Două clădiri simbol ale Botoşanilor lăsate de izbelişte de zece, respectiv șase ani de către Ministerul Sănătăţi au pierdut o nouă şansă de a fi reabilitate. Şi aceasta după o poveste absurdă, în care se minte în acte oficiale, de la nivel înalt.
Dată fiind starea avansată de degradare a fostelor sedii ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), deputatul Tamara Ciofu a adresat în luna noiembrie o întrebare comună către Ministerul Sănătăţii (MS) şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE). De fapt, întrebarea era mai mult o solicitare în sensul ca MS să aprobe concesionarea celor două imobile către Primăria Botoșani pentru realizarea unor centre de zi pentru bolnavii cronici din municipiu și județ.
”Este important să vă comunic faptul că în urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții conducerii Primăriei Botoșani, precum și cu consilierii locali, administrația publică locală este dispusă să preia cele două clădiri în administrare, să investească în renovarea și reabilitarea acestora și să facă demersurile pentru realizarea de centre de zi pentru bolnavii cronici din Botoșani”,
Tamara Ciofu, deputat PSD.
În scrisoarea trimisă MS și MDRPAFE, parlamentara menționa inclusiv că, din corespondența purtată de municipalitate cu DSP și CAS a reieșit foarte clar că aceste două unități nu dispun de fondurile necesare reabilitării celor două clădiri.
Și la ambele gradul de degradare este unul alarmant. Casa Garabet-Ciomac din strada Marchian, în care a funcționat DSP până în 2012, este un pericol public în sensul propriu al cuvântului. Bucăți de tencuială se fac țăndări de pământ, iar în unele locuri crăpăturile sunt atât de mari încât poți introduce ușor o mână sau chiar ambele. Singurele lucruri pe care a fost MS în stare să le facă în atâția ani au constat în montarea unui gard împrejmuitor pentru ca oamenii să nu se apropie prea mult de clădire și a unor plăcuțe cu anunțul: ”Atenție, cade tencuiala”. Care însă nu a avut darul de a-i speria pe unii botoșăneni ce au transformat curtea într-un fel de dormitor cu WC public. Haine, sticle, resturi de mâncare, prezervative, fecale pot fi văzute după așa-zisul gard de protecție.
Casa Urșianu-Fisher din bulevardul Mihai Eminescu nu reprezintă un pericol public prin riscul de prăbușire, ci printr-o... ciupercă. Aceasta a cuprins nu doar pavajul din jurul clădirii, ci s-a urcat chiar pe pereți și inclusiv pe ușa de la intrare. Tocmai faptul că de la o zi la alta se mai îmbolnăvea un angajat, a determinat conducerea CAS Botoșani să își mute în 2008 întreaga activitate într-un bloc de peste drum, situat vis-a-vis de Biserica Vovidenia. 10 ani au trecut de atunci și nu s-a cheltuit nici măcar un leu pentru recondiționarea vechii clădiri. Aceasta mai este folosită pentru depozitarea arhivei, care însă în mare parte nu se regăsește în imobilul principal, care asemenea fostului sediu al DSP este monument istoric, ci într-o anexă situată în spate. În Casa Urșianu-Fisher au mai rămas serverul și câteva teancuri de hârtii.
Ei bine, în ciuda tuturor evidențelor, MS a trimis deputatei botoșănence, medic de meserie și fost în două rânduri director la DSP, un răspuns uluitor.
”Cele două imobile în cauză: Casa Garabet-Ciomac situată în Botoșani, str. Marchian nr. 7, respectiv Casa Urșianu-Fisher situată în Botoșani, bdul Mihai Eminescu nr. 52 sunt utilizate de Direcția de Sănătate Publică Botoșani, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani pentru desfășurarea activităților proprii și nu pot fi concesionate Primăriei Municipiului Botoșani”,
Dan Dumitrescu, secretar de stat MS.
Ne aflăm așadar în fața unei minciuni colosale în acte publice. După cum am arătat mai sus, de șase ani sediul DSP nu este folosit, iar în cel al CAS stă de fapt doar un server, care de obicei are dimensiunile unui dulap, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne acolo în continuare, fără vreo problemă, și dacă imobilul ar fi cedat Primăriei Botoșani.
Inclusiv șeful DSP Botoșani recunoaște că în clădirea din Marchian nu se mai desfășoară nici o activitate și nu înțelege cum s-a ajuns la un asemenea răspuns al ministerului. Mai ales că, înainte ca MS să replice deputatei social-democrate, s-au cerut precizări de la DSP, în care s-a menționat foarte clar că imobilul în discuție nu este utilizat.
”Noi ne-am mutat de acolo întrucât clădirea nu mai prezenta siguranță în exploatare și ca să nu ne mai cadă tavanul în cap. Răspunsul dat ministerului a fost că în momentul de față imobilul este într-un stadiu avansat de degradare”,
Teodor Feraru, director interimar DSP Botoșani.
Aceasta a arătat că prin 2010 arhitectul Mihai Tulbure a făcut o expertiză din care reieșea că pentru renovare ar trebui peste 1 milion de euro.
Deși poate părea o glumă, în condițiile în care clădirea este neutilizată tocmai din 2012, iar curtea a devenit un cuibușor de nebunii, fostul sediu al DSP dispune totuși de sistem video de supraveghere. Fusese montat înainte de strămutare și acolo a rămas.
”Din când în când mai mergem noi și facem curat pe acolo, iar paznicul de la Ambulanță (unitate situată în imediata vecinătate - n.r.) mai trece și pe le fostul nostru sediu”,
Tudor Feraru, director interimar DSP Botoșani.
În ceea ce privește fostul sediu al CAS, deși recunoaște că imobilul mai găzduiește doar un server și că arhiva este de fapt depozitată în bună parte într-o anexă din spatele Casei Urșianu-Fisher, șefa instituției nu agreează ideea transferării clădirii la autoritatea locală.
”Consiliul Local nu are ce repara? Teatrul? Acum să înțeleg că, Consiliul Local a prezentat un plan de reparații, de reabilitare a acestor clădiri, că îl are pe masă și nu poate să le facă? E același lucru: ori e la noi, ori e la dânșii, problema este aceeași: trebuie să nea dea fonduri. Având în vederea că imobilul este în patrimoniul cultural, cred că trebuie implicat și Ministerul Sănătății, dar și Ministerul Culturii. Și ca bani, ca investiție, ar trebui să participe jumătate-jumătate”,
Carmen Nicolau, director CAS Botoșani.
Ea crede că, atât timp cât municipalitatea nu este în stare să termine Teatrului Mihai Eminescu, înseamnă că șansele de a moderniza alte clădiri, care în prezent aparțin unor instituții centrale, sunt insignifiante. Mai mult, deși timp de un deceniu, de când CAS Botoșani a părăsit clădirea, nu a primit vreun leu pentru modernizare, speră totuși că, ”s-ar putea să primim și noi bani de investiții, de ce are Consiliul Local mai mari șanse decât noi?”
Potrivit directorului CAS, în 2007 s-a elaborat un studiu de fezabilitate din care a reieșit că pentru reparații capital ar trebui un milion de euro, însă Carmen Nicolau crede că în 11 ani necesarul s-a dublat.
Toate demersurile ar putea însă fi lipsite de finalitate. Și nu neapărat din lipsa banilor.
”Oamenii nu pot să lucreze din cauză că este acolo o ciupercă și nu pot să stea (...). Din câte știu eu ciuperca asta nu are leac, nu se poate distruge. Nu se poate. Am asistat întâmplător la o discuție cu niște specialiști, fără să fie ceva oficial. Este aceeași ciupercă în care s-a filmat «Pe aripile vântului». Clădirea în care s-a filmat a cumpărat-o un mare regizor, care s-a mutat cu familia și după ce s-au îmbolnăvit toți au părăsit-o, că nu se putea locui”,
Carmen Nicolau, director CAS Botoșani.
Pe 29 noiembrie, la o săptămână după răspunsul dat de MS, MDRAPFE a trimis la rândul său o adresă parlamentarei, care asemeni celeilalte poate fi găsită pe site-ul Camerei Deputaților.
”Ministerul Sănătății, prin adresa nr. 6599/31.10.2017 a comunicat faptul că are nevoie de cele două clădiri pentru desfășurarea activității proprii și acestea nu pot fi transmise în folosință gratuit Primăriei Municipiului Botoșani”,
Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale.
Așadar, fără a verifica afirmațiile făcute de MS, MDRAPFE preia și amplifică minciuna ordinară a reprezentanților Ministerului Sănătății, susținând că în cele două clădiri se desfășoară ”activități proprii”, deși, așa cum am arătat, este departe de adevăr.
Răspunsurile stupefiante ale MS și MDRAPFE nu avut însă darul de a o descuraja pe deputata social-democrată.
”Am să le cer să precizeze ce măsuri au luat pentru punerea în siguranță și salvarea celor două clădiri”,
Tamara Ciofu, deputat PSD.
La ce adrese oficiale au fost în stare să trimită MS și MDRAPFE devine chiar foarte interesant de văzut ce vor răspunde la noua întrebare a parlamentarei de Botoșani.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
RĂSPUNSUL TRIMIS DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
Valeriu Iftime: Botoșaniul, o ruină după alegeri
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului: Tradiții și superstiții de Ovidenie
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Reducerea drastică a taxelor pe muncă, prioritatea AUR pentru resuscitarea economiei
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024