Ancheta săptămânii
Milioane de euro risipite în lupta cu inundaţiile

Patru milioane de euro s-au cheltuit în Botoşani cu lucrările contra inundaţiilor numai de către primării şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri începînd cu anul 2005. Cu toate acestea, ploile continuă să producă pagube imense aproape an de an în judeţ. În acelaşi timp, alte două milioane de euro alocate după inundaţiile din 2008 sunt necheltuite pînă la această dată.

Inundatii Dorohoi

Inundaţii 2005 – zeci de miliarde la firme cu datorii sau cu probleme la Curtea de Conturi

În urmă cu cinci ani Executivul a adoptat patru acte normative prin care s-au repartizat judeţului 9,4 milioane de lei (94,2 miliarde de lei vechi) în vederea reconstrucţiei unor drumuri, poduri şi podeţe. Pagubele calculate atunci la nivelul judeţului, produse în urma ploilor, erau de circa 50 de milioane de lei. Banii Guvernului au fost alocaţi Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP) şi la o serie de primării. Conform celor precizate în hotărîrile sau ordonanţele Guvernului, atribuirea se făcea fără licitaţie deoarece se considera că erau lucrări de urgenţă care impuneau acordarea investiţiilor prin încredinţare directă. Unele instituţii au organizat licitaţii altele nu, cert este că, în final, firme cu datorii la stat, depistate cu nereguli în urma controalelor Camerei de Conturi ori care au făcut drumuri ce s-au prăbuşit la puţin timp după finalizare, sînt beneficiarele lucrărilor de milioane de lei din banii guvernamentali pentru refacerea judeţului după inundaţii.

Pod BuhaiPrintre aceste firme se regăsea la acea dată şi SC Drumuri şi Poduri SA, unitatea Consiliului Judeţean de atunci, care avea datorii la bugetul de stat de circa 1 milion de lei şi i se pusese sechestru pe o parte a maşinilor şi utilajelor pentru că luase bitum de la o firmă din Bucureşti şi nu l-a mai plătit. Conducerea unităţii a reuşit în ciuda situaţiei financiare să încheie un grafic de eşalonare a plăţilor cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), astfel încît a putut contracta lucrări atît la drumurile judeţene, cît şi la cele comunale. "Din punctul nostru de vedere, dacă îşi achită obligaţia lunară ce este prevăzută în grafic, nu sînt probleme", afirma în decembrie 2005 Gheorghe Sorescu, pe atunci director DGFP.

Construct Com, societatea care de obicei lucra în subantrepriză cu firmele la care acţionar era preşedintele Consiliului Judeţean de la acea dată, Constantin Conţac, prinsese la rîndul ei cîteva lucrări. Controlorii Camerei de Conturi au stabilit în urma unui control pe 2003 la DJDP că firmele la care acţionar este şeful CJ sînt de fapt executantele unei bune părţi a lucrărilor contractate de Construct Com şi că aceasta deţinea doar un autoturism, două camioane şi nu avea nici staţie de asfalt şi nici balastieră.

Firma Codin, care îşi adjudecase aproape o treime din banii alocaţi de Guvern pentru refacerea infrastructurii, a lucrat la unele drumuri SAPARD care au început să se prăbuşească la doar cîteva luni după terminarea lucrărilor. Este vorba mai ales de Flămînzi - Odaia Veche, pentru care s-au cheltuit circa 3 milioane de lei şi care s-a surpat aproape în totalitate.

Conrec, societatea care lucrează de obicei în municipiu Botoşani şi-a extins afacerile şi în judeţ după ce Guvernul a alocat fonduri în vederea reconstrucţiei unor drumuri afectate de precipitaţii. O verificare a Camerei de Conturi a evidenţiat că în 2003 Primăria a plătit societăţii aproape cu 100.000 de lei peste ceea ce ar fi trebuit în mod normal să plătească, instituţia trebuind ulterior să recupereze banii de la firmă.

"Aceştia sînt contractorii din Botoşani. Noi verificăm dacă lucrările sînt în grafic pentru că, în primul rînd asta ne interesează", afirma în 2005 Cristian Roman, aflat pe atunci la primul mandat de prefect. Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a împărţise banii pe instituţii.

Firme beneficiare de lucrări din fondurile de calamităţi din 2005

 FIRMĂ

 SUMĂ CONTRACTATĂ

 SC CG - Grup Colas Iaşi

 2,65 milioane lei

 Codin

 1,89 milioane lei

 Icroms

 1,02 milioane lei

 Construct Com

 0,5 milioane lei

 Conrec

 0,48 milioane lei

 Tehnic Asist

 0,35 milioane lei

 Drumuri şi Poduri

 0,15 milioane lei

 GeoEx Construct

 0,15 milioane lei

* Restul pînă la 9,4 milioane de lei au fost făcute de alte firme sau în regie proprie

Inundaţii 2008 – un  SRL din Darabani ia grosul lucrărilor

În septembrie 2008 Guvernul a alocat din fondul de intervenţie circa 7 milioane de lei (70 de miliarde de lei vechi) pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale provocate de inundaţii. Sumele au fost repartizate judeţului pentru refacerea unor obiective publice, fiind vorba în general de drumuri. Hotărîrea de Guvern prin care s-au dat banii, HG 1031/2008 face trimitere expresă la o prevedere dintr-un act alt normativ, OUG 34/2006, prin care autorităţilor contractante li se dă dreptul să încredinţeze direct lucrările, fără să organizeze licitaţie. Şi asta pe motiv că ar fi vorba de o situaţie specială, deci de lucrări urgente care nu pot aştepta derularea unor licitaţii.

Pe 9 septembrie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a hotărît să aloce fondurile pentru refacerea unor drumuri comunale şi săteşti sau realizarea lor pe alte amplasamente, cu sumele aferente. La mai puţin de două săptămîni după hotărîre, Consiliul Judeţean a început deja să încheie contractele de execuţie a lucrărilor. Prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare la lucrări au ajuns să contracteze executarea societăţi care nu au mai efectuat niciodată lucrări de amploare la drumuri, nici pentru cele judeţene şi nici pentru cele din municipiul Botoşani.

Magazin Europa GroupAstfel, Europa Group SRL, societate recunoscută pentru comercializarea produselor de utilitate casnică (centrale termice, instalaţii sanitare), cu magazin de profil în municipiul Botoşani, a reuşit să contracteze refacerea unui pod în satul Bîznoasa din comuna Lunca. Suma? 624.800 de lei, fără TVA. Şi asta în condiţiile în care inclusiv datele de la Oficiul Registrului Comerţului aratău că firma are ca principal obiect de activitate „comerţ cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi a celor pentru vopsit, în magazine specializate”.

O altă lucrare a revenit SC A.M. Cos Company, iar felia cea mai mare din tort a ajuns însă la societatea Transghe SRL din Darabani. Aceasteia i-au revenit cinci lucrări: refacerea unor drumuri pe noul amplasament în comuna Rădăuţi Prut, reparare staţie pompe din aceeaşi localitate, refacerea unui drum din comuna Hudeşti, reabilitarea unor drumuri din comuna Păltiniş şi reabilitarea unui drum judeţean. În total este vorba de lucrări de 4,3 milioane lei, fără TVA, adică peste un milion de euro. Marea parte a lucrărilor şi deci a sumei au fost contractate într-o singură zi, 18 septembrie 2008. „Transporturi rutiere de mărfuri” este obiectul principal de activitate al societăţii.

Că dobîndirea acestor lucrări a reprezentat o bună afacere pentru măcar două dintre firmele în cauză o demonstrează cîteva date financiare. Astfel, în anul 2007 Transghe a avut o cifră de afaceri de 9,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă că amintitele contracte încheiate cu CJ se ridică la aproape jumătate din totalul veniturilor pe care firma le avusese cu un an înainte.

„Nu mai ştiu cum s-au stabilit constructorii. Noi, în comitet, atît am hotărît, că e o situaţie de urgenţă şi trebuie împărţite sumele cît mai repede, mai departe nu mai îmi amintesc. Oricum, atribuirea lucrărilor, clar, s-a făcut prin Consiliul Judeţean”, declara David Şalgău pe atunci subprefect şi membru al CJSU.

2,2 milioane euro pentru inundaţii aşteaptă de 9 luni să fie cheltuite

Autorităţile din Botoşani nu au cheltuit nici un euro din cele 2,2 milioane acordate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene ca ajutor după inundaţiile din vara lui 2008. Banii au fost repartizaţi judeţului în toamna anului trecut, însă liderii administraţiei judeţene susţin că le este imposibil să acceseze fondurile.
Premier la DorohoiAceasta din cauza diferenţelor majore dintre ghidul de finanţare şi realitatea din teren. Astfel, UE ar da banii în primul rind pentru lucrări de infrastructură, în timp ce grosul investiţiilor de după inundaţii au vizat refacerea unor case. Şi mai ciudat este faptul că din fond s-ar putea lua şi bani pentru infrastructură, însă doar dacă lucrăruile s-ar fi executat pe vechile amplasamente, adică în zonele inundabile. Şi asta nu e tot. La un pod, de exemplu, despăgubirea se acordă la valoarea de inventar. Această înseamnă că, dacă podul distrus era din lemn şi în locul său se ridică unul din beton, nu se pot lua bani decît tot pentru unul din lemn. „Realitatea din teren nu corespunde cu ghidul, deşi întîi au fost inundaţiile, adică realitatea şi apoi ghidul”, ne-a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ. Aceasta a abordat problema fondurilor de solidaritate de la UE şi cu prilejul vizitei efectuate de către premierul Emil Boc în zonele inundate. La început s-a cerut modificarea ghidului de finanţarea în sensul eliminării condiţiilor foarte restrictive. Între timp, după calamităţile din 2010, s-a avansat ideea obţinerii unui acord de la UE astfel încît banii iniţial alocaţi după inundaţiile din 2008 produse de Prut să poată fi utilizaţi în vederea înlăturării efectelor produse de precipitaţiile din 2010. Cert este că în toamna acestui an banii trebuie returnaţi dacă nu se cheltuie.

Datorii la constructori după cheltuirea a zeci de miliarde

În ciuda cheltuirii atîtor bani pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii unele primării au ajuns în această primăvară în situaţia de a fi ameninţate cu executarea silită tocmai din cauza neachitării unor lucrări executate după inundaţiile din 2008. sinistrataEste cazul primăriilor din comunele Rădăuţi Prut şi Hudeşti. Acestea înregistrau debite de peste 1,2 milioane de lei la constructori. În cazul comunei Rădăuţi Prut au fost executate lucrări la iluminatul public în Satul Nou în valoare de 300.000 de lei, lucrări de iluminat în tabăra de sinistraţi de 150.000 de lei, alimentare cu apă în Satul Nou de 20.000 de lei, lucrări la modulele montate în tabără de 100.000 de lei. La acestea se adaugă şi contravaloarea energiei electrice consumate la module, de 200.000 de lei. Datoriile totale înregistrate de comuna Rădăuţi Prut se ridică astfel la 770.000 lei. Totodată, în localitatea Baranca, au fost executate lucrări la utilităţile din modulele pentru sinistraţi, respectiv alimentare cu apă, canalizare, racord electric şi amenajare teren cu o valoare de peste 320.000 de lei, în timp ce energia electrică la module a fost de aproape 41.500 lei. Consiliul Judeţean le-a alocat din fondul de rezervă, în luna aprilie a acestui an, fondurile necesare achitării restanţelor.

Inundaţiile la Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a României a efectuat un control naţional cu privire la modul de cheltuire a fondurilor de înlăturare a efectelor produse de inundaţii în 2008. Din nota de documentare întocmită la final nu lipseşte nici judeţul Botoşani. „La obiectivul de investiţii «Supraînălţare dig mal stîng Jijia amonte confluenţă cu rîul Prut», de pe raza de responsabilitate a Direcţiei de Ape Prut, pentru care iniţial a fost alocată suma de 880.000 RON, echivalentul a 249.000 euro, în vederea realizării lucrării «Reprofilare şi supraînălţare dig» pe o lungime de 1,470 km, ulterior s-au solicitat fonduri în valoare de 17.617.067 RON (4.986.433 euro), pentru realizarea aceleiaşi lucrări, dar pe o lungime de 38,100 km”, se arată în nota Curţii de Conturi.
În final trebuie spus că pentru case situate în zone inundabile s-au alocat de mai multe ori bani pentru refacerea lor. S-a întîmplat chiar în cartierul din Dorohoi vizitat săptămîna trecută de ministrul Elena Udrea, unde prefectul a recunoscut cîteva familii cărora li s-a dat bani de mai multe ori pentru refacerea imobilelor.
„De fiecare dată a plouat în altă parte”, ne-a declarat prefectul Cristian Roman, preşedintele CJSU, despre faptul că s-au cheltuit sume importante de bani după inundaţii, dar acestea continuă să producă pagube majore în judeţ.

Sergiu BĂLĂŞCĂU


Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
ca de obicei, Balascau vede paiul si nu vede barna..daca tot ii zici ancheta...spune corect cine in 2006 a facut licitatii corecte, transparente si cone nu? ca asa am putea trage concluzia ca Roman prefectul este total nevinovat de darea banilor catre unde a vrut muschii lui....adica de ce ti-este greu sa recunosti ca la cj s-a organizat licitatii si ca sumele cheltuite au girul ministerului, spre deosebire de prefectura care aruncat cu bani in preteni si tovarasi, poate pe comisioane grase........adica ce ancheta faci tu de fapt?...de fapt nu faci decat sa amesteci lucrurile in stilul tau caracteristic.....cu indulgenta pentru unii si mancare de ccat ptr altii
5 iulie 2010, 09:18
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Atenție. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. Î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.