Ancheta săptămânii
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
  • 250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.
  • Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.

Cutia Pandorei din domeniul justiției

 

În momente dificile din punct de vedere financiar în care statul a restrâns cheltuielile bugetare, mediul economic a fost lovit de măsuri fiscale fără precedent, iar bugetarii amenință cu paralizarea activității din unitățile de stat, o singură categorie profesională se evidențiază printr-o prosperitate financiară (ne)așteptată.

 

Magistrații, care printr-o simplă decizie și-au majorat salariile retroactiv pe ultimii trei ani, în proporție de 25%.

 

Totul a pornit de la consilierii de probațiune, cei mai slab plătiți din sistem, care au solicitat remunerații pe măsura muncii prestate. Salariile în rândul lor erau undeva la nivelul de 5.000 de lei.

 

O sentință favorabilă acestora a deschis practic această cutie a Pandorei prin care foști procurori, judecători sau asistenți judiciari au considerat că fac parte din aceeși familie ocupațională și implicit decizia se poate aplica unitar. În această logică nu s-a ținut cont de discrepanța care exista deja între salariul unui consilier de probațiune și cel al unui procuror sau judecător.

 

Ce înseamnă această majorare care se aplică din trecut?

 

Majorarea salarială înseamnă de fapt creșterea valorii de referință sectorială de la 485 la 605 lei, adică un plus de aproximativ 20%.

 

Se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Ceea ce înseamnă că judecătorii și procurorii ar trebui să primească diferențele salariale pentru ultimii 3 ani, respectiv sume de ordinul zecilor de mii de euro pentru fiecare magistrat.

 

Mai mult de atât, cei care au ieșit la pensie în ultimii 3 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu.

 

La Casa Județeană de Pensii (CJP) Botoșani s-a cerut eliberarea a 24 de astfel de adeverințe.

 

Plăți semnate de funcționarii care stau de două săptămâni cu pancartele în mâini

 

Diferența uriașă a salariilor (sau pensiilor) între categoriile profesionale din România se reflectă în valul de proteste care au lovit țara în această perioadă.

 

Mai ales când, pentru un beneficiar de pensie de serviciu, plata unor așa zise restanțe salariale de zeci de mii de euro este asumată de un funcționar care ar trebui să lucreze câteva vieți pentru a câștiga acești bani.

 

„Ce sentiment simțiți în momentul în care ați fi salarizați cu 4.000 de lei pe lună net și puneți în plată o pensie de 250.000 de lei? În traducere 50.000 de euro drepturi restante la un pensionat cu pensie specială. Ce senzații simțiți în momentul respectiv? Ca să nu zic, pe grupul nostru pe care îl dezvoltăm de ceva timp și purtăm dialog cu colegii din casele teritoriale, o colegă ne spune că: «Eu am 3.700 de lei salariu. Lucrez în mod constant și după program și sâmbăta și duminica. Am pus în plată drepturi restante ale unei persoane care știm din ce categorie socială vine, că nu ne atingem de alte entități, 62.000 de euro. Îmi tremura pixul în mână. De unde plătesc eu dacă fac o eroare la introducerea datelor?»”,

Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților din Casa de Pensii Botoșani

 

Foștii procurori, primii „serviți”

 

Printr-un ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), casele teritoriale de pensii au primit sarcina de revizuire a pensiilor de serviciu, în primă fază pentru foștii procurori.

 

„Vorbim despre revizuirea drepturilor unei categorii de magistrați, în urma actualizării salariilor, ca urmare a punerii în executare a dispozițiilor deciziei CCR 794/2016. Iar la nivelul județului Botoșani, în această situație, sunt 24 de persoane pentru care s-au emis aceste adeverințe de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Estimăm undeva o sumă restantă de aproximativ 3 milioane de lei”,

Cristina Anton, director Casa Județeană de Pensii Botoșani

 

Noapte bună, Botoșani! Noapte bună, România! Poate cel mai abject târg, poate cea mai nesimțită incompatibilitate: Puterile statului și-au dat mâna, specialii au fost salvați și plătește o țară întreagă

 

3 milioane de lei,

plătiți din bugetul de stat pentru 24 de botoșăneni

 

Cea mai mare sumă calculată la Botoșani ajunge la contravaloarea unui apartament: „Cea mai mare sumă ar fi undeva în jur de 250.000 de lei, iar cea mai mică undeva în jur de 50.000 de lei. Sunt drepturi restante cu cinci ani în urmă”, mai spune șefa Casei de Pensii Botoșani.

 

S-a ajuns la aceste sume uriașe având în vedere că pensia de serviciu pentru un fost magistrat este calculată în procent de 80% din venitul brut al ultimelor 12 luni.

 

În cazul fostului procuror de la Botoșani care urmează să primească 250.000 de lei, acesta avea o pensie de serviciu de 18.796 de lei pe lună. După majorarea cu 25%, pensia specială crește la 24.545 de lei, cu 5.749 de lei în plus.

 

O altă pensie de serviciu de la Botoșani, în cazul unui fost procuror, crește de la 26.471 de lei la 27.480 de lei.

 

Există și situații în care cuantumurile sunt undeva la jumătate, respectiv 10.986 de lei cu creștere la 13.417 lei pentru o persoană sau 7.773 de lei cu majorare 8.561 de lei, pentru altă persoană.  

 

Ministerul Finanțelor aproape de colaps

 

Efortul financiar al țării pentru plata acestor sume retroactive ar fi unul uriaș.

 

O adresă confidențială a Ministerului Finanțelor care a ajuns în presa centrală indică faptul că suma care trebuie plătită de la buget în contul salariilor retroactive câștigate în instanță de magistrați este de 16 miliarde de lei. Adică aproximativ 3,2 miliarde de euro.

 

10,6 miliarde de euro,

reprezintă majorarea salarială cu 25%, iar 5,4 miliarde de lei s-au strâns în contul dobânzilor penalizatoare și a recuperării inflației.

 

Foto - depositphotos.com

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Boiereală! Aleşii locali vor primi PENSII SPECIALE la încetarea mandatului: Primarii aveau salarii foarte mici
Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Propun să se desființeze sistemul legislativ,oricum este multă nedreptate în țara noastră.L-aș înlocui cu staborul,judecata țigănească.Nu ne-ar costa așa mult actul lor de justiție,personal ,îi consider mult mai corecți și competenți.
27 noiembrie 2023, 14:41
Am ajuns o tara de rasul lumii din moment ce unii isi stabilesc salariile si pensiile babane, iar cand se incearca diminuarea acestora gasesc tot felul de chichite cica neconstitutionale.
27 noiembrie 2023, 13:52
Împreună cu medicii, mai abjecți indivizi ai acestei societăți. Magistrații. Diferența fată de medici ar fi că medicii sunt șpăgari în timpul în care își desfășoară activitatea, majistrații în schimb, au aceste pensii. Cancerul României, justiția.
27 noiembrie 2023, 09:17
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.8 o C
Dorohoi
9.9 o C
Bucecea
9.4 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
11.6 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.