Ancheta săptămânii
„Nababul” de la şomeri : Cum a ajuns Şologon să câştige 90 – 100 de milioane de lei vechi pe lună
În ciuda faptului că nu şi-a trecut în declaraţia de avere veniturile pe care le-a avut anul trecut şi a refuzului insistent de a face publice sumele câştigate ca lector, Botoşăneanul.ro a reuşit să afle câţi bani a făcut directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă în 2010 şi 2011. Ei bine, aceştia nu sunt tocmai puţini şi ar stârni probabil invidia la o mulţime de botoşăneni care trebuie să muncească luni bune pentru a încasa într-o lună cât şeful de la şomaj.

Director de aproape o sută de milioane în ianuarie
Astfel, numai în luna iulie a anului precedent Sorin Şologon a primit exclusiv în calitatea sa de director executiv suma brută de 7.721 de lei. În noiembrie a luat 6.846 de lei, iar în decembrie nici mai mult, nici mai puţin de 8.364 de lei. Recordul a fost stabilit însă abia în luna ianuarie din acest an, când directorul AJOFM a fost plătit cu, ţineţi-vă bine, 9.584 de lei. Motivul oficial? Şologon a primit stimulente pentru activitatea sa în fruntea agenţiei, ceea ce ar fi trebuit să însemne, cel puţin teoretic, că a avut realizări deosebite în funcţia de director. Datele statistice nu arată însă tocmai aşa ceva, cel puţin prin prisma numărului de şomeri. El a devenit director plin al AJOFM  la începutul lunii noiembrie a anului 2009, când a susţinut un concurs la care a fost unic participant. Acesta a avut loc la scurt timp după ce PSD a ieşit de la guvernare şi Teodor Dimitriu, directorul coordonator susţinut de social-democraţi, a renunţat la funcţie.
Stimulente pentru "numai" 9.939 de şomeri
PDL-istul Sorin Şologon a dat concurs pe 5 noiembrie 2009, lună în care la Botoşani erau înregistraţi 10.625 de şomeri. Numărul acestora a cunoscut în continuare o creştere accentuată, ajungând până la 12.552 în februarie 2010, adică cei mai mulţi oameni fără loc de muncă din judeţ înregistraţi în ultimele două legislaturi. În luna ianuarie a acestui an, când Şologon a primit salariu şi stimulente în sumă brută de aproape o sută de milioane de lei vechi, numărul şomerilor a fost de 9.939. Cu alte cuvinte, după 14 luni de directorat acesta a reuşit să scadă numărul şomerilor cu numai 686 de persoane, adică un procent de aproximativ 6%, lucru care nu l-a oprit însă să încaseze stimulente consistente. Acest lucru este şi o consecinţă a modului de acordare a acestora. Până inclusiv în luna ianuarie a acestui an teoretic existau unele criterii în funcţie de care acestea se acordau. Practic însă, ca director, erai la mâna şefului de la Bucureşti. Şi aceasta deoarece preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) era cel care transmitea luna fondul de stimulente repartizat fiecărei agenţii din ţară, specificându-se totodată mai departe cât din acesta revine fiecărui director în parte. Mai departe, pentru ceilalţi angajaţi cuantumul acestor bonusuri financiare se stabilea la nivelul fiecărei AJOFM. Pe această schemă în numai două luni de zile (decembrie 2010 şi ianuarie 2011) Şologon a reuşit să încaseze însumat 17.948 de lei. Ulterior, după izbucnirea scandalului naţional privitor la stimulentele primite de anumite categorii de bugetari, modul de acordare a acestora a fost modificat. Bonusurile financiare au fost introduse direct în salariu, iar acest lucru s-a resimţit şi la şeful AJOFM, care în februarie şi martie a fost plătit cu câte 5.405 lei în brut.
4.800 de lei pentru un singur curs
Veniturile din salariul de la AJOFM nu au fost însă singurele înregistrate de Şologon în acest an. În lunile ianuarie şi februarie acesta s-a regăsit pe statele de plată ale SC Fed Consult SRL Piatra Neamţ. Stranie coincidenţă, firma nu este alta decât cea cu care acelaşi Şologon, în calitatea sa de director al AJOFM, semnase un parteneriat pentru accesarea unor fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Proiectul a început efectiv să se deruleze în luna octombrie a anului precedent, iar în ianuarie Şologon a încasat deja bani de la firma în cauză, care era şi beneficiarul programului. Dintre toţi botoşănenii care ar fi putut preda cursuri de inspector resurse umane în cadrul programului „Ocupare prin măsuri active în judeţul Botoşani”, în valoare de 1,86 milioane de lei, societatea comercială din Neamţ l-a ales exact pe directorul AJOFM, cel cu care parafase parteneriatul. Acesta a fost plătit cu 1.125 de lei în ianuarie şi cu 3.675 de lei în februarie, ceea ce înseamnă o sumă totală de 4.800 de lei. Adunând aceşti bani la cei încasaţi în primele două luni din salariu rezultă că Şologon a avut în ianuarie venituri de 10.709 lei, adică peste o sută de milioane de lei vechi, iar în februarie de 9.080 de lei.
Probleme cu memoria
 „Eu am predat un singur curs, eu cu firma asta nu am absolut nimic. Firma asta a venit şi a semnat cu noi un contract în toamnă. Şi nu numai cu ei, mai sunt încă vreo 10 firme”, a declarat Sorin Şologon, care nu şi-a mai amintit actul în baza căruia a predat cursul şi a fost răsplătit cu aproape 50 de milioane de lei vechi şi nici câte ore a avut cursul. În schimb, el şi-a amintit că a predat doar după-amiază, de la 17:00 la 20:00, lucru care însă vine în contradicţie cu norma de lucru de opt ore pe care a avut-o la SC Fed Consult SRL. Cum a ajuns să predea cursuri în cadrul acestui program? „Fiecare a trimis CV-ul la ei, deci se trimite un CV la ei, înţelegi? Ei aleg acolo”, a explicat Sorin Şologon. De unde a ştiut să-şi trimită CV-ul? „Dar este pe site-ul lor, au site, uită-te pe site”, a replicat şeful AJOFM. Şirul coincidenţelor continuă cu fosta soţie a directorului AJOFM, Simona Mihaela, cea cu care şeful agenţiei locuieşte de fapt în continuare împreună şi care îi poartă şi numele şi care a ajuns să fie plătită în chiar luna demarării programului menţionat tot de aceeaşi SC Fed Consult SRL.
"Nu ştiu de ce am luat 80 de milioane, sincer"
Ca şi în cazul banilor primiţi de la firma din Piatra Neamţ şi în privinţa stimulentelor şi salariilor directorul AJOFM a încercat la început să spună că nu ar fi luat aceşti bani. Răspunsul său a fost halucinant: „Nu ştiu… nu ştiu dacă a fost aşa. 80 de milioane…? Nu ştiu de ce am luat 80 de milioane, sincer. Nu pentru că acolo este vorba de salariul meu, deci salariul meu de director, care era la data respectivă era 35 sau 40 de milioane, nu ştiu cât era acolo”. Întrucât reporterul Botoşăneanul.ro a continuat să susţină că a luat peste 8.000 de lei şi mai mult de 9.000 de lei în decembrie 2010, respectiv ianuarie 2011, şeful AJOFM a cerut câteva minute de pauză să meargă la serviciul de personal. Când s-a întors a acceptat că în decembrie a primit banii respectivi, explicând că o bună parte din sumă reprezintă stimulente.
Cât a câştigat în trei luni directorul AJOFM 

 LUNA AJOFMSC Fed Consult SRL
 TOTAL
 Decembrie 2010
 8.364  0
 8.364
 Ianuarie 2011
 9.584 1.125 10.709
 Februarie 2011
 5.405 3.675 9.080

*Sumele sunt brute şi exprimate în RON

Dacă atunci când a fost întrebat de o mulţime de lucruri şeful AJOFM, nu îşi mai aminteşte, în schimb după apariţia la "Ancheta Săptămânii" din perioada 30 mai - 5 iunie a materialului privitor la modul în care el şi fosta sa soţie au ajuns să câştige circa 500 de milioane de lei vechi printr-o firmă şi o asociaţie c care AJOFM este partener în derularea a două programe europene, Sorin Şologon ne-a trimis un drept la replică:
Referitor la activitatea pentru care eu am fos tremunerat, in cadrul proiectului, mentionez faptul ca AJOFM Botosani nu administreaza buget, remuneratia am primit-o caurmare a desfasurarii unor activitati (formare profesionala), care, conform art. 96, alin 1 din Legea  161/2003, “functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionary ipublici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic………..”, neexistand nici un conflict de interese.
In baza acestei legi, atunci v aintreb d-le reporter unde este incompatibilitatea?
Referitor la datele inscrise in declaratia de avere pentru anul 2010, au fost incorecte avand in vedere faptul ca sunt divortat si nu trebuia sa fie completata acea rubrica declaratia definitiva avand termen maxim de depunere data de15 iunie 2011. Dar pentru corectitudinea declaratiei de avere din punct de vedere al continutului si al formei, exista un organism in Romania – A.N.I. in fata caruia pot da explicatii daca va fi cazul.
Cu alte cuvinte, şeful AJOFM recunoaşte că nu şi-a completat corect declaraţia de avere. El introduce şi un termen nou "declaraţia definitivă" de avere, dar nu răspunde de ce nu şi-a trecut veniturile pe care le-a avut anul trecut.
Sergiu BĂLĂŞCĂUFinal de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Pana mai eri dom prefect Roman darea cu acest hopa mitica de la AJOFM de pamant si se lauda cal va da afara. Dar cind a incercat ca faca acest lucru i sa transmis : Cicul mic ca noi suntem la guvernare adica PDL , asa ca laso moale cu corectitudinea si cinste tov prefect.
12 iunie 2011, 21:12
Este prea mare plapuma pentru patul lui... Nu urechiti magarul, vedeti care-i stapanul...
11 iunie 2011, 02:23
Va rog intrebati-va cine l-a pus (numit, investit, uns sau cum mai vreti sa spuneti) director pe acest exemplar. Este dureros de jenant. Sau, mai bine zis, jenant de dureros. Stie cineva de pe la Guvernare ce inseamna sa fii competent?!?
11 iunie 2011, 02:15
ASTA ESTE CEL MAI SLAB DIRECTOR PDL. DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. SI PE DEASUPRA MAI SI CASTIGA CAT PRIMARUL SI PREFECTUL LA UN LOC...
10 iunie 2011, 13:13
Are si accese de megalomanie.Nu-l incapea fostul birou si s-a mutat in sala de sedinte in acelasi timp disparand camera de supraveghere de la usa acesteia.Nu vroia sa ramana in memoria serverului de supraveghere parasutele si mituitorii care se perinda pe la el
9 iunie 2011, 22:31
e jidan?
8 iunie 2011, 18:23
voi toti care credeti ca problemele se rezolva in modul de mai sus inclusiv domnul si respectabilul Sergiu Balascau care a scris asemenea articol sunteti cu totii infectati cu virusul invidiei si a rautatii , nu aveti nimic uman in voi , in viata daca vrei sa ajuti pe cineva fa un bine daca nu , nu incerca sa faci rau caci cine sapa groapa altuia cade in ea
7 iunie 2011, 17:55
acest gainar nu este bun mici macar la facut copii ca era un singur c...i; jidanul nu pleaca din functie dacat cu un sut in fund..........afara cu tine non valoare ce esti.
6 iunie 2011, 19:42
E incredibil!!!!Pai stimulente si alte beneficii ceilalti bugetari nu vad de 2 ani iar altii nu au avut niciodata...poc!poc!
6 iunie 2011, 17:47
Cunosc la el.E din Saveni,si i se spunea ,,jidanul".E fiul celebrului cârciumar Iluţă,odihnească-se în pace,de la fostul celebru local speluncă ,,Doi".Ca şi studii e varză,adică ca toţi incapabilii şi le-a ,,definitivat" după revoluţie....non valoare!
6 iunie 2011, 14:51
De ce e atmosfera asta de rahat la somaj? va panditi unul pe altul, va dati in gat etcOare pentru ca sunt anumiti oameni de rahat care nu concep viata fara a fi sefi pana la pensie? Le recomand celor doi mari fosti sefi, vesnic nemultumiti( td+cf), un control la spitalul din bariera Sulita.
6 iunie 2011, 13:33
Carnatii astia fac ce vor pentru ca noi ii acceptam tacit.
6 iunie 2011, 12:48
AR FI INTERESANT DE CERUT UN PUNCT DE VEDERE SI PRIMARULUI FLUTUR,CA DOAR SOLOGON SE LAUDA CA E IN GRATIILE ACESTUIA SI NU ARE CE-I FACE NIMENI NIMIC!!!
6 iunie 2011, 12:20
De curiozitate întrebaţi câţi din banii ăştia a dat la pdl.,,Activităţi didactice''... aiurea... un prost ca noaptea lector. E contradicţie în termeni ... ce naiba. Nu observaţi că nu ştie limba română?!
6 iunie 2011, 09:17
CE FRUMOS LEAGA CUVINTELE INTRE ELE ACEST 'DIRECTOR'! ZICI CA E PROFESOR DE ROMANA! DOUA CUVINTE , 3 BALBAIELI! ASTIA SUNT OAMENII CARE NE CONDUC? SUNT MUNCITORI CARE VORBESC MAI FRUMOS SI NU SUNT PLATITI DECAT CU CATEVA MILIOANE AMARATE PT CARE MUNCESC DE LE SAR OCHII. AU MURIT OAMENII DESTEPTI? SAU ASTIA NU SE BAGA IN POLITICA! RUSINE PT CEI CE L AU PROMOVAT.
6 iunie 2011, 09:02
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.