Ancheta săptămânii
Noaptea în care Botoșaniul era să sară-n aer, mușamalizare de proporții a autorităților

S-a întâmplat într-o noapte, la câteva zeci de ore distanță de la tragedia din Clubul Colectiv. O parte a municipiului Botoșani ar fi fost pusă în pericol de o manevră executată de muncitorii de la SC Modern Calo SA. Directorul societății a fost adus la miezul nopții de Poliție la unitate și a plecat acasă abia în zorii zilei.

Livrare la miezul nopții

Mai exact, în noaptea de luni spre marți, 2-3 noiembrie 2015. Salariații de la societatea comercială Modern Calor, care se aflau în unitate, au început procedura de livrare a unei cantități de păcură, către un operator privat. Pentru a se putea face transferul din rezervorul unde era depozitată păcură către o cisternă s-a procedat la încălzirea combustibilului, pentru a-l aduce în stare lichidă. Totul, la miezul nopții. Neoficial, din surse care s-au aflat în noaptea de luni în incinta societății, întrucât în păcură ar fi existat o cantitate considerabilă de apă, s-ar fi încercat încălzirea la maximum a lichidului vâscos, logica fiind aceea de a se evapora apa. Procesul termic ar fi avut însă efectul invers și în atmosferă s-ar fi ridicat o peliculă irespirabilă cu un accentuat miros de gaze.

Inițial au fost chemați pompierii!

Au sesizat ceea ce se întâmpla la miezul nopții de luni spre marți muncitorii de la societatea Carreman, precum și cetățeni care locuiesc la blocul turn de pe strada Sucevei. Aceștia au sunat la 112, apelul fiind înregistrat la 00:30 și direcționat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga.

Întrucât nu a existat pericol de incendiu, i-am redirecționat către Garda de Mediu privind poluarea atmosferică”, explică col. Radu Anton, inspector șef ISU Botoșani, apelul, la câteva zile distanță.
Ca atare, apelul a fost redirecționat către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Poliția Locală. Au fost formate două echipaje care au ajuns la Modern Calor dar și la ușile cetățenilor care au sunat la 112. De la etajul 10 al blocului turn din Sucevei, smogul - ceață îmbâcsită cu substanțe gazoase și pulverulente nocive, care se formează uneori deasupra mai ales a orașelor mari industriale – se putea observa cu ușurință. Aerul era aproape irespirabil, fapt constatat și de echipajele de control.
”S-a primit un telefon din partea unor cetățeni care spuneau că există un miros puternic de gaz. În momentul în care patrula s-a deplasat în zonă, a urcat până la ultimul etaj și a constatat că la nivelul superior al clădirii se simte un miros puternic de lubrifiant - gaz, nu era gaz metan. S-a constatat că există o emanație de substanțe petroliere și s-a făcut apel la Garda de Mediu”, a declarat Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale.

Am stat până la 5:00 dimineața

Comisarii de la Garda de Mediu care s-au deplasat în control la sediul Modern Calor au cerut încetarea oricărei activități privitoare la fluidizarea păcurii. A fost chemat directorul Florin Sandu pentru a oferi explicații privitoare la acest proces tehnologic care a avut loc noaptea.
Am stat până la 5:00 dimineața aici și am discutat cu dlor și eu aveam totul oprit, că atunci când au venit, am dat dispoziție să se oprească încălzirea. Și marți mirosea în continuare, nu mai mirosea de la mine, că era oprit tot, mirosea de alături, de la cei de la Electroalfa”, a explicat oarecum rezervat ceea ce s-a întâmplat atunci, Florin florin sandu director general modern calorSandu, director general al SC Modern Calor SA. A mai remarcat că mirosul ar fi putut veni și de la o vopsitorie auto. În final, amenda nu a fost aplicată nici la vopsitorie, nici la Electroalfa.
Oficial, societatea găzduiește o impresionantă cantitate de păcură care aparține rezervei de stat. Ar fi trebuit să livreze o cantitate de 13.000 de tone către un operator privat. La transfer se proceda la fluidizare, pe bază de abur.
”Acum eu ce să zic? Noi făceam manevre de încălzire a unui rezervor de păcură în care avem rezerva de stat, care trebuie livrată către un cumpărător. Ei au vândut ce aveau depozitat aici la noi și acea păcură se încălzea spre a fi livrată”, a mai spus Florin Sandu
Directorul de la societatea aflată sub tutela Consiliului Local Botoșani s-a ferit să indice dacă acest proces de transfer a fost făcut sau nu la parametri corespunzători, pentru a nu exista nici un fel de pericol, nici pentru populație, nici pentru angajații unității. Sau dacă ar fi putut fi vorba de o eroare umană. Cert este însă că rezultatul final a creat o poluare resimțită de cetățenii din zonă.
”Care poluare? Nu… nu. Nu știu. Cu ce au măsurat ca să spună că e poluare?”, a ridicat din umeri Florin Sandu.

Poluare de 700 de milioane de lei vechi

I-au răspuns la întrebare comisarii de la Garda de Mediu, care s-au deplasat în control în zilele care au urmat și au încheiat într-un final, adică vineri, 6 noiembrie 2015, un proces verbal de sancționare contravențională în conformitate cu Legea 104/2011, art. 79, alineat 4, lit. C care prevede ”obligațiile titularului de activitate de a anunța de îndată autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului despre producerea unor avarii, accidente, incidente, opriri/porniri accidentale”. Sancțiunea aplicată a fost de 70.000 de lei.

Colectiv a ”trimis” Garda de Mediu la MC

Ceea ce s-a întâmplat însă într-o noapte din această săptămână, în incinta Modern Calor, ridică numeroase semne de întrebare. Transferul cantității de 13.000 de tone de păcură a început de mai multe săptămâni și se pare că momentele alese erau cu precădere noaptea, când populația dormea și nu ar fi putut sesiza smogul de deasupra orașului. Unii, au făcut-o. Ar fi existat mai multe sesizări către Garda de Mediu însă controlul a survenit, într-un final, mai ales ca urmare a tragediei de la Colectiv.


modern calor pericol de explozieOdată efectuat controlul, reporterul Botoșăneanul a încercat timp de mai multe zile să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de luni spre marți, la rezervorul cu păcură. Totul a fost învăluit într-un mister total pentru ca mai apoi, vineri, informația cu sancțiunea de 70.000 de lei să ”transpire” în presă și să fie preluată, punându-se mai ales accent pe cuantumul considerabil și mai puțin pe ceea ce s-a petrecut la Modern Calor. Oficial, nici cel mai informat om din județ, prefectul, nu ar fi fost înștiințat de ceea ce s-a petrecut, deși foarte des este vizitat la birou tocmai de șeful de la Garda de Mediu Botoșani.


Fuga de responsabilitate, abordarea perpetuă din sistemul de stat românesc de altfel, a făcut ca și după acest incident cu poluare de la Modern Calor, informațiile de la oameni în măsură să explice din punct de vedere tehnic ceea ce s-a întâmplat acolo să circule tot ”pe surse”.
Pe înțelesul tuturor, ceața îmbâcsită cu substanțe gazoase care s-a ridicat deasupra municipiului în zona Modern Calor, la temperaturi ridicate, ar fi putut produce o explozie de proporții.

Ar fi putut sări jumătate de oraș în aer”, a fost varianta susținută de anumite persoane. De asemenea, întrucât în atmosferă se creează și rămâne pelicula irespirabilă, efectele acesteia asupra populației ar fi de intoxicații sau tulburări ale căilor respiratorii.
 

UN INCIDENT ASEMĂNĂTOR A AVUT LOC ÎN URMĂ CU APROAPE ȘASE ANI ȘI A DETERMINAT DEMITEREA UNUI DIRECTOR:

Ghiorghiţă : ”CET-ul a fost la un pas să sară în aer”

O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Lucianee! Ești țâță de mâță în meserie. Ai dreptate lucrurile trebuie clarificate dar nu de tine. Eu m-am debranșat de la sistemul centralizat de încălzire nu de la "CONTORIZARE INDIVIDUALĂ" dar nu am nici o pretenție de la tine, tu doar ești plătit să scoți limba pe net. Motorul electric nu produce energie electrică, doar o consumă. Dacă tu crezi că din răcirea unui grup motor-generator încălzești un oraș întreg atunci ar trebui să-ți brevetezi invenția să nu ți-o fure alții. Când ai vizitat CET-ul cred că ai stat cu degetul în nas și nu ai auzit prea bine ce a explicat nenea coloristul. Cu pomana sunt de acord, abonații MC asta așteaptă și asta primesc: pomană, subvenție de la primărie + ajutoare de încălzire + bani adunați cu japca de la vecinii care au investit în CT iar acum sunt pedepsiți de o clasă politică care nu știe decât să pândească la cotitură să-ți dea peste mâini și să-ți fure banii, dacă cumva te mai zbați te liniștesc cu buldogii de serviciu. Nu am auzit până acum ca vreun politician să plece la muncă în străinătate. După iarna 2014-2015 ai constatat că factura ta este cu 10-30% față de factura mea cu CT, păi hotărăște-te, ori cu 10%, ori cu 30% că altfel îți cam fâlfâie factura. Cum ai reușit performanța de a constata asemenea miracol, ce metodă ai folosit? A paharelor comunicante? Ai uitat să pui la socoteală cele 23 grade ale mele față de cele 20 ale tale și tot nu plătești mai puțin. Randamentul foarte mare și pierderile foarte mici sunt în grupurile de cogenerare, până în apartamentul meu nenea randamentul se reduce cu mai bine de 50%, așa că degeaba te umfli ca broasca aia pe care vrea s-o halească grivei și nu-i încape în gură.
17 noiembrie 2015, 14:31
Stai liniștit că și în seara aceasta a mirosit a gaze de păcură în toată zona Pacea. Avem cet ultimul răcnet, supra-modernizat.
16 noiembrie 2015, 23:54
In seara de 2-3 noiembrie, am fost impreuna cu doua doamne de la garda de mediu si cu doi politisti dela politia locala, in curtea de la cet pentru a vedea ce se intampla, pentru ca muncitorii de la o societate din zona, nu mai puteau respira din cauza gazelor emise de la cet. Dupa doua ore de discutii cu dispecerul de serviciu, s-a oprit conducta care incalzea rezervorul de pacura, dar nu a binevoit sa vina nimeni din conducerea societatii. Este o mare minciuna cand se spune ca a fost prezent directorul cet-ului. Am plecat impreuna cu comisarii de la garda si cu cei doi politisti de la politia locala. A doua seara iar s-a dat drumul la conducta care incalzea rezervorul si l-am si fotografiat, A treia seara la fel. Abia dupa ce o societate a reclamat in ziua de joi ca se perturba productia din cauza ca muncitorii nu pot lucra in schimbul de noapte s-a intervenit din nou de catre garda de mediu si s-a amendat cet-ul. Daca acea societate, nu facea plangere la Agentia pentru protectia mediului, totul se musamaliza, iar orasul era in continuare poluat de cei de la cet, fara ca nimeni sa-i traga la raspundere.
16 noiembrie 2015, 21:42
Luciane, să mai lămurim niște treburi.(1) În contractul încheiat nelegal de MC cu asociațiile de proprietari, la Art.7. Furnizorul are următoarele obligații: 1. Să respecte reglementările în vigoare și ....; 2. Să încheie convenții de facturare individuală, anexă la prezentul contract, conform hotărârii CLM Botoșani nr. 220/25.06.2009. Deci cum a respectat MC-ul Art.7, pct.1 și pct.2?(2) În adresa MC-ului către asociațiile de proprietari se spune: "Vă rugăm ca în termen de 5 zile de la primire să ne restituiți un exemplar din acest contract de furnizare semnat de către reprezentanții d.voastră legali. Solicitarea noastră se întemeiază pe Art.42. alin. 1 și 2 din Legea nr.51/2006 care prevede că furnizarea unui serviciu de utilități publice se realizează în baza unui contract de furnizare, acesta constituind actul juridic care reglementează raporturile juridice dintre operator și utilizator." În Legea 230/2007, Art.4 (1) "Asociația de proprietari are drept scop administrarea și gestionarea proprietății comune care, pe lângă drepturi, impune obligații pentru toți proprietari." În aceaşi lege la Art.28 (1) "Asociația de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori și proprietarii consumatori, în special cu privire la serviciile publice de utilități, pe baza unor contracte de prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile și obligațiile cu privire la serviciul furnizat aparțin, pe de o parte, furnizorului și de cealaltă parte, proprietarului." Conform celor arătate mai sus MC-ul impune asociațiilor un termen limită de 5 zile de a retrimite contractul semnat. Deci acest contract este unul impus și nu unul negociat ceea ce este ilegal. termenul limită foarte redus nu a permis asociațiilor să ţină adunările generale unde proprietarii să-și dea sau nu acceptul pentru semnarea acestui contract, adunări unde s-ar fi lămurit între proprietarii condominiilor dacă acestea încheie sau nu contracte cu MC și problema taxei pe țeavă. Procesele verbale trebuiau semnate de toți proprietarii cu CT sau centralizați. Are MC-ul anexate la contracte astfel de procese verbale? Asociația nu poate semna în numele nici unui proprietarilor fără acceptul acestuia. La ce reprezentanți legali care pot semna în numele proprietarilor face referire MC în adresă? Dacă nu a încheiat convenții individuale de furnizare și facturare conform obligației asumate în contract, care e baza legală în care cei cu MC sunt trimiși în judecată?
16 noiembrie 2015, 19:27
M-au dat pe spate explicațiile marelui specialist caloric Lucian. Auzi, pute întregul oraș a păcură, constată acest lucru și Garda de Mediu și presa și cetățenii dar caloricii nu și nu. Fără comentarii! Cât despre CT, de ce șefii calorului au CT acasă?
10 noiembrie 2015, 22:43
Să clarificăm lucrurile1. Șansa ca „Botoșaniul să sară-n aer” = 0%2. Clasic românesc, începeți răspunsul jignind. V-ați debranșat de la CONTORIZARE INDIVIDUALĂ după 2012 de ziceți că ați recuperat banii cu CT într-un an de zile? Puțin probabil.3. Când au fost „porțile deschise la Modern Calor” s-a explicat că energia termică este produs secundar ce rezultă din răcirea motoarelor ce produc energie electrică (cogenerare cu randament > 92%), CET = Centrală ELECTRO-termică.4. Pierderile < 1m cub/ ora (RADET București are pierderi >1000 m cubi/oră), respectiv 1 grad pe 5km de coloană.5. Temp pt. încălzire este corelată (automat) în puncte termice cu cea exterioară, a.î., la -15 afară sunt 65 grade în calorifere, iar la +10 doar 40, tocmai pentru a păstra o temp. constantă la consumatori și a reduce costurile acestora.6. Faptul că nu se pot încheia contracte cu spațiile private sunt datorate reglementărilor ANRE + legislația de spațiu comun + lipsa contorizării individuale (pentru care consumatorii nu vor să investească, așteaptă pomană).7. După iarna 2014-2015 am constatat că factura mea MC este cu 10-30% mai mică/ metru pătrat decât pentru apartamentele încălzite cu CT.8. Dacă o să dea faliment MC va fi tocmai pentru că imaginea CET-ului a rămas neschimbată de pe vremea lui Egner în ochii cetățenilor. Câți știu că randamentul noilor utilajelor este foarte mare și pierderile foarte mici? Căutați în oraș acele scări de bloc în care cetățenii au investit în instalații noi cu contorizare individuală (investiție < 1000 $ pe toată scara) șă vedeți cam ce facturi au la încălzire + apă caldă. Acei oameni n-au așteptat să le pice din cer nimic ci au luat inițiativă, au investit și acum se bucură de servicii de calitate la prețuri reduse. Măcar interesați-vă și vă veți convinge.
10 noiembrie 2015, 09:34
Constat cu tristete ca postacii calorului murdaresc cu nesimtirea care le este caracteristica un demers jurnalistic laudabil. Asta e tara in care traim, din pacate. Si, da, a mirosit si pe Primaverii a pacura.
9 noiembrie 2015, 19:23
Va spun eu din surse sigure ca mirosul era de la CET. Un miros de pacura...produs petrolier. 100% de la CET si nu doar saptamana trecuta!
9 noiembrie 2015, 19:20
Va spun eu din surse sigure ca mirosul era de la CET. Un miros de pacura...produs petrolier. 100% de la CET si nu doar saptamana trecuta!
9 noiembrie 2015, 19:19
Oare de ce celelalte ziare nu au publicat aceasta stire si de ce nu au fost facute investigatii jurnalistice?
9 noiembrie 2015, 15:08
"Avem cel mai modern CET din România" Bă băiatule tu ești de-a dreptul dus cu bibilica, dezinformezi cu bună știință, lăsați prețul de producție fără subvenție de la primărie și o să vedeți că în jumătate de an o să mai încălziți doar cușca lui Grivei, când mi-am pus CT am recuperat banii într-un an de zile, așa de eficient e sistemul vostru. Nicăieri în lume nu se construiesc cet-uri doar pentru încălzire, se produce energie electrică iar încălzirea este o activitate secundară. Degeaba săriți cu gura să vă apărați anomalia tehnică care se cheamă cet, CT-urile sunt de o mie de ori mai avantajoase, în primul rând ai temperatura pe care ți-o dorești și la ce oră o dorești ceea ce voi cu anomalia voastră nu o s-o realizați niciodată. Ați creat un sistem nelegal de buzunărit cetățenii cu CT-uri, nicăieri în lumea largă nu se vinde nimic fără un contract încheiat între furnizor și utilizatorul direct, ați băgat asociațiile ca mijloc de prosteală a populației însă acestea nu pot încheia contracte pentru spațiile private. Mai devreme sau mai târziu cu toate manevrele voastre nelegale tot o să dăți faliment, la ce bun un serviciu care nu-ți asigură parametrii doriți de utilizator, să plătești sute de lei lunar pentru căldură și să stai cu șapte perechi de haine pe tine.
9 noiembrie 2015, 13:55
Vad ca postaci de meserie isi fac treaba bine, mirosea a pacura nu a benzina sau motorina. Voi alimentati cu pacura??? Inca un motiv deincompetenta
9 noiembrie 2015, 12:34
sunteti cu capul, daca cei de la ISU spun ca nu era pericol de incendiu, cum scrie in articol, atunci de unde explozia orasului???
9 noiembrie 2015, 11:12
Fuga dupa senzational in presa. Poate mirosea de la statia OMV ca alimentau cu combustibil, la asta nu v-ati gandit?
9 noiembrie 2015, 11:06
Retardatilor, acei vapori de pacura sunt cancerigeni. Ati atentat prin incompetenta voastra la sanatatea intregului oras. Ati imbolnavit cu siguranta cateva mii de oameni, care au intrat in contact cu acele substante timp de peste zece ore. ”Directorasul asta nu stie despre care poluare e vorba?" Nici o problema, dupa ce procuratura va fi nevoita sa se autosesizeze, sunt absolut sigur ca isi va aduce aminte. Pentru ca aici vorbim de incompetenta celor care se ocupa de protecţia civilă (ISU nici macar acum nu intelege unde e problema), cat si de neglijenta criminala in serviciu. Ia cautati planurile de interventie in caz de incendiu depuse de Modern Calor. Ar fi ar blocuri de la 500 de m distanta. Cu probabilitate de 18%, insa numai cand vantul bate spre nord. Insa in acea seara vantul batea spre oras, ca de aia mirosea pana la bulevard si parc.Pe urma doamna de la mediu, care e limita MAXIMA pentru poluarea cu pacura, "combustibil LICHID USOR TIP 3 (hidrocarburi parafinice, naftenice, aromatice si mixte)? 60 de mg pe metrul cub. MILIGRAME. Carc. Cat. 2; este periculos pentru ecosistemul acvatic, se infiltreazain sol- produsul se acumuleaza prin absorbtie. In cazul scurgerii in sol, formeaza o pelicula impermeabila la suprafata solului, care impiedica circulatia apei in sol si impiedica schimbul de oxigen dintre sol si atmosfera, provocand asfixierea radacinilor (si va mai mirati ca toti copacii sunt uscati).Insa vad ca nu spuneti aceste lucruri, ca va e teama. Nici o grija. Exista analize care se pot face pe om. Acumularea acestor substante cancerigene se vede clar si la cateva luni. Iar la ce mizerie a lasat inclusiv pe geamuri, se poate probele se pot aduna usor.Art. 189: Omorul calificat se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Există mai multe moduri în care se poate săvârși omorul:a) prin acțiune directă, când autorul provoacă moartea victimei prin împușcare, otrăvire, sufocare, lovire etcb) prin acțiune indirectă, când autorul pune în mișcare o forță materială (asmute un animal periculos asupra victimei) ori expune victima la situații periculoase.c) prin inactiune!!Art. 192: Uciderea din culpa. Când decesul unei persoane este rezultatul unei acțiuni neintenționate, de obicei din neglijență, fapta se numește ucidere din culpă. Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.(2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.(3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin. (1) si alin. (2) se majoreaza cu jumatate.
9 noiembrie 2015, 09:43
Gata misterul si eu care credeam ca a loat foc vre un fir ceva? Nenorociti dracului DEMISIA incompetentilor, inconstientilor..
9 noiembrie 2015, 09:03
Pe zi ce trece, cancan-ul ia locul jurnalismului. Oare știți principiile termodinamicii domnilor de afirmați că ”Ar fi putut sări jumătate de oraș în aer”. Avem cel mai modern CET din România, am putea avea energie termică ieftină pentru toată lumea dacă populația ar înțelege cu adevărat oportunitățile rebranșării cu contorizare individuală. Dar din ce văd eu, doar campanie de denigrare și dezinformare. Păcat e că nici cu toate dovezile pe masă nu veți reuși să înțelegeți câte sute de mii de lei ar putea economisi botoșănenii apelând la serviciile noului CET comparativ cu o centrală termică de apartament. Dar colaborarea a murit de mult în societatea românească. Somn ușor în continuare botoșăneni. Poftă bună la știri bombă de senzație dar cu valoare jurnalistică tinzând spre zero.
9 noiembrie 2015, 08:50
Ion Diaconu, directorul tehnic de are de spus?
9 noiembrie 2015, 08:38
Da, intelegem, centralele de apartament sunt periculoase si poluante. In schimb, caloricii pot arunca linistiti orasul in aer. De curiozitate, amenda e platita - pana la urma - din bani publici?
9 noiembrie 2015, 08:03
La ce mai sta încă în funcție? Duci societatea la sapă de lemn! O poza mai bună nu i-ati găsit? În trening la servici? Dacă te îmbraci asa ca director ce pretenții să mai ai în a conduce o unitate cu 200 de angajați?
9 noiembrie 2015, 08:01
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Din păcate, nu producem fotbal. Suntem într-o situaţie destul de dificilă mental. Cred că frica şi-a spus mult cuvântul asupra jocului. Dacă jucăm prost cu Rapid şi ne bate Rapidul, bănuiesc că va trebui să schimbăm ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9419 lei
USD
Dolarul SUA
4.9805 lei
CHF
Francul elveţian
5.0577 lei
GBP
Lira sterlină
5.6702 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4464 lei
XAU
Gramul de aur
273.2533 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2562 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1697 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2201 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6634 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.1 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
10.8 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.