Ancheta săptămânii
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
  • Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.
  • Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.

Ce putem pierde

 

Situația este gravă în întreaga țară și implicit la Botoșani. A fost coadă la lansarea felicitărilor pentru Botoșani care reușea să atingă la recensământ numărul estimat al populației. Nu a fost nimeni însă să se îngrijoreze de faptul că suntem mult, mult mai puțini cei care am rămas în țară față de precedentul recensământ, din 2011.

 

O scădere masivă a populației, în acord cu actuala legislație, înseamnă că Botoșani poate fi afectat în mai multe feluri. De la pierderea rangului (II, în prezent) până la diminuarea numărului de consilieri locali, polițiști locali, funcționari din Primărie și chiar a fondurilor alocate de la bugetul de stat, în baza unui algoritm care pleacă de la numărul de locuitori.

 

Spre exemplu, este prevăzută o anumită sumă, la un număr de 1.000 de locuitori. Ori la o pierdere de zeci de mii de cetățeni, orașul Botoșani chiar poate resimți o diminuare a acestor sume.

 

S-a terminat numărătoarea

 

Recenzorii și-au încheiat activitatea la 31 iulie 2022, însă rezultatele provizorii ar urma să fie oficializate abia spre finele anului.

 

Neoficial, însă, s-a discutat despre scăderea impresionantă a numărului locuitorilor orașului, care erau la ultimul recensământ de 106.847 de cetățeni.

 

Institutul Național de Statistică (INS) a estimat, după 11 ani, o populație de 96.766 de botoșăneni pentru municipiul reședință de județ. Neoficial, se pare că abia s-ar fi atins pragul de 80.000 de oameni, ceea ce înseamnă că într-un deceniu am pierdut aproximativ un sfert din populația orașului, adică undeva la 26.000 de botoșăneni.

 

Două ar fi cauzele principale ale diminuării drastice a populației din capitala județului: plecarea multor persoane la muncă în străinătate și stabilirea în alte țări și mutarea altora în comunele limitrofe, însă doar cu domiciliul, fiindcă în realitate muncesc și își petrec mare parte a timpului tot în municipiul Botoșani. Iar aceste două fenomene se suprapun poate celui mai important, sporul negativ al populației, mai direct spus, avem an de an mai mulți morți decât nou-născuți. 

 

Iată evoluția demografică conform datelor statistice, pentru municipiul Botoșani:

 

1912 – 32.574 de locuitori

1930 – 32.355 de locuitori

1948 – 29.145 de locuitori

1956 – 29.569 de locuitori

1977 – 63.182 de locuitori

1992 – 126.145 de locuitori

2002 – 115.070 de locuitori

2011 – 106.847 de locuitori

 

Municipiul Botoșani este la acest moment de rang II, la o populație de peste 100.000 de locuitori, rang ce ar putea fi schimbat după oficializarea recensământului. Iar efectele au fost deja menționate.

 

Art. 122 din Codul Administrativ reglementează și cum este stabilit numărul consilierilor din Consiliul Local Botoșani:

 

Între 100.000 și 200.000 un număr de 23 de consilieri locali

Între 50.000 și 100.000 un număr de 21 de consilieri locali

 

 

Primarul municipiului Botoșani crede însă că nu vom fi afectați. Pentru că depopularea s-a produs la nivel național, iar legislația ar urma să fie adaptată noilor realități.

 

„Părerea mea este că nu vom fi afectați în niciun fel. Pentru că această scădere a populației se manifestă la nivel național și acum analizăm scăderea populației în raport cu acte normative în vigoare astăzi, dar care cu siguranță vor fi adaptate la noile realități din România. Pentru că a scăzut populația și în Craiova și în Iași și în București. Și nu putem noi să devenim un municipiu reședință de județ de alt rang și Iașul sau Craiova să crească pentru că, este posibil să se confrunte cu o scădere mai mare a populației”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Edilul-șef nu exclude nici varianta ca municipiile de rang II să aibă o populație peste 80.000 de locuitori și nu peste 100.000, cum este în prezent.

 

Cât despre consilieri locali, funcționari sau polițiști locali...

 

 

„Consider de asemenea că nu vom fi afectați din aceleași motive. Nu va spune niciodată legea să dăm afară oameni, poate spune în cel mai rău caz nu mai faceți angajări până nu ajungeți la numărul acesta, dar repet, cred că legislația va fi adaptată după noile realități astfel încât să funcționăm așa cum suntem acum. Și cu numărul de consilieri locali și cu numărul de polițiști și cu alocările bugetare”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Cât despre alocările financiare către bugetul local, primarul a amintit de legea zonelor metropolitane prin care 30% din venitul realizat de cetățenii care lucrează în alte localități revine unității administrativ-teritoriale unde își au domiciliul. Iar sumele alocate de Guvern ar urma să țină cont de situația populației din toată țara.

 

În cazul consilierilor locali, o scădere a numărului lor de la 23 la 21 ar putea avea doar un efect negativ politic. Pentru că vor fi favorizate partidele mari care pornesc în alegeri cu șanse sporite la reprezentativitate și pierd cele mici.

 

La nivel de județ, situația pare la fel de critică.

 

În urmă cu 11 ani în județul Botoșani au fost numărați 412.626 de locuitori. INS a estimat o populație de doar 365.686 de oameni care a și fost atinsă, de altfel.

 

Însă avem și la nivel de județ o scădere de 46.940 de persoane.

 

Ar fi prima scădere masivă înregistrată în ultimii aproape 70 de ani.

 

Județul Botoșani:

 

1948 – 385.236 de locuitori

1956 – 428.050 de locuitori

1966 – 452.406 de locuitori

1977 – 451.217 de locuitori

1992 – 461.305 de locuitori

2002 – 452.834 de locuitori

2011 – 412.626 de locuitori

 

În acest caz, în Codul Administrativ sunt indicate praguri mai largi pentru stabilirea numărului de consilieri județeni.

 

32 de consilieri județeni,

are județul la acest moment, la care se adaugă președinte CJ cu drept de vot în plen, și tot atâția rămân și după ce datele recensământului devin oficiale.

 

 

„Probabil că nu ne va afecta numărul de consilieri, în prezent sunt tot 32 de consilieri. Aici pragurile sunt mult mai largi”,

Marcel Bejenariu, secretarul județului Botoșani

 

 

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, susține că potrivit comunicării făcute de Institutul Național de Statistică, cu privire la populația recenzată, județul Botoșani își păstrează rangul. Din punct de vedere administrativ, județul nu ar urma să fie afectat.

 

„Din punct de vedere economic, al alocării fondurilor guvernamentale, nu putem face nicio predicție, pentru că am intra pe un teren speculativ. Toate județele au mai puțini locuitori și de aceea, până când datele recensământului nu vor fi definitive, nu se poate face o analiză de impact. La capitolul fonduri europene, suntem în interiorul exercițiului financiar 2021-2027, iar regulile jocului au fost deja stabilite. Scăderea populației este o realitate și se manifestă în toată țara, nu numai la Botoșani. Este o provocare administrativă, dar sunt convinsă că, împreună cu echipa pe care mi-am conturat-o la Consiliul Județean, vom găsi cele mai adecvate soluții pentru ca procesul de dezvoltare a județului să continue într-un ritm susținut”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

 

La nivel național România a pierdut 1 milion de locuitori. Au plecat de-a lungul anilor în jur de 4 milioane de oameni care s-au stabilit în alte state.

 

Din nefericire, printre cei plecați se regăsește forța de muncă care s-a împuținat în țară, acest deficit afectând aproape toate domeniile de activitate.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor

 

Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Pentru prima data nu a intervenit nimeni pentru a falsifica datele. Botosaniul nu a avut niciodata probabil 100 000 de locuitori.
25 august 2022, 09:06
dupa domnul primar, daca toate orasele din romania devin peste noapte sate isi pastreaza acelasi rang si nr de angajati pentru ca nu a devenit sat o singura localitate. ce relax pe el. mai bine s-ar ocupa de retentia tinerilor in oras. apropo, nu e iasul in crestere de cativa ani? cum sa piarda locuitori?
9 august 2022, 16:31
Nici in 2011 nu au fost 100.000 de locuitori in Municipiul Botosani, doar ca atunci s-a putut fura din pix si au facut sa fie peste 100.000 exact pentru aceste considerente ( bani, locuri in CL, ...) Acum, electronic, nu s-a mai putut fura. Dar nici macar acest aspect nu o sa-i trezeasca. Sunt prea fara perspectiva. Astia nu au habar care-s implicatiile unui astfel de trend. Si o sa fie si mai rau. Ca sa se revina la peste 100.000 de locuitori trebuiesc facute investitii serioase, gen Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara. Doar asa Botosaniul o sa atraga locuitori noi, o sa creasca natalitatea. Si chiar si asa o sa dureze cam 10 ani macar. Dar cum stim bine cine conduce si o sa conduca orasul asta, in 10 ani, ajungem la 50.000 pentru ca polulatia este imbatranita iar pespectivele se indreapta spre 0
9 august 2022, 11:35
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
”Eu cred în continuare că putem ieși din subsol. De la locul 8 în jos clasamentul este strâns. Va fi un campionat echilibrat de la locul 8 în jos, vor fi rezultate strânse. Mai sunt destule etape și trebuie să luăm puncte, ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.0 o C
Dorohoi
14.9 o C
Bucecea
17.3 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.9 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.