Ancheta săptămânii
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
  • După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.
  • Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.

Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA trece la Primărie

 

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis certificatul de înregistrare al mărcii „Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA”.

 

Durata de protecție a mărcii este de zece ani cu începere de la data de 20 mai 2021.

 

Primarul Cosmin Andrei, primul și singurul edil botoșănean care a întreprins un asemenea demers, susține că i-a convins pe cei de la OSIM că Primăria Botoșani merită exclusivitate pentru acest brand pornit de alte entități.

 

Și-a justificat gestul prin seria de polemici iscate după câteva dintre galele de decernare a acestui premiu, organizate în trecut pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.

 

„Această marcă trebuie să fie în portofoliul Primăriei”

 

Și promite că pe viitor Ziua Culturii Naționale va fi organizată la cel mai înalt nivel la Botoșani.

 

„Consider că această marcă – Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA - trebuie să fie în portofoliul municipiului Botoșani care să determine organizarea evenimentelor următoare de Ziua Culturii Naționale. Primăria trebuie să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări de tradiție la Botoșani, cu cooptarea tuturor celor care pot ajuta această manifestare să fie la cel mai înalt nivel”,

Cosmin Andrei, primar

 

Pentru viitoarea ediție, din ianuarie 2023, primarul și-a propus lărgirea colectivului de lucru privind manifestările organizate pe 15 ianuarie. Chiar un concurs de proiecte care să fie finanțat de municipalitate, cu alegerea celei mai bune idei, care să vină inclusiv de la specialiști: profesori universitari, academicieni, oameni de cultură și alții care ar avea un cuvânt de spus.

 

 

„Plecând de la Fundația Hyperion care a fost organizatorul celor peste 30 de gale la Botoșani, cărora doresc să le mulțumesc pe această cale, dar care să fie completați de către oamenii de cultură din Botoșani, eminescologi renumiți, profesori, colegi din aparatul de specialitate care au organizat an de an aceste manifestări. Intenționez chiar să avem o largă consultare asupra viitoarei manifestări de pe 15 ianuarie 2023”,

Cosmin Andrei, primar

 

„Eminescu este al nostru, al tuturor”

 

Există o serie de întrebări asupra cărora este nevoie de zăbavă, pentru găsirea răspunsurilor, spune mai departe Cosmin Andrei.

 

– Dacă câștigătorul premiului trebuie să fie cetățean de onoare, așa cum s-a întâmplat până acum?

 

– Să fie stabilit nivelul premiului pentru a nu mai exista polemici.

 

– Să se vadă care este contribuția Municipiului Botoșani pentru aceste manifestări, din punctul de vedere al cheltuielilor.

 

– Cum văd botoșănenii manifestările pentru cel mai important premiu al culturii românești?

 

„Dacă trebuie să implicăm instituțiile de cultură pe care le finanțăm cu sume consistente din bugetul local și care trebuie să fie un actor mai important pentru aceste manifestări? Nu trebuie să excludem nici Consiliul Județean, care are un Centru de Studii extraordinar la Ipotești, cu oameni valoroși. Iar această reușită a noastră, prilej cu care vreau să mulțumesc colegilor care s-au implicat în toată corespondența și documentația care ne-au făcut să avem în portofoliul Primăriei Botoșani acest premiu, pentru umătorii 10 ani, în patrimoniul orașului. Nu al meu. Nu al fundației. Nu al fundațiilor. Nu al unei persoane fizice. Al nostru, al tuturor, pentru că Eminescu este al nostru, al tuturor”,

Cosmin Andrei, primar

 

O explicație a acestui demers ar fi faptul că au existat controverse inclusiv în ceea ce-i privește pe poeții nominalizați pentru cel mai important premiu de poezie din România, care este acordat de Primăria Botoșani.

 

Edilul-șef a relatat un episod petrecut iarna trecută, înainte de evenimentul restrâns care a avut loc pe 15 ianuarie 2022.

 

„Premiul Național de Poezie a fost câștigat de către o femeie. O poetă. Am intuit acest lucru și l-am scris pe hârtie. Înainte să se întâlnească juriul. L-am scris colegilor mei, am pus data și am semnat. În acest an, neavând nicio informație de la juriu. Cu alte cuvinte, ce vreau să zic? Acest premiu al poeziei a avut așa o aură de mister și au fost multe polemici în jurul acordării premiului, care de multe ori a fost determinat într-o castă închisă”.

 

 

 

Gellu Dorian: Știam că noi suntem înregistrați cu o cerere acolo 

 

Contactat pentru a comenta ultimele evenimente care vor schimba, după 31 de ani, modul de organizare a acestor manifestări, Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion, principalul organizator, a rămas surprins de inițiativa Primăriei. Și a declarat că urmează să verifice dacă lucrurile stau într-adevăr așa, preconizând o retragere a fundației din organizarea manifestației dedicată marelui poet.

 

Gellu Dorian a explicat că nici Fundația Hyperion și nici Uniunea Scriitorilor din România nu au fost contactate sau consultate în privința înregistrării mărcii la OSIM.

 

„Deocamdată Fundația Culturală Hyperion, care este inițiatoarea acestui premiu de 30 de ediții, nu a fost întrebată, consultată de Primăria municipiului Botoșani, în legătură cu această înregistrare la OSIM a acestui premiu. Noi am avut o cerere mai veche la OSIM, a fost luată în evidență, urma să fim contactați, dar nu ne-am mai ocupat de lucrul acesta. Știam că noi suntem înregistrați cu această cerere acolo”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

În orice caz, lucrurile nu ar urma să rămână așa, întrucât conducerea Fundației Hyperion intenționează să depună o contestație împotriva emiterii certificatului de marcă înregistrată către Primăria Botoșani.

 

„Poate are altă titulatură, nu neapărat «Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA». Dacă are altă titulatură: Premiul Eminescu, Premiul eu știu care, da, poate să înregistreze în formula asta. În rest, se va afla într-un litigiu, că noi vom face o contestație la OSIM și vom vedea în ce a constat, o să vedem despre ce este vorba”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

 

A ajuns un brand acest premiu...

 

Mai mult decât atât, președintele Fundației Hyperion nu vede șanse de succes în organizarea activităților dedicate poetului Mihai Eminescu, fără implicarea organizației pe care o conduce sau a Uniunii Scriitorilor.

 

„Dacă Primăria dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care și Poliția și Jandarmeria și nu știu care instituție, e treaba lui. Noi am dus acest premiu să devină de importanță națională, este de importanță națională, nu a avut niciun fel de reproș în afara acelor contestări care erau firești din partea unor scriitori nemulțumiți de anumite decizii ale juriului, dar în rest, cele 30 de ediții au în spate o anumită glorie națională, dacă vreți. A ajuns să fie un brand acest premiu, dar dumnealui, dacă dorește să-l facă de importanță locală, e problema dumnealui. Trebuia să ne consulte și pe noi, ca în această situație noi să ne fi retras, să-l fi lăsat și să înceapă cu ediția 1. Nu cu ediția 32-a, cum ar urma să fie acest premiu”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

Și concluzionează: „Dacă va fi așa, premiul se poate duce la Uniunea Scriitorilor, se poate duce la Iași, Primăria Iași vrea să-l preia de ani de zile”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
DOCUMENT: Premiul Eminescu și cei 7.500 euro, acordați fără semnăturile a doi membri ai juriului
DEZVĂLUIRE: Banii pentru Premiul Eminescu au fost trimiși altui poet - A trebuit să merg la bancă să îi trimit înapoi
ACUM: Ședință festivă la Primărie pentru Premiul Național „Mihai Eminescu” – GALERIE FOTO

 

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Sa spunem lucrurilor pe nume: din cite s-a aflat de la Ipotesti, d-l Dorian încasa lunar pentru propria revista Hyperion o suma frumusica de bani. De ce oare nu declara si aceasta? Mai sunt si alti beneficiari, prin sotii, prin interpusi
10 ianuarie 2023, 11:14
Valoarea unui premiu este dată de autoritatea organizatorului, de prestigiul juriului și, fără îndoială, de calitatea premianților. Onoarea acestui premiu nu este nici a Primăriei, nici a ”aprozarului”, nici măcar a sponsorului, onoarea este a comunității, gazda și beneficiară adevărată a evenimentul. ”Autoritatea” și priceperea de administrator în domeniul cultural ale Primăriei s-a văzut în acești ani în alegerea căii celei mai scumpe a demolării Teatrului Mihai Eminescu, o ruină ce rușinează orice știutor de carte din acest oraș. Și asta ca să fiu foarte blând, foarte zgârcit în critici... Datoria Primăriei este de a crea cadrul administrativ optim pentru o viață culturală la nivelul tradiției acestor locuri. Iar creația și aprecierea calității creației artistice (inclusiv prin jurizarea de premii) este o chestiune a comunității artiștilor și nu a Consiliului local, cu atât mai puțin a Instituției primarului. Nu valoarea în bani a unui premiu îi dă prestigiu, ci calitatea juriului. Bunăoară, valoarea în bani a Premiului Nobel este nesemnificativă pe lângă sumele rulate în transferul unui fotbalist de provincie...Voi repeta până obosesc: nu-i nici o onoarea că aici s-a născut Eminescu, Iorga și, la doi pași, Enescu sau Luchian, nume cu care unii ”patrioți” locali își umflă gușa și pieptul pronunțându-le. Ar fi fost o onoare ca aceste personalități, care s-au realizat în alte locuri din țară, din lume, să fi ajuns în plenitudinea creației lor aici. Onorarea lor de către autoritățile locale de astăzi? Nici una dintre aceste personalități nu are, la Botoșani, măcar un monument care să-i onoreze cu adevărat creația, memoria. Să-mi amintesc cum se demolează cu spor veritabile monumente arhitectonice, cum alte clădiri emblematice sunt batjocorite fiind destinate unor activități mizerabile?Straniu, pentru mine, este interesul acut al Primăriei de azi ca, din principalul partener al Concursului Național, să devină unicul. Deci, cu Primăria ca organizator în ”exclusivitate”, nu vor mai fi polemici? Care premiu și unde - nu a creat polemici? Apoi, ”efortul financiar” al Premiului nu-i suportat de Primărie, ci de un sponsor iar titlul de ”Cetățean de onoare” este total gratuit în toate sensurile... Alte cheltuieli de organizare ale Premiului oricând pot fi comparate, spre rușinarea primarilor ziși organizatori, cu banii cheltuiți în alte ocazii asemănătoare. Ia puneți toate cheltuielile pe masă, dacă tot vorbim de transparență! Fără îndoială că problemele culturale ale comunității pot solicita competența largă a unor oameni de cultură de prestigiu iar autoritățile vor face tot ce doresc sub legitimitatea sufragiului... Dar nu am încredere că votul democratic poate discerne cu adevărat valoarea unei opere, a creației unui artist. Deocamdată văd că, la noi, democrația are încă mari probleme în a discerne asupra valorii morale, a onestității ca și asupra capacității de administratori a celor care ne conduc.Acestea rămân părerile unui simplu contribuabil, singura calitate pe care mi-o revendic în calitate de locuitor al acestui oraș.
4 aprilie 2022, 20:59
Va rog sa inregistrati la OSIM si tramvaiul din Botosani. Poate, in acest fel, nu va mai fi distrus.
4 aprilie 2022, 19:45
Ar trebui să multumească Primăriei că a înregistrat acet eveniment. Era frumos sa-l fi înregistrat altcineva neavizat ca apoi să vedem ce s-ar fi întâmplat. A se vedea ce s-a întâmplat dupa ce un intreprinzător a înregistrat la OSIM marca Arsenie Boca.....
4 aprilie 2022, 15:41
Un primar oportunist care a tras preșul de sub picioare unui arogant celebru pentru caracterul lui profund discutabil. Ipotența unei primarii de municipiu de a crea ceva propriu vs căpușarea banului public de catre un mic impostor care se legitimeaza pe numele lui Eminescu.
4 aprilie 2022, 11:31
Omul e la faza pe marci si trotinete in vreme ce viespea ofilita de la judet e la vesnicele iscalituri cu rezultat zero cu care ii pacaleste pe prosti.
4 aprilie 2022, 10:46
Bre, primarul neputincios, lasă brandurile și te apucă odată de treabă, că Botoșaniul arată mai distrus decât Kievul..ce pacoste a dat peste orașul nostru, nu mai zic de județ..
4 aprilie 2022, 10:30
„Consider că această marcă – Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA - trebuie să fie în portofoliul municipiului Botoșani care să determine organizarea evenimentelor următoare de Ziua Culturii Naționale. Primăria trebuie să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări de tradiție la Botoșani, cu cooptarea tuturor celor care pot ajuta această manifestare să fie la cel mai înalt nivel”,Cosmin Andrei, primar
4 aprilie 2022, 10:18
Gogule, e vorba despre un furt, ce nu intelegi?
4 aprilie 2022, 10:01
Primarul spune clar, premiul va fi transferat la Ipotești, unde avem... Ce avem la Ipoteși? Am văzut la 15 ianuarie, vedem de când a plecat Coșereanu ce avem acolo, o șleahtă care încasează salarii pentru spectole on line, făra ca această activitate să se regăsească în logica pentru care a fost înființată instituția. Luna mai 2021 este luna în care Memorialul Ipotești, prin managerul Sainenco a tăiat definitiv finanțarea revistei Hyperion, luna în care primarul Andrei a amânat înca o dată decernarea Premiului Național 2021 fără un motiv credibil, a fost și luna în care s-au făcut presiuni indirecte din partea unei doamne a politicii botoșănene pentru subordonarea politică a culturii și i-a reușit în mare parte, aducând pe posturile de manageri ai culturii numai basarabeni. A se vedea structurile de personal de la Ipotești, Rapsozi, Muzeu,Teatru etc. Eminescu n-a fost niciodată al vostru, politicienilor care, atunci când în numele lui s-a cerșit o rentă, nu i-ați acordat-o decât în bătaie de joc, după moartea lui provocată tot de voi. Faptul că ați pus gheara pe un brand, la modul cel ma jalnic, spune multe despre calitatea umană a celor care au făcut-o.
4 aprilie 2022, 09:11
Dacă nu-i place ca Primăria să se ocupe de organizarea Zilelor Eminescu, Dorian poate organiza pe banii lui, orice manifestare culturală dorește!
4 aprilie 2022, 09:09
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.9 o C
Dorohoi
0.2 o C
Bucecea
-1.1 o C
Darabani
-1.7 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.