Ancheta săptămânii
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE

Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.

Pierderea unei curse din zorii zilei a trimis-o în ”autobuzul morți”


Absolventă a ceea ce astăzi se numește Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Virginia Varvarei lucra pe atunci la Trustul de Construcții pe post de contabil.


Sâmbătă, pe 28 iunie 1980, a plecat la socrii săi din Solca, județul Suceava. Aflat în concediu, soțul său era deja acolo alături de fata lor, care pe atunci avea 5 ani.


Fiind sfârșit de săptămână, a fost să îi vadă. A petrecut noaptea acolo cu gândul că a doua zi, dis-de-dimineață, va pleca spre Botoșani și de aici la Coțușca întrucât pe tatăl său îl chema Petru și pe 29 iunie se sărbătoreau Sfinții Apostoli Petru și Pavel.


N-ar fi trebuit să urce în ”autobuzul morții”. Doar că, în ciuda planurilor pe care și le făcuse, nu a reușit să prindă cursa de 5 dimineața.

 

Autobuzul avea o singură ușă și aceea cu clanță


Așa că a părăsit localitatea mai târziu, cu un alt autobuz.


Astfel că legătura cea mai la îndemână a fost 31 SV 2049, mașină plecată din Suceava.


A reușit să prindă loc pe scaun, chiar în spatele șoferului.


Își amintește că în Dumbrăveni mijlocul de transport s-a aglomerat extrem, extrem de tare. Pasagerii stăteau lipiți unul de altul, nu se puteau mișca aproape deloc, abia mai puteau respira. Șoferul ar fi refuzat să mai ia și alți călători, deși solicitări erau pe traseu, pentru că, pur și simplu, oamenii nu mai aveau unde intra.


”Autobuzul nu erau cum sunt astea acum. Avea o singură ușă care se deschidea cu o clanță”, rememorează Virginia Varvarei.

 

Transportată la Botoșani într-o grămadă de cadavre


Drumul gâfâit al autobuzului în care 83 de oameni erau ticsiți pe doar 33 de locuri s-a întrerupt brusc pe al patrulea pod de la intrarea în județul Botoșani dinspre Suceava, când a explodat un cauciuc.


Își amintește că șoferul a tras stânga de volan, a încercat să țină autobuzul pe șosea, dar că eforturile sale au fost inutile întrucât explodase anvelopa din dreapta față și mijlocul de transport în comun s-a lăsat pe partea dreaptă. A rupt balustrada și a căzut în apă.


Ține minte că izbitura a fost atât de puternică încât geamul de lângă ea s-a făcut țăndări. A fost și norocul ei pentru că s-a strecurat rapid pe acolo, a dat cât a putut din mâini și picioare, a ajuns la suprafață și un tânăr care se afla prin zonă a tras-o pe mal.


Plină de răni, cu hainele rupte și cu atâta apă cu pământ înghițită, a leșinat după câteva clipe astfel încât, la nebunia care era acolo, a fost aruncată într-o basculantă, alături de morți. Așa a mers până la morga Spitalului Județean, unde și-a venit în fire când cadavrele erau spălate cu furtunul. Doar că ea era vie și când a fost stropită cu apă a început să se miște. Au ridicat-o și au dus-o pe reanimare, alături de cei vii.


”Fetița mea îmi spunea: mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo? povestește ”doamna Vica”, așa cum îi spun astăzi cei apropiați.  

 

accident hutani virginia varvarei

 

”S-a auzit o bubuitură, toată lumea a zis că suntem morți”

 

-    Ce vă mai amintiți din ziua de 29 iunie 1980, cum ați ajuns dvs. în acel autobuz?


-    Eram la Solca, la fetița mea, care era la bunici și trebuia să pornesc de dimineață, cu autobuzul de 5 care venea de la Rădăuți – Bucovina. Am adormit și nu m-am putut trezi. Și următorul autobuz a fost tot de Rădăuți – Bucovina și mergea spre Săveni – Ripiceni (A mers cu această cursă până la Suceava, unde a luat autobuzul bazei Fălticeni – n.r.). M-am urcat din Suceava, totul a fost bine, oricum aglomerat, iar pe la ora 11 jumătate, 12 fără ceva, s-a auzit o bubuitură, toată lumea a zis că suntem morți. Șoferul a mai virat spre stânga, pentru că a fost cauciucul din față, dreapta, dar nu s-a mai putut face nimic. S-a doborât parapetul și autobuzul a venit cu botul în gaura aceea cu apă și mâl. Nu se mai vedea autobuzul. Noroc de un autocar cu pioneri care era în fața noastră, iar copiii au spus că nu se mai vede autobuzul din spate. Șoferul și-a dat seama și a oprit la Stejarul și a anunțat Miliția, pompierii și au început să vină să salveze oamenii. Pe partea aceea cu iarbă era un băiat cu vitele la păscut, el a fost primul care m-a scos și pe urmă a mai încercat, dar începuseră să vină salvările, să vină lumea și să salveze.

 

-    După ce a căzut autobuzul în apă vă mai amintiți ce s-a întâmplat?


-    Lumea care a reușit să iasă pe geam, a ieșit, care nu a rămas acolo și acolo a murit.

 

”Era un zgomot infernal, fiecare se prindeau unul de celălalt”

 

-    Dvs. stăteați pe scaun sau în picioare?


-    Stăteam chiar în spatele șoferului. A murit cu copilul cu care era. Am avut niște tăieturi de la geam... Probabil că am plonjat pe geam. Din viteza care era, când s-a rupt parapetul geamurile s-au spart.

 

-    Vâltoarea v-a scos practic din autobuz...


-    Da... Era un zgomot infernal, fiecare se prindea unul de celălalt. Nu puteai să ieși. Și pe mine mă prindea cineva de mână. A văzut că înotam ca să pot să ies la mal, deși nu știam despre ce este vorba, nu îmi puteam da seama bine, am ieșit totuși. Băiatul acela m-a scos, că mi-a spus după aceea.

 

-    Știați să înotați?


-    Da, dar nici nu aveai cum să înoți pentru că diametrul găurii acelea sau ce era acolo avea vreo 8 metri. Păi vă dați seama, autobuzul care a intrat cu lumea acolo, ce să mai înoți prin mâlul acela? Care a mai reușit să se prindă unul de altul și să se tragă.

 

-    Dvs. v-ați prins de cineva?


-    M-a tras băiatul acela care era. A venit la spital să îmi spună că el m-a scos de acolo.

 

accident hutani virgina varvarei 2

 

”Încărcau morții în basculantă, îi duceau la morgă. La morgă mă dusese și pe mine. Și când spăla cu furtunul mâlul acela, am făcut o mișcare”

 

-    V-a dat o creangă sau pur și simplu v-a tras de haine?


-    De haine mi-a spus că m-a tras. A intrat și el un pic, dar nu aveai cum să te salvezi dacă nu știați un pic să dai din mâini și să îți ții respirația. A fost foarte, foarte, foarte... Încărcau morții în basculantă, îi duceau la morgă. La morgă mă dusese și pe mine. Și când spăla cu furtunul mâlul acela, am făcut o mișcare și atunci m-au dus la reanimare. Mi-au făcut spălături stomacale că înghițisem nămol. A fost foarte, foarte trist, dar a dat Dumnezeu și am ieșit ca să îmi văd fetița.

 

-    Ca să înțeleg: au crezut că sunteți moartă?


-    Băiatul acela m-a scos, dar probabil eu am leșinat. Morții pe care îi scoteau și îi puneau pe mal, îi încărcau în basculantă.

 

-    Și deci v-au pus într-o basculantă?


-    Da, acolo m-au încărcat și pe mine. Mi-au spus după aceea cumnatul meu, Dumnezeu să-l ierte, că s-au mobilizat toți medicii care nu erau de gardă. Era duminică după-amiază de acum... Mi-a spus cum a reușit să mă găsească.

 

-    Deci ați fost inconștientă câteva minute bune.


-    Inconștientă de acolo până la morgă fiindcă nu am știut unde m-a încărcat. Ce mi-a povestit cumnatul meu, Dumnezeu să-l ierte.

 


”Am avut edem pulmonar acut și comoție cerebrală”

 


-    Cumnatul dvs. era medic la Spitalul Județean?


-    Nu, la Spitalul 2, la medicina muncii. Și, când a dat telefon, deja se știa că un autobuz s-a răsturnat acolo, când l-au sunat să vină la spital, acolo dr. Hamburda i-a spus: să știi că și Vica este aici. Unde? Și atunci a venit și el la morgă, m-a ajutat și m-a adus sus, la reanimare.

 


-    Și cât ați stat în spital atunci?


-    La reanimare am stat vreo trei-patru zile, după aceea m-au coborât la salon și am stat în spital două săptămâni. După aceea m-am dus la Iași pentru că am avut edem pulmonar acut și comoție cerebrală și a trebuit să fac investigații să vadă dacă nu am cheaguri de sânge. Și am mai stat și la Iași o săptămână internată. După aceea am venit acasă și am avut concedii medicale.

 

-    Și când ați revenit la serviciu?
-    După vreo patru luni.

 


-    În autobuzul în care v-ați urcat atunci mai aveați rude, cunoștințe, mai știați pe cineva din autobuz?


-    Mai era cineva din Coțușca, de unde sunt și eu, și nu a avut nimic, nu a vrut să stea în spital că a avut numai niște răni mici. Și când s-a dus acasă, la Coțușca, a spus că fata lui Telișcă (numele de fată avut de Virginia Varvarei) a murit în autobuzul acela. Vă dați seama, părinții mei s-au urcat imediat într-o mașină și au venit la Botoșani, dar aflaseră deja că sunt vie, nu sunt moartă. Erau în autobuz doi tineri care veneau de la cumpărături, săptămâna cealaltă trebuiau să fie mire și mireasă. Erau de la Roma.

 

-    Și au supraviețuit?


-    Nu, au murit. Mulți au fost cupluri, familii, copii care s-au dus.

 

 

accident hutani virginia varvarei 3

 


”Ar fi fost 63 – 64 de morți. Pentru că autobuzul era supra, supraaglomerat”

 

-    Numărul oficial al morților este de 48...


-    Nu este adevărat, sub nici o formă... Atunci nu s-a publicat absolut nimic nici într-un ziar, nu s-a dat nici la radio.

 

-    Așa este, am căutat și noi și nu am găsit.


-    Nimic! Dar Europa Liberă mai vorbea atunci și spunea că ar fi fost 63 – 64 de morți. Pentru că autobuzul era supra, supraaglomerat. Cauciucurile nu erau noi, erau din acelea reșapate. Era destul de cald, plus greutate, s-a înfierbântat și a crăpat. Dar nu este adevărat că au murit 48 de oameni, nu, n-are cum să fie. Era un autobuz supraaglomerat. Când a venit o macara ca să ridice autobuzul din apă – autobuzul oricum nu se vedea – s-a rupt brațul de la macara și l-a scăpat cu tot cu oamenii aceia. Poate dacă îl scotea de prima dată mai salvau un om, doi, trei.

 


-    Circulă mai mult sau mai puțin legende că s-ar fi comandat sicrie la fabrica de mobilă și ar fi fost mai multe de 48.


-    Toate sicriele erau în fața spitalului. Mi-a povestit cumnatul că te îngrozeai, lumea era agitată în oraș, nimeni nu știa în oraș dacă îi trăiește (ruda, prietenul - n.r.), dacă îi mort. Veneau rude, dar nici nu aveau cum să intre pentru că, vă dați seama, era atâta lume care își căuta rudele, prietenii, soția.

 

-    Dvs. ați fost căutată de milițieni, cum era atunci, să vă ia declarație, să vă întrebe ce s-a întâmplat?


-    Da, m-au întrebat de unde veneam și dacă vă dați seama cum s-a întâmplat? Le-am spus că am auzit cum s-a crăpat cauciucul în partea din față, dreapta, șoferul parcă îl văd, Dumnezeu să îl ierte, a virat stânga.

 


-    A încercat să evite căderea.


-    Așa, dar nu a mai putut să redreseze, s-a rupt parapetul și drept acolo s-a dus.

 


-    Și cum de dvs., care erați exact în spatele șoferului, v-ați salvat, iar șoferul a decedat?


-    Nu știu, dar mă gândesc că în momentul în care a căzut autobuzul... se spunea că era tăiat la gât. Nu pot să vă spun cum de nu s-a salvat.

 


”O perioadă foarte îndelungată, când mergeam la Solca, nici nu mai treceam pe traseul acela”

 


-    Ați primit vreodată o despăgubire din partea Statului Român pentru ce s-a întâmplat atunci?


-    Nu, nici nu a fost vorba.

 


-    Dar v-au rămas sechele în suflet, visați?


-    A fost o perioadă, dar de acum timpul e destul de lung, am uitat. O perioadă foarte îndelungată, când mergeam la Solca, nici nu mai treceam pe traseul acela.

 

-    O luați pe la Bucecea?


-    Da. Pentru că a fost o traumă foarte puternică, mai ales după ce am ieșit și am venit acasă, fetița mea îmi spunea: mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?

 

-    Ce ați văzut pe lumea cealaltă?


-    Da.

 

 

accident hutani virginia varvarei 4

 


”Doamne, cum m-am salvat? Doamne, am avut zile”

 


-    V-a rămas o anumită imagine întipărită de atunci?


-    Tot filmul este ca și cum s-ar fi întâmplat acum. Sunt chestii care nu se uită niciodată, rămân undeva în creier, în subconștient: Doamne, cum m-am salvat? Doamne, am avut zile, fata mea poate să aibă mamă. Niște chestii la care îți pui întrebări. Foarte dureros...

 


-    După cât timp ați avut curajul să mergeți acolo, la fața locului, și să vă uitați? S-au construit și niște monumente funerare.


-    Da, cruci s-au pus. Dar s-a pus și multă piatră acolo.

 


-    Ca să asaneze mlaștina.


-    Acolo am fost după două sau trei luni. M-am dus cu soțul, m-am uitat ca să văd și eu cum este și cum va fi în timp.

 


-    Deci după două-trei luni v-ați întors.


-    Doar acolo, atât. În rest, nu m-am uitat să văd.

 

-    Și acum, când mergeți la Solca, mai treceți pe acel pod?


-    Trec, da. S-au refăcut drumul și podul, sunt și cruci multe. Vă dați seama că este destul de dureros. Un accident atât de mare și atâta lume moartă... nu pot să-mi explic cum nu a putut să se vorbească nimic, nimic despre așa ceva.

 


-    Încercăm să vorbim noi, acum.


-    Da, foarte bine și foarte frumos, nu pentru... pentru oamenii care au rămas acolo.

 


Miliția i-a transmis să nu vorbească despre accidentul de la Huțani ”că nu interesează pe nimeni”

 

”Pentru oamenii care au rămas acolo” a vorbit și Virginia Varvarei cu Botoșăneanul. Mai ales că atâția ani nu a avut voie să o facă. Unul dintre milițienii care i-au luat declarații după imensa tragedie i-a transmis să nu mai povestească la cineva prin ce a trecut și ce s-a întâmplat în bulboana de la Huțani, ”că nu interesează pe nimeni”. Cum să intereseze? A fost atunci și este și acum ”doar” cel mai grav accident rutier din istoria României.

 

Fiecare cu lumea lui

 

Virginia Varvarei are astăzi 76 de ani.


Fiica ei, absolventă de drept, face anul acesta 47 de ani și de un deceniu este plecată în Grecia.


De la fiică are un nepot, student în ultimul an la limbi străine.


Soțul doamnei Virginia a plecat de mult, din 1999, în lumea în care soția sa a fost câteva minute și de unde s-a întors ca într-un veritabil miracol ca să dea mărturie despre o tragedie cum n-a mai fost în România.

 

accident hutani virginia varvarei 5

 

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

 

download from google playdownload from apple store
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
Loading...
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
Loading...
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
35.4 o C
Dorohoi
34.5 o C
Bucecea
34.8 o C
Darabani
34.0 o C
Saveni
34.9 o C
Ştefăneşti
30.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.