Ancheta săptămânii
DNA răscolește afacerea înfrigurată de 6 milioane euro de la județ, hop și... Ana

S-a scris an de an, au existat tot felul de anchete și scandaluri, dar cu toate acestea există în continuare suspiciuni că businessul este unul oneros. Și la mijloc sunt ceva ”bănuți”, vreun milion de euro de sezon.

La CJ, în loc de Moș Crăciun, a venit DNA și-a cerut actele de la deszăpezire

Serviciul Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție investighează, mai nou, și deszăpezirea de la Botoșani. Cu o săptămână înaintea Crăciunului, DNA a solicitat Consiliului Județean Botoșani întreaga documentație care a stat la baza atribuirii contractelor pentru activitatea de iarnă la drumurile județene. În rezumat, procurorii anticorupție au cerut să li se pună la dispoziție caietul de sarcini și ofertele prin care patru firme au contractat serviciul de deszăpezire. Și pentru a nu lăsa loc de echivoc, DNA Suceava a precizat în adresa trimisă la CJ Botoșani și agenții economici la care face referire: SC Transporturi Auto SA, SC Tehnic Asist SRL, SC Cornell’s Floor SRL și SC Ana Arhitectură & Construcții SRL.

Contract pe patru ani cu patru firme

Și asta pentru că de două ierni activitatea specifică sezonului rece este împărțită la Botoșani între patru firme. SC Transporturi Auto SA se ocupă de căile rutiere arondate bazelor Botoșani și Săveni, SC Cornell’s Floor SRL de cele de la Sulița și Trușești, în timp ce SC Tehnic Asist SRL și SC Ana Arhitectură & Construcții SRL răspund de șoselele aflate în grija bazelor Dorohoi, respectiv Darabani. Cele patru companii au perfectat cu Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani, instituție subordonată CJ Botoșani, contracte multianuale după ce drumarii au organizat o licitație pentru patru ani, intitulată sugestiv „Întreţinere Drumuri Judeţene pe timp de iarnă 2013 – 2017”.

Un business de 27 milioane de lei împărțit pe felii

Ei bine, acum procurorii anticorupție vor să afle cum a fost întocmită documentația de licitație și să vadă toate actele care le-au depus firmele menționate în cadrul procedurii de licitație. Aceasta în condițiile în care nu prea s-a mai întâmplat ca deszăpezirea să fie împărțită atât de... frățește între marile companii de construcții de drumuri. Valoarea estimată a contractului s-a ridicat la 27 milioane de lei, adică în jurul a 6 milioane de euro, iar criteriul primordial de atribuire l-a constituit prețul cel mai scăzut.
Pentru a fi admiși la procedura de achiziție publică, participanții la licitație au trebuit să îndeplinească și câteva condiții de ordin financiar. Astfel, au trebuit să aibă o cifră de afaceri medie globală pe anii 2010, 2011 și 2012 de minimum 13,5 milioane de lei. Totodată, era obligatoriu ca în ultimii cinci ani împliniţi la data termenului limită pentru depunerea ofertei să fi avut cel puţin un contract de execuţie pentru lucrări similare cu cea licitată şi a cărui valoare să fie de minim 6,5 milioane lei fără TVA.

 

CITEȘTE ȘI:

Judeţul a cheltuit 12 miliarde lei vechi pe deszăpezire până ce să înceapă ninsorile – AFLĂ firmele la care ajung banii

Cum a aterizat Ana în plină iarnă?

Dacă pentru primele trei companii menționate aceste condiții nu ar fi trebuit să reprezinte o problemă, marea surpriză o constituie intrarea și SC Ana Arhitectură & Construcții SRL în acest grup select. Compania a fost înființat tocmai în 1997, are sediul în Cătămărăști Deal, dar nu a efectuat de-a lungul anilor lucrări de amploare până la activitatea de iarnă. În 2014 firma figura cu doar opt angajați și o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, aproximativ cât îi revenea din activitatea de deszăpezire, semn că nu avea în derulare nici un alt contract de anvergură.

Ceilalți au făcut pe rând cunoștință cu procurorii DNA

Pe de altă parte, toate celelalte trei firme au fost vizitate în acest an, la propriu, de procurorii anticorupție. În luna mai DNA a descins la firma controlată de Constantin Conțac pentru niște afaceri derulate la Suceava, cea condusă de Mirel Vlas a fost vizată în noiembrie pentru niște contracte desfășurate în Bihor, în timp ce firma administrată de Ovidiu Bârsan a fost asaltată de procurori în decembrie pentru contracte cu CJ Botoșani din perioada 2012 – 2015. SC Tehnic Asist SRL și SC Cornell’s Floor SRL ocupă locul 1, respectiv 3 în topul celor mai mari firme de construcții din județ, înregistrând anul precedent cifre de afaceri de 153 milioane lei, respectiv 26 milioane de lei. La rândul său, Conțac a avut cu Transporturi Auto o cifră de afaceri de 50,9 milioane de lei.

CJ-ul a pasat DNA-ul la DJDP

Imediat după primirea adresei de la DNA Suceava, CJ Botoșani a redirecționat-o spre DJDP pe motiv că nu a avut nici o implicare în organizarea licitației și atribuirea contractelor pentru activitatea de iarnă. Și aceasta deoarece, după plecarea președintelui Mihai Țâbuleac, noua conducere a renunțat la organizarea tuturor licitațiilor pentru unitățile subordonte de către serviciul de achiziții publice de la CJ.
4,5 milioane de lei, adică un milion de euro, a costat DJDP Botoșani activitatea de iarnă în precedentul sezon rece.

 

CITEȘTE ȘI:

Situaţia contractelor de deszăpezire publicată de Prefectură – AFLĂ detalii

 

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
VA DATI TOTI CU PRESUPUSUL DAR HABAR NU AVETI DE CE SE INTAMPLA. ASTEA-S PETARDE FRATILOR. FURTURILE ADEVARATE IN ALTA PARTE SUNT SI NU CEI POMENITI MAI SUS SUNT HOTII.
28 decembrie 2015, 20:14
toata TARA e la cheremul hotilor ce fac politica ,toti politicienii sunt niste hoti ordinari
28 decembrie 2015, 17:33
Costelus, ti-au dibuit-o astia pe Ana, insa este doar una din anele tale, eu ma mir ca mai esti in libertate bai baiatule, tu si cu senatorul gigel frone, mare specialist in a deconta fictiv bilete de handicapati pe trasee lungi...
28 decembrie 2015, 16:15
In acte o persoană la vedere și din umbră.... d-l dep. Șoptică Costel, PNL. Să nu zici că nu știai măi psd-le, afacerile au fost făcute încă din vremea USL . O mai faci pe-a prostului, nesimțire totală domnule. Auzi ..... nu știe cine este SC Ana!!!!!
28 decembrie 2015, 12:05
cum cine ?cel mai "mare deputat"-soptica sau soata dumnealui -cei cu vacantele in dubai .Niste nesimtiti!Si-au luat tara inapoi s-o jefuiasca .Pas cu pas ...A ajuns Botosaniul la cheremul hotilor.
28 decembrie 2015, 11:43
Cine patronează firma SC ANA ?????
28 decembrie 2015, 04:52
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„S-a acumulat multă tensiune, mai ales după înfrângerea de la Iași. Nu a fost vorba despre violență. Au fost discuții mai aprinse la analiza jocului, nu e ușor nici pentru Leo, nici pentru băieți. S-au acumulat frustrări, ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8397 lei
USD
Dolarul SUA
4.2964 lei
CHF
Francul elveţian
4.5479 lei
GBP
Lira sterlină
5.3548 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9859 lei
XAU
Gramul de aur
245.3126 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2475 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3676 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9748 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1643 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1812 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.