Ancheta săptămânii
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas

Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.

Botoșani a intrat în ”scenariul roșu” înainte de Suceava


Pe 29 octombrie municipiul Botoșani a intrat în scenariul roșu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a activat planul când capitala județului a depășit pragul de trei la mie, la acea dată infectările fiind de 3,11 la mia de locuitori. Cel mai lovit domeniu a fost HoReCa, patronii din domeniu văzându-se puși în situația de a-și închide din nou restaurantele și cafenelele, după ce cheltuiseră bani pentru a se conforma la tot felul de cerințe impuse de Guvern și CJSU.


După patru zile, municipiul Suceava, cu o rată Covid de 3,07, a intrat la rândul său în ”scenariul roșu”.


Ce s-a întâmplat mai departe ar putea deveni un studiu de caz cu titlul ”Cum să adunăm bani din două județe în pandemie”.

 

Suceava a ieșit din ”roșu” într-o lună, Botoșani a rămas aproape două luni


Pe data 2 decembrie, cu o zi înainte de a se împlini o lună de la impunerea restricțiilor, dar și cu alte patru înaintea alegerilor parlamentare, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, mulțumea deja locuitorilor urbei pentru eforturile pe că le fac să respecte regulile anticoronavirus. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, incidența cazurilor la mia de locuitori scăzuse deja sub trei la mie, ajungând la 2,93.


Mai departe lucrurile au mers ca în visurile de Crăciun pentru vecinii de peste Siret. Pe 15 decembrie, când începe febra cumpărăturilor specifice Crăciunului și Anului Nou, DSP Suceava anunța o rată de infectare de 2,46, iar CJSU ridica o bună parte a restricțiilor impuse la începutul lunii noiembrie. S-a decis ca restaurantele și cafenelele să se redeschidă la interior în proporție de 30% din capacitatea maximă. De asemenea, sălile de jocuri de noroc și-au reluat activitatea. Și, extrem de important, s-au redeschis și food court-urile din centrele comerciale.


Izolat geografic, dar și economic, cu un aflux de persoane și mărfuri considerabil sub cel din Suceava, municipiul Botoșani a rămas în continuare cu rata de infectare peste trei la mie până în ultima zi a anului. De exemplu, pe 30 decembrie era de 3,30.

 

Rezultatul? Mii de botoșăneni au plecat la Suceava să cheltuiască bani frumoși


Rezultatul a fost că de Crăciun și nu numai mii de botoșăneni au plecat la Suceava, unde au putut combina cumpărăturile cu o masă la restaurant sau food court. Pe 26 sau 27 decembrie sute și sute de automobile cu număr de Botoșani au putut fi văzute cum au intrat în Suceava ca într-un pelerinaj. Exodul a fost atât de mare încât a crescut brusc și numărul accidentelor făcute de botoșăneni în municipiul Suceava.


Și în timp de food court – ul de la Iulius Mall Suceava era arhiplin, respectarea prevederii cu ocuparea unei treimi fiind o glumă bună de Crăciun, la Uvertura Mall era închis cu bandă despărțitoare (foto jos).

 

food court botosani

 

Amendă uriașă pentru un parc de distracții în aer liber la Botoșani, la Suceava se ridică restricțiile și în orașele - stațiune


Iar ”cheia de boltă” a luptei Covid de la Botoșani, desprinsă parcă din seria ”Noi suntem mai catolici decât papa”, a fost amendarea cu nici mai mult, nici mai puțin de 12.000 de lei a firmei care abia deschisese cu o zi înainte zona de distracție din parcul Mihai Eminescu. Motivul a fost că s-a creat aglomerație, deși parcul era sub cerul liber, iar în cel puțin unul dintre supermarketurile din oraș îngrămădeala din zilele dinaintea Crăciunului fusese mult mai mare și, mai ales, în spațiu închis. De rețelele străine de magazine nu a avut însă curajul cineva să se atingă la Botoșani.


Paralela Botoșani – Suceava este doar una care s-ar putea face pe seama comportamentului autorităților în perioada sărbătorilor. Ca prin minune, orașele stațiune din Suceava au început în preajma Crăciunului, taman când încep să se înmulțească turiștii, să iasă din ”scenariul roșu”. Câmpulung Moldovenesc a putut primi turiști de Crăciun, iar Gura Humorului începând cu data de 29 decembrie, doar Vatra Dornei rămânând ”pe roșu”.


Oficial, până și stațiunile de pe Valea Prahovei asaltate de turiști au avut o rată de infectare mai mică decât la Botoșani


Dar stațiunile din Bucovina nu reprezintă o excepție. Vă amintiți imaginile pe care weekend de weekend televiziunile centrale le prezintă de pe Valea Prahovei, cu blocaje uriașe în trafic din cauza numărului mare de turiști veniți în zonă? Ei bine, aflați că, cel puțin oficial, acei oameni sunt niște modele de urmat în prevenirea răspândirii Covid. Sunt atât de meticuloși și respectă atât de ”la virgulă” instrucțiunile încât stațiunile de acolo, cu zeci de mii de turiști adunați pe pârtii, au reușit să aibă o rată de infectare sub cea din Botoșani.


CJSU Prahova a anunţat pe 28 decembrie că rata de infectare a scăzut sub 3 la mie în mai multe localităţi din județ, printre care municipiul reședință Ploieşti și, ați ghicit, orașele stațiune Sinaia, Bușteni și Azuga. Ce a hotărât atunci CJSU? Iată:


-  Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului;
-  Activitatea în interior a restaurantelor şi cafenelelor este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00;
-  Aceeaşi măsură se aplică pentru restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare:
- Sălile de jocuri de noroc sunt deschise, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

 

Cum e posibil așa ceva? ”Bună întrebare”


Pe 30 decembrie, când am discutat cu prefectul pe această temă, încă aștepta să scadă rata de infectare sub 3 la mie în municipiul Botoșani. Pe 22 decembrie aștepta același lucru. Cum a fost posibil ca în localități cu mii sau zeci de mii de turiști rata de infectare să coboare sub 3 la mie și să poată fi ridicate restricțiile esențiale, iar la Botoșani, un oraș izolat, în care turiștii reprezintă o raritate, să nu coboare rata sub acest nivel?


”Bună întrebare... Ține de partea medicală a acestei probleme. Cum aș putea să dau eu explicații? Sincer să fiu, n-am fost pe Valea Prahovei, nici la Suceava. Eu sper, de fapt nu sper, sunt convins că după Anul Nou vom scădea și noi sub 3”,


prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.


Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul nu crede că Botoșani a avut foarte mult de pierdut din punct de vedere financiar din cauza faptului că botoșănenii au plecat la Suceava de sărbători.


”Întotdeauna se cheltuie bani în alte județe. Întotdeauna oamenii de vază din Botoșani nu își fac cumpărăturile aici, și le fac la Suceava. Asta ține și de botoșăneni, probabil nu le plac magazinele din Botoșani. Într-adevăr, ce găsești în mall-ul din Suceava, nu găsești în mall-ul din Botoșani, adică e inclusiv o diferență de marfă la aceleași firme, ca să nu mai spun de toate celelalte, McDonald's, Jumbo și alți retaileri care nu îi găsești la Botoșani, dar sunt acolo. Nu pot să mă exprim față de alegerea pe care o face un botoșănean de a-și face cumpărăturile acolo”,


prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.

 

La Botoșani nu ajung nici minunile de Crăciun


Pe 30 decembrie rata de infectare pe întreg județul Botoșani era de 1,59.


În aceeași zi județul Prahova avea o rată de infectare de 1,61, deci peste cea a județului nostru.


Culmea însă, în ciuda acestui lucru, cele mai aglomerate localități din Prahova, cele cu mii sau zeci de mii de turiști, aveau o rată de infectare sub cea a municipiului Botoșani, întregind astfel senzația că în unele locuri din România Covid-ul a intrat în vacanță exact când era cea mai mare nevoie. La Botoșani a continuat însă să vină la școală. Sau a fost chemat... Că doar nu degeaba avem noi vorba aceea: ”ce îți faci cu mâna ta nu îți face nimeni”.

 

loading...
Botoșani, singura capitală de județ din Moldova, alături de Bacău, care trece în 2021 în ”scenariul roșu” cu restaurante, cafenele, săli de jocuri și spectacole închise
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Loading...
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
Loading...
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
"Întotdeauna oamenii de vază din Botoșani nu își fac cumpărăturile aici, și le fac la Suceava." Gura hoţului adevăr grăieşte. De fapt ei sunt oameni de varză foşti politruci cacamunişti!
4 ianuarie 2021, 13:27
"Cum a fost posibil ca în localități cu mii sau zeci de mii de turiști rata de infectare să coboare sub 3 la mie și să poată fi ridicate restricțiile esențiale, iar la Botoșani, un oraș izolat, în care turiștii reprezintă o raritate, să nu coboare rata sub acest nivel?" Simplu, ca la aparatul de radio, dai "volumul" mai tare sau mai încet până iese loveaua planificată. Doar nu au luptat băieții "deștepți" un an de zile pentru binele poporului!
4 ianuarie 2021, 13:18
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8725 lei
USD
Dolarul SUA
3.9845 lei
CHF
Francul elveţian
4.4025 lei
GBP
Lira sterlină
5.6427 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7566 lei
XAU
Gramul de aur
229.6421 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2291 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3531 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1869 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1867 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.9 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
13.1 o C
Darabani
9.7 o C
Saveni
12.3 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.