Ancheta săptămânii
„Nababul” de la şomeri : Cum a ajuns Şologon să câştige 90 – 100 de milioane de lei vechi pe lună
În ciuda faptului că nu şi-a trecut în declaraţia de avere veniturile pe care le-a avut anul trecut şi a refuzului insistent de a face publice sumele câştigate ca lector, Botoşăneanul.ro a reuşit să afle câţi bani a făcut directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă în 2010 şi 2011. Ei bine, aceştia nu sunt tocmai puţini şi ar stârni probabil invidia la o mulţime de botoşăneni care trebuie să muncească luni bune pentru a încasa într-o lună cât şeful de la şomaj.

Director de aproape o sută de milioane în ianuarie
Astfel, numai în luna iulie a anului precedent Sorin Şologon a primit exclusiv în calitatea sa de director executiv suma brută de 7.721 de lei. În noiembrie a luat 6.846 de lei, iar în decembrie nici mai mult, nici mai puţin de 8.364 de lei. Recordul a fost stabilit însă abia în luna ianuarie din acest an, când directorul AJOFM a fost plătit cu, ţineţi-vă bine, 9.584 de lei. Motivul oficial? Şologon a primit stimulente pentru activitatea sa în fruntea agenţiei, ceea ce ar fi trebuit să însemne, cel puţin teoretic, că a avut realizări deosebite în funcţia de director. Datele statistice nu arată însă tocmai aşa ceva, cel puţin prin prisma numărului de şomeri. El a devenit director plin al AJOFM  la începutul lunii noiembrie a anului 2009, când a susţinut un concurs la care a fost unic participant. Acesta a avut loc la scurt timp după ce PSD a ieşit de la guvernare şi Teodor Dimitriu, directorul coordonator susţinut de social-democraţi, a renunţat la funcţie.
Stimulente pentru "numai" 9.939 de şomeri
PDL-istul Sorin Şologon a dat concurs pe 5 noiembrie 2009, lună în care la Botoşani erau înregistraţi 10.625 de şomeri. Numărul acestora a cunoscut în continuare o creştere accentuată, ajungând până la 12.552 în februarie 2010, adică cei mai mulţi oameni fără loc de muncă din judeţ înregistraţi în ultimele două legislaturi. În luna ianuarie a acestui an, când Şologon a primit salariu şi stimulente în sumă brută de aproape o sută de milioane de lei vechi, numărul şomerilor a fost de 9.939. Cu alte cuvinte, după 14 luni de directorat acesta a reuşit să scadă numărul şomerilor cu numai 686 de persoane, adică un procent de aproximativ 6%, lucru care nu l-a oprit însă să încaseze stimulente consistente. Acest lucru este şi o consecinţă a modului de acordare a acestora. Până inclusiv în luna ianuarie a acestui an teoretic existau unele criterii în funcţie de care acestea se acordau. Practic însă, ca director, erai la mâna şefului de la Bucureşti. Şi aceasta deoarece preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) era cel care transmitea luna fondul de stimulente repartizat fiecărei agenţii din ţară, specificându-se totodată mai departe cât din acesta revine fiecărui director în parte. Mai departe, pentru ceilalţi angajaţi cuantumul acestor bonusuri financiare se stabilea la nivelul fiecărei AJOFM. Pe această schemă în numai două luni de zile (decembrie 2010 şi ianuarie 2011) Şologon a reuşit să încaseze însumat 17.948 de lei. Ulterior, după izbucnirea scandalului naţional privitor la stimulentele primite de anumite categorii de bugetari, modul de acordare a acestora a fost modificat. Bonusurile financiare au fost introduse direct în salariu, iar acest lucru s-a resimţit şi la şeful AJOFM, care în februarie şi martie a fost plătit cu câte 5.405 lei în brut.
4.800 de lei pentru un singur curs
Veniturile din salariul de la AJOFM nu au fost însă singurele înregistrate de Şologon în acest an. În lunile ianuarie şi februarie acesta s-a regăsit pe statele de plată ale SC Fed Consult SRL Piatra Neamţ. Stranie coincidenţă, firma nu este alta decât cea cu care acelaşi Şologon, în calitatea sa de director al AJOFM, semnase un parteneriat pentru accesarea unor fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Proiectul a început efectiv să se deruleze în luna octombrie a anului precedent, iar în ianuarie Şologon a încasat deja bani de la firma în cauză, care era şi beneficiarul programului. Dintre toţi botoşănenii care ar fi putut preda cursuri de inspector resurse umane în cadrul programului „Ocupare prin măsuri active în judeţul Botoşani”, în valoare de 1,86 milioane de lei, societatea comercială din Neamţ l-a ales exact pe directorul AJOFM, cel cu care parafase parteneriatul. Acesta a fost plătit cu 1.125 de lei în ianuarie şi cu 3.675 de lei în februarie, ceea ce înseamnă o sumă totală de 4.800 de lei. Adunând aceşti bani la cei încasaţi în primele două luni din salariu rezultă că Şologon a avut în ianuarie venituri de 10.709 lei, adică peste o sută de milioane de lei vechi, iar în februarie de 9.080 de lei.
Probleme cu memoria
 „Eu am predat un singur curs, eu cu firma asta nu am absolut nimic. Firma asta a venit şi a semnat cu noi un contract în toamnă. Şi nu numai cu ei, mai sunt încă vreo 10 firme”, a declarat Sorin Şologon, care nu şi-a mai amintit actul în baza căruia a predat cursul şi a fost răsplătit cu aproape 50 de milioane de lei vechi şi nici câte ore a avut cursul. În schimb, el şi-a amintit că a predat doar după-amiază, de la 17:00 la 20:00, lucru care însă vine în contradicţie cu norma de lucru de opt ore pe care a avut-o la SC Fed Consult SRL. Cum a ajuns să predea cursuri în cadrul acestui program? „Fiecare a trimis CV-ul la ei, deci se trimite un CV la ei, înţelegi? Ei aleg acolo”, a explicat Sorin Şologon. De unde a ştiut să-şi trimită CV-ul? „Dar este pe site-ul lor, au site, uită-te pe site”, a replicat şeful AJOFM. Şirul coincidenţelor continuă cu fosta soţie a directorului AJOFM, Simona Mihaela, cea cu care şeful agenţiei locuieşte de fapt în continuare împreună şi care îi poartă şi numele şi care a ajuns să fie plătită în chiar luna demarării programului menţionat tot de aceeaşi SC Fed Consult SRL.
"Nu ştiu de ce am luat 80 de milioane, sincer"
Ca şi în cazul banilor primiţi de la firma din Piatra Neamţ şi în privinţa stimulentelor şi salariilor directorul AJOFM a încercat la început să spună că nu ar fi luat aceşti bani. Răspunsul său a fost halucinant: „Nu ştiu… nu ştiu dacă a fost aşa. 80 de milioane…? Nu ştiu de ce am luat 80 de milioane, sincer. Nu pentru că acolo este vorba de salariul meu, deci salariul meu de director, care era la data respectivă era 35 sau 40 de milioane, nu ştiu cât era acolo”. Întrucât reporterul Botoşăneanul.ro a continuat să susţină că a luat peste 8.000 de lei şi mai mult de 9.000 de lei în decembrie 2010, respectiv ianuarie 2011, şeful AJOFM a cerut câteva minute de pauză să meargă la serviciul de personal. Când s-a întors a acceptat că în decembrie a primit banii respectivi, explicând că o bună parte din sumă reprezintă stimulente.
Cât a câştigat în trei luni directorul AJOFM 

 LUNA AJOFMSC Fed Consult SRL
 TOTAL
 Decembrie 2010
 8.364  0
 8.364
 Ianuarie 2011
 9.584 1.125 10.709
 Februarie 2011
 5.405 3.675 9.080

*Sumele sunt brute şi exprimate în RON

Dacă atunci când a fost întrebat de o mulţime de lucruri şeful AJOFM, nu îşi mai aminteşte, în schimb după apariţia la "Ancheta Săptămânii" din perioada 30 mai - 5 iunie a materialului privitor la modul în care el şi fosta sa soţie au ajuns să câştige circa 500 de milioane de lei vechi printr-o firmă şi o asociaţie c care AJOFM este partener în derularea a două programe europene, Sorin Şologon ne-a trimis un drept la replică:
Referitor la activitatea pentru care eu am fos tremunerat, in cadrul proiectului, mentionez faptul ca AJOFM Botosani nu administreaza buget, remuneratia am primit-o caurmare a desfasurarii unor activitati (formare profesionala), care, conform art. 96, alin 1 din Legea  161/2003, “functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionary ipublici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic………..”, neexistand nici un conflict de interese.
In baza acestei legi, atunci v aintreb d-le reporter unde este incompatibilitatea?
Referitor la datele inscrise in declaratia de avere pentru anul 2010, au fost incorecte avand in vedere faptul ca sunt divortat si nu trebuia sa fie completata acea rubrica declaratia definitiva avand termen maxim de depunere data de15 iunie 2011. Dar pentru corectitudinea declaratiei de avere din punct de vedere al continutului si al formei, exista un organism in Romania – A.N.I. in fata caruia pot da explicatii daca va fi cazul.
Cu alte cuvinte, şeful AJOFM recunoaşte că nu şi-a completat corect declaraţia de avere. El introduce şi un termen nou "declaraţia definitivă" de avere, dar nu răspunde de ce nu şi-a trecut veniturile pe care le-a avut anul trecut.
Sergiu BĂLĂŞCĂUȘi directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Loading...
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Loading...
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
Pana mai eri dom prefect Roman darea cu acest hopa mitica de la AJOFM de pamant si se lauda cal va da afara. Dar cind a incercat ca faca acest lucru i sa transmis : Cicul mic ca noi suntem la guvernare adica PDL , asa ca laso moale cu corectitudinea si cinste tov prefect.
12 iunie 2011, 21:12
Este prea mare plapuma pentru patul lui... Nu urechiti magarul, vedeti care-i stapanul...
11 iunie 2011, 02:23
Va rog intrebati-va cine l-a pus (numit, investit, uns sau cum mai vreti sa spuneti) director pe acest exemplar. Este dureros de jenant. Sau, mai bine zis, jenant de dureros. Stie cineva de pe la Guvernare ce inseamna sa fii competent?!?
11 iunie 2011, 02:15
ASTA ESTE CEL MAI SLAB DIRECTOR PDL. DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. SI PE DEASUPRA MAI SI CASTIGA CAT PRIMARUL SI PREFECTUL LA UN LOC...
10 iunie 2011, 13:13
Are si accese de megalomanie.Nu-l incapea fostul birou si s-a mutat in sala de sedinte in acelasi timp disparand camera de supraveghere de la usa acesteia.Nu vroia sa ramana in memoria serverului de supraveghere parasutele si mituitorii care se perinda pe la el
9 iunie 2011, 22:31
e jidan?
8 iunie 2011, 18:23
voi toti care credeti ca problemele se rezolva in modul de mai sus inclusiv domnul si respectabilul Sergiu Balascau care a scris asemenea articol sunteti cu totii infectati cu virusul invidiei si a rautatii , nu aveti nimic uman in voi , in viata daca vrei sa ajuti pe cineva fa un bine daca nu , nu incerca sa faci rau caci cine sapa groapa altuia cade in ea
7 iunie 2011, 17:55
acest gainar nu este bun mici macar la facut copii ca era un singur c...i; jidanul nu pleaca din functie dacat cu un sut in fund..........afara cu tine non valoare ce esti.
6 iunie 2011, 19:42
E incredibil!!!!Pai stimulente si alte beneficii ceilalti bugetari nu vad de 2 ani iar altii nu au avut niciodata...poc!poc!
6 iunie 2011, 17:47
Cunosc la el.E din Saveni,si i se spunea ,,jidanul".E fiul celebrului cârciumar Iluţă,odihnească-se în pace,de la fostul celebru local speluncă ,,Doi".Ca şi studii e varză,adică ca toţi incapabilii şi le-a ,,definitivat" după revoluţie....non valoare!
6 iunie 2011, 14:51
De ce e atmosfera asta de rahat la somaj? va panditi unul pe altul, va dati in gat etcOare pentru ca sunt anumiti oameni de rahat care nu concep viata fara a fi sefi pana la pensie? Le recomand celor doi mari fosti sefi, vesnic nemultumiti( td+cf), un control la spitalul din bariera Sulita.
6 iunie 2011, 13:33
Carnatii astia fac ce vor pentru ca noi ii acceptam tacit.
6 iunie 2011, 12:48
AR FI INTERESANT DE CERUT UN PUNCT DE VEDERE SI PRIMARULUI FLUTUR,CA DOAR SOLOGON SE LAUDA CA E IN GRATIILE ACESTUIA SI NU ARE CE-I FACE NIMENI NIMIC!!!
6 iunie 2011, 12:20
De curiozitate întrebaţi câţi din banii ăştia a dat la pdl.,,Activităţi didactice''... aiurea... un prost ca noaptea lector. E contradicţie în termeni ... ce naiba. Nu observaţi că nu ştie limba română?!
6 iunie 2011, 09:17
CE FRUMOS LEAGA CUVINTELE INTRE ELE ACEST 'DIRECTOR'! ZICI CA E PROFESOR DE ROMANA! DOUA CUVINTE , 3 BALBAIELI! ASTIA SUNT OAMENII CARE NE CONDUC? SUNT MUNCITORI CARE VORBESC MAI FRUMOS SI NU SUNT PLATITI DECAT CU CATEVA MILIOANE AMARATE PT CARE MUNCESC DE LE SAR OCHII. AU MURIT OAMENII DESTEPTI? SAU ASTIA NU SE BAGA IN POLITICA! RUSINE PT CEI CE L AU PROMOVAT.
6 iunie 2011, 09:02
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.3 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
18.6 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
19.0 o C
Ştefăneşti
13.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.