Ancheta săptămânii
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT

Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.

 

Faptele au fost de o gravitate rar întâlnită.

 

Șoferul din autoturismul Audi care a provocat accidentul rula cu o viteză amețitoare prin oraș. Doar norocul a făcut să nu dea peste un pieton, de la intrarea în oraș, dinspre Șoseaua Iașului, până în dreptul Spitalului de Copii, unde a avut loc accidentul.

 

Lucrurile s-au tensionat inclusiv la sosirea polițiștilor, unii agenți fiind amenințați de respectivul tânăr. Au fost solicitați luptătorii din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale (SAS), mascații, cum sunt cunoscuți în limbaj popular.

Târziu în noapte, șoferul din Audi a fugit din UPU, unde se afla pentru prelevarea de probe biologice, fiind depistat ulterior de jandarmi în zona stadionului.

 

Toate aceste fapte denotă fără niciun fel de dubiu un grad ridicat de inconștiență și lipsă de conduită morală din partea celui care s-a făcut vinovat de producerea accidentului rutier.

 

Și totuși...

 

Pe data de 20 iulie, judecătorii au decis punerea sa în libertate, după o lună și jumătate petrecută în arest preventiv, tânărul fiind plasat sub control judiciar. Decizia magistraților a provocat, așa cum era de așteptat, un val de revoltă în rândul victimelor.

 

Eliberarea sa din arest preventiv este pusă de avocații din dosar pe seama unei decizii din anchetă. Avocatul Eduard Luca, din Baroul Botoșani, reprezintă două dintre cele șase victime: șoferița de 26 de ani și prietenul ei, care s-au aflat în autoturismul VW implicat în evenimentul rutier.

 

 

El arată că portița spre înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a controlului judiciar a fost decizia de disjungere a dosarului, luată de procurorul de caz.

Șoferul din Audi este cercetat pentru trei infracțiuni, respectiv: conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe, vătămare corporală din culpă și amenințare.

 

Dosarul a fost disjuns, soluția fiind dispusă prin rechizitoriul Parchetului, inculpatul fiind trimis în judecată doar pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a altor substanțe.

 

Pentru celelalte două infracțiuni se continuă cercetările.

 

„Acesta a fost unul dintre factorii care au accelerat eliberarea inculpatului din arest preventiv, fiind trimis în judecată doar pentru una din infracțiuni, iar față de celelalte se efectuează în continuare cercetări, dar fără ca în cauză să existe măsură preventivă, este clar că s-a grăbit oarecum eliberarea lui din arestul preventiv după aproximativ o lună și jumătate”

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Decizia de plasare sub control judiciar a fost luată la Tribunalul Suceava, după ce magistrații de la unitatea similară din Botoșani s-au abținut la calea de atac a inculpatului, din cauza unei stări de incompatibilitate, nefiind disponibile alte complete de judecată pentru soluționarea cauzei privitoare la arestul preventiv.

 

 

Eliberarea - O decizie de neînțeles, susține apărătorul victimelor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, unitatea care cercetează faptele petrecute în seara de 1 iunie 2020, susțin că decizia a fost luată pentru urgentarea trimiterii în judecată a inculpatului, în perioada de 30 de zile a arestului preventiv.

 

„Având în vedere că pentru cele două infracțiuni trebuiau să se mai administreze niște probe în cauză și în intervalul respectiv de 30 de zile nu s-au mai putut administra s-a dispus trimiterea în judecată pentru una dintre infracțiuni și disjungerea cauzei pentru celelalte două. Acesta este motivul pentru care s-a dat disjungere”,

Procuror Mircea Hanachiuc, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

*foto de la accident

 

Doar că această decizie, în realitate, s-a dovedit că a dat cale liberă pentru libertatea bărbatului care a produs accidentul.

 

Mai mult, avocatul Eduard Luca arată faptul că, în dosarul rămas în cercetare, ancheta bate pasul pe loc.

De cel puțin o lună de zile.

 

 

„Cercetările stagnează pentru că la dosar nu au sosit toate relațiile solicitate, toate rapoartele de constatare medico-legală. Din cauza unor asemenea proceduri administrative stagnează și ancheta și spunem că, deși aceste fapte sunt cele mai grave și care au produs consecințele cele mai severe dintre toate infracțiunile care este cercetat inculpatul, culmea că aceste infracțiuni sunt cele pentru care ar trebui să se desfășoare cercetări, ar trebuie să fie efectuată o anchetă, dar lucrurile stau pe loc”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concret, Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML) Botoșani nu poate întocmi raportul medico-legal din cauza unor acte care urmau să fie transmise de Spitalul de Urgență Sf. Spiridon unde a fost transferat prietenul șoferiței din VW.

 

În numele clienților săi, avocatul a transmis o solicitare prin fax către spitalul ieșean pentru urgentarea transmiterii documentelor.

 

 

 

De asemenea, a formulat o cerere către SJML care la rându-i să solicite aceste acte atât de necesare în derularea anchetei.

 

 

O altă problemă depistată în faza de urmărire penală și care bate pasul pe loc ar fi netransmiterea către avocat a unor acte din dosar, în condițiile în care, din punct de vedere legal, el are acces la toate înscrisurile existente.

 

„Am formulat către Parchet solicitări pentru a mi se comunica o serie de documente, fotocopii după niște declarații care sunt la dosar. Cererea inițială a fost trimisă pe data de 10 iulie, pe 10 august am trimis din nou o cerere în atenția procurorului de caz pentru că nici după o lună aceste copii nu au fost comunicate. Nu mi s-a permis consultarea dosarului pentru care s-a făcut disjungerea, cu atât mai mult cu cât sunt apărătorul persoanelor vătămate”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

A mai solicitat să fie anunțat de fiecare act de procedură penală, respectiv administrare de probe sau declarații ale victimelor sau martorilor, însă și în acest sens s-a lovit de un zid de tăcere, dovadă care atestă faptul că, de cel puțin o lună de zile, nu s-a mai întâmplat nimic în această anchetă.

 

Eduard Luca: „Procurorul era obligat să-mi comunice prin ordonanță, un răspuns, dacă este de acord cu administrarea acestor probe cu înscrisuri sau nu. Nici aici nu am primit răspuns”.

 

O explicație a acestei situații ar fi că procurorul care se ocupă de caz este plecat în concediu de odihnă.

 

 

„Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți”

 

Stagnarea anchetei și eliberarea bărbatului care a produs accidentul din Bulevardul Mihai Eminescu au intensificat starea de temere a victimelor care au fost amenințate inclusiv cu moartea.

 

„Personal cred că acolo nu este vorba despre o amenințare, ci chiar despre infracțiunea de șantaj care a avut ca destinatari, să spunem așa, persoanele vătămate. Mai multe persoane din acele mașini. Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți. Acesta a fost și motivul pentru care au rămas panicați, șocați de gestul inculpatului care, deși se știa vinovat de acest incident, a încercat să zădărnicească tragerea sa la răspundere penală. A încercat la momentul respectiv să îngreuneze ancheta. Pe una dintre filmări se vede faptul că inclusiv agenți de Poliție au fost amenințați, aceste amenințări întrunind condițiile constitutive ale infracțiunii de ultraj și cu toate acestea în prezenta cauză nu se efectuează cercetări cu privire la infracțiunile de ultraj”,

avocatul Eduard Luca

 

Pentru fiecare dintre cele două victime avocatul a solicitat și daune morale în valoare de câte 20.000 de lei.

 

În concluzie:

 

„El se află în stare de libertate și acesta este un aspect care conturează ideea că în continuare persistă un grad de pericol social sporit la nivelul cetățenilor, din cauza eliberării lui, într-un termen mult prea scurt. Cu toate că practica judiciară a dovedit că în patru, cinci, șase luni de zile abia dacă se poate vorbi despre o diminuare semnificativă a acestei stări de pericol pentru ordinea publică. Ori în prezenta cauză este o soluție care din punctul nostru de vedere este neîntemeiată, nelegală și aptă să genereze o stare de temere la nivelul colectivității”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Două dintre victime au apelat la consiliere psihologică în urma traumelor suferite, medicii punând un diagnostic de stres post-traumatic.

Fata de 26 de ani implicată în accident, în respectiva seară circula regulamentar din sens opus. Șoferul din Audi, băut și drogat, a izbit un Ford care dădea prioritate pietonilor. Fordul a fost aruncat în VW-ul condus de tânăra fată.

 

Iată ce a notat psihologul în raportul medical despre ce își amintește ea despre seara de 1 iunie 2020.

 

”În data de 1 iunie 2020 în timp ce conducea mașina personală, deplasându-se pe Bulevardul Mihai Eminescu, a fost victima unui accident rutier violent. În mașină se aflau încă trei prieteni, toți au avut leziuni, traumatisme, care au necesitat îngrijiri medicale de specialitate. Din punct de vedere tehnic mașina a fost puternic avariată, daună totală. Viața personală, activitatea profesională, mediul familial era liniștit, ascendent, până în momentul producerii accidentului, moment în care viața ei s-a schimbat. La un prim impact vizual după producerea accidentului și-a dat seama de consecințele acestuia, dar și de faptul că viața sa și a prietenilor săi au fost puse în pericol, că fără să vrea se simte vinovată că nu a putut evita impactul, că prietenii săi au de suferit, fiind conștientă în același timp că nu era imposibil acest fapt, că era însăși era lovită.

Pe lângă trauma propriu zisă la nivel fizic tânăra a experimentat o vătămare corporală fiind diagnosticată post accident cu fracturi, plăgi, poli-traumatism.

Fata afirmă că uneori nu se poate concentra, somnul este perturbat de insomnii sau flash-uri referitoare la evenimentul traumatizant. De asemenea, afirmă că de la eveniment și până în prezent face eforturi de a evita gândurile, sentimentele sau conversațiile asociate cu accidentul, evită locuri sau persoane care trezesc amintiri legate de accident. Planurile, visele, dorințele ce se conturau în viața sa, continuarea studiilor, stabilitatea financiară, socializarea și integrarea în societate cu o viață activă au fost spulberate într-un mod brutal”.

loading...
PORTRET de gagiu cu Audi: Botoșăneanul cu decapotabila, mare „compozitor” și interpret de hip–hop, piesă în pandemie: Nu mai rezist. Nu mai pot. Am nervii la pământ- VIDEO
Cele mai dramatice scene de la accident: Bărbat scos pe burtă din Fordul distrus, șoferul din Audi pornea spre casă – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Loading...
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Loading...
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
Nu puține sunt cazurile în care justiția apără, de fapt, faptuitorul nu victimele.
26 august 2020, 14:16
Urat ....peste cateva zile mai produce inca un accidet
17 august 2020, 18:41
astia sunt cei platiti cu sute de milioane-vechi-, salariu, si care or sa aiba si pensii speciale....din banii munciti de fraieri .....
17 august 2020, 13:47
Aluat si procurorul cateva mii de euro, ce mare scofala!
17 august 2020, 12:12
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Stimați colegi, vă urez succes în parcursul dv. următor, parcurs politic sau profesional, și acestea fiind zise, ședința de astăzi s-a încheiat”,mesajul Cătălinei Lupașcu în ultima ședință de CL  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8741 lei
USD
Dolarul SUA
4.1264 lei
CHF
Francul elveţian
4.5376 lei
GBP
Lira sterlină
5.3742 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9420 lei
XAU
Gramul de aur
252.0199 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3349 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9400 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1311 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1782 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
11.5 o C
Ştefăneşti
10.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.