Ancheta săptămânii
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct

Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.

Avalanșă de ordine de protecție 

 

Cifra oficială arată că femeile din Botoșani s-au simțit amenințate în ultimii ani de zile de 600 de ori.

 

Pentru că acesta este numărul dosarelor care sunt înregistrate doar la Judecătoria Botoșani. Nu s-au luat în calcul celelalte instanțe active din municipiu sau județ.

 

Dincolo de aceste cifre, o recunosc și anchetatorii, la Botoșani apare un nou fenomen, cel al ordinelor de protecție.

 

Un fenomen în care realitatea este distorsionată de cifrele statistice.

 

Sunt emise ordine de protecție în special pentru protejarea femeilor care au calitatea de soții sau concubine. Erau multe cazuri de violență domestică și în trecut, însă o serie de reglementări legislative le-au oficializat pe toate.

 

Asta ne explică Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Cum era înainte?

 

Fiecare persoană care avea nevoie să fie protejată de stat, apela în nume propriu și solicita acest lucru de la judecător.

 

Cum este acum?

 

În prezent există o procedură specială prin care polițiștii care răspund la apeluri de 112 la cazuri de violență domestică, merg la fața locului și discută cu victimele. Completează mai apoi un formular unde sunt trecute anumite riscuri pentru identificarea persoanelor care fac parte din categorii vulnerabile.

 

„În cazul în care se consideră că persoana respectivă se află într-o situație de risc, lucrătorii de Poliție, din oficiu, emit un ordin de protecție provizoriu. Ordinul provizoriu ajunge la Parchet, procurorul în termen de 48 de ore trebuie să confirme sau să infirme iar ulterior are obligația de a face o solicitare la instanța de judecată pentru emiterea unui ordin de protecție pe perioadă de 3 luni sau 6 luni”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Ccele mai multe ordine de protecție sunt emise pentru 6 luni de zile, în funcție de gravitatea faptei, însă acest aspect rămâne la aprecierea judecătorilor.

 

Și totuși cum s-a ajuns la atât de multe ordine de protecție emise de instanță la cererea procurorilor, în vremuri în care, cel puțin în teorie o sumedenie de ONG-uri militează pentru drepturile femeilor și eradicarea violenței domestice care se răsfrânge sub formă de abuz asupra copiilor?

 

Femeile de la țară au descoperit ordinul de protecție 

 

În mod ciudat și oarecum ilar, cele mai multe femei care cer ordin de protecție împotriva partenerilor de viață, sunt de la țară.

 

În mediul rural unde bărbații sunt consumatori activi de băuturi alcoolice. Iar femeile, obișnuiesc să se „delecteze” cu emisiunile difuzate la orele după amiezii.

 

„Oamenii au descoperit ordinul de protecție. Legea este veche. În ultimii ani, a apărut la televizor, multe persoane au avut ordin de protecție și au aflat vecinii…Pur și simplu înainte nu se știa de acest ordin de protecție”,

ne explică anchetatorii acest fenomen

 

Ordinul de protecție are o mai mare greutate în străinătate unde la pachet cu această interdicție vine și o brățară pentru mâna sau piciorul agresorului, care alertează autoritățile dacă acesta se apropie de victimă la o distanță mai mică față de cea stabilită de judecător.

 

Aceste obiecte nu există în România deloc, nicăieri, dar legea amintește totuși de ele.

 

Deși, aceiași anchetatori ne explică faptul că la Botoșani cel puțin, nu au fost cazuri în care intervenția organelor de ordine să fi fost vitală.

 

Preponderente sunt cazurile în care o banală ceartă duce la emiterea unui ordin de protecție. La scurt timp, victimele realizează că viața este totuși mai palpitantă alături de cel pe care l-au transformat în agresor.

 

„În general victimele realizează că le lipsește agresorul, că era mai bine înainte. Pentru că majoritatea sunt femei care nu au locuri de muncă. Și majoritatea ordinelor de protecție sunt din zona rurală, ele nu au loc de muncă, ei consumă alcool. Majoritatea actelor de agresiune sunt pe fondul consumului de alcool”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Femeie protejată de altă femeie

 

Un alt inedit al acestui gen de măsuri menite să protejeze cetățenii sunt cazurile în care sunt emise ordine de protecție împotriva sexului slab.

 

Se solicită astfel de interdicții de apropiere chiar și printre membrii unor familii care nu trăiesc tocmai într-o armonie de rudenie.  

 

„Sunt mamă – fiică, tată – fiu, frați sau surori. Dacă locuiesc în aceeași locuință două surori, poate una să ceară ordin de protecție față de cealaltă. Există și varianta asta, mai rar, bineînțeles. Una dintre obligațiile care pot fi instituite este ca persoana agresivă să părăsească locuința și să stea în altă parte. Chiar dacă este proprietarul locuinței. La limitarea dreptului de folosință este mai greu, este nevoie de ieșiri separate. În general, persoana agresivă este evacuată și de multe ori se instituie și o limită, să nu se apropie de victimă la o distanță de 100 sau 200 de metri”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Și, mai puține decât cele cu frați sau surori, sunt cazurile în care soții solicită ordin de protecție împotriva soțiilor lor.

 

Pentru că au fost și astfel de situații la Botoșani.

 

Și aici, apare un nou paradox, pentru că în general le este frică de nevestele lor mai degrabă orășenilor, decât bărbaților din mediul rural.

 

Violențe de tot felul 

 

Legea 217/2003 prevenirea și combaterea violenței domestice arată că violența în familie se manifestă sub următoarele forme:

 

a) violența verbală - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare;  

 

b) violența psihologică - impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

c) violența fizică - vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

d) violența sexuală - agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal;

 

e) violența economică - interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acțiunea de sustragere intenționată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor și resurselor comune, refuzul de a susține familia, impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății, inclusiv unui membru de familie minor, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

f) violența socială - impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ, impunerea izolării prin detenție, inclusiv în locuința familială, privare intenționată de acces la informație, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

g) violența spirituală - subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile, precum și alte acțiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.

loading...
Apartamentul secret al Primăriei Botoșani!

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu aveam la cine să merg și vorbeam singur. Chiar dacă solicitările noastre erau pertinente, corecte, legale și nu numai, le făceam doar pentru municipiului Botoșani și în numele locuitorilor municipiului Botoșani. La î ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7791 lei
USD
Dolarul SUA
4.2931 lei
CHF
Francul elveţian
4.3703 lei
GBP
Lira sterlină
5.6655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9511 lei
XAU
Gramul de aur
203.5745 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4503 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2598 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.