noi în două mandate am făcut de 100 de milioane de lei, iar în mandatul acesta s-au făcut de 74 de milioane de lei”

catalin flutur credite primaria botosaniPe de altă parte, actulul consilier județean este convins că împrumuturile efectuate în cele două mandate ale sale au fost mai avantajoase ca și costuri ale creditelor. Ex-edilul șef le-a pus în balanță cu creditul de la IFC despre care a arătat că a fost contractat cu cea mai mare dobândă, 7,4%, ceea ce înseamnă că numai pentru dobânzi trebuie plătiți 9,8 milioane de lei. În plus, potrivit acestuia, Primăria Botoșani a plătit și 400.000 de lei la semnătură și aceasta după ce a cheltuit bani și cu o firmă de consultanță, iar aceasta fiindcă, spre dosebire de mandatele sale, nu s-a mai făcut licitație.

”Nu s-au făcut selecții decât la împrumutul de la Unicredit și de aceea s-a scos prețul ăsta «bun»”. Ca și credite, noi în două mandate am făcut de 100 de milioane de lei, iar în mandatul acesta s-au făcut de 74 de milioane de lei. Din creditele contractate de noi mai sunt la plată 34 de milioane de lei”,

Cătălin Flutur, primar Botoșani 2004 – 2012.

În primul mandat al acestuia s-a mai accesat un credit, de 25 de milioane de lei, la Raiffeisen Bank, care a fost însă rambursat în totalitate.

 

4,7 milioane de lei are de achitat în acest an Primăria Botoșani doar pentru dobânzi și comisioane bancare

 

Gabriela ERDIC
Sergiu BĂLĂȘCĂU

 

CITEȘTE ȘI:

Creditele de la municipiu ne costă aproape 9 miliarde pe lună

 

O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
inpuff.ro
Loading...
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
Loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
Nu ti-e rusine la obraz mai Portatiuc azi toata ziua ai scris pi calculator si mai vrei leafa?
29 februarie 2016, 19:10
F interesant!Sau mai bine spus:nesimțire a la Flutur...Se lauda cu proiectele europene peste tot,dar creditele bancare pt cofinanțarea acestora(Cornisa si termoficare) le pune in sarcina lui Portariuc...Chiar cat de prosti ne crezi,suceveanule?PS Ar fi interesant sa ni se spuna cat din creditele angajate de Flutur au fost rambursate in mandatul lui Portariuc.Vad ca se lauda ca au fost in mare parte rambursate.Cand?
29 februarie 2016, 17:35
Si uite asa am postat cu mana mea vreo cateva comentarii denigratoare la adresa afurisitului de Flutur, ce ma va bate in iunie de-mi suna apa-n cap. Mi-am delegat sarcinile de serviciu si am timp de postari fara numar. Ufff, plec acasa satisfacut, ce zi dificila am mai avut...si totusi DNA-ul oare s-a prins de smenul facut cu dobanda uriasa???
29 februarie 2016, 15:28
minciuni
29 februarie 2016, 14:54
Domnule Sergiu rolul presei e sa informeze nu să lase postaci de partid sa zburde. Va rog închideți comentariile sant stupide si fara nici un suport real. Faceti un bine cititorilor care va respecta si care au incredere in publicația dv
29 februarie 2016, 10:36
Flutur ne-a lasat datorie peste datorie,cum putem sa mai avem asa un primar?, si-a facut o avere pe spinarea noastra. Portariuc doar a luptat sa ne plateasca noua datoriile facute de Flutur .
29 februarie 2016, 09:53
Alooo, comentatori de doi lei (indatorati la Portariuc),creditele s-au folosit pentru cofinantarea proiectelor europene de peste 100 milioane de euro. Pinochio a accesat creditul de la banca mondiala printr-o firma de casa a PSD, cu DOBANDA de 10% fata de 3,5% la celalate credite.
29 februarie 2016, 09:47
Toate aceste datorii, le-a lasat domnul Flutur! Nu a fost in stare sa faca ceva in acest oras, bine ca si-a facut hoteluri, stomatologie in Iasi si are vila in fiecare cotitor a orasului. Acum toate datoriile au fost ramase pe capul lui Portariuc!
29 februarie 2016, 09:35
Este doar vina lui Flutur , el si.a facut avere pe spinarea noastra . Portariuc doar a luptat sa ne plateasca noua datoriile facute de Flutur .
29 februarie 2016, 09:33
Ce-i drept, Portariuc a folosti banii asa cum se cuvine, in investii palpabile(ex. Cornisa, reabilitarea multor locuri din oras etc). Fara suparare, dar in cei 8 ani de mandat a lui Flutur, nu s-a vazut mai nimic miscand in orasul asta...in afara de afacerile personale ale lui Flutur, care inca prospera, in timp ce altele se prabusesc, dar intram in alte discutii aici. Eu sper ca Ovidiu Portariuc sa mai obtina un mandat, e in avantajul nostru.
29 februarie 2016, 08:56
sa lasi in 2012 o primarie indatorata cu aprox. 100 mil lei si sa vii acum si sa te lauzi ca ai facut si ca ai dres e de toata jena! Lasa ne, lasa ne bai fluture, ca ne ai plictisit!!!
29 februarie 2016, 08:55
Cert e ca Pinochio a imprumutat bani cu dobanda dubla fata de perioada anterioara, dar nu pot vorbi prea multe
29 februarie 2016, 08:39
normal ca in 2010 cand era pe cai mari domnul flutur a facut afaceri cu doamna lidia bucsinescu, consilier local PDL in vremea respectiva, care de altfel si conducea banca intesa saopaolo. gandindu se la ce combinatii sa mai faca care sa ii aduca si beneficii financiare personale, a indatorat inclusiv primaria. rusine sa va fie! cat de departe mai puteti merge?
29 februarie 2016, 08:29
Catalin Flutur a indatorat primaria pentru a-si asigura propria visterie. RUSINE Flutur, mai ai tupeu sa candidezi? Prefer sa votez un liberal precum Coman decat un PDL-ist vopsit in galben care a nenorocit bugetul municipiului.
29 februarie 2016, 08:26
Intrebati-l pe Flutur unde sunt acesti bani. De unde a avut bani fostul primar sa cumpere hotelul Rapsodia? DNA nu se sesizeaza?
29 februarie 2016, 08:23
BAI FRATELE MEU....ESTE INADMISIBIL SA MINTI CU ATATA NONSALANTA.NE-A INDATORAT PANA IN GAT.MA FLUTUR...ERAI UN BIET AMARAT JUCATOR DE POKER....DE UNDE AI FACUT TU ATATIA BANI?GOTEL RAPSODIA,CASAALPHA LAND,MASINI DE 100 MII DE EURO,FARMACII...CETI MAI PLAC BANUTII PUBLICI...HALAL DE TINE
29 februarie 2016, 08:15
Nu stiu cum mai are tupeul sa iasa Flutur sa faca declaratii dupa ce are vreo 4 dosare la DNA iar in mandatul sau s-a tras cea mai mare teapa bugetului public de catre mana sa dreapta Catalin Alexa, trimis acum in judecata de catre DNA!
29 februarie 2016, 07:53
Flutur stie ce si cum,cu imprumuturile Primariei,dar nu stie ce are de facut la Locativa,unde are bani de incasat de la datornici,chiriasi care distrug locuintele si mizerie care a produs bolnavi de hepatita.Sa vedem ce va iesi cu verficarea pe care o face Curtea de Contuturi!Acusica abem surprize.
29 februarie 2016, 03:00
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.