Ancheta săptămânii
Țeapă în tranzacția pe bani grei de la Cabana Stejarul, o parte din imobil vândut la două firme

Poate cea mai celebră pensiune din județul Botoșani face obiectul unui proces deschis la Judecătoria Botoșani. O parte din curtea Cabanei Stejarul este disputat de două firme după întâmplări de-a dreptul incredibile. Ambele firme au cumpărat același teren, de la același proprietar și, pe deasupra, au și reușit să-l intabuleze.

Filmul pe scurt al afacerii, de la milionul cerut la proces

9 ianuarie 2013 Botoşăneanul face public la „Ştirea Zilei” că una dintre cele mai vechi pensiuni turistice din judeţ, Cabana Stejarul, a fost scoasă la vânzare de proprietar, Consumcoop Botoşani. Preţul cerut era de 1 milion de lei.

 

30 decembrie 2013 – Un birou notarial din Botoşani emite actul care consfinţeşte tranzacţia. SC Trans Expres SRL, firmă controlată de Corina şi Viorel Dănuţa, cumpără Cabana Stejarul. Preţul nu este făcut public, se vorbeşte însă de o sumă sub cea solicitată de Consumcoop.

 

19 octombrie 2015 – SC Trans Expres SRL dă în judecată SC Impex Dona SRL şi cheamă în garanţie Societatea Cooperatistă de Consum Botoşani pentru un litigiu referitor tocmai la Cabana Stejarul. Procesul a fost deschis după ce s-a constatat că, în urma tranzacţiei efectuate în urmă cu doi ani, o parte din imobilul care a făcut obiectul vânzării-cumpărării, are de fapt alt proprietar. Mai pe româneşte, Consumcoop ar fi vândut şi ceea ce nu îi aparţinea.

O firmă a cumpărat în urmă cu 10 – 15 ani, cealaltă acum doi ani

În spatele pensiunii propriu-zise funcţionează de mai mulţi ani Carmangeria Stejarul, administrată de SC Impex Dona SRL. Această firmă a achiziţionat de la Consumcoop, în perioada 2000 - 2005, o suprafaţă cumulată de peste 2.000 metri pătraţi de teren din care pe undeva spre 900 mp funcţionează laboratorul şi anexele.
La rândul său, SC Trans Expres SRL, a achiziţionat tot de la Consumcoop 2.500 mp de teren, cabana propriu-zisă cu o suprafaţă construită de aproape 1.100 mp, magazie şi terasă.

Ambele firme au ajuns proprietare pe același teren

Ei bine, o suprafaţă care în acte are 260 mp, iar la măsurători a ieşit de 286 mp pare să fi făcut obiectul ambelor tranzacţii ale Consumcoop. Fiindcă altfel nu se poate explica faptul că Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a descoperit o „suprapunere reală” a terenurilor, în sensul că atât SC Impex Dona SRL, cât şi SC Trans Expres SRL au titlu de proprietate pe aceeaşi suprafaţă de 260 mp. Terenul cu doi proprietari se află în spatele cabanei şi pe el este construită o anexă a carmangeriei, fiind amenajată totodată o curte. Fără acest teren angajaţii SC Impex Dona SRL nu ar putea ajunge la carmangerie, iar cei ai SC Trans Expres SRL nu ar avea acces la magazia din spatele cabanei.

„Acolo s-a vândut şi după ce s-a vândut s-a observat că pe o suprafaţă de vreo 200 metri pătraţi apare o suprapunere. Aici întrebările sunt mai multe: cei de la Cadastru ce au făcut? Când au făcut a doua intabulare nu au văzut că se suprapune?”

Gheorghe Vâzdoagă, preşedinte Consumcoop la data vânzării Cabanei Stejarul.

loading...
Zece miliarde pentru Cabana Stejarul – FOTOGALERIE cum arată acum

Culmea, terenul este intabulat de ambele societăți comerciale

Cum a fost posibil aşa ceva este mai greu de explicat atât timp cât reprezentanţii OCPI Botoşani nu pot oferi relaţii presei deoarece au interdicţie de la conducerea centrală. Iar uluitor este că ambele părţi au obţinut şi intabularea pe aceeaşi bucată de teren. Explicaţia ar sta în faptul că, Societatea Cooperatistă de Consum Botoşani a făcut înscrierea în Cartea Funciară când aceasta funcţiona în cadrul Judecătoriei, actualul OCPI încă nu exista, iar fostul Oficiu de Cadastru Geodezie şi Cartografie nu avea în subordine Cartea Funciară. Actualul Oficiu de Cadastru a preluat ulterior Cartea Funciară, însă înregistrarea tuturor actelor în sistemul electronic s-a finalizat abia anul trecut. Astfel, în 2015, când s-a terminat operaţiunea şi în baza electronică de date au fost introduse atât suprafeţele cumpărate la „Stejarul” de SC Impex Dona SRL, cât şi cea achiziţionată de SC Trans Expres SRL, s-a descoperit că există o suprapunere. În consecinţă, pe data de 6 mai, OCPI Botoşani a notat suprapunerea în dreptul ambilor proprietari.

Ce făcuși Vâzdoagă?

Preşedintele Consumcoop de la data tranzacţiei susţine că la mijloc este o… eroare.

„Este o eroare materială. Este o suprafaţă intabulată şi de unii, şi de alţii, dar este o eroare materială. Eu ştiu exact ce este acolo, e vorba de un teren, n-are treabă cabana. Eu le-am spus să se înţeleagă pe cale amiabilă, dar amândoi au avut orgoliile lor şi până la urmă s-a ajuns la un litigiu. Va fi un expert care va spune: de aici până aici”.

gheorghe vazdoaga consumcoop

Neoficial se discută şi despre o implicare a Primăriei Mihai Eminescu, instituţie care la un moment dat ar fi vândut sau emis titluri de proprietate în zonă, pe un teren care se fapt nu îi aparţinea, deşi se află pe teritoriul comunei.

De la executor, la proces

În toamna anului precedent, SC Trans Expres SRL a încercat prin intermediul cabinetului executorului judecătoresc Sânziana Secrieru să intre în posesia suprafeţei care face obiectul litigiului, însă acţiunea nu a avut sorţi de izbândă, astfel încât în luna octombrie s-a deschis un proces la Judecătoria Botoşani.
Reprezentanţii celor două părţi s-au întâlnit chiar şi cu conducerea OCPI Botoşani, care de asemenea le-a recomandat să cadă la o înţelegere, lucru care însă nu s-a întâmplat, astfel încât magistraţii, probabil în urma unei expertize, vor decide cui revin cei 260 mp din curtea cabanei.

CITEȘTE ȘI:

Ponta întâlnire privată cu primarii şi capii USL la Stejarul - VIDEO

O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
inpuff.ro
Loading...
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
Loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
retrocedarile de padure facute la M Eminescu le-a verificat cineva?
25 ianuarie 2016, 10:40
Fara acordul primariei Eminescu nu sa facut nimic,asa ca PAROLA E LA vIRGINEL,SMECHERIA SE VA TERMINA CIND TERMINA EL CU DEPUTATIA.
25 ianuarie 2016, 10:31
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.