Ancheta săptămânii
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele

Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.

După aproape 13 luni din 24 stadiul fizic abia a trecut de un sfert

 


Autorizația de construire a fost emisă pe data de 12 mai 2021 și termenul contractual pentru finalizarea investiției este de 24 de luni de la emiterea acestei autorizații.


Lucrarea trebuie așadar terminată pe data de 12 mai 2023, dar cum arată șantierul după ce a trecut mai bine de jumătate din perioada prevăzută în contract șansele de încadrare în cei doi ani par a fi pur teoretice.


Și aceasta pentru că stadiul fizic al lucrărilor de modernizare executate până la data de 7 iunie 2022, deci după trecerea a aproape 13 luni din cele 24 contractuale, este de numai 26%.


Strict matematic, ar fi trebuit ca procentul să treacă deja de jumătate la respectiva dată, dar abia s-a bifat un sfert.

 

 

Constructorii își găsesc deja motive să nu se încadreze în termen

 


După ce a primit o sumedenie de reclamații din partea conducătorilor auto, care în general s-au plâns că s-a decapat toată șoseaua de la ieșirea din Botoșani și până la Copălău și că se întârzie cu asfaltarea, iar mobilizarea pe șantier este una anemică, pe data de 10 iunie prefectul s-a deplasat personal din municipiu și până la Frumușica.


Nu a fost tocmai mulțumit de ceea ce a văzut și în discuțiile cu reprezentanții SDN și cei ai constructorilor i-a întrebat concret cum se va vor încadra în termenul de doi ani dacă la peste jumătate din acest timp abia au executat ceva peste un sfert din investiție?


Iar aceștia deja au început să găsească motive pentru nerespectarea datei de finalizare.


”12 mai a fost obținerea autorizației de construire. Avizarea proiectului la companie a fost pe 21 iulie. Lucrările efectiv au început la jumătatea lui august pentru că de la avizul CTE (Consiliul Tehnico - Economic al CNAIR – n.r.), nu de a doua zi gata începi să lucrezi, să sapi, să nu știu ce. De ce? Pentru că sunt alte avize. Avem aviz de la Poliție, de la IGPR pentru situația circulației și toate lucrurile astea iau (timp – n.r.). Adică, a durat o lună numai să luăm avizele”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect.

 

 

Consolidările încă nu s-au avizat

 


Doar că, la un an și aproape o lună de la obținerea autorizației de construcție, executanții încă nu au obținut toate avizele necesare. Mai exact, electricitatea, gazele naturale, apa-canalizarea și telefonia, toate la data de 7 iunie erau ”în curs de avizare”.


”Vorbim de proiectele de utilități. Sunt avizate în proporție de 90% și acolo sunt anumite discuții, trebuie regândite pentru că sunt niște soluții care nu sunt OK. Proiecte de utilități... știți la ce mă refer? La stâlpii de electricitate, la Telekom și altele. Sunt niște neconcordanțe”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect.


Inginerul a dat ca exemplu cabluri care în proiectul inițial erau trecute ca fiind la șapte metri față de axul drumului, dar care în teren au fost găsite la opt metri.


”Și acolo trebuie corelate, vom face niște revizii, de fapt asta trebuie făcut”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect.


La data de 7 iunie nu era avizată de către CTE – CNAIR nici măcar una dintre cele patru lucrări de consolidare care trebuie efectuate, trei pe teritoriul județului Botoșani, una la Iași.

 

”Până ajungi să torni mixtura, faci multă muncă pe bani puțini”


Drumarul șef al județului, care cu ocazia vizitei prefectului pe șantier a ținut de mai multe ori partea constructorilor, nu a părut a fi îngrijorat de stadiul lucrărilor. Și a avut și o explicație pentru asta.


”Nu poți să faci un raport al cantității materialelor, nu poți aduna capra cu varza. Te referi la ce bani ai decontat. Partea de mixtură asfaltică este extrem de scumpă. Ei când vor termina drumul de asfaltat tot probabil că ajung în 80%, fără să facă nimic altceva. Până ajungi să torni mixtura, faci multă muncă pe bani puțini”,


Dumitru Clipaciuc, șef SDN Botoșani.


Cu alte cuvinte, șeful Drumurilor Naționale susține că procentul de 26% de execuție a lucrărilor ar fi mai mult unul financiar și nu fizic. Cu toate acestea, în raportul trimis la Prefectură scrie negru pe alb: ”stadiu fizic aproximativ 26%”.

 

 

Mult zero la poduri și intersecții

 


Dacă utilitățile erau încă în curs de avizare, iar consolidările așijderea, la lucrările la drumuri, pe partea de ranforsare gradul de execuție era între 0 și 80%, iar pe partea de sistem rutier nou tot între 0 și 80%.


Situația era însă una mult mai proastă la poduri. Sunt nouă astfel de obiective în care, cu o singură excepție, unde trebuie să se construiască un pod nou, cele existente trebuie ori reabilitate, ori să li se înlocuiască suprastructura. Ei bine, în privința lucrărilor hidrotehnice din amonte și aval, în afara a două poduri din Iași, unde s-a ajuns la stadii de 50%, respectiv 45%, în rest este 0% pe linie.


În ceea ce privește podețele, din cele 59 noi care trebuiau construite, s-au realizat 30, pentru ca de reabilitări să aibă parte 25 din cele 41 prevăzute în contract.

 

Conform proiectului, trebuie realizate și două sensuri giratorii, unul în Iași, cu patru ramuri, și altul la Botoșani, în orașul Flămânzi, cu șase ramuri. De asemenea, trebuie amenajate șinouă drumuri laterale la intersecțiile cu drumurile județene. Peste tot la realizat este zero.

 

Prefectul trage pentru Botoșani – Copălău să se toarne măcar un strat de asfalt

 


În aceste condiții, primul reprezentant al Guvernului în Botoșani le-a cerut constructorilor măcar să urgenteze lucrările pe sectorul Botoșani – Copălău, întrucât pe Copălău – Flămânzi s-a așternut deja un strat de covor asfaltic și este asigurată ieșirea spre Iași prin Plugari.


”Eu am o informare scrisă de la dl director, dar vreau să reiasă și din discuțiile pe care le avem: Copălău, până în perioada 30 iunie, estimăm că terminăm tronsonul acela, mai este tronsonul de la Botoșani până la Bălușeni. Sunt tronsoane de interes, pe care, dacă nu le-ați împărțit dvs., le-am împărțit eu, după solicitările pe care le-am avut și reclamațiile primite. Sunt foarte mulți care mă sună, trimit reclamații. Haideți să îi informăm. Aici, vă dați seama că este de interes pentru Zăicești, pentru Cristești, pentru Bălușeni. Sunt foarte mulți care lucrează în oraș, care fac naveta din zonele acestea și ei sunt cei care îmi trimit petițiile. Bine, sunt și din Flămânzi, din Copălău, din Frumușica”,


Sorin Cornilă, prefect.

 

 

prefect sorin cornila drum

 


Dorința sa este să se ajungă și pe traseul Botoșani – Copălău cât mai rapid să se toarne primul strat de asfalt din cele trei prevăzute în contract astfel încât circulația să fie una cel puțin decentă.  


Iar Bogdan Ciocan, managerul de proiect, i-a răspuns că, ”într-adevăr, o să încercăm zona aceasta să o închidem că oamenii vin în Botoșani și să aibă accesul mai ușor”.  

 


”Se sparg parbrize, eu mi-am spart parbrizul. Eu nu contest, din punct de vedere tehnic sigur că știți cel mai bine, dar trebuie să venim cu niște termene, să înțeleagă și oamenii, să îi liniștim un pic”,


Sorin Cornilă, prefect.

 

1 drum, 6 executanți


Nici mai mult, nici mai puțin de șase firme se ocupă de ”Modernizare DN 28 B Târgu Frumos – Botoșani, km 0+000 – 76+758”. Este vorba de Asocierea SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – SC Mavgo Holding SRL – Vahostav V-SK A.S. – Trameco SA, care are doi subcontractori:  SC BDU Maxi Construct SRL și SC Danlin XXL SRL.

 


76,758 de kilometri

 


este lungimea drumului care trebuie modernizat, 39,400 km pe teritoriul județului Iași și 37,358 km pe teritoriul județului Botoșani.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
APELUL drumarilor către șoferii care circulă pe drumul Târgu Frumos – Botoșani – FOTO&VIDEO

 

STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
rog constructorul,daca primeste multe
1 iulie 2022, 12:53
Ați vazut ce asfalt s-a turnat in Copălău? Zici ca ai pană la o roata atât de ondulat este. Efectiv tremură mașina. Este normal sa fie așa? Sau e o bătaie de joc?
1 iulie 2022, 10:01
Prefectul județului se face că este interesat; adevărul este că acesta nu are forța și capacitatea necesare pentru a mișca lucrurile din loc. Vorbe și iar vorbe ! Concluzie: dacă câteva avize au avut nevoie de peste un an de zile pentru a fi aprobate, atunci sigur lucrările de modernizare nu se vor încheia la termenele stabilite prin contract. In plus, practica total neproductivă de a subcontracta unele lucrări provoacă haos, neînțelegeri, lipsă de coordonare. Mă surprinde și atitudinea șefului de la drumurile naționale; îl ,,ustură” că executanții lucrează pe bani puțini sau trebuie să-l preocupe execuția modernizărilor la timp și de bună calitate ??
29 iunie 2022, 07:39
iar va dati destepti si cunoscatori in drumuri, ciocu mic ca aici competenta lucreaza, in toate planurile, pe deasupra au crescut preturile la paroxism....noi merem sa ne pozam, da n-am inteles , cum ati stat 30 de ani, ia mai stati 30 sa dezbateti pe tiktok
27 iunie 2022, 19:56
Avem specialisti buni in drumuri la Inspectoratul judetean in constructii, la sectia Drumuri nationale sa fie lasati sa verifice lucrarile. De obicei ritmul scazut de lucru este asociat cu lipsa de calitate a lucrarilor. Unde s-a lucrat pana acum s-a respectat proiectul sau constructorii au adus modificari in beneficiul lor si spre scaderea durabilitatii drumului national? DE la drumari auzim multe despre calitatea bitumului ori de economii la grosimea straturilor turnate. Sunt zeci de milioane de euro la mijloc.
27 iunie 2022, 19:55
Cum domn prefect ei lucreaza fara autorizatie???? si dumitale esti prim ministru pe Botosani? .....nu-i sanctionezi inca/?
27 iunie 2022, 19:41
votati psd de peste 30 de ani! sa va fie de bine si votati in continuare cu mafiotii sovietici!
27 iunie 2022, 19:37
votati psd de peste 30 de ani! sa va fie de bine si votati in continuare cu mafiotii sovietici!
27 iunie 2022, 19:34
Cand erau comunistii la putere intr un an se ridica un oras intreg ,acu ne chinuim de 30 de ani sa facem soseaua Botosani-Tg.Frumos! Traiasca m-UE care ne-a vandut vaksynuri!Drum bun dragi tovarasi si preteni!
27 iunie 2022, 16:36
stie cineva cand va fi practicabil viaductul Botosani - Stefanesti?
27 iunie 2022, 11:46
Pe BT-SV s-a implicat Flutur de la SV, pe când aici e lucrarea gospodinei de la Coșula...)))
27 iunie 2022, 09:51
Este Jale cu J mare. O mare bătaie de joc și nu se ia nici o măsură, lucrările sunt efectiv abandonate. Cu 2,3 muncitorii și doua utilaje care ridica colbul nu poți executa o astfel de lucrare.
27 iunie 2022, 08:29
LUCRUL BINE FACUT = ROMANIA ESUATA.
27 iunie 2022, 07:39
Cum sa fie terminate lucrarile la timp, daca se lucreaza cu o firma ce nu are niciun angajat in cei trei ani de la infiintare si singurul an in care a facut profit este 2020? Vahostav V-SK A.S.
27 iunie 2022, 07:08
O mare bătaie de joc. Drumul Suceava -Botoșani s-a făcut foarte repede și nu a trebuit sa existe asa de multe reclamații. Dacă nu o sa facem un miting se pare cs o sa se întârzie mult lucrările iar de la București nu o sa vină nimeni sa se ia masuri clare.
27 iunie 2022, 07:07
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
22.8 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.