Ancheta săptămânii
Maşinile demnitarilor
Zeci de mii de euro, nemţească şi, dacă s-ar putea, să fie şi de teren, acesta este profilul maşinii standard deţinute de demnitarii botoşăneni. Majoritatea acestora reuşesc să traverseze criza la bordul unor automobile pe care nu şi le permit chiar orice locuitor al acestui judeţ.

Masini demnitari
Duel nemţesc la Prefectură

Masina Cristian Roman
Dacă în privinţa altor lucruri nu prea au puncte de vedere comune, la capitolul maşini şefii Prefecturii sunt aproape pe aceeaşi lungime de undă. Ambii preferă automobile nemţeşti şi iniţial nici unul nu îşi avea trecută în declaraţia de avere maşina cu care se deplasează în mod obişnuit. Prefectul conduce un Volkswagen Passat fabricat în 2006 care a apărut în acest an şi în declaraţie de avere după ce leasingul a fost trecut de pe societate pe persoană fizică. „Cred că e o maşină potrivită”, afirmă Cristian Roman, care tocmai şi-a prelungit ratele la leasing. Acesta şi-a ales automobilul ţinînd cont de siguranţa pe care o oferă lui şi familiei sale. Subprefectul utilizează un BMW 3 – 50 Diesel pe care a plătit în jur de 15.000 de euro. „Eu personal nu am nici o maşină, este a firmei şi mi-a fost pusă la dispoziţie. Era maşina pe care mi-am dorit-o atunci cînd am preluat-o, acum mi-aş dori o alta”, declară Daniel Moruzi. Mai în glumă, mai în serios, acesta ne-a spus că şi-ar dori un Ferrari.
Masina Daniel Moruzi
Şefii CJ, între Toyota şi Peugeot

Preşedintele Consiliului Judeţean vine la serviciu cu un model Toyota Avensis care în urmă cu şase-şapte ani a fost declarată „maşina anului” în România. Masina Mihai TabuleacNumărul „ADA” aminteşte de Alianţa „Dreptate şi Adevăr” la care Mihai Ţâbuleac era copreşedinte în perioada în care şi-a achiziţionat automobilul. Colegul său de executiv deţine un Peugeot 406 fabricat în 2002, pe care l-a cumpărat printr-un credit bancar făcut pe cinci ani. „Am vîndut Cielo pe care îl aveam, am mai pus 5.000 de euro şi am cumpărat Peugeot. Mi-a plăcut estetica, forma. Optasem iniţial pentru un Volkswagen Bora, dar văzînd-o pe asta mi-a plăcut mai mult”, spune Constantin Manolache. A plătit 16.000 de euro pe autoturism, a făcut cu el doar vreo 30.000 de kilometri şi acum ar vrea să îl vîndă deoarece a primit de la mama sa un Hyundai Atos. Celălalt vicepreşedinte, Cătălina Lupaşcu, potrivit ultimei declaraţii de avere făcute publice, nu deţine nici o maşină.
„Pot să îmi şi maşină se 500.000 de euro dacă îmi permit”

Moda bunurilor care nu apar în declaraţiile de avere este valabilă şi în fruntea Primăriei Botoşani. Nu doar casele de la Alfa Land, respectiv Cişmea nu le-au apărut în ultimele declaraţii completate, ci şi automobilele. Masina Florin GhiorghitaCătălin Flutur şi membri ai familiei sale au putut fi văzuţi la bordul unor maşini din gama Toyota - Lexus, iar Florin Ghiorghiţă conduce un BMW X5, însă acestea nu erau la data completării ultimelor declaraţii de avere publice trecute direct pe persoane fizice astfel încît, oficial, ei nu deţin astfel de maşini. „Am un spaţiu închiriat unei societăţi care are o florărie. La Dedeman are tatăl meu o bucată de teren. Casa de la Cişmea nu este a mea, BMW-ul nu este al meu, sunt ale unei societăţi comerciale a unui prieten, iar maşina este închiriată, eu plătesc acestei societăţi chirie pentru că folosesc această maşină”, afirma în primăvară viceprimarul. Acuzat fiind de PSD-işti că face evaziune fiscală cu maşina pe care o conduce acesta nu s-a sfiit să declare că „Pot să îmi iau şi maşină de 500.000 de euro dacă îmi permit şi dacă îmi justific veniturile şi la fel fiecare poate să facă ce vrea. Care este problema?”

Parlamentarii preferă “tancurile”

Dacă demnitarii din fruntea judeţului şi municipiului preferă limuzinele, parlamentarii au optat pentru maşini de teren. Masina Florin TurcanuProbabil cea mai scumpă, cel puţin ca preţ de catalog, aparţine, culmea, unui parlamentar de opoziţie. După ce la cîteva săptămîni de la dobîndirea mandatului s-a mutat de la Dracşani într-o vilă la Hudum, preşedintele PNL Botoşani a început să conducă de anul trecut şi un autombil de lux. Este vorba de o maşină de teren Lexus Gx 470 V8 care în cataloagele de specialitate figurează la un preţ de 57.191 euro, adică peste 2,4 miliarde de lei vechi. “Maşina e luată în leasing pe societatea Poieniţa”, afirma atunci parlamentarul, după ce a început să vină cu automobilul la partid. În ciuda preţurilor prezentate în revistele de specialitate, el spunea că maşina costă doar 38.000 de euro şi o ahită în patru ani de zile. Pînă ce să devină parlamentar deputatul a condus un Hyundai Tucson, maşină care se vinde doar cu 16.648 euro.
Democrat-liberalul Cătălin Buhăianu şi-a cumpărat maşină direct din Germania, prin leasing extern, pentru a cîştiga cîteva mii de euro. Masina Catalin Buhaianu“Am vrut un SUV cu consum mai mic pentru că fac naveta la Bucureşti săptămînal şi se simte în buzunare. Nu este o maşină extraordinară, dar chiar mi-am dorit-o”, menţionează parlamentarul PDL. A plătit 26.000 de euro fără TVA pe un Mitsubishi Outlander nou cu computer de bord, reuşind astfel să economisească vreo 2.000 de euro faţă de preţul de catalog din România. Aceasta după ce în trecut, printre altele, a condus Volkswagen Touareg, Peugeot sau Opel Tigra. Prin primăvară a avut şi un accident la Roman cu maşina, care a rezistat însă destul de bine impactului cu un Opel. La Senat se poartă SUV-urile Hyundai. PDL-istul Daniel Humelnicu şofează în mod curent un Sante Fe, iar UNPR-istul Liviu Câmpanu un Tucson pe care l-a achiziţionat încă din primul mandat de parlamentar, în sistem leasing. Cel de al treilea senator, liderul PSD Gheorghe Marcu, deţine un Volkswagen Passat asemănător la culoare şi modul cu al prefectului.

Relu Tîrzioru, "primarul primarilor" de oraş la maşini

Masina Relu Tirzioru

Liderul primarilor de oraşe la capitolul auto este fără îndoială edilul de Săveni. Relu Tîrzioru conduce conduce de ceva ani un Audi Q 7, maşină care în funcţie de variantă costă de la 44.964 euro preţ CIP şi pînă la 60.145 euro. Un astfel de automobil are o viteză maximă de pînă la 244 km/h şi pînă la 350 cai putere. Tradiţia maşinii scumpe de teren pare să se transmită din generaţie în generaţie a PSD.

Tradiţie social-democrată pentru maşini scumpe de teren

Masina Contac

Dacă fostul lider social-democrat conduce un Jeep Grand Cherokee care, în funcţie de model, costă între 33.000 şi pînă spre 70.000 de euro, şeful Tineretului Social Democrat se deplasează cu un Volkswagen Touareg fabricat în 2008, pe care a plătit 31.000 de euro. “Eu am luat-o în ideea că soţia mea a născut, mai merge la farmacie la Vorona şi m-am gîndit în primul rînd la siguranţă. Este o maşină care se conduce uşor”, declară Răzvan Rotaru. Asemeni déjà demnitarilor din Botoşani, maşina nu îi aparţine lui, ci societăţii pe care funcţionează farmacia soţiei şi a fost achiziţionată în sistem leasing.

Masina Rotaru
Masina Marcu

Sergiu BĂLĂŞCĂU


Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
bai gherorghe ce prieten iti imprumuta tie un x 5?si daca tatu are o bucata de pamint la dedeman ce produce aia de o bagi tu in discutie ?spatiu inchiriat e garajul din spatele upc ynde lucrau sclavii tai de la primarie?
19 septembrie 2010, 18:44
Acest articol a mai fost publicat cndva cand se spunea de un primar,de la Radauti Prut,Nechita daca nu ma insel care de departe conduce cea mai scumpa masina dintre toti demnitarii!
14 septembrie 2010, 10:38
esti frustrat tare domne, hai ca mori de ciuda, amesteci lucrurile si ai o obsesie de neputincios, ca deh.....macar de scriai de toti, care a facut masini scumpe din politica, care din afaceri, care curate, care necurate...asa insiri ca ala plangacios, ca de ce are si tu nu ai?....negru in cerul gurii si nu numai esti....asa o sa te superi ca nu vei valida mesajul...ca deh....frustrarea nu te lasa sa traiesti....da masina lu Ada de ce nu o arati?
13 septembrie 2010, 15:16
Nenea Sergiu, sunt bisnitari, manelisti si 's'il vous plait'-isti care au masini mai tari! Daca telul acestui articol nu este pur populist atunci care este el?
13 septembrie 2010, 08:20
D-le Sergiu,de ce amestecati lucrurile,de ce nu ati tinut cont cand au fost achizitionate masinile,in timpul de cand sant demnitari sau inainte de a fi demnitari ?Ex: D-nii Tibuleac si Marcu si-au achizitionat masinile inainte de a fi demnitari.S-au de cand Dl. Razvan Rotaru este demnitar ?
13 septembrie 2010, 07:56
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.