Ancheta săptămânii
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină

O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!

Salariile polițiștilor sunt secrete


Au făcut publice lefurile soțiilor, alocațiile copiilor, unii chiar venituri din arendă, alții din vânzarea unor imobile, însă remunerațiile încasate de la Inspectoratul de Poliție Județean nu au fost specificate în documentele menționate.


Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, polițiștii de la ”Circulație” nu au făcut altceva decât să respecte legea.


”Conform legii salarizării unice, veniturile din salarii la orice polițist și militar sunt confidențiale pentru public. Doar veniturile din celelalte activități sunt publice sau bunurile pe care le dețin, dar venitul salarial este confidențial. Pentru public! Noi le trimitem la Agenția Națională de Integirtate cu tot cu veniturile salariile, cei de acolo le cunosc”,


Ag. principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.


Practica este însă una relativ nouă. De exemplu, în 2017 agentul Ciprian Rusu și-a declarat veniturile din salarii, lucru care în același an l-a făcut și colegul său, Robert Fecioru. În 2017 și Gabriel Botezatu și-a făcut publică retribuția, pentru ca în 2020 aceasta să devină secretă.

 

Lefurile soțiilor sunt însă publice


S-a ajuns astfel la o situație aberantă: declarațiile de avere sunt completate de persoane obligate prin lege să o facă și care sunt în situația de a-și secretiza propriile salarii și de a face însă publice lefurile unor alte persoane, care potrivit actelor normative în vigoare, nu trebuie să și le declare.  


Astfel, botoșănenii, dar nu numai ei, pot afla cât încasează o angajată de la SC Summer Conf SRL, o dispeceră de la SC Priscom Univers SRL, o economistă de la SC Urban Serv SA, doar pentru că sunt soțiile unor polițiști, dar nu pot vedea ce salarii au acei ”oameni ai legii”, de parcă declarațiile de avere ar fi destinate în primul rând partenerelor de viață ale angajaților MAI și nu acestora.

 

Jumătate dintre polițiștii reținuți au datorii serioase la bănci


Dincolo de acest aspect, referindu-ne strict la cei zece angajați de la Serviciul Rutier al IPJ Botoșani (un ofițer și nouă subofițeri) care au fost reținuți de DNA, trebuie spus că, potrivit amintitelor declarații de avere, jumătate dintre ei sunt plini de datorii.


Astfel, Ciprian Rusu are de dat bani la Banca Transilvania până în 2037, în baza unui credit de 62.000 de euro.


Eduard Iacob, singurul ofițer anchetat, trebuie să înapoieze la Garanti Bank 140.000 de lei pentru un împrumut contractat în 2019.


Gabriel Botezatu are chiar două credite în derulare: primul de 35.000 de euro, la Banca Transilvania și al doilea de 18.500 de euro, la BCR.


În aceeași situație se află și Robert Fecioru, care trebuie să returneze 55.000 de euro Băncii Transilvania pentru un credit și 20.000 de euro aceleiași instituții financiare, pentru alt credit.


Ionuț Guriuc are de dat 73.000 de lei Băncii Transilvania

 

Fiecare la casa sau apartamentul lui. Mai puțin ofițerul


Cătălin Luca are un apartament de 98 metri pătrați și două automobile Audi, fabricate în 2002, respectiv în 2014.


Dorel Gherasim are un apartament de 64 mp, iar împreună cu alte trei persoane este beneficiarul unei moșteniri de un hectar de teren agricol. Are o Skoda fabricată în 2014.


Eduard Iacob nu deține casă sau apartament, însă și-a cumpărat în 2016 un teren intravilan la Curtești și are trei mașini – Peugeot 308, Fiat Stilo și Honda Silver Wing – primul fabricat în 2011, celelalte două în 2001.


Robert Fecioru deține o casă în oraș cu ceva teren și conduce un VW fabricat în 2010.


Stelian Coșman are un apartament de 86 mp  și un VW ieșit în 2007 pe poarta fabricii, fiind totodată titularul unui cont curent sau echivalent de 151.000 de lei.


Viorel Anton are o casă în oraș cu ceva teren și două VW-uri, unul din 2003, celălalt din 2008.


Singurul care are și apartament și casă, de vacanță trecută în acte, este Gabriel Botezatu. Acesta conduce o Skoda fabricată în 2016.


Menționăm că bunurile specificate sunt deținute în majoritatea cazurilor împreună cu soțiile.

 

Polițiști de la ”Circulație” fără mașină


Trei dintre polițiștii de la ”Circulație” reținuți de DNA se află într-o situație cel puțin ciudată. Asta dacă luăm în considerare doar ceea ce scrie în declarațiile de avere, acolo unde ei nu figurează ca deținând vreun automobil.


Ciprian Rusu are un apartament de 74 mp și nu deține vreo mașină.


Ionel Bălan are un apartament de 92 mp și un depozit de 50.000 de euro în bancă, deschis în 2018. Nu are mașină.


Ionuț Guriuc are și el un apartament ”adjudecat” (acesta este termenul folosit în declarația de avere) în 2019 și nu are nici el mașină.


Deci, dacă ar fi să ținem cont de declarațiilor lor de avere, agenții în cauză conduceau mașini doar în timpul programului de lucru. Sau eventual dacă le împrumuta cineva vreun automobil pentru ceva timp.

 

loading...
Prefectul, despre situația de la Serviciul Rutier: Condamn și dezavuez aceste practici - VIDEO
Polițiștii rutieri arestați preventiv au CONTESTAT decizia instanței

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Loading...
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
Loading...
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Dacă peste ceva timp nu o sa ii vedem din nou la treaba pe străzi,mai vorbim...Părerea mea este ca dacă DNA aveau probe concludente nu scăpau doar cu control judiciar.Sigur li s-au făcut și câteva flagrante ptr susținerea activității infracționale de către procurori și nu le-au ieșit cum au vrut ei...nu au muscat-o polițiștii.Va spun din alte experiente anterioare.Probabil s-a vrut doar spectacol si circ sa se vada ca DNA-ul face treaba.
14 iunie 2021, 11:52
Aș vrea să văd și eu pe șoferul care, după ce i s-a făcut semnul regulamentar de oprire nu se gândește oare cât de rău a comis-o. Vezi cum se domolește șoferul cu coada între picioare pentru a scăpa cât mai ușor. Mie mi se pare că în activitatea (documentată) a acestor polițiști, aceștia au cam jumătate din vină, căci cealaltă jumătate vine din partea celor care ”o dau la pace”. Însă, dacă justiția ar fi fost justiție, mă întreb câți dintre tinereii de azi ce călăresc sute de cai putere fix în coada mașinii tale, agresivi, nerăbdători să te depășească (de parcă noi nu avem aceleași pedale ca și ei, și uneorii și bidiviii) ar mai avea aceeași atitudine. Dar numai astea sunt problemele? S-a volatilizat flota, industria, pădurea... Ehe!...
14 iunie 2021, 10:20
Hai să le plângem de milă ! Poate se mobilizează și vreo asociație umanitară , să facem donații pentru ei , doar o duc rău , au case, terenuri , mașini . Si , vorba lui Gabriel , astea sunt doar cele ” la vedere” !
14 iunie 2021, 09:23
Toți cei de la Serviciul Rutier erau în vârstă cu experienta,aveau și o latura umana în ei,ne mai înțelegeau când aveam o problemaLa urma urmei toți greșim în trafic,e omeneșteDar ăștia tineri ce vin din spate sunt fără experienta ,total fără, vai de capul lorO sa ajungem sa ne para rău după aceștia.....o sa vedeți dacă nu este asa....
14 iunie 2021, 09:20
Eu cred ca la mijloc este doar circ și spectacol pentru mass mediaChiar ei sunt cei mai mari infractori în județul acesta?Hai sa fim serioși.
14 iunie 2021, 09:11
Nu mi se pare normal ce ați scris în acest articolAceste lucruri țin de familiile și viata lor privata...voi cei de la presa vreți sa mai faceți subiecte pe spatele lor...ce ii interesează pe alții,ce venituri și ce datorii au ei...și voi credeți ca acestea sunt toate veniturile lor...acestea sunt doar cele trecute pe numele lor...
14 iunie 2021, 09:00
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Respectivul proces a fost în 2020. Primul termen la Înalta Curte și Justiție este după mai bine de un an. În mai bine de un an practic Nova Apaserv nu a făcut nimic în afară că în urmă cu o lună sau două a fost constituit ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3743 lei
CHF
Francul elveţian
4.7448 lei
GBP
Lira sterlină
5.7689 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8532 lei
XAU
Gramul de aur
250.8061 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2486 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3519 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1301 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1947 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6656 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
1.5 o C
Saveni
2.0 o C
Ştefăneşti
5.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.