Ancheta săptămânii
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
  • Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.
  • Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.

Îngrijitoarele de lux

 

Am luat exemplul îngrijitoarelor, cum sunt preferate în nomenclatorul de meserii. Posturi cu activități considerate adeseori rușinoase, însă extrem de necesare, pentru că vorbim de servicii la care nu se poate renunța.

 

Unele femei de serviciu muncesc câte opt ore pe zi, uneori și în plus dacă activează în privat, iar la final de lună se mulțumesc cu salariul minim pe economie.

 

Altele, în schimb, pentru un volum de muncă mai mic sunt remunerate după 30 de zile cu salarii care concurează cu cele de ingineri, economiști sau chiar directori.

 

Bineînțeles că, de departe, cele mai bine plătite îngrijitoare par a fi cele de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati. Pe lângă salariul de bază, femeile de serviciu de aici mai beneficiază de spor dacă lucrează de sărbătorile legale, spor pentru turele de noapte sau normă de hrană.

 

Cel mai mare salariu încasat de o îngrijitoare de la Spitalul Județean, conform situației financiare publicată la data de 16 martie 2022, este de 9.683 de lei, fiind compus din: 3.092 lei salariul de bază + 671 lei spor pentru ore lucrate în zile de sărbătoare + 5.256 lei spor de epidemie + 346 lei norma de hrană.

 

Iar acesta este un singur exemplu. În cazul femeilor de serviciu de la „Mavromati”, care sunt de ordinul zecilor în organigramă, salariile de bază pornesc undeva de la 3.000 de lei. Sporurile diferă de la o angajată la alta, însă adunate se ajunge la venituri lunare de 6.610 lei sau 6.760 lei sau 7.942 lei sau 8.663 lei.

 

 

O eroare... adică au luat într-o lună sporurile pe două luni

 

La Anatomopatologie, adică la Morgă, salariile de bază ale îngrijitoarelor pornesc de la 4.000 de lei, la care se adaugă sporurile amintite mai sus, care variază în jurul sumei de 2.000 de lei. Norma de hrană este neschimbată pe toate secțiile, cuantumul fix fiind de 346 lei.

 

Contactați, sindicaliștii din sfera serviciilor sanitare au explicat că ar fi vorba despre o eroare. 

 

„A fost o problemă, o excepție, o greșeală la nota de fundamentare care s-a făcut pentru sporul de epidemie. Acesta este de 85% din salariul de bază. S-a făcut o greșeală la o notă de fundamentare, prin urmare nu le-au dat banii în luna ianuarie și le-au dat în februarie, cumulat pentru două luni. 85% din 3.092 cât are îngrijitoarea vine vreo 2.600 de lei. Pentru două luni vine 5.200 și de acolo este suma respectivă”,

Daniel Bulboacă, președintele Cartel Alfa

 

Dincolo de erori în notele de fundamentare, respectivele îngrijitoare au beneficiat efectiv de respectivele sume și nu se regăsesc în situația de a înapoia eventual diferența de calcul. 

 

Cum este în administrație

 

La Consiliul Județean Botoșani, conform statutului de funcții aprobat de plenul consilierilor județeni, salariile îngrijitoarelor sunt de la zero la 5 gradații de ocupare și pornesc de la 2.684 de lei, suma brută.

 

Cele mai mari salarii sunt de 3.660 lei (3.183 salariul de bază + 477 lei spor de condiții vătămătoare), respectiv 3.847 lei (3.345 lei salariul de bază + 502 lei spor de condiții vătămătoare de muncă).

 

Salariile de la CJ Botoșani AICI

 

Femeile de serviciu de la Primăria Botoșani nu se pot lăuda cu venituri de bugetar. Pentru că pleacă acasă cu sume apropiate de cele din mediul privat. Pentru un îngrijitor gradația 4, la Primăria Botoșani se plătește un salariu de 2.984 lei brut, și un altul în cuantum de 3.059 lei pentru gradația 5.

 

(*gradațiile sunt acordate în funcție de vechimea la locul de muncă).

 

Salariile îngrijitoarelor de la Primăria Botoșani AICI

 

La Prefectură nu se cunoaște venitul unei îngrijitoare, având în vedere că situațiile financiare nu sunt publicate pe posturi profesionale distincte.

 

Există un paragraf unde se prevede că salariile personalului contractual sunt cuprinse între 2.344 lei și 5.592 lei. De altfel, situația veniturilor salariale din Prefectura Botoșani, anul acesta încă nu a fost actualizată.

 

Detalii AICI

 

În lista locurilor de muncă vacante publicată săptămânal de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) apar și posturi de îngrijitoare. Spre exemplu, un liceu din Botoșani oferă un salariu brut de doar 2.163 lei, adică minimul pe economie. În cel mai fericit caz, conform aceleiași surse, în privat, o femeie de serviciu poate avea un salariu brut de 2.550 de lei.

 

Exact cât se oferă unui economist. Sau unui inginer.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Săracii” care muncesc la bancă: În Botoșani sunt cele mai mici salarii din România
Doi foști directori din termoficare la un pas să fie dați în judecată pentru măriri de salarii de aproape 300.000 de lei

 

 

 

Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Cât și cui trebuie să dau șpagă pentru un post? Fară șpagă nu se fac angajări, dar nu știu cui să dau.
11 aprilie 2022, 13:31
Vom scăpa curând și de Guvernul Trădării Naționale cu maciuci supuse președintelui Iohannis care încurajează în continuare tinerii sa plece din tara. Vor rămâne în tara doar bugetarii si asistații sociali.
11 aprilie 2022, 13:22
De ce sunteti carcotasi? Femeile de serviciu se pot " accidenta " grav atunci cand folosesc matura sau mopul si de aceea au dreptul la sporul privind conditii vatamatoare de munca.
11 aprilie 2022, 13:19
Noi platim din salar pt sistemul de sanatate ca sa fim bine ingrijiti cand ajungem la spital nu ca sa li se faca salarii nesimtite la acelea care dau cu mopul.Asta ma face sa cred ca exista mult nepotism prin spitale si de aceea li se dau asa de multi bani.La spitalul de copii am vazut ca femeea de servici dormea la schimbul de noapte impreuna cu asistenta .Cei de la CJ ce fac dorm si ei nu vad unde se duc banii nostri ?Cate masterate au aceste maturatoare de li s a facut salarii asa de mari ?
11 aprilie 2022, 10:22
NU SE POT VEDEA SALARIILE DIN GRILA LA SPITAL.CAT DESPRE BULBOACA ...SE STIE CU CE SE OCUPA SI CUM PROSPERA EROII DIN SPITALE...FARA COMENTARII
11 aprilie 2022, 10:06
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.0 o C
Darabani
11.0 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
13.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.