Ancheta săptămânii
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct

Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.

Avalanșă de ordine de protecție 

 

Cifra oficială arată că femeile din Botoșani s-au simțit amenințate în ultimii ani de zile de 600 de ori.

 

Pentru că acesta este numărul dosarelor care sunt înregistrate doar la Judecătoria Botoșani. Nu s-au luat în calcul celelalte instanțe active din municipiu sau județ.

 

Dincolo de aceste cifre, o recunosc și anchetatorii, la Botoșani apare un nou fenomen, cel al ordinelor de protecție.

 

Un fenomen în care realitatea este distorsionată de cifrele statistice.

 

Sunt emise ordine de protecție în special pentru protejarea femeilor care au calitatea de soții sau concubine. Erau multe cazuri de violență domestică și în trecut, însă o serie de reglementări legislative le-au oficializat pe toate.

 

Asta ne explică Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Cum era înainte?

 

Fiecare persoană care avea nevoie să fie protejată de stat, apela în nume propriu și solicita acest lucru de la judecător.

 

Cum este acum?

 

În prezent există o procedură specială prin care polițiștii care răspund la apeluri de 112 la cazuri de violență domestică, merg la fața locului și discută cu victimele. Completează mai apoi un formular unde sunt trecute anumite riscuri pentru identificarea persoanelor care fac parte din categorii vulnerabile.

 

„În cazul în care se consideră că persoana respectivă se află într-o situație de risc, lucrătorii de Poliție, din oficiu, emit un ordin de protecție provizoriu. Ordinul provizoriu ajunge la Parchet, procurorul în termen de 48 de ore trebuie să confirme sau să infirme iar ulterior are obligația de a face o solicitare la instanța de judecată pentru emiterea unui ordin de protecție pe perioadă de 3 luni sau 6 luni”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Ccele mai multe ordine de protecție sunt emise pentru 6 luni de zile, în funcție de gravitatea faptei, însă acest aspect rămâne la aprecierea judecătorilor.

 

Și totuși cum s-a ajuns la atât de multe ordine de protecție emise de instanță la cererea procurorilor, în vremuri în care, cel puțin în teorie o sumedenie de ONG-uri militează pentru drepturile femeilor și eradicarea violenței domestice care se răsfrânge sub formă de abuz asupra copiilor?

 

Femeile de la țară au descoperit ordinul de protecție 

 

În mod ciudat și oarecum ilar, cele mai multe femei care cer ordin de protecție împotriva partenerilor de viață, sunt de la țară.

 

În mediul rural unde bărbații sunt consumatori activi de băuturi alcoolice. Iar femeile, obișnuiesc să se „delecteze” cu emisiunile difuzate la orele după amiezii.

 

„Oamenii au descoperit ordinul de protecție. Legea este veche. În ultimii ani, a apărut la televizor, multe persoane au avut ordin de protecție și au aflat vecinii…Pur și simplu înainte nu se știa de acest ordin de protecție”,

ne explică anchetatorii acest fenomen

 

Ordinul de protecție are o mai mare greutate în străinătate unde la pachet cu această interdicție vine și o brățară pentru mâna sau piciorul agresorului, care alertează autoritățile dacă acesta se apropie de victimă la o distanță mai mică față de cea stabilită de judecător.

 

Aceste obiecte nu există în România deloc, nicăieri, dar legea amintește totuși de ele.

 

Deși, aceiași anchetatori ne explică faptul că la Botoșani cel puțin, nu au fost cazuri în care intervenția organelor de ordine să fi fost vitală.

 

Preponderente sunt cazurile în care o banală ceartă duce la emiterea unui ordin de protecție. La scurt timp, victimele realizează că viața este totuși mai palpitantă alături de cel pe care l-au transformat în agresor.

 

„În general victimele realizează că le lipsește agresorul, că era mai bine înainte. Pentru că majoritatea sunt femei care nu au locuri de muncă. Și majoritatea ordinelor de protecție sunt din zona rurală, ele nu au loc de muncă, ei consumă alcool. Majoritatea actelor de agresiune sunt pe fondul consumului de alcool”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Femeie protejată de altă femeie

 

Un alt inedit al acestui gen de măsuri menite să protejeze cetățenii sunt cazurile în care sunt emise ordine de protecție împotriva sexului slab.

 

Se solicită astfel de interdicții de apropiere chiar și printre membrii unor familii care nu trăiesc tocmai într-o armonie de rudenie.  

 

„Sunt mamă – fiică, tată – fiu, frați sau surori. Dacă locuiesc în aceeași locuință două surori, poate una să ceară ordin de protecție față de cealaltă. Există și varianta asta, mai rar, bineînțeles. Una dintre obligațiile care pot fi instituite este ca persoana agresivă să părăsească locuința și să stea în altă parte. Chiar dacă este proprietarul locuinței. La limitarea dreptului de folosință este mai greu, este nevoie de ieșiri separate. În general, persoana agresivă este evacuată și de multe ori se instituie și o limită, să nu se apropie de victimă la o distanță de 100 sau 200 de metri”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Și, mai puține decât cele cu frați sau surori, sunt cazurile în care soții solicită ordin de protecție împotriva soțiilor lor.

 

Pentru că au fost și astfel de situații la Botoșani.

 

Și aici, apare un nou paradox, pentru că în general le este frică de nevestele lor mai degrabă orășenilor, decât bărbaților din mediul rural.

 

Violențe de tot felul 

 

Legea 217/2003 prevenirea și combaterea violenței domestice arată că violența în familie se manifestă sub următoarele forme:

 

a) violența verbală - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare;  

 

b) violența psihologică - impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

c) violența fizică - vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

d) violența sexuală - agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal;

 

e) violența economică - interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acțiunea de sustragere intenționată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor și resurselor comune, refuzul de a susține familia, impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății, inclusiv unui membru de familie minor, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

f) violența socială - impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ, impunerea izolării prin detenție, inclusiv în locuința familială, privare intenționată de acces la informație, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

g) violența spirituală - subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile, precum și alte acțiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.

loading...
Apartamentul secret al Primăriei Botoșani!

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
Loading...
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Loading...
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Loading...
Loading...
epantofi.ro
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Tatal meu este în stare gravă, internat la Spitalul Municipal Dorohoi, secția ATI și are nevoie urgentă de sânge! Vă rugăm, dacă puteți, donați sânge - grupa B3 negativ, cât mai repede posibil la Centrul de Transfuzii Boto ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
27 martie 2020
EUR
Euro
4.8332 lei
USD
Dolarul SUA
4.3890 lei
CHF
Francul elveţian
4.5616 lei
GBP
Lira sterlină
5.3759 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0357 lei
XAU
Gramul de aur
228.9056 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6686 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1169 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1776 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6477 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.