Ancheta săptămânii
Pe apa sâmbetei…? Peste 4 miliarde de lei vechi pentru salariile secrete la cinci oameni cu mâinile legate

Majoritatea dintre dvs., botoșănenii, ați auzit probabil de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Botoșani, din relatările din presă, mai ales. Dacă ar fi să vă întrebăm cu ce se ocupă această organizație probabil că ați ridica din umeri: ceva cu apa, probabil, ar fi răspunsul. Și mai puțini dintre dvs. știți probabil că la această asociație lucrează cinci oameni, iar bugetul lor pe un singur an se ridică la peste 5 miliarde de lei vechi. Aproape toți acești bani se duc pe, da, ați intuit bine… cheltuieli salariale.

ADI Aqua, are și o pagină electronică destinată celor interesați. Acolo, la un click distanță, ni se explică ce face această structură:

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "AQUA BOTOŞANI" s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare Harta AQUA Botoșani (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului.

Pe înțelesul tuturor, această asociație a fost înființată pentru ca județul să poată accesa unul dintre cele mai mari proiecte pe fonduri europene pentru modernizarea sistemului de apă și canalizare. ADI Aqua este practic puntea dintre primăriile județului și operatorul acestui serviciu – SC Nova Apaserv SA. Și funcționează din banii care vin de la administrațiile publice locale, sub formă de cotizații.

Cea mai mare dintre aceste contribuții este plătită de Consiliul Județean, respectiv 270.000 de lei. Urmează Municipiul Botoșani cu 66.504 lei, Municipiul Dorohoi cu 11.638 lei și orașele Darabani, Săveni, Bucecea, Flămânzi, Ștefănești cu câte 3.325 lei fiecare. Primăriile de comune, 66 la număr, virează anual câte 1.664 de lei fiecare.

 

 

Partea interesantă abia începe...

... Pentru că această societate funcționează teoretic în interesul general al locuitorilor din unităţile administrativ-teritoriale membre.
La o privire mai atentă însă, se observă o nemulțumire constantă a utilizatorilor în privința calității acestui serviciu, menținută de desele avarii la care se intervine extrem de târziu. Sau o nemulțumire și mai mare a unor primari care întâmpină probleme de toate tipurile în relația cu operatorul pe partea de predare a rețelelor. Iar fondurile din proiectul de 102 milioane de euro accesat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu) au fost atrase în procent de aproximativ 50%.

Dar asta este o altă discuție

Interesantă este felia consistentă din tortul financiar pe care o servește anual această asociaţie. Bugetul de venituri și cheltuieli aprobat anul acesta se ridică la suma de 529.373 lei, din care veniturile colectate din cotizațiile membrilor asociați este de 474.591 lei. Din acești bani, 437.220 lei reprezintă cheltuieli de personal (salarii, indemnizații, contribuții angajator). Adică un procent de 82,5% din buget merge pe lefurile celor cinci salariați.

 

 

Din datele cuprinse într-un tabel financiar am încercat să aflăm, în mod firesc, care este venitul lunar al celor cinci oameni care muncesc la ADI – Aqua. Am făcut-o printr-o solicitare în baza Legii nr. 544/2001, actualizată, privind liberul acces la informațiile de interes public. Răspunsul a fost unul neașteptat:

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Botoșani este o persoană juridică de drept privat, cu statut de utilitate publică, statut ce nu este asimilat autorității sau instituției publice, așa cum sunt acestea definite de art. 2 din Legea nr. 544/2001, actualizată. În forma actuală, legea nu include și informațiile privind utilizarea fondurilor publice de către oricine altcineva (societăți comerciale cu capital privat, asociații, fundații, etc.), decât instituțiile publice, autorități publice și regiile autonome. Informațiile solicitate de dv., din punctul nostru de vedere, nu sunt informații de interes public, în sensul stipulat de legea sus menționată, fiind mai mult informații cu caracter personal (numele salariaților, salariul acestora).

 

De menționat la acest răspuns, semnat de directorul Vasile Halasanu, este faptul că, persoana juridică de drept privat există în continuare datorită contribuțiilor plătite indirect tot de cetățenii acestui județ. Astfel că, nu am obținut date privitoare la salariile pe care le primesc acești oameni însă am făcut un calcul simplu, pe care l-ar face probabil oricine ar fi interesat.
La un număr de cinci salariați, anual pentru fiecare s-ar cheltui suma de 87.444 de lei, iar lunar 7.287 de lei.

”Poate nu e moral, dar e legal. Acum, eu pot să vă spun că nu am în nici un caz salariul directorilor de la Apă. Unul la mână. Iar ca director de ADI din România, am cel mai mic salariu și colegii pot să confirme” – Vasile Halasanu, director ADI Aqua.

Îl credem pe cuvânt.

”Legea se referă strict la instituții publice, la societățile comerciale care au capital de stat. Nu ne încadrăm acolo. Deci eu vă arăt și documente și statut și tot. Nu ne încadrăm. Nu depunem declarații de avere, salariul este confidențial, venitul la urma urmei ar fi public dar noi nu suntem obligați să depunem declarații de avere ca să vedeți veniturile. Mai mult de atât, organigrama este publică, este pe site, nu cred că suntem obligați să dăm numele persoanelor, nu mi se pare corect” – tranșează situația și Mariana Solein, salariat ADI Aqua Botoșani.

 

”În ceea ce privește activitatea Asociației, aceasta se reflectă în hotărârile și documentele postate pe site-ul www.aquabotosani.ro (inclusiv organigramă sau buget), iar controlul financiar intern este asigurat de o comisie de cenzori, formată din trei membri numiți de adunarea generală”

 

Este o altă parte din răspunsul primit de la asociație. Numai că, singura scăpare a celor cinci care-și țin salariile ferite și care spune multe despre modul în care este reflectată activitatea acestei structuri pe pagina web este un anunț privitor la întreruperea furnizării apei, tocmai din 2013.

Este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua un alt organism care suge bani din bugetul județului și al primăriilor?

”Dacă mă întrebi și pe mine, cam aceeași senzație o am și eu. Singura observație este că a fost singura modalitate de a se putea accesa fonduri europene, că așa au apărut ADI-urile și nu numai aici, peste tot. Cum au apărut acele GAL-uri, la fel, deci s-a găsit formula asta, ca să poți să accesezi un program de investiții la nivel regional în județ, nu putea să ia CJ care nu avea nici o autoritate, nici o posibilitate să facă investiții în comuna, hai să zicem, Stăuceni. Asta a fost cerința legislativă de atunci” – Gheorghe Sorescu, președintele CJ Botoșani.

Șeful județului subliniază totuși că veniturile salariale ale celor cinci nu sunt într-atât de consistente cum pare la prima vedere: ”Au salariile stabilite undeva la 2-3 mii de lei brute, cât sunt ei acolo, vreo cinci salariați. Halasanu are cel mai mult, vreo 4.000 de lei. Au juriști, economiști, ceva de genul. Acestea sunt bugetele de ani de zile. Și la ADI Aqua și la Eco Proces sunt practic aceleași salarii”.

Și totuși….

Dincolo de secretizarea statelor de plată, ADI Aqua are rolul de a monitoriza relația dintre primării și operatorul de apă prin emiterea de hotărâri și urmărirea indicatorilor de performanță, dacă sunt aceștia sau nu îndepliniți. Și de asemenea gradul de absorbție al fondurilor europene. Pentru că, până la urmă, din acest motiv a fost înființată. Pentru implementarea unuia dintre cele mai mari programe europene de la Botoșani și anume ”Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare-epurare in județul Botoșani”, în valoare totală de 102.472.411 euro, contribuţia UE fiind de 80.804.107 euro.

 

Teoretic, pentru că:

”Este operatorul care implementează proiectul respectiv. Noi avem în plus, contractul de delegare, între operator și populație, operator și primăriilor pe care le avem în asociație. Acest contract are niște indicatori de performanță pe care operatorul trebuie să-l îndeplinească conform contractului. Iar noi urmărim acești indicatori de performanță, trimestrial trimitem punctul nostru de vedere atât la operator cât și la CJ și la celelalte primării, AGA operator sau CA al operatorului” – Mariana Solein, angajat ADI – Aqua.

 

Recunoaște însă că o parte din rolul înființării asociației scârțâie și anume: interesul general al locuitorilor de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului:

”Primăriile vis-a-vis de operator au mai multe nemulțumiri. Primăriile au multe puncte de vedere. Iar cu fondurile acestea, nivelul este extrem de scăzut din partea operatorului, cu nivelul de implementare al proiectului, noi am avut întâlniri lunare, în cazul indicatorilor le-am cerut clarificări de ce au întârziat, în obiectivele directorilor de la Apă este și atragerea de fonduri” - Mariana Solein, angajat ADI – Aqua.

 

Ce poate face această asociație în cazul neîndeplinirii indicatorilor din cadrul programului european? Nimic.

”Nu este rolul ADI în implementare, rolul ADI a fost pur instituțional în atragerea fondurilor, ei au avut nevoie de niște documente. Suntem așa o forță imensă aceste ADI, dar fără pârghii. Nu avem nici un mijloc de constrângere al operatorului, nu putem să facem nimic care să-l afecteze. Pe indicatori dacă nu sunt îndepliniți calculăm penalizări, e un procent infim, se adună o sumă care se întoarce înapoi pentru dezvoltare, acei bani se întorc într-un fond constituit la nivelul unității” - Mariana Solein, angajat ADI – Aqua.

O altă structură se mai ocupă de programul de la Apă și anume Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) unde sunt încadrați alți 20 de specialiști care au rolul de a veghea ca fondurile să fie folosite la potențial maxim în județ. Și care la rândul lor beneficiază de salarii frumușele pentru proiectul care este teoretic spre finalizare.

loading...
Ăștia sparg bancomatul!!! Leafă medie de aproape 16.000 de lei pentru fiecare director de la ”Apă”

 

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Revolutionarul Halasanu a dormit pe coada la Electrocontact,l-a trezit un coleg la Revolutie si l-a luat in balcon si acum a ajuns director.La ce va asteptati?Doarme in continuare!Are si indemniizatie de revolutionar,a luat si pamant,poate i s-a dat si un spatiu comercial.In timp ce colegii lui muncesc la Electrocontact pe salarii de mizerie,pe care le iau la 3-4 luni si platesc la salariul lui Halasanu,el doarme performant,la caldurica si pe bani multi,deoarece s-a trezit la momentul oportun.
8 februarie 2016, 11:00
nesimtire made in bt
8 februarie 2016, 09:38
Pai si zona metropolitana pe care o ascunde Portariuc e la fel doar ca aceasta nu a atras fonduri europene...ci au papat bani si salariile sunt mai mari..
8 februarie 2016, 08:11
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„S-a acumulat multă tensiune, mai ales după înfrângerea de la Iași. Nu a fost vorba despre violență. Au fost discuții mai aprinse la analiza jocului, nu e ușor nici pentru Leo, nici pentru băieți. S-au acumulat frustrări, ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8406 lei
USD
Dolarul SUA
4.2942 lei
CHF
Francul elveţian
4.5591 lei
GBP
Lira sterlină
5.3770 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9919 lei
XAU
Gramul de aur
248.8638 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3607 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9776 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1562 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1807 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.