Ancheta săptămânii
Lovitură de 100 de miliarde la Protecţia Copilului
Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) trebuie să aducă de acasă 10,7 milioane de lei, adică peste o sută de miliarde de lei vechi. Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că ar fi primit în 2009 unele drepturi salariale pentru care nu ar exista bază legală.

Controlorii financiari au depistat acest lucru în cadrul unui control efectuat de fapt la Consiliul Judeţean, instituţie căreia DGASPC i se subordonează. „În urma verificării documentelor referitoare la fundamentarea şi la raportarea execuţiei acestor cheltuieli a rezultat că au fost alocate/utilizate credite bugetare pentru plata unor cheltuieli de personal şi/sau cheltuieli de bunuri şi servicii în sumă totală de 10.761.167 lei pentru care nu există bază legală”, se arată în raportul întocmit de Curtea de Conturi. Instituţia a dispus recuperarea sumelor de la angajaţii care au beneficiat de sporuri, afectaţi fiind practic toţi cei peste 1.000 de salariaţi. Directorul executiv al DGASPC a emis deja decizii de imputare a banilor, numai că acţiunea a fost blocată momentan în instanţă.
Plătiţi pentru fidelitatea faţă de DGASPC
Sporurile considerate nelegale de Curtea de Conturi s-au acordat în baza unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) încheiat pentru cei peste 1.000 de salariaţi angajaţi ca personal contractual şi a unui acord pentru cei 50 de funcţionari publici. O bună parte din suma aflată în litigiu şi plătită conform acordului şi CCM este reprezentată de un aşa numit „spor de fidelitate/loialitate” de 5-15% din salariul de bază, prin intermediul căruia cei de la Protecţia Copilului au primit aproape 850.000 de lei. Controlorii financiari au considerat însă că fidelitatea faţă de angajator constituie o obligaţie a tuturor salariaţilor în temeiul Codului Muncii, iar loialitatea faţă de instituţiile publice o normă obligatorie de conduită profesională, necondiţionată de acordarea unor sporuri. Printre altele, angajaţii DGAPSC au mai primit sporuri de confidenţialitate, de 15% din salariul de bază şi de stabilitate, în cuantum de 3%. „Sporurile s-au acordat conform CCM încheiat la nivelul DGASPC, care era valabil pe 2008 şi 2009. Pe 2008 au cerut stat de plată şi Contractul Colectiv de Muncă şi n-au scris ceva, n-au menţionat ceva în raport”, a declarat Doina Nacu, director economic al DGASPC, explicând că se impută doar sporurile acordate în 2009, deşi ele s-au achitat şi în 2008 în baza aceluiaşi CCM şi a aceluiaşi acord.
Sporuri confirmate de trei ori in instanta
Acordul şi CCM au fost semnate de conducerea DGASPC după negocieri cu Sindicatul „Impact” care reprezenta interesele angajaţilor şi era pe atunci condus de Marius Oroşanu. Acesta susţine că legalitatea sporurilor a fost confirmată de trei ori în tot atâtea procese. Mai întâi, Angela Curelariu, fost director executiv al DGASPC, a cerut instanţei constatarea nulităţii absolute a CCM şi a pierdut procesul. Apoi, pe la jumătatea anului 2009, actualul director executiv Liviu Rădăşanu nu a mai plătit sporurile motivând lipsa resurselor financiare. „Impact” a deschis proces, l-a câştigat, iar DGASPC a fost obligată să le onoreze până la încetarea valabilităţii CCM, adică decembrie 2009. Mai mult, după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării în ianuarie 2010, conducerea Protecţiei Copilului a refuzat să introducă unele sporuri în salariul de bază, „Impact” a iniţiat o nouă acţiune în instanţă, pe care din nou a câştigat-o. „Cel puţin pentru personalul contractual este ilogică decizia Curţii de Conturi. În clipa în care sunt atâtea sentinţe irevocabile să vii şi să faci calcule şi să spui că trebuie să dai ceva din urmă este ilogic”, a afirmat Marius Oroşanu.
Şi angajaţii CJ trebuie să aducă bani de acasă
Într-o situaţie asemănătoare se află şi angajaţii Consiliului Judeţean. În cadrul aceluiaşi control Curtea de Conturi a constatat că 88 de salariaţi ar fi primit necuvenit sporuri în valoare totală de 567.392 de lei. Este vorba de drepturi pentru menţinerea sănătăţii, prime de Paşti şi Crăciun, primă de 8 Martie şi bani pentru ţinută. Ele au fost acordate tot în baza unui CCM. „Contractul Colectiv de Muncă a fost aprobat de fiecare dată prin hotărâri de Consiliu Judeţean care au rămas valabile, nu le-a contestat cineva”, a spus Dănuţ Florea, liderul Sindicatului Salariaţilor din CJ. Conducerea CJ a semnat deja dispoziţiile de imputare a sumelor, numai că acţiunea efectivă de recuperare a fost blocată la Curtea de Apel Suceava, unde CJ a atacat decizia Curţii de Conturi şi a obţinut amânarea executării până la terminarea procesului.
10.000 de lei de angajat trebuie să recupereze DGASPC
Eventuala poprire a salariilor angajaţilor DGASPC ar reprezenta o grea lovitură financiară pentru aceştia. După intrarea în vigoare a noii legi a salarizării fondul lunar de salarii la nivelul instituţiei s-a înjumătăţit, de la 2,6 milioane de lei la 1,3 milioane. În medie, de la fiecare angajat ar trebui să se recupereze câte 10.000 de lei, bani pe care mulţi dintre salariaţi nu îi câştigă nici în jumătate de an.

Sergiu BĂLĂŞCĂU


Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Ba voi sunteti nebuni 100 mld??? Cate 10 mil de caciula??? Da ce faceati ma acolo??? Colectati bani la buget???? Chiar nu exista pic de bun simt. Au dreptate si pdl-ei astia sa rupa de la gura bugetarilor dar uite ca au de suferit si altii nevinovati. Clasic romanesc!!
2 august 2011, 13:32
Nu fac parte din sistem, dar iata un exemplu de legislatie din Romania : nu stie stanga ce face dreapta !!!! Toate CCM-urile au fost intocmite in baza unui CCM cadru la nivel national. Apoi, CCM-urile locale sunt avizate de juristii de la ITM. Daca mai sunt aprobate si de autoritati locale (CLM, CJ), vine curtea de conturi sa interpreteze Codul muncii...Io-te na ! La fel de mare brambureala este si cu achizitiile publicce ! Vine dupa ani un procuror DNA si zice ca un contract nu este bun. Pai, nu ar fi mai bine ca orice contract de achizitie sa fie verificat initial si de un procuror DNA? Si nu ar fi mai bine ca orice CCM sa fie verificat initial si de curtea de conturi ? Asa, ...fiecare are treaba cacalau, dupa ce, intentionat sau nu, un rau s-a produs.
1 august 2011, 08:13
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Un film înseamnă o echipă, nu înseamnă un singur om. De aceea cei care iubesc filmul lasă genericul de final, nimeni nu iese din sală până nu vede ultimul om din echipă, pentru că fără această echipă fantastică din ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7592 lei
USD
Dolarul SUA
4.2607 lei
CHF
Francul elveţian
4.3260 lei
GBP
Lira sterlină
5.5323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9243 lei
XAU
Gramul de aur
204.2784 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2457 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4413 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9314 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2512 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1857 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6370 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.