Ancheta săptămânii
Țeapă în tranzacția pe bani grei de la Cabana Stejarul, o parte din imobil vândut la două firme

Poate cea mai celebră pensiune din județul Botoșani face obiectul unui proces deschis la Judecătoria Botoșani. O parte din curtea Cabanei Stejarul este disputat de două firme după întâmplări de-a dreptul incredibile. Ambele firme au cumpărat același teren, de la același proprietar și, pe deasupra, au și reușit să-l intabuleze.

Filmul pe scurt al afacerii, de la milionul cerut la proces

9 ianuarie 2013 Botoşăneanul face public la „Ştirea Zilei” că una dintre cele mai vechi pensiuni turistice din judeţ, Cabana Stejarul, a fost scoasă la vânzare de proprietar, Consumcoop Botoşani. Preţul cerut era de 1 milion de lei.

 

30 decembrie 2013 – Un birou notarial din Botoşani emite actul care consfinţeşte tranzacţia. SC Trans Expres SRL, firmă controlată de Corina şi Viorel Dănuţa, cumpără Cabana Stejarul. Preţul nu este făcut public, se vorbeşte însă de o sumă sub cea solicitată de Consumcoop.

 

19 octombrie 2015 – SC Trans Expres SRL dă în judecată SC Impex Dona SRL şi cheamă în garanţie Societatea Cooperatistă de Consum Botoşani pentru un litigiu referitor tocmai la Cabana Stejarul. Procesul a fost deschis după ce s-a constatat că, în urma tranzacţiei efectuate în urmă cu doi ani, o parte din imobilul care a făcut obiectul vânzării-cumpărării, are de fapt alt proprietar. Mai pe româneşte, Consumcoop ar fi vândut şi ceea ce nu îi aparţinea.

O firmă a cumpărat în urmă cu 10 – 15 ani, cealaltă acum doi ani

În spatele pensiunii propriu-zise funcţionează de mai mulţi ani Carmangeria Stejarul, administrată de SC Impex Dona SRL. Această firmă a achiziţionat de la Consumcoop, în perioada 2000 - 2005, o suprafaţă cumulată de peste 2.000 metri pătraţi de teren din care pe undeva spre 900 mp funcţionează laboratorul şi anexele.
La rândul său, SC Trans Expres SRL, a achiziţionat tot de la Consumcoop 2.500 mp de teren, cabana propriu-zisă cu o suprafaţă construită de aproape 1.100 mp, magazie şi terasă.

Ambele firme au ajuns proprietare pe același teren

Ei bine, o suprafaţă care în acte are 260 mp, iar la măsurători a ieşit de 286 mp pare să fi făcut obiectul ambelor tranzacţii ale Consumcoop. Fiindcă altfel nu se poate explica faptul că Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a descoperit o „suprapunere reală” a terenurilor, în sensul că atât SC Impex Dona SRL, cât şi SC Trans Expres SRL au titlu de proprietate pe aceeaşi suprafaţă de 260 mp. Terenul cu doi proprietari se află în spatele cabanei şi pe el este construită o anexă a carmangeriei, fiind amenajată totodată o curte. Fără acest teren angajaţii SC Impex Dona SRL nu ar putea ajunge la carmangerie, iar cei ai SC Trans Expres SRL nu ar avea acces la magazia din spatele cabanei.

„Acolo s-a vândut şi după ce s-a vândut s-a observat că pe o suprafaţă de vreo 200 metri pătraţi apare o suprapunere. Aici întrebările sunt mai multe: cei de la Cadastru ce au făcut? Când au făcut a doua intabulare nu au văzut că se suprapune?”

Gheorghe Vâzdoagă, preşedinte Consumcoop la data vânzării Cabanei Stejarul.

loading...
Zece miliarde pentru Cabana Stejarul – FOTOGALERIE cum arată acum

Culmea, terenul este intabulat de ambele societăți comerciale

Cum a fost posibil aşa ceva este mai greu de explicat atât timp cât reprezentanţii OCPI Botoşani nu pot oferi relaţii presei deoarece au interdicţie de la conducerea centrală. Iar uluitor este că ambele părţi au obţinut şi intabularea pe aceeaşi bucată de teren. Explicaţia ar sta în faptul că, Societatea Cooperatistă de Consum Botoşani a făcut înscrierea în Cartea Funciară când aceasta funcţiona în cadrul Judecătoriei, actualul OCPI încă nu exista, iar fostul Oficiu de Cadastru Geodezie şi Cartografie nu avea în subordine Cartea Funciară. Actualul Oficiu de Cadastru a preluat ulterior Cartea Funciară, însă înregistrarea tuturor actelor în sistemul electronic s-a finalizat abia anul trecut. Astfel, în 2015, când s-a terminat operaţiunea şi în baza electronică de date au fost introduse atât suprafeţele cumpărate la „Stejarul” de SC Impex Dona SRL, cât şi cea achiziţionată de SC Trans Expres SRL, s-a descoperit că există o suprapunere. În consecinţă, pe data de 6 mai, OCPI Botoşani a notat suprapunerea în dreptul ambilor proprietari.

Ce făcuși Vâzdoagă?

Preşedintele Consumcoop de la data tranzacţiei susţine că la mijloc este o… eroare.

„Este o eroare materială. Este o suprafaţă intabulată şi de unii, şi de alţii, dar este o eroare materială. Eu ştiu exact ce este acolo, e vorba de un teren, n-are treabă cabana. Eu le-am spus să se înţeleagă pe cale amiabilă, dar amândoi au avut orgoliile lor şi până la urmă s-a ajuns la un litigiu. Va fi un expert care va spune: de aici până aici”.

gheorghe vazdoaga consumcoop

Neoficial se discută şi despre o implicare a Primăriei Mihai Eminescu, instituţie care la un moment dat ar fi vândut sau emis titluri de proprietate în zonă, pe un teren care se fapt nu îi aparţinea, deşi se află pe teritoriul comunei.

De la executor, la proces

În toamna anului precedent, SC Trans Expres SRL a încercat prin intermediul cabinetului executorului judecătoresc Sânziana Secrieru să intre în posesia suprafeţei care face obiectul litigiului, însă acţiunea nu a avut sorţi de izbândă, astfel încât în luna octombrie s-a deschis un proces la Judecătoria Botoşani.
Reprezentanţii celor două părţi s-au întâlnit chiar şi cu conducerea OCPI Botoşani, care de asemenea le-a recomandat să cadă la o înţelegere, lucru care însă nu s-a întâmplat, astfel încât magistraţii, probabil în urma unei expertize, vor decide cui revin cei 260 mp din curtea cabanei.

CITEȘTE ȘI:

Ponta întâlnire privată cu primarii şi capii USL la Stejarul - VIDEO

Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Loading...
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Loading...
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
retrocedarile de padure facute la M Eminescu le-a verificat cineva?
25 ianuarie 2016, 10:40
Fara acordul primariei Eminescu nu sa facut nimic,asa ca PAROLA E LA vIRGINEL,SMECHERIA SE VA TERMINA CIND TERMINA EL CU DEPUTATIA.
25 ianuarie 2016, 10:31
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Prietena mea e româncă. Fetele din zona mea, Los Angeles, sunt foarte frumoase, dar caracterul lor e… special. Nu neapărat în sensul bun”,Sebastian Dobrincu, milionarul din Silicon Valley, originar din Botoșani  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8743 lei
USD
Dolarul SUA
4.1768 lei
CHF
Francul elveţian
4.5595 lei
GBP
Lira sterlină
5.4111 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0006 lei
XAU
Gramul de aur
251.6793 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3269 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9377 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1343 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1785 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6545 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.8 o C
Dorohoi
7.1 o C
Bucecea
6.6 o C
Darabani
7.4 o C
Saveni
6.9 o C
Ştefăneşti
9.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.