Ancheta săptămânii
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO

Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.

Acum 11 ani era bună alianță cu PSD-ul


În urmă cu 11 ani, în calitatea sa de președinte al organizației municipale, numit la inițiativa lui Florin Țurcanu, pe atunci președintele filialei județene a PNL, Viorel Iliuță a candidat la Consiliul Local Botoșani alături de social-democrați.


Aceasta pentru că PSD și PNL formaseră Uniunea Social Liberală, care mai includea Partidul Conservator și Uniunea Națională pentru Progresul României.


În această construcție politică, Viorel Iliuță a făcut campanie electorală alături de PSD-iști, sprijinindu-l pe social-democratul Ovidiu Portariuc, care a și devenit atunci primar.


Intrat în Consiliul Local Botoșani pe o listă PSD – PNL, tot cu voturile liberalilor, dar și ale social-democraților, Viorel Iliuță a devenit la acea dată și viceprimar, mandat la care a renunțat în 2013 după neînțelegeri cu Ovidiu Portariuc.


Ulterior, a fost numit manager al Spitalului Mavromati, unitate la care directorii sunt desemnați de Consiliul Județean, instituție care avea atunci în frunte tot o combinată PNL – PSD. Președinte era Florin Țurcanu de la PNL, iar vicepreședinți Gheorghe Sorescu – PNL și Doina Federovici – PSD.

 

În 2023 nu mai este


La ceva peste un deceniu de la toate aceste evenimente, Viorel Iliuță și-a motivat părăsirea partidului tocmai prin faptul că, ”nu mi-am imaginat, în calitate de om care a făcut campanie împotriva PSD, că votul meu, și nu doar al meu, va fi folosit pentru a aduce PSD în fruntea Guvernului”.


În 2012 însă, inclusiv prin voturile adunate de PNL și PSD la Botoșani, alegerile parlamentare au impus un Guvern din care făceau parte și liberalii, dar care l-a avut premier pe social-democratul Victor Ponta.


După zece ani, o colaborare asemănătoare dintre cele două mari partide, a adus României un Guvern PNL – PSD condus de un liberal, care urmează zilele acestea să predea ștafeta unui prim-ministru social-democrat.


Atunci Viorel Iliuță, aflat la începutul carierei politice, a înghițit alianța cu PSD, în 2023 nu a mai acceptat-o. 

 


”Mi-ar veni foarte ușor să vă spun că preiau nu știu ce, dar deocamdată nu este cazul”

 

Fostul lider al grupului consilierilor județeni liberali, care a demisionat vineri atât din partid, cât și din Consiliul Județean, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat ferm preluarea conducerii filialei județene a Forței Dreptei, formațiune condusă de fostul președinte al PNL, Ludovic Orban. În schimb, a invocat colaborarea PNL-ului cu PSD-ul.


Viorel Iliuță a explicat pentru Botoșăneanul că încă nu și-a stabilit modul de continuare a carierei sale politice.

 

”Deocamdată nu mi-am propus asta. Vreau să mă odihnesc, să meditez, nu duc lipsă de oferte, o să văd. Mi-ar veni foarte ușor să vă spun că preiau nu știu ce, dar deocamdată nu este cazul”,


Viorel Iliuță, fost consilier județean PNL.


Într-o postare pe Facebook, fostul viceprimar liberal a făcut public că a plecat din partid, nu fără regrete, cu gândul la trecutul, istoria și realizările acestuia, la șansele pe care le-a avut și pe care nu le-a valorificat.


”Nu mi-am descoperit brusc valențe de stânga, așa cum au făcut-o mulți dintre foștii colegi de partid care acum activează sau chiar performează în rândurile adversarului ideologic (întotdeauna m-am întrebat: de ce nu niciodată invers?). De ce am luat această hotărâre? Ei bine, principiile și valorile pentru care am aderat la PNL și în care am crezut au devenit acum pur declarative, nu se mai regăsesc în activitatea de zi cu zi a partidului, iar oamenii și liderii în care eu am avut încredere au fost îndepărtați. Nu știu ce electorat mai reprezintă partidul acum, dar pot spune cu certitudine că în niciun caz electoratul tradițional”,


Viorel Iliuță, fost consilier județean PNL.


”Căsătoria” cu PSD-ul, o mare supărare


Mai departe, și-a explicat gestul prin relația pe care liberalii o au cu social-democrații.


”PNL a devenit o anexă a PSD, partid care știe cum să contabilizeze toate realizările politice în dreptul său și, într-un mod neelegant, cum să pună în cârca partenerului de guvernare toate neajunsurile. Nu mi-am imaginat, în calitate de om care a făcut campanie împotriva PSD, că votul meu, și nu doar al meu, va fi folosit pentru a aduce PSD în fruntea Guvernului. Din păcate, ne-am transformat dintr-un partid de centru-dreapta, din principala alternativă la PSD, într-un partid de centru-stânga cu idei și realizări puține, iar din vocea puternică a acelei părți din electorat pe care o reprezentam, am ajuns un partid de pluton, subordonat ideii de menținere a stabilității guvernării cu orice risc pentru viitorul partidului”,


Viorel Iliuță, fost consilier județean PNL.


În încheiere, a promis că, ”eu voi rămâne același om de dreapta”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Dublă demisie la nivel înalt în PNL: Un fost viceprimar și un fost consilier, ambii ex-directori ai Spitalului Mavromati, au plecat din partid și din CJ
Șoptică și plecarea lui Iliuță: Are o simpatie pentru dl Ludovic Orban

 

Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Avem un ,,naș” al județului...scuze, o ,,nașă”...cred că instituțiile țării nu vor discrimina pe nimeni.
23 mai 2023, 21:45
Dacă în 2012 Antonescu și Ponta erau lideri puternici, cu credibilitate la nivel național ceea ce a dus la demolarea clanului portocaliu, acum lucrurile stau diferit. Acum Ciuca și Colacul se țin în brate reciproc sunt preocupati de 3 ani sa se roteasca intre ei la ciolan si poporul sărăcește pe zi ce trece iar membrii de partid din teritoriu se vor reorienta politic .
23 mai 2023, 10:33
"... nu duc lipsă de oferte...". Pai fix asta e șmecheria. Pigmeul asta politic e frustat rău de peste 10 ani că nu ajunge mai mult decât o roată de rezervă, de eșalonul 3-4 în partid, nu mai mult decât ecoul unora mai șmecheri ca el. Și acum s-o gândit că dă lovitura la Forța dreptei lui Orban. Mai pe scurt, se visează ca atâtia altii din ALDE, PMP, PNTCD, PRO... balama, și viceprimar sau vicepreședinte de consiliu local sau județean. Într-o postură din care să negocieze, să nu aștepte ca acum mila lui Șoptică. A ajuns în sfârșit și asta, oficial, pe fărașul politicii botoșănene.
23 mai 2023, 09:55
Un brunetel cu realizări zero pe unde a mai trecut vremelnic și lipsit total de caracter. Paguba-n păpușoi cu plecarea lui.
23 mai 2023, 07:22
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
2.7 o C
Saveni
4.8 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.