Ancheta săptămânii
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect

În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.

Drumul Botoșani – Târgu-Frumos, care ar fi trebuit să fie gata pe 27 august conform contractului și a actului adițional perfectat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea condusă de Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL din Neamț, este la intrarea în județ un amestec de piatră spartă și asfalt vechi afectat de alunecările de teren.


Și ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de la începutul acestei luni, a primit o confirmare oficială chiar de la beneficiarul investiției, care este CNAIR.


Investiția nu doar că nu se termină la timp, dar nici măcar nu se știe când și în ce formă se vor relua lucrările.

 

La granița dintre județe sunt necesare lucrări suplimentare


Ce s-a întâmplat? Păi s-a întâmplat ce ne-am obișnuit de zeci de ani la investițiile din fonduri publice, mai ales când la mijloc este vorba de sume mari de bani.   


Constructorul, care cel puțin teoretic nu lucrează singur, fiind patru firme incluse în contractul cu CNAIR - Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, Mavgo Holding SRL, Vahostav SK AS și Trameco SA – a descoperit de la ieșirea din Frumușica și până dincolo de granița cu județul Iași, până aproape de Maxut, că proiectul nu ar corespunde realității din teren. Adică zona este afectată de alunecări de teren, iar soluția prevăzută inițial în documentație nu rezolvă problema.


Botoșăneanul a adresat mai multe întrebări CNAIR privitoare la acest tronson și într-un răspuns se recunoaște că trebuie efectuate ”lucrări suplimentare”.


Care este valoarea acestora încă nu se cunoaște.


”Proiectul tehnic se află în curs de aprobare pentru aceste lucrări, proiect ce ține cont și de expertiza CNAIR, iar în urma aprobării de către CTE al CNAIR a acestui proiect cu lucrările necesare ce se vor executa în cadrul acestui contract, se va putea stabili și valoarea lucrărilor ce se vor executa printr-un contract ulterior”,


Răspuns CNAIR.


Contractul e aproape gata, drumul nu


Așadar, este sută la sută sigur că lucrările pe porțiunile de drum dintre cele două județe NU se vor efectua pe contractul aflat încă în vigoare între CNAIR și amintita asociere.


Și la fel de sigur este că nu se știe când vor începe, cât vor dura și când se vor executa.


”Lucrările suplimentare se vor contracta ulterior aprobării proiectului tehnic revizuit pentru acele zone și va fi atribuit printr-o procedură de achiziție publică, iar durata acestor lucrări se va stabili la momentul inițierii procedurii de achiziție publică a acestor lucrări”,


Răspuns CNAIR.

 

De pe 27 august pe 11 octombrie


Și toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care contractul de lucrări nr. 92/30482/22.05.2020 pentru obiectivul de investiții ”Modernizare DN 28B Târgu-Frumos – Botoșani” a tot avut parte de așa-numitele extensii, în sensul în care termenul de execuție a mai fost prelungit.


Asocierea condusă de Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL a obținut o nouă prelungire față de data de 27 august, care oricum nu era cea inițială de finalizare a investiției, fiind deja una întârziată.


Astfel, ultima extensie de timp acordată de supervizor expiră pe 11 octombrie 2023 și potrivit reprezentanților CNAIR, ”antreprenorul este responsabil de întocmirea programului de lucrări și totodată de execuție”.

 


Problema de la limita județelor Botoșani și Iași era cunoscută de cel puțin jumătate de an

 


Culmea este că s-a ajuns în situația de a se termina contractul, dar nu și lucrările, deși problema era cunoscută încă din luna primăvara acestui an.


Într-o adresă trimisă de managerul de proiect Bogdan Ciocan la Instituția Prefectului Botoșani pe data de 22 martie 2023 se menționa foarte clar că, ”antreprenorul a identificat necesitatea unor lucrări suplimentare față de documentația tehnică prezentată în cadrul licitației” și că, ”în cadrul contractului de modernizare DN 28 B nu sunt prevăzute valori pentru lucrări suplimentare sau pentru diverse și neprevăzute, Beneficiarul va dispune măsurile și implicațiile la execuția lucrărilor de consolidare într-un alt contract de atribuire”.


Așadar, asocierea care a câștigat licitația a anunțat de cel puțin jumătate de an că NU va efectua lucrările pe tronsoanele menționate și cu toate acestea CNAIR nu a reușit să treacă proiectul pentru acea zonă prin propria Comisie Tehnico – Economică și să stabilească valoarea lucrărilor.

 

Bătaie de joc pe drum, ”miștouri” în adrese


Botoșăneanul a întrebat CNAIR și despre acest subiect, însă răspunsul a fost unul cu accente sfidătoare.


”CNAIR nu poate comenta pe marginea unor declarații lansate în spațiul public de diferite instituții sau autorități publice locale, scopul său prioritar fiind, în calitate de Beneficiar, de a urmări buna desfășurare a unui contract, intervenind din punct de vedere tehnic și legal pentru a finaliza cu succes proiectul atribuit”,


Răspuns CNAIR.


Toate bune și frumoase, doar că nu era vorba de niște ”declarații lansate în spațiul public”, ci de o adresă cât se poate de oficială depusă de managerul de proiect la Prefectura Botoșani, iar beneficiarul proiectului nu este nimeni altul decât CNAIR.

 


Drumurile noastre toate... pline de eșecuri


De la cap la coadă, drumul Botoșani – Târgu-Frumos reprezintă un exemplu edificator pentru statul român eșuat (și) în nordul Moldovei. Trei decenii după revoluție, tot felul de miniștri, prefecți, președinți de CJ și parlamentari au promis că această șosea, poate cea mai proastă din România care face legătura între două municipii reședință de județ, Botoșani – Iași prin Târgu-Frumos, va fi modernizată.


Cât timp nu s-a realizat, liderii politici au dat vina una pe alții, iar când în sfârșit s-au alocat fonduri și s-a desemnat un constructor, și-au arogat meritele.


Doi prim-miniștri, Ludovic Orban și Florin Cîțu, au participat în Botoșani la întâlniri pe tema acestui drum, în care au luat parte inclusiv reprezentanții asocierii care au contractat investiția.


Încă de la început reprezentanții constructorilor s-au plâns că între momentul licitației și cel al punerii în operă a lucrării, materialele s-au scumpit, după care au invocat inclusiv războiul din Ucraina, transportul agabaritic și o mulțime de alte motive pentru a întârzia lucrările, susținuți fiind, chiar de șeful Secției Drumuri Naționale Botoșani și de unul dintre parlamentari.


Mai mulți lideri politici ”s-au ocupat” rând pe rând de investiție, însă aproape toți au abandonat-o după ce au realizat că lucrările nu se vor termina la timp și asocierea lor cu un astfel de obiectiv le dăunează imaginii. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un apropiat al unui baron PSD va moderniza drumul Botoșani – Tg. Frumos
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Pai e normal! Se creeaza in acest fel mai multe locuri de taiat panglica. Unul la intrarea pe drumul asfaltat in judetul Iasi si unul in judetul Botosani.....Pana termina domnii astia drumul... avem autostrada la Pascani si tot prin Vorona vom merge...
2 octombrie 2023, 08:17
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-5.3 o C
Bucecea
-4.6 o C
Darabani
-6.0 o C
Saveni
-4.2 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.