Ancheta săptămânii
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
  • După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.
  • Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.

Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA trece la Primărie

 

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis certificatul de înregistrare al mărcii „Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA”.

 

Durata de protecție a mărcii este de zece ani cu începere de la data de 20 mai 2021.

 

Primarul Cosmin Andrei, primul și singurul edil botoșănean care a întreprins un asemenea demers, susține că i-a convins pe cei de la OSIM că Primăria Botoșani merită exclusivitate pentru acest brand pornit de alte entități.

 

Și-a justificat gestul prin seria de polemici iscate după câteva dintre galele de decernare a acestui premiu, organizate în trecut pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.

 

„Această marcă trebuie să fie în portofoliul Primăriei”

 

Și promite că pe viitor Ziua Culturii Naționale va fi organizată la cel mai înalt nivel la Botoșani.

 

„Consider că această marcă – Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA - trebuie să fie în portofoliul municipiului Botoșani care să determine organizarea evenimentelor următoare de Ziua Culturii Naționale. Primăria trebuie să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări de tradiție la Botoșani, cu cooptarea tuturor celor care pot ajuta această manifestare să fie la cel mai înalt nivel”,

Cosmin Andrei, primar

 

Pentru viitoarea ediție, din ianuarie 2023, primarul și-a propus lărgirea colectivului de lucru privind manifestările organizate pe 15 ianuarie. Chiar un concurs de proiecte care să fie finanțat de municipalitate, cu alegerea celei mai bune idei, care să vină inclusiv de la specialiști: profesori universitari, academicieni, oameni de cultură și alții care ar avea un cuvânt de spus.

 

 

„Plecând de la Fundația Hyperion care a fost organizatorul celor peste 30 de gale la Botoșani, cărora doresc să le mulțumesc pe această cale, dar care să fie completați de către oamenii de cultură din Botoșani, eminescologi renumiți, profesori, colegi din aparatul de specialitate care au organizat an de an aceste manifestări. Intenționez chiar să avem o largă consultare asupra viitoarei manifestări de pe 15 ianuarie 2023”,

Cosmin Andrei, primar

 

„Eminescu este al nostru, al tuturor”

 

Există o serie de întrebări asupra cărora este nevoie de zăbavă, pentru găsirea răspunsurilor, spune mai departe Cosmin Andrei.

 

– Dacă câștigătorul premiului trebuie să fie cetățean de onoare, așa cum s-a întâmplat până acum?

 

– Să fie stabilit nivelul premiului pentru a nu mai exista polemici.

 

– Să se vadă care este contribuția Municipiului Botoșani pentru aceste manifestări, din punctul de vedere al cheltuielilor.

 

– Cum văd botoșănenii manifestările pentru cel mai important premiu al culturii românești?

 

„Dacă trebuie să implicăm instituțiile de cultură pe care le finanțăm cu sume consistente din bugetul local și care trebuie să fie un actor mai important pentru aceste manifestări? Nu trebuie să excludem nici Consiliul Județean, care are un Centru de Studii extraordinar la Ipotești, cu oameni valoroși. Iar această reușită a noastră, prilej cu care vreau să mulțumesc colegilor care s-au implicat în toată corespondența și documentația care ne-au făcut să avem în portofoliul Primăriei Botoșani acest premiu, pentru umătorii 10 ani, în patrimoniul orașului. Nu al meu. Nu al fundației. Nu al fundațiilor. Nu al unei persoane fizice. Al nostru, al tuturor, pentru că Eminescu este al nostru, al tuturor”,

Cosmin Andrei, primar

 

O explicație a acestui demers ar fi faptul că au existat controverse inclusiv în ceea ce-i privește pe poeții nominalizați pentru cel mai important premiu de poezie din România, care este acordat de Primăria Botoșani.

 

Edilul-șef a relatat un episod petrecut iarna trecută, înainte de evenimentul restrâns care a avut loc pe 15 ianuarie 2022.

 

„Premiul Național de Poezie a fost câștigat de către o femeie. O poetă. Am intuit acest lucru și l-am scris pe hârtie. Înainte să se întâlnească juriul. L-am scris colegilor mei, am pus data și am semnat. În acest an, neavând nicio informație de la juriu. Cu alte cuvinte, ce vreau să zic? Acest premiu al poeziei a avut așa o aură de mister și au fost multe polemici în jurul acordării premiului, care de multe ori a fost determinat într-o castă închisă”.

 

 

 

Gellu Dorian: Știam că noi suntem înregistrați cu o cerere acolo 

 

Contactat pentru a comenta ultimele evenimente care vor schimba, după 31 de ani, modul de organizare a acestor manifestări, Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion, principalul organizator, a rămas surprins de inițiativa Primăriei. Și a declarat că urmează să verifice dacă lucrurile stau într-adevăr așa, preconizând o retragere a fundației din organizarea manifestației dedicată marelui poet.

 

Gellu Dorian a explicat că nici Fundația Hyperion și nici Uniunea Scriitorilor din România nu au fost contactate sau consultate în privința înregistrării mărcii la OSIM.

 

„Deocamdată Fundația Culturală Hyperion, care este inițiatoarea acestui premiu de 30 de ediții, nu a fost întrebată, consultată de Primăria municipiului Botoșani, în legătură cu această înregistrare la OSIM a acestui premiu. Noi am avut o cerere mai veche la OSIM, a fost luată în evidență, urma să fim contactați, dar nu ne-am mai ocupat de lucrul acesta. Știam că noi suntem înregistrați cu această cerere acolo”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

În orice caz, lucrurile nu ar urma să rămână așa, întrucât conducerea Fundației Hyperion intenționează să depună o contestație împotriva emiterii certificatului de marcă înregistrată către Primăria Botoșani.

 

„Poate are altă titulatură, nu neapărat «Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA». Dacă are altă titulatură: Premiul Eminescu, Premiul eu știu care, da, poate să înregistreze în formula asta. În rest, se va afla într-un litigiu, că noi vom face o contestație la OSIM și vom vedea în ce a constat, o să vedem despre ce este vorba”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

 

A ajuns un brand acest premiu...

 

Mai mult decât atât, președintele Fundației Hyperion nu vede șanse de succes în organizarea activităților dedicate poetului Mihai Eminescu, fără implicarea organizației pe care o conduce sau a Uniunii Scriitorilor.

 

„Dacă Primăria dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care și Poliția și Jandarmeria și nu știu care instituție, e treaba lui. Noi am dus acest premiu să devină de importanță națională, este de importanță națională, nu a avut niciun fel de reproș în afara acelor contestări care erau firești din partea unor scriitori nemulțumiți de anumite decizii ale juriului, dar în rest, cele 30 de ediții au în spate o anumită glorie națională, dacă vreți. A ajuns să fie un brand acest premiu, dar dumnealui, dacă dorește să-l facă de importanță locală, e problema dumnealui. Trebuia să ne consulte și pe noi, ca în această situație noi să ne fi retras, să-l fi lăsat și să înceapă cu ediția 1. Nu cu ediția 32-a, cum ar urma să fie acest premiu”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

Și concluzionează: „Dacă va fi așa, premiul se poate duce la Uniunea Scriitorilor, se poate duce la Iași, Primăria Iași vrea să-l preia de ani de zile”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
DOCUMENT: Premiul Eminescu și cei 7.500 euro, acordați fără semnăturile a doi membri ai juriului
DEZVĂLUIRE: Banii pentru Premiul Eminescu au fost trimiși altui poet - A trebuit să merg la bancă să îi trimit înapoi
ACUM: Ședință festivă la Primărie pentru Premiul Național „Mihai Eminescu” – GALERIE FOTO

 

 

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
Valoarea unui premiu este dată de autoritatea organizatorului, de prestigiul juriului și, fără îndoială, de calitatea premianților. Onoarea acestui premiu nu este nici a Primăriei, nici a ”aprozarului”, nici măcar a sponsorului, onoarea este a comunității, gazda și beneficiară adevărată a evenimentul. ”Autoritatea” și priceperea de administrator în domeniul cultural ale Primăriei s-a văzut în acești ani în alegerea căii celei mai scumpe a demolării Teatrului Mihai Eminescu, o ruină ce rușinează orice știutor de carte din acest oraș. Și asta ca să fiu foarte blând, foarte zgârcit în critici... Datoria Primăriei este de a crea cadrul administrativ optim pentru o viață culturală la nivelul tradiției acestor locuri. Iar creația și aprecierea calității creației artistice (inclusiv prin jurizarea de premii) este o chestiune a comunității artiștilor și nu a Consiliului local, cu atât mai puțin a Instituției primarului. Nu valoarea în bani a unui premiu îi dă prestigiu, ci calitatea juriului. Bunăoară, valoarea în bani a Premiului Nobel este nesemnificativă pe lângă sumele rulate în transferul unui fotbalist de provincie...Voi repeta până obosesc: nu-i nici o onoarea că aici s-a născut Eminescu, Iorga și, la doi pași, Enescu sau Luchian, nume cu care unii ”patrioți” locali își umflă gușa și pieptul pronunțându-le. Ar fi fost o onoare ca aceste personalități, care s-au realizat în alte locuri din țară, din lume, să fi ajuns în plenitudinea creației lor aici. Onorarea lor de către autoritățile locale de astăzi? Nici una dintre aceste personalități nu are, la Botoșani, măcar un monument care să-i onoreze cu adevărat creația, memoria. Să-mi amintesc cum se demolează cu spor veritabile monumente arhitectonice, cum alte clădiri emblematice sunt batjocorite fiind destinate unor activități mizerabile?Straniu, pentru mine, este interesul acut al Primăriei de azi ca, din principalul partener al Concursului Național, să devină unicul. Deci, cu Primăria ca organizator în ”exclusivitate”, nu vor mai fi polemici? Care premiu și unde - nu a creat polemici? Apoi, ”efortul financiar” al Premiului nu-i suportat de Primărie, ci de un sponsor iar titlul de ”Cetățean de onoare” este total gratuit în toate sensurile... Alte cheltuieli de organizare ale Premiului oricând pot fi comparate, spre rușinarea primarilor ziși organizatori, cu banii cheltuiți în alte ocazii asemănătoare. Ia puneți toate cheltuielile pe masă, dacă tot vorbim de transparență! Fără îndoială că problemele culturale ale comunității pot solicita competența largă a unor oameni de cultură de prestigiu iar autoritățile vor face tot ce doresc sub legitimitatea sufragiului... Dar nu am încredere că votul democratic poate discerne cu adevărat valoarea unei opere, a creației unui artist. Deocamdată văd că, la noi, democrația are încă mari probleme în a discerne asupra valorii morale, a onestității ca și asupra capacității de administratori a celor care ne conduc.Acestea rămân părerile unui simplu contribuabil, singura calitate pe care mi-o revendic în calitate de locuitor al acestui oraș.
4 aprilie 2022, 20:59
Va rog sa inregistrati la OSIM si tramvaiul din Botosani. Poate, in acest fel, nu va mai fi distrus.
4 aprilie 2022, 19:45
Ar trebui să multumească Primăriei că a înregistrat acet eveniment. Era frumos sa-l fi înregistrat altcineva neavizat ca apoi să vedem ce s-ar fi întâmplat. A se vedea ce s-a întâmplat dupa ce un intreprinzător a înregistrat la OSIM marca Arsenie Boca.....
4 aprilie 2022, 15:41
Un primar oportunist care a tras preșul de sub picioare unui arogant celebru pentru caracterul lui profund discutabil. Ipotența unei primarii de municipiu de a crea ceva propriu vs căpușarea banului public de catre un mic impostor care se legitimeaza pe numele lui Eminescu.
4 aprilie 2022, 11:31
Omul e la faza pe marci si trotinete in vreme ce viespea ofilita de la judet e la vesnicele iscalituri cu rezultat zero cu care ii pacaleste pe prosti.
4 aprilie 2022, 10:46
Bre, primarul neputincios, lasă brandurile și te apucă odată de treabă, că Botoșaniul arată mai distrus decât Kievul..ce pacoste a dat peste orașul nostru, nu mai zic de județ..
4 aprilie 2022, 10:30
„Consider că această marcă – Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA - trebuie să fie în portofoliul municipiului Botoșani care să determine organizarea evenimentelor următoare de Ziua Culturii Naționale. Primăria trebuie să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări de tradiție la Botoșani, cu cooptarea tuturor celor care pot ajuta această manifestare să fie la cel mai înalt nivel”,Cosmin Andrei, primar
4 aprilie 2022, 10:18
Gogule, e vorba despre un furt, ce nu intelegi?
4 aprilie 2022, 10:01
Primarul spune clar, premiul va fi transferat la Ipotești, unde avem... Ce avem la Ipoteși? Am văzut la 15 ianuarie, vedem de când a plecat Coșereanu ce avem acolo, o șleahtă care încasează salarii pentru spectole on line, făra ca această activitate să se regăsească în logica pentru care a fost înființată instituția. Luna mai 2021 este luna în care Memorialul Ipotești, prin managerul Sainenco a tăiat definitiv finanțarea revistei Hyperion, luna în care primarul Andrei a amânat înca o dată decernarea Premiului Național 2021 fără un motiv credibil, a fost și luna în care s-au făcut presiuni indirecte din partea unei doamne a politicii botoșănene pentru subordonarea politică a culturii și i-a reușit în mare parte, aducând pe posturile de manageri ai culturii numai basarabeni. A se vedea structurile de personal de la Ipotești, Rapsozi, Muzeu,Teatru etc. Eminescu n-a fost niciodată al vostru, politicienilor care, atunci când în numele lui s-a cerșit o rentă, nu i-ați acordat-o decât în bătaie de joc, după moartea lui provocată tot de voi. Faptul că ați pus gheara pe un brand, la modul cel ma jalnic, spune multe despre calitatea umană a celor care au făcut-o.
4 aprilie 2022, 09:11
Dacă nu-i place ca Primăria să se ocupe de organizarea Zilelor Eminescu, Dorian poate organiza pe banii lui, orice manifestare culturală dorește!
4 aprilie 2022, 09:09
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.2 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
7.8 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.