Ancheta săptămânii
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT

Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.

 

Faptele au fost de o gravitate rar întâlnită.

 

Șoferul din autoturismul Audi care a provocat accidentul rula cu o viteză amețitoare prin oraș. Doar norocul a făcut să nu dea peste un pieton, de la intrarea în oraș, dinspre Șoseaua Iașului, până în dreptul Spitalului de Copii, unde a avut loc accidentul.

 

Lucrurile s-au tensionat inclusiv la sosirea polițiștilor, unii agenți fiind amenințați de respectivul tânăr. Au fost solicitați luptătorii din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale (SAS), mascații, cum sunt cunoscuți în limbaj popular.

Târziu în noapte, șoferul din Audi a fugit din UPU, unde se afla pentru prelevarea de probe biologice, fiind depistat ulterior de jandarmi în zona stadionului.

 

Toate aceste fapte denotă fără niciun fel de dubiu un grad ridicat de inconștiență și lipsă de conduită morală din partea celui care s-a făcut vinovat de producerea accidentului rutier.

 

Și totuși...

 

Pe data de 20 iulie, judecătorii au decis punerea sa în libertate, după o lună și jumătate petrecută în arest preventiv, tânărul fiind plasat sub control judiciar. Decizia magistraților a provocat, așa cum era de așteptat, un val de revoltă în rândul victimelor.

 

Eliberarea sa din arest preventiv este pusă de avocații din dosar pe seama unei decizii din anchetă. Avocatul Eduard Luca, din Baroul Botoșani, reprezintă două dintre cele șase victime: șoferița de 26 de ani și prietenul ei, care s-au aflat în autoturismul VW implicat în evenimentul rutier.

 

 

El arată că portița spre înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a controlului judiciar a fost decizia de disjungere a dosarului, luată de procurorul de caz.

Șoferul din Audi este cercetat pentru trei infracțiuni, respectiv: conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe, vătămare corporală din culpă și amenințare.

 

Dosarul a fost disjuns, soluția fiind dispusă prin rechizitoriul Parchetului, inculpatul fiind trimis în judecată doar pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a altor substanțe.

 

Pentru celelalte două infracțiuni se continuă cercetările.

 

„Acesta a fost unul dintre factorii care au accelerat eliberarea inculpatului din arest preventiv, fiind trimis în judecată doar pentru una din infracțiuni, iar față de celelalte se efectuează în continuare cercetări, dar fără ca în cauză să existe măsură preventivă, este clar că s-a grăbit oarecum eliberarea lui din arestul preventiv după aproximativ o lună și jumătate”

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Decizia de plasare sub control judiciar a fost luată la Tribunalul Suceava, după ce magistrații de la unitatea similară din Botoșani s-au abținut la calea de atac a inculpatului, din cauza unei stări de incompatibilitate, nefiind disponibile alte complete de judecată pentru soluționarea cauzei privitoare la arestul preventiv.

 

 

Eliberarea - O decizie de neînțeles, susține apărătorul victimelor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, unitatea care cercetează faptele petrecute în seara de 1 iunie 2020, susțin că decizia a fost luată pentru urgentarea trimiterii în judecată a inculpatului, în perioada de 30 de zile a arestului preventiv.

 

„Având în vedere că pentru cele două infracțiuni trebuiau să se mai administreze niște probe în cauză și în intervalul respectiv de 30 de zile nu s-au mai putut administra s-a dispus trimiterea în judecată pentru una dintre infracțiuni și disjungerea cauzei pentru celelalte două. Acesta este motivul pentru care s-a dat disjungere”,

Procuror Mircea Hanachiuc, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

*foto de la accident

 

Doar că această decizie, în realitate, s-a dovedit că a dat cale liberă pentru libertatea bărbatului care a produs accidentul.

 

Mai mult, avocatul Eduard Luca arată faptul că, în dosarul rămas în cercetare, ancheta bate pasul pe loc.

De cel puțin o lună de zile.

 

 

„Cercetările stagnează pentru că la dosar nu au sosit toate relațiile solicitate, toate rapoartele de constatare medico-legală. Din cauza unor asemenea proceduri administrative stagnează și ancheta și spunem că, deși aceste fapte sunt cele mai grave și care au produs consecințele cele mai severe dintre toate infracțiunile care este cercetat inculpatul, culmea că aceste infracțiuni sunt cele pentru care ar trebui să se desfășoare cercetări, ar trebuie să fie efectuată o anchetă, dar lucrurile stau pe loc”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concret, Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML) Botoșani nu poate întocmi raportul medico-legal din cauza unor acte care urmau să fie transmise de Spitalul de Urgență Sf. Spiridon unde a fost transferat prietenul șoferiței din VW.

 

În numele clienților săi, avocatul a transmis o solicitare prin fax către spitalul ieșean pentru urgentarea transmiterii documentelor.

 

 

 

De asemenea, a formulat o cerere către SJML care la rându-i să solicite aceste acte atât de necesare în derularea anchetei.

 

 

O altă problemă depistată în faza de urmărire penală și care bate pasul pe loc ar fi netransmiterea către avocat a unor acte din dosar, în condițiile în care, din punct de vedere legal, el are acces la toate înscrisurile existente.

 

„Am formulat către Parchet solicitări pentru a mi se comunica o serie de documente, fotocopii după niște declarații care sunt la dosar. Cererea inițială a fost trimisă pe data de 10 iulie, pe 10 august am trimis din nou o cerere în atenția procurorului de caz pentru că nici după o lună aceste copii nu au fost comunicate. Nu mi s-a permis consultarea dosarului pentru care s-a făcut disjungerea, cu atât mai mult cu cât sunt apărătorul persoanelor vătămate”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

A mai solicitat să fie anunțat de fiecare act de procedură penală, respectiv administrare de probe sau declarații ale victimelor sau martorilor, însă și în acest sens s-a lovit de un zid de tăcere, dovadă care atestă faptul că, de cel puțin o lună de zile, nu s-a mai întâmplat nimic în această anchetă.

 

Eduard Luca: „Procurorul era obligat să-mi comunice prin ordonanță, un răspuns, dacă este de acord cu administrarea acestor probe cu înscrisuri sau nu. Nici aici nu am primit răspuns”.

 

O explicație a acestei situații ar fi că procurorul care se ocupă de caz este plecat în concediu de odihnă.

 

 

„Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți”

 

Stagnarea anchetei și eliberarea bărbatului care a produs accidentul din Bulevardul Mihai Eminescu au intensificat starea de temere a victimelor care au fost amenințate inclusiv cu moartea.

 

„Personal cred că acolo nu este vorba despre o amenințare, ci chiar despre infracțiunea de șantaj care a avut ca destinatari, să spunem așa, persoanele vătămate. Mai multe persoane din acele mașini. Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți. Acesta a fost și motivul pentru care au rămas panicați, șocați de gestul inculpatului care, deși se știa vinovat de acest incident, a încercat să zădărnicească tragerea sa la răspundere penală. A încercat la momentul respectiv să îngreuneze ancheta. Pe una dintre filmări se vede faptul că inclusiv agenți de Poliție au fost amenințați, aceste amenințări întrunind condițiile constitutive ale infracțiunii de ultraj și cu toate acestea în prezenta cauză nu se efectuează cercetări cu privire la infracțiunile de ultraj”,

avocatul Eduard Luca

 

Pentru fiecare dintre cele două victime avocatul a solicitat și daune morale în valoare de câte 20.000 de lei.

 

În concluzie:

 

„El se află în stare de libertate și acesta este un aspect care conturează ideea că în continuare persistă un grad de pericol social sporit la nivelul cetățenilor, din cauza eliberării lui, într-un termen mult prea scurt. Cu toate că practica judiciară a dovedit că în patru, cinci, șase luni de zile abia dacă se poate vorbi despre o diminuare semnificativă a acestei stări de pericol pentru ordinea publică. Ori în prezenta cauză este o soluție care din punctul nostru de vedere este neîntemeiată, nelegală și aptă să genereze o stare de temere la nivelul colectivității”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Două dintre victime au apelat la consiliere psihologică în urma traumelor suferite, medicii punând un diagnostic de stres post-traumatic.

Fata de 26 de ani implicată în accident, în respectiva seară circula regulamentar din sens opus. Șoferul din Audi, băut și drogat, a izbit un Ford care dădea prioritate pietonilor. Fordul a fost aruncat în VW-ul condus de tânăra fată.

 

Iată ce a notat psihologul în raportul medical despre ce își amintește ea despre seara de 1 iunie 2020.

 

”În data de 1 iunie 2020 în timp ce conducea mașina personală, deplasându-se pe Bulevardul Mihai Eminescu, a fost victima unui accident rutier violent. În mașină se aflau încă trei prieteni, toți au avut leziuni, traumatisme, care au necesitat îngrijiri medicale de specialitate. Din punct de vedere tehnic mașina a fost puternic avariată, daună totală. Viața personală, activitatea profesională, mediul familial era liniștit, ascendent, până în momentul producerii accidentului, moment în care viața ei s-a schimbat. La un prim impact vizual după producerea accidentului și-a dat seama de consecințele acestuia, dar și de faptul că viața sa și a prietenilor săi au fost puse în pericol, că fără să vrea se simte vinovată că nu a putut evita impactul, că prietenii săi au de suferit, fiind conștientă în același timp că nu era imposibil acest fapt, că era însăși era lovită.

Pe lângă trauma propriu zisă la nivel fizic tânăra a experimentat o vătămare corporală fiind diagnosticată post accident cu fracturi, plăgi, poli-traumatism.

Fata afirmă că uneori nu se poate concentra, somnul este perturbat de insomnii sau flash-uri referitoare la evenimentul traumatizant. De asemenea, afirmă că de la eveniment și până în prezent face eforturi de a evita gândurile, sentimentele sau conversațiile asociate cu accidentul, evită locuri sau persoane care trezesc amintiri legate de accident. Planurile, visele, dorințele ce se conturau în viața sa, continuarea studiilor, stabilitatea financiară, socializarea și integrarea în societate cu o viață activă au fost spulberate într-un mod brutal”.

loading...
PORTRET de gagiu cu Audi: Botoșăneanul cu decapotabila, mare „compozitor” și interpret de hip–hop, piesă în pandemie: Nu mai rezist. Nu mai pot. Am nervii la pământ- VIDEO
Cele mai dramatice scene de la accident: Bărbat scos pe burtă din Fordul distrus, șoferul din Audi pornea spre casă – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Loading...
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Loading...
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Nu puține sunt cazurile în care justiția apără, de fapt, faptuitorul nu victimele.
26 august 2020, 14:16
Urat ....peste cateva zile mai produce inca un accidet
17 august 2020, 18:41
astia sunt cei platiti cu sute de milioane-vechi-, salariu, si care or sa aiba si pensii speciale....din banii munciti de fraieri .....
17 august 2020, 13:47
Aluat si procurorul cateva mii de euro, ce mare scofala!
17 august 2020, 12:12
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.9 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.