Ancheta săptămânii
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani

Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.

Totul a plecat de la o Dacie

 

Nu se cunosc relațiile care i-au legat pe cei doi, de prietenie sau profesionale. Cert este că femeia, pe nume Maria N., i-a împrumutat legal lui Maricel N. un autoturism, pentru o perioadă de 1 an de zile. Ulterior nu și-a mai primit înapoi bunul personal și de aici a început maratonul plângerilor și drumurile nesfârșite către diverse instituții ale statului.

 

Maricel N. era administratorul unei societăți cu punct de lucru în municipiul Botoșani.

 

Care a fost securea războiului?

 

Pe 1 mai 2012, Maria N. a încheiat cu societatea Mona Touring, administrată de Maricel C., un contract de comodat pentru un autoturism marca Dacia Logan MCV, pentru o perioadă de 1 an de zile.

 

Mașina nu a mai fost restituită, iar femeia a deschis un proces la Tribunalul Botoșani care s-a încheiat cu sentință favorabilă ei. Așadar, administratorul societății a fost obligat de instanță la plata sumei de 5.460 de euro care reprezenta pe atunci contravaloarea automobilului stabilit ca prejudiciu.

 

Maria N. s-a adresat unui executor judecătoresc, însă prejudiciul nu a putut fi recuperat deoarece societatea nu avea sume de bani sau bunuri în patrimoniu care să poată fi executate silit.

 

 

Cu banii în sentință, nu și în buzunar

 

 

Executorul a descoperit în schimb două contracte de leasing cu Porche Leasing România pentru două autoturisme Skoda Fabia la prețul de 8.480 euro fiecare. Finalul perioadei contractuale era undeva prin aprilie 2017.

 

La ultima rată pentru leasingul mașinilor, Maricel C. a luat legătura cu furnizorul pentru ca aceste bunuri să treacă în posesia sa ca persoană fizică și nu a societății care era pe atunci pasibilă de executare silită.

 

Femeia a deschis un nou proces pentru a împiedica procedura și pentru a putea face posibilă recuperarea propriului prejudiciu. Între timp, Porsche a aprobat preluarea contractelor pe numele lui Maricel C.

 

 

Iar instanța a dat dreptate inculpatului, dar și firmei de leasing, motivat de faptul că la vremea instituirii sechestrului pe bunurile societății Mona Touring, mașinile Skoda Fabia se aflau în proprietatea furnizorului, până la efectuarea ultimei rate când și-au schimbat proprietarul.

 

Manevra prin care patronul firmei de închirieri auto și-a „scăpat” cele două mașini de executarea silită a atras după sine repercusiuni de ordin penal.

 

Dosar penal pentru patronul cu mașini

 

Urmare a acestei situații, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au întocmit un dosar penal în care Maria N. s-a constituit parte civilă.

 

Pe 21 iulie 2017 era începută urmărirea penală a bărbatului acuzat de „bancrută frauduloasă”.

 

Adică…

 

* Fapta persoanei care, în frauda creditorilor:

a) falsifică, sustrage sau distruge evidențele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;

b) înfățișează datorii inexistente sau prezintă în registrele debitorului, în alt act sau în situația financiară sume nedatorate;

c) înstrăinează, în caz de insolvență a debitorului, o parte din active se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

 

Dosarul a fost clasat în ianuarie 2018, iar ordonanța procurorului care a luat această decizie a fost evident a fost atacată, dar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani a respins contestația Mariei N.

 

Mai departe, femeia s-a adresat din nou instanței, iar în iulie 2018 Judecătoria i-a admis plângerea și a dispus schimbarea încadrării juridice, din „bancrută frauduloasă” în „abuz de încredere prin fraudarea creditorilor”.

 

În 20 septembrie 2019 se instituie un rechizitoriu prin care Maricel C. este urmărit penal pentru infracțiunea de „abuz de încredere prin fraudarea creditorilor”.

 

Iar ulterior are loc trimiterea în judecată.

 

„Infracțiunea constă în acees că la data de 26 iulie 2017, în calitate de administrator al SC Mona Touring SRL a cesionat în favoarea sa ca persoană fizică contractele de leasing încheiate pe Porsche Leasing România, deși societatea pe care o reprezenta achitase toate ratele aferente, mai puțin ultima, cu scopul fraudării persoanei Maria N., aceasta fiind împiedicată să-și recupereze prejudiciul”,

Se arată în rezoluția procurului

 

Audiat atât la Poliție cât și la Parchet, bărbatul a motivat faptul că societatea pe care o administrează nu a mai avut puterea financiară de a achita ratele de leasing, acesta fiind motivul pentru care a preluat el contractele în calitate de persoană fizică.

 

Ulterior, ambele mașini au fost închiriate societății de închirieri auto.

 

Iar de aici, începe practic speța care ar urma să ajungă în atenția forurilor internaționale de la CEDO.

 

Viciu de procedură?

 

Avocatul lui Maricel C. analizând actele din dosar a stabilit că la schimbarea încadrării juridice nu a existat o plângere prealabilă a persoanei vătămate, în cazul de față Maria N. Femeia, după schimbarea încadrării juridice ar fi trebuit să depună respectiva plângere prealabilă, într-un interval de 3 luni de zile.

Lucru care nu s-a întâmplat, iar pentru infracțiunea din dosar, practic organele de cercetare penală nu ar fi avut temeiul legal pentru trimiterea în judecată.

 

Plângerea penală a fost așadar considerată un act decisiv în desfășurarea ulterioară a actului de urmărire penală.

 

Avocatul a atacat întreg dosarul atât la Judecătoria Botoșani subliniind această omisiune, cât și la Tribunal. Judecătorii de cameră preliminară, până la instanța de fond, i-au respins contestația.

 

În consecință, avocatul Eduard Luca, consideră aceste respingeri ca fiind…

 

„Nefondate, neîntemeiate total pentru că, într-adevăr Codul Penal spune că plângerea prealabilă este un mod special de sesizare. Adică, în lipsa ei, nu se poate merge mai departe: asta înseamnă mod special de sesizare. Plângerea prealabilă e o varietate a plângerii penale standard. Dar, în lipsa unei plângeri prealabile, nu se poate merge mai departe”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

A considerat că soluțiile fiecăreia dintre instanțe au fost neîntemeiate și ca atare, urmează ceilalți pași premergători până la CEDO.

 

 

„Vrem să ne adresăm CEDO. Legislația CEDO ne obligă să parcurgem și căile extraordinare de atac și aici o să uzăm și de această procedură, de a contesta inclusiv hotărârea pronunțată de Tribunalul Botoșani, ca să avem procedură completă pe cale de atac. Și plecăm la CEDO cu această situație, pentru că s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, este vorba despre art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, unde ni se specifică faptul că, partea are dreptul de a beneficia de judecarea cauzei într-un mod echitabil, de către o instanță independentă și parțială, conform legii”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

„În această cauză nu s-a judecat nimic în mod echitabil pentru că nu avea sesizare clară a acestor organe. Știți ce trebuia să se întâmple în faza de urmărire? S-a schimbat încadrarea juridică anul trecut. De îndată, organul de judecată sau procurorul trebuia să dispună chemarea persoanei vătămate și s-o întrebe: formulați plângere, stimată doamnă, pentru această faptă pe care noi o reținem? Da sau nu. Dacă spunea că da, mergea dosarul în continuare, dacă spunea că nu, clasa cauza”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

Orice efort după, era în opinia avocatului, practic inutil dacă nu era sondată opinia persoanei vătămată. Acesta este motivul pentru care s-a cerut desființarea probatoriului ulterior.

 

„Clar vorbim despre o eroare a organelor de anchetă, ce este drept, susținută în continuare, din păcate, de judecătorii de la nivelul camerei preliminare. Vom merge la CEDO cu această situație pentru că riscă să se perpetueze asemenea practici și pentru că în legislația românească există o altă problemă care se perpetuează. Se lasă foarte mult la latitudinea judecătorului această noțiune de nulitate relativă”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concluzionând, avocatul Eduard Luca arată că legea nu spune în mod concret când apare respectiva eroare și se oferă direcții generale iar fiecare judecător decide de la caz la caz. Spre deosebire de nulitatea absolută specificată foarte clar în legislația românească.  

loading...
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Loading...
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
Loading...
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.