Ancheta săptămânii
Parcul Cornișa, o afacere anuală de 7 milioane lei cu director de-o mie de euro, salvamari săraci și... duș obligatoriu la piscine

Ședința Consiliului Local Botoșani programată pe 30 iunie și care n-a mai avut loc din lipsa cvorumului avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privitor la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa. Este practic prima lucrare în care PRATS, așa cum este denumit pe scurt chiar în amintitul document, este prezentat pe larg ca un plan de afaceri și nu numai.

Salvamarii – cele mai mici lefuri


Proiectul propriu-zis are atașat un ”Studiu de fundamentare pentru înființarea Serviciului de Administrare a Infrastructurii Edilitar – Urbane a Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa – Botoșani”. Studiul propune trei modalități de administrare a PRATS Cornișa: gestiune directă, gestiune delegată și direcție externalizată, însă prin proiectul de HCL se optează pentru prima variantă. Astfel, ar urma să se înființeze Direcția PRATS Cornișa cu 30 de posturi împărțite pe trei departamente: serviciul administrare, serviciul protecție și securitate și biroul încasări. Pentru director este propus un salariu brut de 4.282 de lei, iar pentru șefii de servicii de 3.426 lei. Paradoxal, cele mai mici lefuri, 1.591 de lei, ar urma să fie primite de salvamari. Inclusiv supraveghetorii sunt prevăzuți cu lefuri mai mari.

Piscina de... aur: aproape un milion de euro într-un an


Studiul cuprinde și o fundamentare bugetară a PRATS Cornișa. Astfel, pentru un an calendaristic, veniturile din exploatare sunt preconizate la nici mai mult, nici mai puțin de 7.685.536 lei, cea mai mare parte din sumă estimându-se a fi încasată din exploatarea obiectivelor principale și aproximativ 1% din chirii, iar 0,5% din concesiuni de terenuri.
De unde vin acești bani? Ei bine, studiul include și o fundamentare de prețuri din care reiese că mai mult de jumătate din totalul bugetului, mai exact 3,9 milioane de lei, ar urma să fie asigurat de piscina interioară, alte 1,7 milioane de lei preconizându-se a se încasa de la piscina exterioară.

 

CITEȘTE ȘI:

CE nu este gata la Cornișa și DE CE – explicațiile pentru care NU facem baie vara asta acolo

 

Pentru realizarea unor asemenea cifre nu se vor impune tarife doar pentru accesul în piscină, ci și pentru ”jacuzzi”, ”închiriere prosop” și se vor organiza și cursuri de înot. La rândul său, patinoarul se estimează să contribuie cu aproape 600.000 de lei la bugetul PRATS Cornișa, heleșteul și râul de rafting cu circa 850.000 de lei, în timp ce veniturile prognozate pentru terenurile de fotbal și tenis și amfiteatru sunt în jur de 150.000 de lei fiecare.

9 lei din 10 încasați se duc pe utilități și pe salarii


Pe ce se duc acești bani? Aproape 80% din banii încasați vor fi folosiți pentru plata utilităților, apa, căldura și electricitatea fiind în top, iar alți 10% pe salarii. Restul va fi împărțit între serviciile de mentenanță a piscinelor, întreținerea spațiilor verzi, pază, curățătorie și altele de acest gen.
Pentru primul trimestru de funcționare al PRATS Cornișa se propune subvenționarea de către Primăria Botoșani.


”Luând în calcul faptul că începând cu luna iulie, luna în care este posibilă deschiderea Parcului de Agrement, pentru a gestiona activitatea este necesară, includerea în bugetul municipiului Botoșani, atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor necesare desfășurării activității. În scopul evitării eventualelor blocaje este necesarea unui buget de aproximativ 25% din cuantumul cheltuielilor, reprezentând trei luni de funcționare și anume a sumei de 1.840.565,30 lei”,


Propunere din ”Studiul de fundamentare pentru înființarea Serviciului de Administrare a Infrastructurii Edilitar – Urbane a Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa – Botoșani”.

Nu faci gălăgie, nu vii beat, nu te droghezi


Piscinele vor fi deschise de luni până joi de la 9:00 la 21:00, iar sâmbătă și duminică de la 9:00 la 23:00. Nu va avea însă oricine acces la ele. Cel puțin asta reiese din capitolul ”Drepturi și obligații utilizatori piscine”, unde, printre altele, se prevede că, ”înaintea intrării în apă, beneficiarul are obligația să urmeze circuitul igienico-sanitar necesar și spălarea la duș”. De asemenea, regulamentul respectiv stipulează că beneficiarii au ca obligație ”să nu urineze în apa bazinelor de înot; persoanei vinovate i se impută schimbarea apei piscinei, precum și despăgubirea celorlalți clienți prezenți la piscină”. Totodată, se interzice ”comportamentul indecent, gălăgios sau orice tip de comportament care ar putea deranja ceilalți clienți”, precum și ”accesul în piscină a persoanelor sub influența băuturilor alcoolice, drogurilor sau altor substanțe halucinogene, precum și a celor care au ținută neadecvată, murdară și urât mirositoare”.


Tarife:


15 lei/persoană piscină interioară de luni până vineri
30 lei/persoană piscină exterioară sâmbătă și duminică
10 lei/persoană jacuzzi
15 lei/persoană piscină exterioară de luni până vineri
20 lei/persoană piscină exterioară sâmbătă și duminică


*Copiii beneficiază de o reducere de 50%


Proiectul de HCL privitor la PRATS Cornișa este inițiat de Ovidiu Portariuc, dar nu a mai fost discutat fiindcă el și colegii săi din partid nu au participat la ședința Consiliului Local la care fusese introdus pe ordinea de zi.

 

VEZI ȘI:

O bucată din litoralul românesc adusă la Botoșani – plaja cu nisip fin, apă curată, muzică, animatoare și spuma party – GALERIE FOTO

 

Marea ţeapă a amenzilor pentru rovinietă, schema prin care Statul Român sileşte şoferii să plătească dublu

Tot mai mulţi conducători auto din Botoşani sunt puşi în imposibilitatea de a beneficia de prevederile legale potrivit cărora au dreptul să plătească jumătate din amendă în termen de 48 de ore de la aplicare pentru circulaţia fără rovinietă în afara localităţilor.

Primarii botoșăneni de care nu mai scapă lumea

Condamnaţi de judecători, demişi de prefect, pe alocuri şi cu procese pentru revenirea pe post pierdute în instanţă, unii primari din Botoşani au reuşit totuşi să rămână la conducerea localităţilor. Sub o formă sau alta decid direct sau „din umbră” ce se întâmplă în administraţia comunală.

Doi parlamentari PSD au locuit mai bine de un deceniu în ANL-uri din centrul orașului, dar au predat la Locativa altele, la Cișmea

Aşa cum a promis la începutul verii, Doina Federovici a renunţat la apartamentul pe care îl avea închiriat în cartierul Griviţa. La fel a procedat şi Marius Budăi, care a părăsit locuinţa de lângă bazar. Ambii însă au predat alte imobile decât cele în care au locuit efectiv.

Peste 400.000 de euro kilometrul de asfalt județean la Botoșani, ”săracii țării” ajungem să avem cele mai scumpe drumuri din România

Săraci, dar cu preţuri ca la bogaţi, asta s-ar putea spune despre politica de investiţii practicată de Consiliul Judeţean (CJ) şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP). Săptămâna trecută, consilieri judeţeni au adoptat trei hotărâri referitoare la tot atâtea căi rutiere administrate de DJDP, iar costurile prevăzute pentru investiţii ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care s-au făcut calculele.

Alarmă la sate! Firmele nu mai găsesc nici măcar tractorişti, barmanii sunt deja… parfum: Pare ceva de râs

Lipsa cronică a forţei de muncă sau mai exact a oamenilor dispuşi să lucreze loveşte şi mediul rural. Dacă la oraş antreprenorii s-au obişnuit să facă tot mai greu angajări din cauza lipsei resursei umane, unii ajungând să asigure gratuit transportul pentru locuitorii de la sate doar ca să aibă cu cine lucra, acum tocmai comunele se confruntă cu o criză generalizată a forţei de muncă.

Nova Apaserv, condusă de un textilist, un constructor de mașini și alți ”super-specialiști” - 12 șefi, nici măcar unul singur licențiat în furnizarea apei

Avem jurist, avem o pleiadă de economiști, avem chiar și un specialist în confecții-tricotaje. Plus o mulțime de ingineri specializați în tot felul de domenii, însă numai în hidrotehnică nu.
 

Școala din căminul cultural, grădinița din dormitor, toaleta ”accesul interzis” - adevărata față a învățământului botoșănean

Dincolo de discursuri sforăitoare, de defilarea oficialităților, de îndemnuri mobilizatoare, este realitatea. Iar într-o mulțime de școli botoșănene este cât se poate de crudă. Și asta reiese chiar din documentele instituțiilor care trebuie să contribuie la asigurarea condițiilor desfășurării unui act de învățământ cel puțin decent.

Vitejie doar cu pensionare și cerșetori? Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală - nici o singură amendă pentru scandalul de două zile de la spital

Ameninţări, înjurături, obscenităţi, consum de băuturi alcoolice în loc public, toate acestea şi multe altele nu au fost suficiente pentru autorităţi ca să aplice măcar o singură amendă gloatei care timp de două zile s-a manifestat în curtea sau în împrejurimile celei mai mari unităţi sanitare din Botoşani.

Indicator fals în ”Intersecția morții” - eroare uluitoare a autorităților - GALERIE FOTO

Un lucru banal, care costă zero lei şi zero bani, ar fi putut salva vieţile unor oameni. Cum trăim însă în Botoşani – România, nimeni nu s-a gândit să îl facă. Iar autorităţile în puterea cărora stă o astfel de intervenţie preferă să asiste nepăsătoare la valul de tragedii produse în intersecţia de la Orăşeni Deal.

„Mogulii” de la Judeţ: Lefuri uriaşe pentru „vătămaţii” care au produs 0 euro în ultimul an

Consiliul Judeţean Botoşani a creionat o majorare copioasă a salariilor angajaţilor din aparatul propriu, care vor ajunge să câştige mult mai bine decât oameni care îşi riscă zi de zi viaţa la locul de muncă. Şi aceasta în condiţiile în care de la instalarea în urmă cu mai bine de un an a noii conduceri, instituţia nu a accesat nici măcar un program european.

Boierii de altă dată vs ciocoii noi cu bodyguard de astăzi – UNDE au ajuns bogații orașului cu mână largă

În trecut avuțiile boierilor care au trăit pe meleaguri botoșănene erau incomparabile milioanelor de euro care se află în conturile bogaților prezentului. Boierii s-au transformat de-a lungul timpului, din toate punctele de vedere. Duse sunt și actele mari de mărinimie, prezentul aduce cu sine o goană neobosită după noi și noi câștiguri.

Şefii Modern Calor omeniţi cu câte un sfert de miliard de lei vechi din profitul unităţii într-o manevră care a amuţit conducătorii

O parte importantă a profitului înregistrat de societatea de termoficare a oraşului în 2015 şi 2016 ajunge în buzunarele angajaţilor, dar mai ales a şefilor. Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Modern Calor SA a adoptat la şedinţa din 18 mai o decizie privind împărţirea câştigului din anii menţionaţi.

Mii de euro pentru Flutur și Macaleți, prefectul bate pasul pe loc, campionul de la Apă cu ”salariu nesimțit”, aproape detronat!

Din fericire pentru el, ocupantul scaunului de director general de la Nova Apaserv iese deocamdată din atenția opiniei publice, ca persoană cu ”salariu nesimțit”. L-au ajuns la acest capitol, de la începutul lunii în curs, demnitarii care conduc orașul și județul. Mai puțin prefectul care este pus de Legiuitor, dintr-o scăpare probabil, pe ”hold”.

La ce mai avem semafoare!? Ori sunt stricate, ori funcţionează cu program de bugetar. Iar tragediile curg în intersecţii

Dincolo de neatenţia unor şoferi, de inconştienţa altora, de graba unora, de tupeul prostesc al altora, valul de accidente care s-a abătut asupra municipiului reşedinţă odată cu venirea verii au un numitor comun: s-au produs în intersecţii în care semafoarele funcţionau pe intermitent sau deloc.

Arbitrul, şeful de la asociaţie, consilierul şomerilor, femeia care face toţi banii – Leii curg pe toate căile în buzunarele aleşilor de la municipiu

Dacă unii aleşi de la municipiu n-au nici casă, nici apartament, nici teren şi nici maşină, alţii sunt cât se poate de inventivi în a-şi ridica nivelul de trai şi îşi cresc veniturile din activităţi cât se poate de diverse, unele fără nici o legătură cu studiile sau domeniul lor de activitate.

Metoda ”Rănitul”: Doctorița, primarul și oamenii cu handicap închipuit care nu mai pot de grija alegerilor

Corectitudinea alegerilor desfăşurate duminică, 11 iunie, la Vlăsineşti, pentru desemnarea noului primar este pusă sub semnul întrebării de numărul mare de persoane care au votat cu urna mobilă.

Falimentara Termica face bani frumoși și-i cheltuiește pe „proceduri” , unități de stat care așteaptă banii primesc... de-o pizza

Mai mult de jumătate din sumele încasate de fosta societate de termoficare a oraşului în al doilea semestru al anului trecut s-au dus pe cheltuieli de procedură. Mai pe româneşte spus, majoritatea banilor ajunşi în contul unităţii au fost cheltuiţi ca să se… aducă bani.

Partidele din Botoșani, de la PNL la... dispărute prin fuziuni - datorii nesimțite la chirie

Faptul că politicienii au un statut special în România și la Botoșani deopotrivă, reiese și din istoria recentă a orașului. Spre deosebire de persoanele fizice sau operatorii economici, în cazul politicienilor ”statul” de cele mai multe ori închide ochii când este vorba de recuperat bani.

Albert a început să rezolve ”marile probleme”: Prima femeie a PSD-iștilor face PR la ”Apă”

Încă un concurs organizat pentru ocuparea unui post la SC Nova Apaserv SA a fost câștigat de un PSD-ist. Dominația social-democrată asupra operatorului de apă și canalizare nu se oprește doar la noul consiliu de administrație, unde cinci din șapte membri sunt membri ai formațiunii de guvernământ, ci se întinde până inclusiv la ”public relations”.

Securiştii elevului erou, la plimbare... de pe pietonal până la Cotroceni, după revoluţie: de la şefi la serviciile secrete la respectabili afacerişti – LISTA

„Un vis frumos mi-a fost viaţa / Cât am trăit pe acest pământ / La 20 de ani s-a stins lumina / Şi zac de tânăr în mormânt”… Sunt versurile emoţionante care se pot citi pe monumentul funerar ridicat la Cimitirul Pacea în memoria lui Mugur Călinescu, elevul care în 1981 a avut curajul de a protesta de unul singur faţă de neajunsurile şi nedreptăţile regimului comunist.

Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În legătură cu transportul cu maxi-taxi consumatorii cred că ar trebui introduce microbuze ceva mai mari sau chiar autobuze pentru că am văzut că fluxul de călători crește. Nu toate au bare de susține adecvate, de multe ori te ...
Curs valutar
15 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6346 lei
USD
Dolarul SUA
3.9285 lei
CHF
Francul elveţian
3.9729 lei
GBP
Lira sterlină
5.2711 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5016 lei
XAU
Gramul de aur
158.8245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2275 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4767 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0149 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.