Ancheta săptămânii
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”

Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.

Viața pe mapamond, inspirată dintr-un film?

 

Contagion – Pericol nevăzut, este un film american turnat tocmai în 2011 și regizat de Steven Soderbergh. Un thriller medical care a ajuns în topurile mondiale la acest moment prin prisma temei abordată, o pandemie cu un virus necunoscut, provenit de la încrucișarea unui porc cu un liliac, ce a afectat toate țările lumii. Era transmis prin aer și tot felul de vectori, adică suprafețe atinse frecvent de oameni. În peliculă, școlile sunt închise, orașele intră în carantină, nu există vaccin sau tratament, oamenii sunt trimiși la izolare.

 

Sună cunoscut?

 

Cine s-ar fi gândit în urmă cu 9 ani că evenimentele derulate în film aveau să se transpună în viața reală, în anul de grație 2020?

 

Dar, iată că s-a întâmplat.

 

România, din fericire, nu s-a poziționat în rândul țărilor grav afectate, cu sute de mii de infectați și statistici dureroase cu morți pe bandă rulantă la intervale de 24 de ore. Însă a suferit din punct de vedere economic și social, mii de firme aflându-se în prag de faliment și peste un milion de oameni în șomaj tehnic sau concediați definitiv.

 

Sunt județe în România considerate drept modele în gestionarea pandemiei cu cazuri puține de persoane care au contactat virusul SARS-COV-2. Și cu tot atât de puține decese. Din nefericire, pentru botoșăneni mai ales, județul nostru nu se aliniază în categoria modelelor.

 

Despre gravele erori care au fost făcute și despre faptul că probabil că nimeni nu va fi tras la răspundere cu adevărat, am mai scris în articolele anterioare.

 

Bilanț la două luni 

 

După două luni de stare de urgență și o mult așteptată relaxare din 15 mai 2020, județul Botoșani se află încă pe primele zece poziții la nivel național atât la număr de pacienți infectați, cât și la cel al deceselor.

 

La capitolul decese, Botoșani a coborât pe locul 10, la nivel național, într-un clasament cu informații furnizate de autorități. Statistici a căror veridicitate este îndoielnică, mai ales prin prisma ultimelor informații venite din județul vecin, unde directorul Direcției de Sănătate Publică arăta că la București s-au transmis numărul de teste efectuate și nu al pacienților pozitivi.

 

Nu am văzut ulterior vreo rectificare a numărului total de cazuri înregistrate la nivel național, având în vedere erorile de la Suceava.

 

În acest context datele oficiale arată că până duminică, 17 mai 2020, în România erau 16.871 de cazuri pozitive și 1.104 de decese.

 

Decese împărțite pe județe

 

Primul loc este ocupat în continuare de Suceava cu 187 de morți, urmată de Galați (80), Arad (74), București, (70), Hunedoara (68), Mureș (61), Bacău (49), Timiș (49), Neamț (44) și Botoșani cu 42 de decese.

 

Pe ultimele locuri se află județele care nu și-au îngropat mulți locuitori. Ba dimpotrivă.

 

Caraș Severin, Gorj, Prahova cu câte 6 cazuri, Giurgiu cu 4 decese, Dolj cu 3, Maramureș, Olt, Vrancea cu câte 2 și Tulcea bate recordul cu UN SINGUR mort în două luni de pandemie. Au bifat sub zece decese în această perioadă: Dâmbovița, Sălaj, Covasna, Satu Mare și Teleorman.

 

Județul Botoșani ocupă poziția cu numărul 10 la nivel național.

 

Cazurile de COVID-19 împărțite pe județe

 

În această categorie, urcăm în clasament până pe locul 5, în primele 10 județe dintre cele mai afectate, conform tabelului de mai jos:

 

Suceava3.421 cazuri 
București 1.636 de cazuri 
Neamț834 de cazuri 
Arad 696 de cazuri 
Botoșani 659 de cazuri 
Mureș 652 de cazuri 
Brașov 616 de cazuri 
Hunedoara 616 de cazuri 
Galați 537 de cazuri 
Cluj 526 de cazuri 

 

Cele mai puțin afectate sunt: Maramureș (81), Prahova (79), Sălaj (75), Călărași (73), Harghita (63), Satu Mare (57), Olt (53), Vâlcea (27) și Brăila (20).

 

Vindecări pe județe

 

Din fericire, acesta este probabil clasamentul fericit, pentru că sunt prezentate cazurile oamenilor care au contactat virusul, însă s-au vindecat și s-au întors lângă familii. Botoșani este printre primele zece județe cu 342 de persoane vindecate. Este și firesc de altfel, având în vedere numărul de cazuri pozitive. 

 

Iată situația:

 

Suceava

1.986 de vindecați

Hunedoara470 vindecați
Mureș414 vindecați 
Bihor 409 vindecați 
Arad 380 vindecați 
Botoșani 342 vindecați 
Timiș 334 vindecați 
Neamț 317 vindecați 
Brașov 292 vindecați 
Sibiu 256 vindecați 
Cluj 248 vindecați 
Constanța 240 vindecați 
București 232 vindecați
Galați 220 vindecați 
Alba 195 vindecați 
Bistrița Năsăud 186 vindecați 
Vrancea 186 vindecați 
Iași 177 vindecați 
Covasna 164 vindecați 
Ialomița 127 vindecați 
Giurgiu 98 vindecați 
Bacău 96 vindecați 
Dolj 86 vindecați 
Argeș 83 vindecați 
Caraș Severin 83 vindecați 
Vaslui 77 vindecați 
Dâmbovița 65 vindecați 
Maramureș 65 vindecați 
Prahova 64 vindecați 
Teleorman 57 vindecați 
Călărași 56 vindecați 
Tulcea 53 vindecați 
Mehedinți 42 vindecați 
Satu Mare 40 vindecați 
Olt 37 vindecați 
Gorj 34 vindecați 
Sălaj 21 vindecați 
Brăila 19 vindecați 
Harghita 19 vindecați 
Vâlcea 19 vindecați 
Buzău 18 vindecați

 

*Datele folosite în articol provin din buletinele zilnice transmise de Grupul de Comunicare Strategică. 

 

loading...
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Loading...
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Loading...
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.7 o C
Dorohoi
13.7 o C
Bucecea
13.6 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
13.7 o C
Ştefăneşti
13.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.