Ancheta săptămânii
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO

80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.

40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.

Călătorie în trecut cu școala

 

Cuvinte precum dezvoltare personală sau creativitate sunt niște necunoscute pentru majoritatea elevilor care petrec 8 ore pe zi în fața unor manuale sau la meditații și pierd timp prețios fără a fi cu adevărat pregătiți pentru viață.

 

Și pentru ca aceste cuvinte să nu rămână doar… cuvinte într-un articol jurnalistic, venim cu exemple concrete.

 

Sebastian Dobrincu,

copilul digital al României.

 

 

Este din Botoșani și a ajuns celebru și bogat în SUA.

 

Din școala românească a fost exmatriculat cu câteva săptămâni înainte de examenul de bacalaureat. Șefii Facebook și Apple au văzut genialitatea lui când l-au recrutat. Noi, nu.

 

Șelly – Andrei pe numele real...

 

 

...este un tânăr absolvent de liceu din promoția 2020. A promovat bacalaureatul cu 9,60 și recunoaște sincer că majoritatea lucrurilor învățate în anii de liceu nu îl ajută absolut deloc pentru a se putea descurca pe propriile picioare.

 

La 19 ani a ajuns să câștige bani din vlogging și are un venit de 4.500 de euro aproximativ, pe lună. Are 2 milioane de urmăritori de canalul youtube și spune că a învățat să se descurce singur, de pe internet.

 

Nu de la școală. Sau cel puțin nu în cei 4 ani de liceu.

Iată ce spune:

 

”Problema mea nu este cu vreun liceu sau cu vreun profesor. Problema mea este cu programa și cu materia care este predată în școlile din România. Pentru că, ce învățăm noi la școală nu prea are legătură cu realitatea. Și asta este o mare, mare problemă. Eu am spus în nenumărate rânduri că școala din România te pregătește pentru trecut, nu pentru viitor. Și nu am inventat eu treaba asta. Sunt oameni mult mai intelegenți decât mine care au aceeași părere.

Uitați-vă un pic cât de repede se schimbă lumea din jurul vostru.

 

Gândiți-vă spre exemplu ce telefon aveați acum 10 ani și ce telefon aveți acum.

Gândiți-vă efectiv la cum arăta lumea din jurul vostru acum 20 de ani și cum arată acum.

 

Cât de mult a avansat efectiv tehnologia. Sau acum 30 ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era de partea cealaltă a pământului și cum acum, cu un singur click, instantaneu îi putem vedea și auzi la calitatea foarte, foarte bună.

 

Școala a rămas aceeași de 30 de ani

 

Și în toată lumea asta super modernă, super digitalizată care se schimbă foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le învățăm la școală au rămas cam aceleași de 30 de ani încoace. Sunt aceleași materii la care înveți aceleași lucruri. Și din cauza asta, când ajungi la 18 ani și ieși pentru ultima dată pe poarta liceului cu bacul luat și cu diploma de absolvire în mână, se presupune că ai stat 12 ani în sistemul acesta de învățământ ca să fii pregătit pentru viață. Ca să fii pregătit pentru viitor.

 

Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990.

 

Gândiți-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20 - 30 de ani, de la programatori, IT-iști, vlogeri și așa mai departe. Și gândiți-vă câte meserii au devenit inutile între timp și gândiți-vă cât de puține lucruri, cu adevărată aplicabilitate în viața reală, în viața de zi cu zi, învățați de fapt în liceu”.

 

Nu o spunem noi.

 

Ci tinerii din noua generație care ne uimesc și cu care nu doar că ar trebui să ținem pasul ci să venim în întâmpinarea setei lor de cunoaștere.

Ideile lui Selly, un tânăr care s-a pregătit singur pentru viață pot fi etalon pentru unii reformeri ai sistemului educațional românesc. Rușinos am putea spune, ca un adolescent să ne insufle astfel de idei.

 

Până ca specialiștii din ministere să își dorească cu adevărat ca tinerii să aibă acces la cunoștințe utile, pot schimba ceva profesorii din teritoriu care sunt la rându-le obligați să predea aceste materii dintr-o programă școală care datează de la revoluție.

 

La Botoșani nimeni nu știe câți studenți avem

 

Revenind la Botoșani, tindem să credem că tot ceea ce ne spune acest tânăr cu minte deschisă, se reflectă în realitatea cu care se confruntă elevii care ies din ciclul liceal.

 

În mod bizar, în vremuri în care tehnologia ne permite să avem informații la un click distanță, structurile educaționale de la Botoșani nu dețin o statistică anuală a numărului de elevi care merg la facultate.

Astfel de date sunt centralizate la nivelul școlilor însă nimeni nu s-a gândit să le contorizeze spre exemplu, în baza de date a Inspectoratului Școlar Județean.

Sunt cunoscuți în schimb cei care se lovesc de inutilitate și după terminarea liceului se plafonează în indemnizația de șomaj.

 

Din rău în mai rău la bac

 

Din datele anului școlar precedent, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, 1.932 de elevi botoşăneni au promovat examenul de Bacalaureat din 2.734 prezenţi.

 

802 liceeni NU au obţinut note de trecere (procent de 23,33%). Dintre cei nepromovaţi, 645 de elevi au note sub 5 în timp ce 157 au obţinut medii între 5 şi 5,99.

 

Anul acesta, în sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 1.914 de candidați, dintr-un total de 3.124 candidați prezenți.

 

1.210 elevi NU au obținut notă de trecere.

 

Liceenii absolvenți care devin imediat șomeri

 

Anul trecut, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani s-au înscris nu mai puțin de 509 absolvenți de liceu. Ei beneficiază de o indemnizație de șomaj în cuantum de 250 lei lunar timp de 6 luni daca se înscriu în termen de 60 de zile de la absolvire.

 

Statul a organizat pentru ei și o Bursă a Locurilor de Muncă, care a avut loc anul trecut pe data de 18 octombrie 2019 și la care au participat 415 absolvenți din care 249 au fost selectați în vederea angajarii, iar în urma interviurilor si a probelor de lucru pentru 117 absolvenți s-au încheiat contracte de muncă.

 

Tineri care pornesc în viață cu un job plătit la nivel minimal. Sunt totuși încurajați cu un stimulent care probabil că este canalizat pe lucruri inutile, pentru că în programa școlară ei nu au parte spre exemplu și de educație financiară pentru a-și putea gestiona banii pe termen lung și pentru a nu-i cheltui pe lucruri care își pierd valoarea în timp.

 

În baza Legii 76/2002 cu modificările și completările ulterioare absolvenții care se încadrează cu contract de muncă pot beneficia după caz de:

 

•           primă de inserție în cuantum de 1.500 lei dacă se încadrează în termen de 60 de zile de la absolvire ;

•           prima de instalare în cuantum 12.500 lei de dacă se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia

•           primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei dacă se încadrează cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia și se acordă pe o perioadă de 36 luni

 

 

Anul acesta, absolvenții de liceu au fost așteptați să se înscrie în evidențele AJOFM până la data de 28 iulie inclusiv.

 

Există și programe europene pentru absolvenții de liceu.

 

Puține, însă.

 

În prezent, în cadrul AJOFM Botoșani se implementează Proiectul INTESPO “Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare” care are ca  obiectiv general Creşterea numărului de tineri inactivi NEETs înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea furnizării de măsuri personalizate de sprijin și reducerea somajului în rândul tinerilor.

 

În acest sens echipa de experți locali se implică activ în identificarea și înregistrarea tinerilor precum și în identificarea de locuri de muncă vacante, programe de formare profesională care să le faciliteze accesul pe piața muncii.

 

Prin intermediul Proiectului ACTIMOB 3 RMPD – Activare si mobilitate tineri NEETs implementat în prezent sunt finantate si se pot finanța și în perioada următoare locurilor de muncă vacante pe o perioadă de 12 luni cu o subvenție în cuantum de 2.250 lei lunar.

 

Copiii care învață o meserie

 

Sunt și elevi cu gândire echilibrată și care se orientează rapid spre învățarea unei meserii, în detrimentul unei diplome de licență care nu ajută în găsirea unui job.

 

În anul școlar 2018-2019, la învățământul profesional, au absolvit 661 de elevi din care 637 au obținut certificatul de calificare profesională.

 

La învățământul dual, an școlar 2018-2019, au funcționat două clase: 1 clasă a IX-a, 24 de elevi, calificarea – filator, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani, operator economic: SC ROLATEX SRL și respectiv 1 grupă din clasa a X-a, 10 elevi, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Botoșani, calificare electrician constructor, operator economic: SC ELSACO ELECTRONIC SRL Botoșani.

În anul școlar 2018-2019 nu au fost elevi absolvenți de învățământ dual.

 

CLICK AICI pentru video

 

loading...
Elevii ar putea primi 500 lei, CUM vor avea voie să cheltuiască banii
Elevul-Cetățean de onoare, medaliat într-o competiție internațională de matematică
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Loading...
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Loading...
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Mare e frustrarea pentru unii!... Trist! Oricum, guvernarea penele a cam dat-o cu oiștea-n gard.Pariem că, după alegeri, avem din nou stare de urgență în România?
31 august 2020, 19:21
Daca nu ai carte, ai o singura optiune - sa te faci parlamentar ca budaul si bucatareasa.
31 august 2020, 15:27
Cu 2-3 exemple absolut singulare nu poți să tragi concluzia că ,,școala din România te pregătește pentru trecut”. Este o mare gogomănie! Ce vrei să spui? Că în liceu trebuie să învețisă aplici ,,vlogging” și atât? Categoric că nu. In liceu pui bazele viitoarelor specializări și acestea pot fi de ordinul sutelor. Nu poți să legi liceul de gard doar pentru că un individ are o mare boală pentru telefoanele mobile. Adevărul este că foarte mulți elevi nu vor să învețe și cred că pot trăi și fără carte. Da, poți trăi fără carte, însă nu vei ajunge niciodată un mare informatician, un mare inginer, un mare matematician. Nici măcar unul mai ,,mic”.
31 august 2020, 14:25
Slujnica infractorului dragnea crede ca daca este nevasta de sofer ne impresioneaza la maxim )))
31 august 2020, 10:14
Foarte adevarat si trist in acelasi timp si toate acestea din cauza unor politicieni gen Doina Federovici si Marius Budai cu facultati obtinute la batranete la X si O si care conduc destinele judetului Botosani, unul din cele mai sarace judete din tara, ne meritam soarta daca la alegeri nu vom vota altfel.
31 august 2020, 07:56
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.9 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.