Ancheta săptămânii
Falimentara Termica – aproape 700 milioane lei vechi pentru un singur omîn 3 luni
Societatea Consiliului Local continuă să fie o sursă extraordinară de venit chiar şi după intrarea în faliment. Rămasă fără principalul obiect de activitate şi fără majoritatea angajaţilor, SC Termica SA reprezintă totuşi în continuare o unitate de pe urma căreia anumite persoane fac bani grei. Un singur om a încasat în numai trei luni aproximativ cât câştiga fostul director general în aproape un an de zile.


15.725 lei pe lună pentru lichidator
Cel în cauză este nimeni altul decât lichidatorul judiciar al firmei. Numai în perioada 24 martie 2011 – 30 iunie 2011 Constantin Dascălu, prin cabinetul individual de insolvenţă, a avut un onorariu de nici mai mult, nici mai puţin de 68.599,97 de lei, adică aproape 700 de milioane de lei vechi. Suma este specificată chiar într-un raport pe care acesta l-a întocmit la începutul lui august pentru judecătorul sindic. Din respectivul material reiese că în amintitul interval de timp SC Termica SA a trebuit să suporte cheltuieli de procedură în valoare de 122.768 lei, ceea ce înseamnă că onorariul destinat lichidatorului reprezintă ceva peste jumătate din această sumă. Cum este posibil ca pe ruinele fostului furnizor de căldură şi apă caldă să se facă asemenea bani? Este relativ simplu.

Chiar Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) este cea care în luna martie a acestui an i-a stabilit lichidatorului un procent de 4% din sumele încasate, exclusiv TVA, drept onorariu. Cum în cele trei luni pentru care s-a realizat amintitul raport încasările societăţii au trecut de 1,7 milioane de lei, prin aplicarea procentului menţionat a reieşit şi suma destinată lichidatorului. Aceştia nu sunt însă singurii banii făcuţi de lichidator prin SC Termica SA, iar dovada o avem din acelaşi raport. În perioada 9 noiembrie 2010 – 23 martie 2011 în care societatea s-a aflat în aşa numita perioadă de observaţie, adică de insolvenţă, acesta a beneficiat de o remuneraţie totală de 41.478,09 lei, pentru că s-a aplicat acelaşi procent de 4% din sumele încasate. Formularea din raport lasă însă loc la interpretări. „Onorariul curent al administratorului judiciar pe perioada de observaţie este de 41.478,09 lei, exclusiv TVA, din care s-a încasat suma de 2.480 de lei”, se menţionează în material. Cumulând remuneraţiile pentru cele două perioade de timp reiese o retribuţie totală de 110.078,06 lei pentru şapte luni, adică o medie lunară de 15.725 lei, peste oricare salariu plătit la vreo societate a Consiliului Local sau Consiliului Judeţean din Botoşani.
Bătaie în instanţă pe lichidarea societăţii
Chiar DGFP, cea care i-a stabilit lichidatorului judiciar amintitul procent drept remuneraţie, îl contestă. De altfel, pe lichidarea fostului furnizor de agent termic se duce o veritabilă bătălie în instanţă. Constantin Dascălu este cel care a solicitat Tribunalului Botoşani deschiderea falimentului în procedură simplificată arătând că SC Termica SA nu are nici o strategie de reorganizare a activităţii, nu mai are sediu şi nici un fel de mijloace fixe care să permită desfăşurarea unei activităţi de prestări servicii şi nici personal specializat. DGFP, ai cărei reprezentanţi susţin că deţin 52,31% din totalul creanţelor, s-a împotrivit, însă instanţa botoşăneană i-a respins acţiunea şi a acceptat intrarea în faliment prin procedură simplificată. Ca atare, Fiscul a formulat recurs la Curtea de Apel Suceava prin care solicită respingerea cererii de deschidere a procedurii falimentului. Dar asta nu este tot. Finanţiştii îi contestă lui Dascălu şi atribuţia legală de a cere falimentul SC Termica SA. În acţiunea depusă la Curtea de Apel se arată că prin hotărârea Tribunalului Botoşani din noiembrie 2011 s-a dispus intrarea în insolvenţă a societăţii şi desemnarea ca administrator judiciar doar provizoriu a lui Constantin Dascălu. DGFP susţine că, fiind creditor majoritar, poate potrivit legii să numească un alt administrator/lichidator judiciar şi că în cadrul adunării creditorilor DGFP nu l-a validat pe Dascălu în această calitate, rezervându-şi dreptul de a desemna un alt practician în domeniu. „Având în vedere că CII Dascălu Constantin Lulu este administrator judiciar provizoriu, nefiind validat de creditorul majoritar, în speţă DGFP, iar în cauză a fost numit Prime Insolv Practice IPURL Bucureşti, acesta nu poate solicita deschiderea procedurii falimentului”, arată Radu Ţurcanu, directorul executiv al DGFP, în recursul depus la Suceava. În acesta se menţionează şi că, în realitate, Termica are sediu, pe Pacea 43, eliminându-se astfel unul dintre motivele pentru care s-a cerut falimentul.
„Lichidatorul este prostul satului?”
Dincolo de remuneraţia lichidatorului, de la declanşarea insolvenţei, s-au cheltuit bani şi pentru carburant, materiale consumabile, rechizite, amenajări birouri, abonament fibră optică, mobilier, fiecare dintre aceste cheltuieli fiind de ordinul miilor de lei. În total, în ambele perioade, cea de insolvenţă şi cea de faliment, s-a reuşit încasarea a 2,7 milioane de lei, adică undeva în jurul a 300.000 de lei lunar, sumă care în opinia lichidatorului îl îndreptăţeşte la amintitele onorarii. „Lichidatorul este prostul satului sau n-am înţeles? Ştiţi câţi bani a luat statul român? Vă spun eu: un milion de lei. Eu plâng de mila statului român sau cum? Eu sunt prostul satului şi trebuie să muncesc fără bani sau cum? Explicaţi-mi ca să înţeleg. Faceţi socoteala într-un mod cel puţin bizar. Ce salariu avea un director la o societatea dintr-asta? Înmulţiţi cu un an de zile şi vedeţi cât iese”, ne-a declarat Constantin Dascălu (foto dreapta), în opinia căruia discuţia privind onorariul său este „o chestie derizorie”. Acesta contrazice şi reprezentanţii DGFP, care îi contestă calitatea de lichidator al SC Termica SA. „Dl. Ţurcanu poate nu ştie, dar are jurişti, da? Desemnarea administratorului provizoriu se face la deschiderea procedurii. Odată ce societatea a intrat în faliment, administratorul acela aşa-zis provizoriu este confirmat tacit, dacă expres domniile lor n-au avut bunăvoinţa să-l confirme. Nu mai avem de-a face cu un administrator provizoriu, ci cu unul definitiv”, a mai arătat lichidatorul de la Termica. Acesta susţine că „stimatul domn Blejnar” are „un băiat deştept de la Bucureşti”, Şerban Nicolae, omul din spatele Prime Insolv Practice IPURL Bucureşti, pe care vrea să îl impună ca lichidator, deşi respectivul ar fi obţinut toate autorizaţiile necesare abia în septembrie 2010. DGFP a introdus acţiunea la Curtea de Apel Suceava pe 30 iunie, însă instanţă încă nu s-a pronunţat. Banii încasaţi de SC Termica SA după intrarea în insolvenţă şi apoi faliment provin în mare parte din recuperarea unor creanţe deoarece firma a fost golită de active şi lichidatorul nu prea are ce vinde, în afara a două puncte termice, a unei magazii şi a unei locomotive. În plus, lichidatorul susţine că tocmai DGFP se împotriveşte vânzării acestor bunuri, pentru a putea valorificate de Prime Insolv Practice IPURL. „Ce să vând, sufletul?” a întrebat retoric Constantin Dascălu. Acesta este administrator judiciar şi la SC Apa Grup SA.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 AGA insolventei Termica l-a făcut pe Sandu administrator special
 Faliment total Termica - Apa Grup : Angajaţii acasă, lichidatorul n-are ce vinde

Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Loading...
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Loading...
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Cine la desemnat pe imbecilul asta?Comenteaza de Radu Turcanu?Nu este termen de comparatie.Dascalu asta s-a intins prea tare parerea mea ar trebui sa i se mai taie un pic din macaroana.Habar nu are pe ce lume traieste.
7 noiembrie 2011, 16:49
Defuncta "termica" ne-a facut pe noi , cei cu centrale care ne-am debransat legal , clienti in baza unui contract pe care nu l-am semnat niciodata. Acum pentru a contribui la venitul lichidatorului ne cheama la conciliere sa achitam niste debite pentru servicii inexistente. Ba mai mult suntem amenintati cu judecata si cu confiscarea bunurilor mobile si imobile(sic!). La pod hotilor, nu la buzunarul cetateanului!.
7 noiembrie 2011, 08:47
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.