Ancheta săptămânii
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO

80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.

40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.

Călătorie în trecut cu școala

 

Cuvinte precum dezvoltare personală sau creativitate sunt niște necunoscute pentru majoritatea elevilor care petrec 8 ore pe zi în fața unor manuale sau la meditații și pierd timp prețios fără a fi cu adevărat pregătiți pentru viață.

 

Și pentru ca aceste cuvinte să nu rămână doar… cuvinte într-un articol jurnalistic, venim cu exemple concrete.

 

Sebastian Dobrincu,

copilul digital al României.

 

 

Este din Botoșani și a ajuns celebru și bogat în SUA.

 

Din școala românească a fost exmatriculat cu câteva săptămâni înainte de examenul de bacalaureat. Șefii Facebook și Apple au văzut genialitatea lui când l-au recrutat. Noi, nu.

 

Șelly – Andrei pe numele real...

 

 

...este un tânăr absolvent de liceu din promoția 2020. A promovat bacalaureatul cu 9,60 și recunoaște sincer că majoritatea lucrurilor învățate în anii de liceu nu îl ajută absolut deloc pentru a se putea descurca pe propriile picioare.

 

La 19 ani a ajuns să câștige bani din vlogging și are un venit de 4.500 de euro aproximativ, pe lună. Are 2 milioane de urmăritori de canalul youtube și spune că a învățat să se descurce singur, de pe internet.

 

Nu de la școală. Sau cel puțin nu în cei 4 ani de liceu.

Iată ce spune:

 

”Problema mea nu este cu vreun liceu sau cu vreun profesor. Problema mea este cu programa și cu materia care este predată în școlile din România. Pentru că, ce învățăm noi la școală nu prea are legătură cu realitatea. Și asta este o mare, mare problemă. Eu am spus în nenumărate rânduri că școala din România te pregătește pentru trecut, nu pentru viitor. Și nu am inventat eu treaba asta. Sunt oameni mult mai intelegenți decât mine care au aceeași părere.

Uitați-vă un pic cât de repede se schimbă lumea din jurul vostru.

 

Gândiți-vă spre exemplu ce telefon aveați acum 10 ani și ce telefon aveți acum.

Gândiți-vă efectiv la cum arăta lumea din jurul vostru acum 20 de ani și cum arată acum.

 

Cât de mult a avansat efectiv tehnologia. Sau acum 30 ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era de partea cealaltă a pământului și cum acum, cu un singur click, instantaneu îi putem vedea și auzi la calitatea foarte, foarte bună.

 

Școala a rămas aceeași de 30 de ani

 

Și în toată lumea asta super modernă, super digitalizată care se schimbă foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le învățăm la școală au rămas cam aceleași de 30 de ani încoace. Sunt aceleași materii la care înveți aceleași lucruri. Și din cauza asta, când ajungi la 18 ani și ieși pentru ultima dată pe poarta liceului cu bacul luat și cu diploma de absolvire în mână, se presupune că ai stat 12 ani în sistemul acesta de învățământ ca să fii pregătit pentru viață. Ca să fii pregătit pentru viitor.

 

Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990.

 

Gândiți-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20 - 30 de ani, de la programatori, IT-iști, vlogeri și așa mai departe. Și gândiți-vă câte meserii au devenit inutile între timp și gândiți-vă cât de puține lucruri, cu adevărată aplicabilitate în viața reală, în viața de zi cu zi, învățați de fapt în liceu”.

 

Nu o spunem noi.

 

Ci tinerii din noua generație care ne uimesc și cu care nu doar că ar trebui să ținem pasul ci să venim în întâmpinarea setei lor de cunoaștere.

Ideile lui Selly, un tânăr care s-a pregătit singur pentru viață pot fi etalon pentru unii reformeri ai sistemului educațional românesc. Rușinos am putea spune, ca un adolescent să ne insufle astfel de idei.

 

Până ca specialiștii din ministere să își dorească cu adevărat ca tinerii să aibă acces la cunoștințe utile, pot schimba ceva profesorii din teritoriu care sunt la rându-le obligați să predea aceste materii dintr-o programă școală care datează de la revoluție.

 

La Botoșani nimeni nu știe câți studenți avem

 

Revenind la Botoșani, tindem să credem că tot ceea ce ne spune acest tânăr cu minte deschisă, se reflectă în realitatea cu care se confruntă elevii care ies din ciclul liceal.

 

În mod bizar, în vremuri în care tehnologia ne permite să avem informații la un click distanță, structurile educaționale de la Botoșani nu dețin o statistică anuală a numărului de elevi care merg la facultate.

Astfel de date sunt centralizate la nivelul școlilor însă nimeni nu s-a gândit să le contorizeze spre exemplu, în baza de date a Inspectoratului Școlar Județean.

Sunt cunoscuți în schimb cei care se lovesc de inutilitate și după terminarea liceului se plafonează în indemnizația de șomaj.

 

Din rău în mai rău la bac

 

Din datele anului școlar precedent, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, 1.932 de elevi botoşăneni au promovat examenul de Bacalaureat din 2.734 prezenţi.

 

802 liceeni NU au obţinut note de trecere (procent de 23,33%). Dintre cei nepromovaţi, 645 de elevi au note sub 5 în timp ce 157 au obţinut medii între 5 şi 5,99.

 

Anul acesta, în sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 1.914 de candidați, dintr-un total de 3.124 candidați prezenți.

 

1.210 elevi NU au obținut notă de trecere.

 

Liceenii absolvenți care devin imediat șomeri

 

Anul trecut, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani s-au înscris nu mai puțin de 509 absolvenți de liceu. Ei beneficiază de o indemnizație de șomaj în cuantum de 250 lei lunar timp de 6 luni daca se înscriu în termen de 60 de zile de la absolvire.

 

Statul a organizat pentru ei și o Bursă a Locurilor de Muncă, care a avut loc anul trecut pe data de 18 octombrie 2019 și la care au participat 415 absolvenți din care 249 au fost selectați în vederea angajarii, iar în urma interviurilor si a probelor de lucru pentru 117 absolvenți s-au încheiat contracte de muncă.

 

Tineri care pornesc în viață cu un job plătit la nivel minimal. Sunt totuși încurajați cu un stimulent care probabil că este canalizat pe lucruri inutile, pentru că în programa școlară ei nu au parte spre exemplu și de educație financiară pentru a-și putea gestiona banii pe termen lung și pentru a nu-i cheltui pe lucruri care își pierd valoarea în timp.

 

În baza Legii 76/2002 cu modificările și completările ulterioare absolvenții care se încadrează cu contract de muncă pot beneficia după caz de:

 

•           primă de inserție în cuantum de 1.500 lei dacă se încadrează în termen de 60 de zile de la absolvire ;

•           prima de instalare în cuantum 12.500 lei de dacă se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia

•           primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei dacă se încadrează cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia și se acordă pe o perioadă de 36 luni

 

 

Anul acesta, absolvenții de liceu au fost așteptați să se înscrie în evidențele AJOFM până la data de 28 iulie inclusiv.

 

Există și programe europene pentru absolvenții de liceu.

 

Puține, însă.

 

În prezent, în cadrul AJOFM Botoșani se implementează Proiectul INTESPO “Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare” care are ca  obiectiv general Creşterea numărului de tineri inactivi NEETs înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea furnizării de măsuri personalizate de sprijin și reducerea somajului în rândul tinerilor.

 

În acest sens echipa de experți locali se implică activ în identificarea și înregistrarea tinerilor precum și în identificarea de locuri de muncă vacante, programe de formare profesională care să le faciliteze accesul pe piața muncii.

 

Prin intermediul Proiectului ACTIMOB 3 RMPD – Activare si mobilitate tineri NEETs implementat în prezent sunt finantate si se pot finanța și în perioada următoare locurilor de muncă vacante pe o perioadă de 12 luni cu o subvenție în cuantum de 2.250 lei lunar.

 

Copiii care învață o meserie

 

Sunt și elevi cu gândire echilibrată și care se orientează rapid spre învățarea unei meserii, în detrimentul unei diplome de licență care nu ajută în găsirea unui job.

 

În anul școlar 2018-2019, la învățământul profesional, au absolvit 661 de elevi din care 637 au obținut certificatul de calificare profesională.

 

La învățământul dual, an școlar 2018-2019, au funcționat două clase: 1 clasă a IX-a, 24 de elevi, calificarea – filator, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani, operator economic: SC ROLATEX SRL și respectiv 1 grupă din clasa a X-a, 10 elevi, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Botoșani, calificare electrician constructor, operator economic: SC ELSACO ELECTRONIC SRL Botoșani.

În anul școlar 2018-2019 nu au fost elevi absolvenți de învățământ dual.

 

CLICK AICI pentru video

 

loading...
Elevii ar putea primi 500 lei, CUM vor avea voie să cheltuiască banii
Elevul-Cetățean de onoare, medaliat într-o competiție internațională de matematică
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Loading...
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Loading...
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
Mare e frustrarea pentru unii!... Trist! Oricum, guvernarea penele a cam dat-o cu oiștea-n gard.Pariem că, după alegeri, avem din nou stare de urgență în România?
31 august 2020, 19:21
Daca nu ai carte, ai o singura optiune - sa te faci parlamentar ca budaul si bucatareasa.
31 august 2020, 15:27
Cu 2-3 exemple absolut singulare nu poți să tragi concluzia că ,,școala din România te pregătește pentru trecut”. Este o mare gogomănie! Ce vrei să spui? Că în liceu trebuie să învețisă aplici ,,vlogging” și atât? Categoric că nu. In liceu pui bazele viitoarelor specializări și acestea pot fi de ordinul sutelor. Nu poți să legi liceul de gard doar pentru că un individ are o mare boală pentru telefoanele mobile. Adevărul este că foarte mulți elevi nu vor să învețe și cred că pot trăi și fără carte. Da, poți trăi fără carte, însă nu vei ajunge niciodată un mare informatician, un mare inginer, un mare matematician. Nici măcar unul mai ,,mic”.
31 august 2020, 14:25
Slujnica infractorului dragnea crede ca daca este nevasta de sofer ne impresioneaza la maxim )))
31 august 2020, 10:14
Foarte adevarat si trist in acelasi timp si toate acestea din cauza unor politicieni gen Doina Federovici si Marius Budai cu facultati obtinute la batranete la X si O si care conduc destinele judetului Botosani, unul din cele mai sarace judete din tara, ne meritam soarta daca la alegeri nu vom vota altfel.
31 august 2020, 07:56
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Stimați colegi, vă urez succes în parcursul dv. următor, parcurs politic sau profesional, și acestea fiind zise, ședința de astăzi s-a încheiat”,mesajul Cătălinei Lupașcu în ultima ședință de CL  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8741 lei
USD
Dolarul SUA
4.1264 lei
CHF
Francul elveţian
4.5376 lei
GBP
Lira sterlină
5.3742 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9420 lei
XAU
Gramul de aur
252.0199 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3349 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9400 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1311 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1782 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
11.5 o C
Ştefăneşti
10.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.