Ancheta săptămânii
Falimentara Termica – aproape 700 milioane lei vechi pentru un singur omîn 3 luni
Societatea Consiliului Local continuă să fie o sursă extraordinară de venit chiar şi după intrarea în faliment. Rămasă fără principalul obiect de activitate şi fără majoritatea angajaţilor, SC Termica SA reprezintă totuşi în continuare o unitate de pe urma căreia anumite persoane fac bani grei. Un singur om a încasat în numai trei luni aproximativ cât câştiga fostul director general în aproape un an de zile.


15.725 lei pe lună pentru lichidator
Cel în cauză este nimeni altul decât lichidatorul judiciar al firmei. Numai în perioada 24 martie 2011 – 30 iunie 2011 Constantin Dascălu, prin cabinetul individual de insolvenţă, a avut un onorariu de nici mai mult, nici mai puţin de 68.599,97 de lei, adică aproape 700 de milioane de lei vechi. Suma este specificată chiar într-un raport pe care acesta l-a întocmit la începutul lui august pentru judecătorul sindic. Din respectivul material reiese că în amintitul interval de timp SC Termica SA a trebuit să suporte cheltuieli de procedură în valoare de 122.768 lei, ceea ce înseamnă că onorariul destinat lichidatorului reprezintă ceva peste jumătate din această sumă. Cum este posibil ca pe ruinele fostului furnizor de căldură şi apă caldă să se facă asemenea bani? Este relativ simplu.

Chiar Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) este cea care în luna martie a acestui an i-a stabilit lichidatorului un procent de 4% din sumele încasate, exclusiv TVA, drept onorariu. Cum în cele trei luni pentru care s-a realizat amintitul raport încasările societăţii au trecut de 1,7 milioane de lei, prin aplicarea procentului menţionat a reieşit şi suma destinată lichidatorului. Aceştia nu sunt însă singurii banii făcuţi de lichidator prin SC Termica SA, iar dovada o avem din acelaşi raport. În perioada 9 noiembrie 2010 – 23 martie 2011 în care societatea s-a aflat în aşa numita perioadă de observaţie, adică de insolvenţă, acesta a beneficiat de o remuneraţie totală de 41.478,09 lei, pentru că s-a aplicat acelaşi procent de 4% din sumele încasate. Formularea din raport lasă însă loc la interpretări. „Onorariul curent al administratorului judiciar pe perioada de observaţie este de 41.478,09 lei, exclusiv TVA, din care s-a încasat suma de 2.480 de lei”, se menţionează în material. Cumulând remuneraţiile pentru cele două perioade de timp reiese o retribuţie totală de 110.078,06 lei pentru şapte luni, adică o medie lunară de 15.725 lei, peste oricare salariu plătit la vreo societate a Consiliului Local sau Consiliului Judeţean din Botoşani.
Bătaie în instanţă pe lichidarea societăţii
Chiar DGFP, cea care i-a stabilit lichidatorului judiciar amintitul procent drept remuneraţie, îl contestă. De altfel, pe lichidarea fostului furnizor de agent termic se duce o veritabilă bătălie în instanţă. Constantin Dascălu este cel care a solicitat Tribunalului Botoşani deschiderea falimentului în procedură simplificată arătând că SC Termica SA nu are nici o strategie de reorganizare a activităţii, nu mai are sediu şi nici un fel de mijloace fixe care să permită desfăşurarea unei activităţi de prestări servicii şi nici personal specializat. DGFP, ai cărei reprezentanţi susţin că deţin 52,31% din totalul creanţelor, s-a împotrivit, însă instanţa botoşăneană i-a respins acţiunea şi a acceptat intrarea în faliment prin procedură simplificată. Ca atare, Fiscul a formulat recurs la Curtea de Apel Suceava prin care solicită respingerea cererii de deschidere a procedurii falimentului. Dar asta nu este tot. Finanţiştii îi contestă lui Dascălu şi atribuţia legală de a cere falimentul SC Termica SA. În acţiunea depusă la Curtea de Apel se arată că prin hotărârea Tribunalului Botoşani din noiembrie 2011 s-a dispus intrarea în insolvenţă a societăţii şi desemnarea ca administrator judiciar doar provizoriu a lui Constantin Dascălu. DGFP susţine că, fiind creditor majoritar, poate potrivit legii să numească un alt administrator/lichidator judiciar şi că în cadrul adunării creditorilor DGFP nu l-a validat pe Dascălu în această calitate, rezervându-şi dreptul de a desemna un alt practician în domeniu. „Având în vedere că CII Dascălu Constantin Lulu este administrator judiciar provizoriu, nefiind validat de creditorul majoritar, în speţă DGFP, iar în cauză a fost numit Prime Insolv Practice IPURL Bucureşti, acesta nu poate solicita deschiderea procedurii falimentului”, arată Radu Ţurcanu, directorul executiv al DGFP, în recursul depus la Suceava. În acesta se menţionează şi că, în realitate, Termica are sediu, pe Pacea 43, eliminându-se astfel unul dintre motivele pentru care s-a cerut falimentul.
„Lichidatorul este prostul satului?”
Dincolo de remuneraţia lichidatorului, de la declanşarea insolvenţei, s-au cheltuit bani şi pentru carburant, materiale consumabile, rechizite, amenajări birouri, abonament fibră optică, mobilier, fiecare dintre aceste cheltuieli fiind de ordinul miilor de lei. În total, în ambele perioade, cea de insolvenţă şi cea de faliment, s-a reuşit încasarea a 2,7 milioane de lei, adică undeva în jurul a 300.000 de lei lunar, sumă care în opinia lichidatorului îl îndreptăţeşte la amintitele onorarii. „Lichidatorul este prostul satului sau n-am înţeles? Ştiţi câţi bani a luat statul român? Vă spun eu: un milion de lei. Eu plâng de mila statului român sau cum? Eu sunt prostul satului şi trebuie să muncesc fără bani sau cum? Explicaţi-mi ca să înţeleg. Faceţi socoteala într-un mod cel puţin bizar. Ce salariu avea un director la o societatea dintr-asta? Înmulţiţi cu un an de zile şi vedeţi cât iese”, ne-a declarat Constantin Dascălu (foto dreapta), în opinia căruia discuţia privind onorariul său este „o chestie derizorie”. Acesta contrazice şi reprezentanţii DGFP, care îi contestă calitatea de lichidator al SC Termica SA. „Dl. Ţurcanu poate nu ştie, dar are jurişti, da? Desemnarea administratorului provizoriu se face la deschiderea procedurii. Odată ce societatea a intrat în faliment, administratorul acela aşa-zis provizoriu este confirmat tacit, dacă expres domniile lor n-au avut bunăvoinţa să-l confirme. Nu mai avem de-a face cu un administrator provizoriu, ci cu unul definitiv”, a mai arătat lichidatorul de la Termica. Acesta susţine că „stimatul domn Blejnar” are „un băiat deştept de la Bucureşti”, Şerban Nicolae, omul din spatele Prime Insolv Practice IPURL Bucureşti, pe care vrea să îl impună ca lichidator, deşi respectivul ar fi obţinut toate autorizaţiile necesare abia în septembrie 2010. DGFP a introdus acţiunea la Curtea de Apel Suceava pe 30 iunie, însă instanţă încă nu s-a pronunţat. Banii încasaţi de SC Termica SA după intrarea în insolvenţă şi apoi faliment provin în mare parte din recuperarea unor creanţe deoarece firma a fost golită de active şi lichidatorul nu prea are ce vinde, în afara a două puncte termice, a unei magazii şi a unei locomotive. În plus, lichidatorul susţine că tocmai DGFP se împotriveşte vânzării acestor bunuri, pentru a putea valorificate de Prime Insolv Practice IPURL. „Ce să vând, sufletul?” a întrebat retoric Constantin Dascălu. Acesta este administrator judiciar şi la SC Apa Grup SA.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 AGA insolventei Termica l-a făcut pe Sandu administrator special
 Faliment total Termica - Apa Grup : Angajaţii acasă, lichidatorul n-are ce vinde

Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Cine la desemnat pe imbecilul asta?Comenteaza de Radu Turcanu?Nu este termen de comparatie.Dascalu asta s-a intins prea tare parerea mea ar trebui sa i se mai taie un pic din macaroana.Habar nu are pe ce lume traieste.
7 noiembrie 2011, 16:49
Defuncta "termica" ne-a facut pe noi , cei cu centrale care ne-am debransat legal , clienti in baza unui contract pe care nu l-am semnat niciodata. Acum pentru a contribui la venitul lichidatorului ne cheama la conciliere sa achitam niste debite pentru servicii inexistente. Ba mai mult suntem amenintati cu judecata si cu confiscarea bunurilor mobile si imobile(sic!). La pod hotilor, nu la buzunarul cetateanului!.
7 noiembrie 2011, 08:47
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
28.3 o C
Dorohoi
25.2 o C
Bucecea
28.0 o C
Darabani
24.6 o C
Saveni
25.4 o C
Ştefăneşti
29.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.