Ancheta săptămânii
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
  • Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.
  • Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.

Ce putem pierde

 

Situația este gravă în întreaga țară și implicit la Botoșani. A fost coadă la lansarea felicitărilor pentru Botoșani care reușea să atingă la recensământ numărul estimat al populației. Nu a fost nimeni însă să se îngrijoreze de faptul că suntem mult, mult mai puțini cei care am rămas în țară față de precedentul recensământ, din 2011.

 

O scădere masivă a populației, în acord cu actuala legislație, înseamnă că Botoșani poate fi afectat în mai multe feluri. De la pierderea rangului (II, în prezent) până la diminuarea numărului de consilieri locali, polițiști locali, funcționari din Primărie și chiar a fondurilor alocate de la bugetul de stat, în baza unui algoritm care pleacă de la numărul de locuitori.

 

Spre exemplu, este prevăzută o anumită sumă, la un număr de 1.000 de locuitori. Ori la o pierdere de zeci de mii de cetățeni, orașul Botoșani chiar poate resimți o diminuare a acestor sume.

 

S-a terminat numărătoarea

 

Recenzorii și-au încheiat activitatea la 31 iulie 2022, însă rezultatele provizorii ar urma să fie oficializate abia spre finele anului.

 

Neoficial, însă, s-a discutat despre scăderea impresionantă a numărului locuitorilor orașului, care erau la ultimul recensământ de 106.847 de cetățeni.

 

Institutul Național de Statistică (INS) a estimat, după 11 ani, o populație de 96.766 de botoșăneni pentru municipiul reședință de județ. Neoficial, se pare că abia s-ar fi atins pragul de 80.000 de oameni, ceea ce înseamnă că într-un deceniu am pierdut aproximativ un sfert din populația orașului, adică undeva la 26.000 de botoșăneni.

 

Două ar fi cauzele principale ale diminuării drastice a populației din capitala județului: plecarea multor persoane la muncă în străinătate și stabilirea în alte țări și mutarea altora în comunele limitrofe, însă doar cu domiciliul, fiindcă în realitate muncesc și își petrec mare parte a timpului tot în municipiul Botoșani. Iar aceste două fenomene se suprapun poate celui mai important, sporul negativ al populației, mai direct spus, avem an de an mai mulți morți decât nou-născuți. 

 

Iată evoluția demografică conform datelor statistice, pentru municipiul Botoșani:

 

1912 – 32.574 de locuitori

1930 – 32.355 de locuitori

1948 – 29.145 de locuitori

1956 – 29.569 de locuitori

1977 – 63.182 de locuitori

1992 – 126.145 de locuitori

2002 – 115.070 de locuitori

2011 – 106.847 de locuitori

 

Municipiul Botoșani este la acest moment de rang II, la o populație de peste 100.000 de locuitori, rang ce ar putea fi schimbat după oficializarea recensământului. Iar efectele au fost deja menționate.

 

Art. 122 din Codul Administrativ reglementează și cum este stabilit numărul consilierilor din Consiliul Local Botoșani:

 

Între 100.000 și 200.000 un număr de 23 de consilieri locali

Între 50.000 și 100.000 un număr de 21 de consilieri locali

 

 

Primarul municipiului Botoșani crede însă că nu vom fi afectați. Pentru că depopularea s-a produs la nivel național, iar legislația ar urma să fie adaptată noilor realități.

 

„Părerea mea este că nu vom fi afectați în niciun fel. Pentru că această scădere a populației se manifestă la nivel național și acum analizăm scăderea populației în raport cu acte normative în vigoare astăzi, dar care cu siguranță vor fi adaptate la noile realități din România. Pentru că a scăzut populația și în Craiova și în Iași și în București. Și nu putem noi să devenim un municipiu reședință de județ de alt rang și Iașul sau Craiova să crească pentru că, este posibil să se confrunte cu o scădere mai mare a populației”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Edilul-șef nu exclude nici varianta ca municipiile de rang II să aibă o populație peste 80.000 de locuitori și nu peste 100.000, cum este în prezent.

 

Cât despre consilieri locali, funcționari sau polițiști locali...

 

 

„Consider de asemenea că nu vom fi afectați din aceleași motive. Nu va spune niciodată legea să dăm afară oameni, poate spune în cel mai rău caz nu mai faceți angajări până nu ajungeți la numărul acesta, dar repet, cred că legislația va fi adaptată după noile realități astfel încât să funcționăm așa cum suntem acum. Și cu numărul de consilieri locali și cu numărul de polițiști și cu alocările bugetare”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Cât despre alocările financiare către bugetul local, primarul a amintit de legea zonelor metropolitane prin care 30% din venitul realizat de cetățenii care lucrează în alte localități revine unității administrativ-teritoriale unde își au domiciliul. Iar sumele alocate de Guvern ar urma să țină cont de situația populației din toată țara.

 

În cazul consilierilor locali, o scădere a numărului lor de la 23 la 21 ar putea avea doar un efect negativ politic. Pentru că vor fi favorizate partidele mari care pornesc în alegeri cu șanse sporite la reprezentativitate și pierd cele mici.

 

La nivel de județ, situația pare la fel de critică.

 

În urmă cu 11 ani în județul Botoșani au fost numărați 412.626 de locuitori. INS a estimat o populație de doar 365.686 de oameni care a și fost atinsă, de altfel.

 

Însă avem și la nivel de județ o scădere de 46.940 de persoane.

 

Ar fi prima scădere masivă înregistrată în ultimii aproape 70 de ani.

 

Județul Botoșani:

 

1948 – 385.236 de locuitori

1956 – 428.050 de locuitori

1966 – 452.406 de locuitori

1977 – 451.217 de locuitori

1992 – 461.305 de locuitori

2002 – 452.834 de locuitori

2011 – 412.626 de locuitori

 

În acest caz, în Codul Administrativ sunt indicate praguri mai largi pentru stabilirea numărului de consilieri județeni.

 

32 de consilieri județeni,

are județul la acest moment, la care se adaugă președinte CJ cu drept de vot în plen, și tot atâția rămân și după ce datele recensământului devin oficiale.

 

 

„Probabil că nu ne va afecta numărul de consilieri, în prezent sunt tot 32 de consilieri. Aici pragurile sunt mult mai largi”,

Marcel Bejenariu, secretarul județului Botoșani

 

 

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, susține că potrivit comunicării făcute de Institutul Național de Statistică, cu privire la populația recenzată, județul Botoșani își păstrează rangul. Din punct de vedere administrativ, județul nu ar urma să fie afectat.

 

„Din punct de vedere economic, al alocării fondurilor guvernamentale, nu putem face nicio predicție, pentru că am intra pe un teren speculativ. Toate județele au mai puțini locuitori și de aceea, până când datele recensământului nu vor fi definitive, nu se poate face o analiză de impact. La capitolul fonduri europene, suntem în interiorul exercițiului financiar 2021-2027, iar regulile jocului au fost deja stabilite. Scăderea populației este o realitate și se manifestă în toată țara, nu numai la Botoșani. Este o provocare administrativă, dar sunt convinsă că, împreună cu echipa pe care mi-am conturat-o la Consiliul Județean, vom găsi cele mai adecvate soluții pentru ca procesul de dezvoltare a județului să continue într-un ritm susținut”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

 

La nivel național România a pierdut 1 milion de locuitori. Au plecat de-a lungul anilor în jur de 4 milioane de oameni care s-au stabilit în alte state.

 

Din nefericire, printre cei plecați se regăsește forța de muncă care s-a împuținat în țară, acest deficit afectând aproape toate domeniile de activitate.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor

 

Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
Pentru prima data nu a intervenit nimeni pentru a falsifica datele. Botosaniul nu a avut niciodata probabil 100 000 de locuitori.
25 august 2022, 09:06
dupa domnul primar, daca toate orasele din romania devin peste noapte sate isi pastreaza acelasi rang si nr de angajati pentru ca nu a devenit sat o singura localitate. ce relax pe el. mai bine s-ar ocupa de retentia tinerilor in oras. apropo, nu e iasul in crestere de cativa ani? cum sa piarda locuitori?
9 august 2022, 16:31
Nici in 2011 nu au fost 100.000 de locuitori in Municipiul Botosani, doar ca atunci s-a putut fura din pix si au facut sa fie peste 100.000 exact pentru aceste considerente ( bani, locuri in CL, ...) Acum, electronic, nu s-a mai putut fura. Dar nici macar acest aspect nu o sa-i trezeasca. Sunt prea fara perspectiva. Astia nu au habar care-s implicatiile unui astfel de trend. Si o sa fie si mai rau. Ca sa se revina la peste 100.000 de locuitori trebuiesc facute investitii serioase, gen Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara. Doar asa Botosaniul o sa atraga locuitori noi, o sa creasca natalitatea. Si chiar si asa o sa dureze cam 10 ani macar. Dar cum stim bine cine conduce si o sa conduca orasul asta, in 10 ani, ajungem la 50.000 pentru ca polulatia este imbatranita iar pespectivele se indreapta spre 0
9 august 2022, 11:35
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Bucuria pe care o oferi copiilor este molipsitoare! Când am avut activitatea în Republica Moldova, ”Mens sana in corpore sano”, eram așa de bucuroși, nu ne puteam stăpâni bucuria văzându-i și pe ai noștri, și pe cei din ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9148 lei
USD
Dolarul SUA
4.5152 lei
CHF
Francul elveţian
4.9264 lei
GBP
Lira sterlină
5.5638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4759 lei
XAU
Gramul de aur
279.6982 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2604 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1945 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3913 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2067 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6607 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
1.9 o C
Bucecea
2.4 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
-0.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.