Ancheta săptămânii
Mai cade un mit: Actor celebru de la Teatrul Mihai Eminescu Botoşani cu angajament la Securitate – DOCUMENT

Era printr-o iarnă de la sfârşitul anilor ’80, ultimii ai dictaturii comuniste. Regizorul Teatrului Mihai Eminescu renunţă la repetiţie şi fiindcă era 24 decembrie, Sfânta Eugenia, numele mamei sale, iar el era Eugen, hotărăşte să îşi sărbătorească ad-hoc cu actorii onomastica.

De Sfânta Eugenia la teatru s-a înjurat partidul

Unul dintre colegi cumpără ceva vin, regizorul îşi dă drumul la gură şi spune ceea ce mai toţi românii conştientizau, dar foarte puţini aveau curajul să rostească despre regimul totalitar. Vorbeşte în termeni duri despre Partidul Comunist Român şi neajunsurile din ţară. Petrecerea, organizată pe la amiază, nu durează mai mult de o oră, după care actorii îşi văd de treburile lor.

... Și a venit rapid Securitatea

Teatrul Mihai Eminescu vechiÎn numai câteva zeci de minute unul dintre ei se trezeşte la uşă cu un ofiţer de Securitate care îi cere amănunte despre discuţiile care au avut loc la onomastică şi îi solicită să dea o declaraţie referitoare la criticile aduse regimului totalitar. Regizorul scapă ca prin minune fără prea multe represalii, după revoluţie ajunge chiar şef la actuala Direcţiei pentru Cultură, însă nu prinde prea mulţi ani de viaţă în libertate. A dus cu el în mormânt întrebarea „cine a turnat?” şi poate şi răspunsul.

Recrutat de pe băncile liceului

Liceul Tonitza La mai bine de două decenii, la solicitarea unui cotidian central, după trei ani de căutări, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) eliberează o adeverinţă şoc: „domnul Puric Liviu Dan este titular al dosarului fond reţea nr. R 64665. Domnia sa a fost recrutat în scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de Arte Plastice N. Tonitza”. În adresa eliberată de instituţie şi semnată de Dragoş Petrescu, preşedintele CNSAS, scrie negru pe alb: “La data 15.03.1976, a semnat un Angajament, atribuindu-i-se numele conspirativ Cristian”.

Oficial, doar s-a angajat să toarne

Dan Puric a venit la Botoşani în 1985 şi a activat la Teatrul Mihai Eminescu până în 1988. Fusese şef de promoţie la Bucureşti, ar fi putut rămâne în capitală, dar dragostea pentru o actriţă din oraşul poetului nepereche l-a adus în nordul Moldovei.
“Actorii în general au o viaţă mai libertină, sunt mai boemi, el era însă foarte ordonat, citea foarte mult. El la Botoşani a învăţat step, aici a făcut primul spectacol de pantomimă”, îşi aminteşte Constantin Adam, actual regizor tehnic la Teatrul Mihai Eminescu.

 

CITEȘTE ȘI:

Fost actor la Teatrul Eminescu propus ministru de „Guvernul străzii” – ce PĂRERE aveţi?

 

În anii ’80 juca în numeroase piese, inclusiv în “Bacalaureaţii”, unde Dan Puric avea un rol important, însă i se pare neverosimilă informaţia că fostul său coleg a turnat la Securitate: “Nu cred că a făcut aşa ceva”.  
În amintita adeverinţă emisă de CNSAS se menţionează că, „Direcţia de specialitate nu a identificat informaţii transmise Securităţii de către domnul Puric Liviu Dan”. Asta cu toate că semnase un „Angajament”. Cu alte cuvinte, actorul şi-ar fi luat angajamentul să îşi toarne colegii, dar n-ar mai fi pus în practică promisiunea scrisă.

"Și-a turnat colegii”

florian bichirPe de altă parte, unul dintre membrii CNSAS susţine că, în realitate, Dan Puric ar fi informat Securitatea despre colegii săi. Florian Bichir a declarat într-o emisiune la B1 TV că Dan Puric nu a colaborat cu Securitatea "ca poliţie politică", dar că "şi-a turnat colegii de liceu". Florian Bichir, alături de Andrei Pleşu, dar şi de alţi oameni de cultură şi jurnalişti, l-au criticat pe Dan Puric pentru ipocrizia de care în opinia lor dă dovadă, ţinând tot felul de conferinţe pe bani grei, în care amestecă, printre altele, ortodoxismul radical, excepţionalismul românesc şi discursul anti-occidental şi erijându-se într-un formator de opinie în timp ce trecutul său din perioada comunistă nu i-ar da dreptul moral să aibă o asemenea atitudine.

Puric se apără cu... Shakespeare

Posesor al unui palmares impresionant, care include premii şi distincţii oferite de la Academia Română şi până la UNITER şi Casa Regală, actorul a răspuns în stilul propriu acuzaţiilor.


“Max Reinhardt a avut o expresie extraordinară: «artistul îşi ia rucsacul copilăriei în spate şi porneşte la drum». Diferenţa dintre mine şi colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologică. În sensul că el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid şi nu i s-a propus să fie informator. Eu când eram prin liceu a venit unul la mine, a zis să semnez o hârtie din aia cum că ajut statul. Nu ştiam ce presupune şi am semnat-o. Pesemne că pe la CNSAS, pe la securiştii ăştia, există şi asta – că Dan Puric a fost securist… M-au şi turnat. Pentru că eu, la 17 ani, îl imitam pe Ceauşescu. Strângeam două clase într-una şi dădeam decoraţii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceză nu a cunoscut lucrurile astea”.

dan puric

Apărat de îngeri

”Eu când aveam 17 ani a venit ăla să-i scriu acolo şi eu am semnat acolo, că nici nu ştiam ce semnez, dar în clipa în care mi-a cerut să-mi vând colegii «cine face politică?» am spus: «Dan Puric», pentru că imitam pe Ceauşescu. Şi ăla a plecat. M-au apărat îngerii, dar pesemne că pe la CNSAS... Problema este alta, vezi cum încercau să te toace”.

În 2011 Dan Puric a revenit pe scena Teatrului Mihai Eminescu pentru o prelegere despre martiri şi mărturisire. S-a referit atunci inclusiv la perioada în care a jucat la Botoşani, dar n-a făcut vreo trimitere la relaţia cu Securitatea.

MAI MULTE DESPRE ACEA CONFERINȚĂ:

Dan Puric a revenit cu martiri şi mărturisiri pe scena Teatrului Eminescu - VIDEO

 

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Murea în întuneric? La fel ca Egner, care "a murit" primar după revoluţie, iar acum este director la Metropolitană? Asta după ce şi-a turnat verişoara! La fel ca Gheorghe Şuliuc, alt turnător dovedit cu acte care "a murit" după revoluţie mare lider de sindicat în învăţământ? Tot să "mori" aşa...
11 ianuarie 2016, 20:55
Dan Puric un adevarat ROMAN ,fata de cei ce fac comentari prin presa centrala si mai e preluata de ce cei din provincie , daca era un turnator murea in intuneric , legat de cate a facut securitate pana in 89,si dupa 89 ,si cred ca nu aveti curajul sa va luati de ei acum cand tot ei conduc domnule Balascau
11 ianuarie 2016, 20:45
Cu câteva zile în urmă am ascultat o emisiune la radio despre un om însemnat al României care în tinerețe a făcut pușcărie politică. Spre sfârșitul vieții s-a adresat CNSAS pentru ași citi dosarul, a fost refuzat și nu a putut intra în posesia lui. Bre fane! ai habar de ce? Îl turnase nevasta la secu bre! Și nevastă-sa a fost un om extraordinar.
11 ianuarie 2016, 19:17
Dan Puric e un om extraordinar! Sigur ca lichelele vor gasi tot felul de motive pt a-l ataca si denigra...sa fim seriosi, nu mor caii cand vor cainii.
11 ianuarie 2016, 07:24
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am construit cât de mult am putut, am întemeiat o familie frumoasă, am sprijinit multe alte familii, am dezvoltat o localitate. Acum, după ce cred că am lăsat ceva în urma mea pe unde am trecut, consider că este momentul să î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8408 lei
USD
Dolarul SUA
4.2716 lei
CHF
Francul elveţian
4.5537 lei
GBP
Lira sterlină
5.4099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9808 lei
XAU
Gramul de aur
249.0787 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3664 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9857 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1657 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1818 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.