Ancheta săptămânii
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO

Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.

Avem și un schimbător cale plus podeț cale ferată!


Pe 23 martie tocmai a fost programată o nouă licitație, de această dată pentru un teren intravilan în suprafață de 11.678 metri pătrați. Doar că această suprafață este în bună parte o construcție feroviară.


Mai exact, terenul respectiv este compus, printre altele, din 287 metri liniari de cale ferată uzinală interioară și 925 ml de cale ferată uzinală exterioară. Fiecare linie dispune de câte o cabină de cale ferată.


La toate acestea se adaugă o conductă metalică de 57 ml și inclusiv un schimbător cale plus podeț cale ferată.


În fine, până la amintita suprafață de peste 1,1 hectare se ajunge și cu un teren de 753 mp care se învecinează cu CET, SC Armonia SA, Calea Națională și SC Arca SA.

 

”Mă așteptam să fie interesată Primăria”


Ce este cu această cale ferată? Până în urmă cu vreo zece ani a fost utilizată, încă din vremea comunismului, pentru transportul păcurii din Gara Botoșani.


Șinele făceau legătura, prin zona industrială, între Stația CFR Botoșani și CET. Vagoanele cu păcură traversau Calea Națională și ajungeau până în curtea unității de termoficare, acolo unde era depozitată în patru cazane gigantice.


SC Termica SA deținea chiar și o locomotivă pe care o utiliza la transportul combustibilului și care a fost deja vândută în procedura de lichidare.


CII ”Dascălu Constantin Lulu” a organizat mai multe licitații, inclusiv în decembrie, însă nu au existat persoane interesate. Deși prețul a fost deja redus la 70%.


”Mă așteptam să fie interesată Primăria, dar nu a venit. O să vină romii până la urmă să o cumpere, că ei sunt interesați de fier vechi. Probabil că prețul va mai scădea până ce va ajunge la nivelul pieței”,


Constantin Dascălu, lichidator judiciar SC Termica SA.


1.570.548 lei


a fost prețul de pornire al licitației


Acesta nu și-a ascuns mirarea față de faptul că municipalitatea nu este interesată să achiziționeze calea ferată pentru a asigura o alternativă la gazul pe care SC Modern Calor SA îl folosește pentru producerea agentului termic. Asta ținând cont și de criza energetică pe care România și Europa au traversat-o în această iarnă, de războiul izbucnit în Ucraina și de scumpirea aberantă a prețului la gaz și electricitate.

 

Modern Calor nu vrea cale ferată, ci parc fotovoltaic


După falimentarea SC Termica SA, nou înființata în 2010 SC Modern Calor SA a fost practic beneficiara unui proiect de 45 de milioane de euro accesat de Primăria Botoșani prin care s-a construit o nouă sursă de producere a energiei termice și electrice, bazată pe gaz, astfel încât s-a renunțat la păcură.
Automat, liniile ferate pe care se aducea păcura nu au mai fost folosite.


Iar actuala conducere a SC Modern Calor SA nu are vreun gând să participe la licitație susținând că, pur și simplu, nu îi mai folosește la ceva acele șine și că, oricum, pentru o soluție de rezervă la gaz se optează pentru construirea unui parc fotovoltaic.


De altfel, după cum Botoșăneanul v-a informat deja, Primăria și SC Modern Calor SA încearcă prin Planul Național de Redresare și Reziliență să obțină o finanțare europeană pentru amenajarea unui parc fotovoltaic exact pe locul actualelor rezervoare de păcură, care vor fi dărâmate.


”Noi nu mai utilizăm calea ferată deloc pentru că nu mai folosim păcura. Era folosită pentru a alimenta CET-ul cu păcura, veneau vagoanele cu păcură acolo și din cauza aceasta a rămas și locomotiva pe SC Termica SA pentru că nu mai exista interes. Am scos-o de tot din funcțiune”,


Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA.

 

Fier vechi?


Șeful termoficării botoșănene susține însă că mai există o linie ferată care străbate curtea CET-ului, dar care ar aparține actualei societăți și nu s-ar afla între bunurile scoase la licitație de CII Dascălu Lulu Constantin.


”Ei vând practic ce iese din curte și până aproape de gară”,


Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA.


În opinia acestuia, există posibilitatea de a se ajunge în situația în care să se propună Adunării Creditorilor casarea întrucât starea șinei este degradată și crede că ar putea fi vândută doar ca fier vechi. Mai ales că avea o singură utilizare, pentru CET, și nu există vreo altă firmă privată sau de stat care să se folosească de această șină.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Se mai duce o bucată din istoria industrială a orașului: Patru rezervoare gigantice din curtea municipalității pregătite pentru dărâmare – GALERIE FOTO
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!

 

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
Cei care nu au centrala nu sunt puturosi, sunt saraci si muncesc.
28 martie 2022, 16:24
Nu! Romii nu o vor cumpara, acum ca le-ati dat stirea, vor gasi o cale mai simpla.
28 martie 2022, 16:15
se intoarce ceasca in mormant, munculita noastra a tuturor, vanduta la bucata ieftin.....pt ce s-a ajuns aici, a raspuns cineva?, care este eficienta celor 45 mil de euro bagate in Termica?, ca iau 50% subventie cativa puturosi care nu si-au pus centrala...deci care este eficienta?.....ca tot cu mana intinsa sta la bugetul local, adica din banii nostri ai tuturor. Vindeti bre tot, da tot ......ca dupa voi vine potopul!
28 martie 2022, 14:36
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.2 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
7.8 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.