Ancheta săptămânii
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri

Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.

Avem heliport, dar numai să ne uităm la el

 

Heliportul modern abia construit la Botoșani a fost pus deja „la conservare”. Iar asta pentru că avizarea și certificarea lui durează pare-se mai mult decât construirea în sine.

 

Povestea acestui obiectiv a fost de la bun început una tumultuoasă, din cauza amplasamentului pentru care s-a optat. La Iași sau Bacău, de exemplu, heliportul a fost construit pe acoperișurile spitalelor județene. La Botoșani s-a ales un teren ascuns între casele celor care locuiesc în apropiere de sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din zona Popăuți. Deși s-au luptat din răsputeri pentru a împiedica această investiție, cetățenii din zonă au pierdut.

 

Iulie 2022

 

Consiliul Județean Botoșani anunță printr-un comunicat de presă că a fost finalizată licitația pentru construcția heliportului de la Botoșani.

 

Termenul de execuție stabilit a fost de patru luni.

 

August 2022

 

A fost semnat ordinul de începere al lucrărilor, într-o efuziune generală în rândul autorităților botoșănene.

 

La finalul anului vom avea și un heliport medical modern”, anunța pe atunci Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani. Instituția pe care o conduce nu are neapărat vreun aport în această investiție. Însă Doina Federovici și-a asumat acest obiectiv încă din perioada în care era senator, oferind asigurări că s-a luptat cât a putut pentru construcția heliportului.

 

Decembrie 2022

 

Pe aceste considerente a participat și la acțiunea care a avut loc la finele anului trecut prin care s-a început etapa de recepție a heliportului care fusese finalizat, conform contractului.

 

Atunci, o echipă de la Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența reprezentanților proiectantului, a antreprenorilor care au efectuat lucrările, a dirigintelui de șantier, a conducerii CJ și a comandanților ISU Botoșani au bifat finalul lucrărilor la heliport.

 

Apoi s-a făcut liniște. Luni la rând.

 

Elicopterul SMURD continuă să fie solicitat la Botoșani pentru a prelua pacienți în stare gravă și pentru a-i transporta la Iași sau București. Aterizează însă tot pe terenul din curtea Unității Militare 01189. Sau la Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai.

 

Pe noul heliport a aterizat o singură dată, undeva prin luna mai.

 

De ce se așterne praful peste heliport?

 

Am solicitat un răspuns pentru a afla de ce nu este folosit acest heliport direct de la beneficiar, respectiv Inspectoratul General de Aviație (IGAV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Am primit în termenul legal un răspuns semnat de locotenent Eugen Corneliu Fricosu, purtătorul de cuvânt al acestei instituții.

 

Ni s-a transmis că după finalizarea procesului de recepție s-a intrat în perioada de evaluare, autorizare și certificare a heliportului de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care se va încheia prin realizarea manualului heliportului, în conformitate cu mai multe reglementări stipulate în Codul Aerian.

 

„Ministerul Apărării Naționale, în calitate de organ de specialitate al administrației publice centrale și de autoritate aeronautică de stat, are competențe în certificarea infrastructurii necesare defășurării activităților aeronautice militare”, se arată în comunicarea transmisă de către IGAV.

 

Același minister certifică și infrastructura aeronautică de stat, în conformitate cu prevederile europene și naționale.

 

„Administratorul aerodromului sau al instituției care are în administrare un aerodrom nou este obligat ca, în termen de 90 de zile de la recepția la terminarea lucrărilor, finalizată cu admiterea acesteia, să inițieze procesul de certificare. Totodată, precizăm faptul că, în cadrul art. 13 din actul normativ menționat anterior, este stipulat faptul că procedura de certificare este inițiată prin înregistrarea la Autoritatea Aeronautică Militară Națională a cererii-tip. Astfel, după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, instituția a întreprins demersurile necesare pentru transmiterea cererii de certificare”,

locotenent Eugen Corneliu Fricosu, purtător de cuvânt IGAV

 

Doar că surpriza intervine aici.

 

Pentru că potrivit normelor în vigoare, durata procesului de certificare este de maximum 240 de zile, începând cu data depunerii cererii de certificare la sediul autorității. Adică opt luni în care să fie emis documentul de certificare pentru ca heliportul să devină într-adevăr util județului și să-și piardă destinația pur decorativă din prezent.

 

„Astfel, la momentul emiterii prezentului răspuns, ne regăsim înăuntrul termenului menționat anterior, sens pentru care nu se poate constata o întârziere privind darea în folosință a heliportului. În prezent, Inspectoratul General de Aviație colaborează cu specialiști din cadrul Autorității Aeronautice Militare Naționale în vederea obținerii certificării”,

locotenent Eugen Corneliu Fricosu, purtător de cuvânt IGAV

 

Heliportul edificat la Botoșani este destinat zborului VFR de zi și de noapte pentru îndeplinirea misiunilor specifice Inspectoratului General de Aviație și ale unitătilor subordonate.

 

Heliportul este operațional în vederea desfășurării, în situații de urgențe medicale, de misiuni cu ajutorul elicopterului EC-135 destinat Punctului de Operare Aeromedical lași, precum și altor elicoptere care vor executa acest tip de misiuni ce vor fi efectuate cu aeronavele aflate în dotarea instituției și unităților subordonate.

 

Va avea patru angajați

 

La Botoșani, pentru operaționalizarea acestuia a fost întocmită o organigramă specifică, compusă din patru persoane care își vor desfășura activitatea pe amplasamentul investiției, în ture operative.

 

De asemenea, recrutarea personalului operațional care urmează să deservească heliportul se va efectua în considerarea atribuțiilor impuse de reglementările Autorității Aeronautice Militare Naționale privind condițiile de certificare.

 

Heliportul de la Botoșani a costat aproximativ 1,5 milioane de lei.

 

A fost realizat cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Comun 2014-2020 România - Republica Moldova, într-un proiect în care s-au realizat șapte heliporturi în România și Republica Moldova.

 

În România, heliporturile sunt prevăzute pentru municipiile Botoșani, Iași și Galați, iar în Republica Moldova pentru Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul.

 

loading...
Elicopterul SMURD chemat de URGENȚĂ pentru a prelua o botoșăneancă în stare gravă
Heliportul medical devine o realitate la Botoșani – GALERIE FOTO

 

Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Duoamna de la cejeu, nu o tăiat bine panglica când o inaugurat heliportul. Și o tăiat-o ca de obicei în avans. Rușinea Botoșaniului.
24 iulie 2023, 12:51
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
16.6 o C
Ştefăneşti
18.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.