Ancheta săptămânii
Lovitură de 100 de miliarde la Protecţia Copilului
Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) trebuie să aducă de acasă 10,7 milioane de lei, adică peste o sută de miliarde de lei vechi. Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că ar fi primit în 2009 unele drepturi salariale pentru care nu ar exista bază legală.

Controlorii financiari au depistat acest lucru în cadrul unui control efectuat de fapt la Consiliul Judeţean, instituţie căreia DGASPC i se subordonează. „În urma verificării documentelor referitoare la fundamentarea şi la raportarea execuţiei acestor cheltuieli a rezultat că au fost alocate/utilizate credite bugetare pentru plata unor cheltuieli de personal şi/sau cheltuieli de bunuri şi servicii în sumă totală de 10.761.167 lei pentru care nu există bază legală”, se arată în raportul întocmit de Curtea de Conturi. Instituţia a dispus recuperarea sumelor de la angajaţii care au beneficiat de sporuri, afectaţi fiind practic toţi cei peste 1.000 de salariaţi. Directorul executiv al DGASPC a emis deja decizii de imputare a banilor, numai că acţiunea a fost blocată momentan în instanţă.
Plătiţi pentru fidelitatea faţă de DGASPC
Sporurile considerate nelegale de Curtea de Conturi s-au acordat în baza unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) încheiat pentru cei peste 1.000 de salariaţi angajaţi ca personal contractual şi a unui acord pentru cei 50 de funcţionari publici. O bună parte din suma aflată în litigiu şi plătită conform acordului şi CCM este reprezentată de un aşa numit „spor de fidelitate/loialitate” de 5-15% din salariul de bază, prin intermediul căruia cei de la Protecţia Copilului au primit aproape 850.000 de lei. Controlorii financiari au considerat însă că fidelitatea faţă de angajator constituie o obligaţie a tuturor salariaţilor în temeiul Codului Muncii, iar loialitatea faţă de instituţiile publice o normă obligatorie de conduită profesională, necondiţionată de acordarea unor sporuri. Printre altele, angajaţii DGAPSC au mai primit sporuri de confidenţialitate, de 15% din salariul de bază şi de stabilitate, în cuantum de 3%. „Sporurile s-au acordat conform CCM încheiat la nivelul DGASPC, care era valabil pe 2008 şi 2009. Pe 2008 au cerut stat de plată şi Contractul Colectiv de Muncă şi n-au scris ceva, n-au menţionat ceva în raport”, a declarat Doina Nacu, director economic al DGASPC, explicând că se impută doar sporurile acordate în 2009, deşi ele s-au achitat şi în 2008 în baza aceluiaşi CCM şi a aceluiaşi acord.
Sporuri confirmate de trei ori in instanta
Acordul şi CCM au fost semnate de conducerea DGASPC după negocieri cu Sindicatul „Impact” care reprezenta interesele angajaţilor şi era pe atunci condus de Marius Oroşanu. Acesta susţine că legalitatea sporurilor a fost confirmată de trei ori în tot atâtea procese. Mai întâi, Angela Curelariu, fost director executiv al DGASPC, a cerut instanţei constatarea nulităţii absolute a CCM şi a pierdut procesul. Apoi, pe la jumătatea anului 2009, actualul director executiv Liviu Rădăşanu nu a mai plătit sporurile motivând lipsa resurselor financiare. „Impact” a deschis proces, l-a câştigat, iar DGASPC a fost obligată să le onoreze până la încetarea valabilităţii CCM, adică decembrie 2009. Mai mult, după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării în ianuarie 2010, conducerea Protecţiei Copilului a refuzat să introducă unele sporuri în salariul de bază, „Impact” a iniţiat o nouă acţiune în instanţă, pe care din nou a câştigat-o. „Cel puţin pentru personalul contractual este ilogică decizia Curţii de Conturi. În clipa în care sunt atâtea sentinţe irevocabile să vii şi să faci calcule şi să spui că trebuie să dai ceva din urmă este ilogic”, a afirmat Marius Oroşanu.
Şi angajaţii CJ trebuie să aducă bani de acasă
Într-o situaţie asemănătoare se află şi angajaţii Consiliului Judeţean. În cadrul aceluiaşi control Curtea de Conturi a constatat că 88 de salariaţi ar fi primit necuvenit sporuri în valoare totală de 567.392 de lei. Este vorba de drepturi pentru menţinerea sănătăţii, prime de Paşti şi Crăciun, primă de 8 Martie şi bani pentru ţinută. Ele au fost acordate tot în baza unui CCM. „Contractul Colectiv de Muncă a fost aprobat de fiecare dată prin hotărâri de Consiliu Judeţean care au rămas valabile, nu le-a contestat cineva”, a spus Dănuţ Florea, liderul Sindicatului Salariaţilor din CJ. Conducerea CJ a semnat deja dispoziţiile de imputare a sumelor, numai că acţiunea efectivă de recuperare a fost blocată la Curtea de Apel Suceava, unde CJ a atacat decizia Curţii de Conturi şi a obţinut amânarea executării până la terminarea procesului.
10.000 de lei de angajat trebuie să recupereze DGASPC
Eventuala poprire a salariilor angajaţilor DGASPC ar reprezenta o grea lovitură financiară pentru aceştia. După intrarea în vigoare a noii legi a salarizării fondul lunar de salarii la nivelul instituţiei s-a înjumătăţit, de la 2,6 milioane de lei la 1,3 milioane. În medie, de la fiecare angajat ar trebui să se recupereze câte 10.000 de lei, bani pe care mulţi dintre salariaţi nu îi câştigă nici în jumătate de an.

Sergiu BĂLĂŞCĂU


Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Ba voi sunteti nebuni 100 mld??? Cate 10 mil de caciula??? Da ce faceati ma acolo??? Colectati bani la buget???? Chiar nu exista pic de bun simt. Au dreptate si pdl-ei astia sa rupa de la gura bugetarilor dar uite ca au de suferit si altii nevinovati. Clasic romanesc!!
2 august 2011, 13:32
Nu fac parte din sistem, dar iata un exemplu de legislatie din Romania : nu stie stanga ce face dreapta !!!! Toate CCM-urile au fost intocmite in baza unui CCM cadru la nivel national. Apoi, CCM-urile locale sunt avizate de juristii de la ITM. Daca mai sunt aprobate si de autoritati locale (CLM, CJ), vine curtea de conturi sa interpreteze Codul muncii...Io-te na ! La fel de mare brambureala este si cu achizitiile publicce ! Vine dupa ani un procuror DNA si zice ca un contract nu este bun. Pai, nu ar fi mai bine ca orice contract de achizitie sa fie verificat initial si de un procuror DNA? Si nu ar fi mai bine ca orice CCM sa fie verificat initial si de curtea de conturi ? Asa, ...fiecare are treaba cacalau, dupa ce, intentionat sau nu, un rau s-a produs.
1 august 2011, 08:13
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Atenție. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. Î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.