Ancheta săptămânii
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO

Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.

Când ar fi trebuit să fie gata? Mai, apoi iulie, după care august


În iunie 2021, când Ludovic Orban încă era prim-ministru, Prefectura a organizat o întâlnire cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani (SDN) și cei ai asocierii care a câștigat licitația: Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, Mavgo Holding SRL, Vahostav SK AS și Trameco SA.


Premierului i s-a transmis la acea dată că durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni de la emiterea autorizației de construcție, act care a fost eliberat pe 12 mai 2023.


În luna mai a acestui an, când Botoșăneanul a arătat că perioada avansată atunci a expirat, justificarea a fost că, de fapt, data începerii efective a lucrărilor a fost 22 iulie 2021 și ca atare, de aici se calculează cele 24 de luni.


Doar că, între timp s-a convenit asupra unei extensii de 36 de zile și în luna martie a acestui an, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL a informat Prefectura despre faptul că noua dată de finalizare a lucrărilor este 27 august 2023.

 

Asfaltul începe la Iași și se termină la Botoșani


Cu o zi înainte, pe 26 august 2023, o echipă de la Botoșăneanul a parcurs tot DN 28 B pentru a vedea stadiul investiției. Și nu doar că nu este gata, ci este departe de finalizare. Pe tronsonul din județul Iași, în afara unei porțiuni de la ieșirea din Târgu-Frumos, unde se circula pe o singură bandă, iar cealaltă era un veritabil șanț, drumul era asfaltat până la ieșirea din Maxut.


În apropiere de județul Botoșani, asfaltul se transforma însă în piatră și pământ, iar lucrurile se înrăutățeau la intrarea propriu-zisă. Sunt mai multe porțiuni de kilometri ori sute de metri rămase la stadiul de piatră și care la trecerea oricărui autovehicul ridică un nor de praf. Iar acesta este aspectul general până la intrarea în comuna Frumușica. Ba mai mult, alunecările de teren de după ieșirea din această localitate spre Iași nici măcar nu au fost atacate de constructori, drumul nu a fost decapat și arăta exact ca înaintea perfectării contractului de execuție.


La podul de la Copălău, de lângă intersecția cu șoseaua spre Mănăstirea Coșula, se circula pe un singur sens întrucât intervențiile erau încă în desfășurare, iar în apropierea Mănăstirii Zăicești, unde este afectată structura drumului, era o combinație de pietriș cu resturi de asfalt.

 

Explicații, motive, pretexte ca să nu se termine lucrările la timp


Încă din vara anului trecut și ulterior în mai multe rânduri, Botoșăneanul a tras semnale de alarmă, arătând că respectarea termenului de execuție este practic imposibilă și că unii reprezentanți ai SDN Botoșani, dar și inclusiv politiceni de rang înalt, în loc să determine constructorul să respecte angajamentele din contract, i-au căutat tot felul de scuze pentru întârzieri.


Constructorii au excelat la rândul lor în găsirea unor motive pentru neîncadrarea în termen. Unele au fost transmise Prefecturii, printr-o adresă datată pe 22 martie 2023.


”Creșterea traficului și în special a traficului foarte greu (transporturi de cereale și combustibil) sunt datorate conflictului ruso-ucrainean. Aceste cauze determină condiții de exploatare agresive ce nu țin de acțiunea antreprenorului – circulația unor autovehicule încărcate peste limitele admise sau creșterea neprevăzută a valorilor de trafic pe durata execuției lucrărilor”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect


Tot atunci s-au găsit justificări și pentru problemele apărute deja la lucrările aflate în diverse stadii de execuție.


”Astfel, la sfârșitul anului 2022 și în perioada sezonului rece (iarna 2022-2023), expunerea lucrărilor realizate de antreprenor (primul strat de mixtură asfaltică AB 31,5) la acțiunea traficului foarte greu, a condus la apariția degradărilor în corpul drumului existent, la marginea casetelor și la structurile noi executate de antreprenor (cedări de terasament, faianțări, făgașe)”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect

 

Au apărut obișnuitele ”diverse și neprevăzute”...


Ca atare, proiectantul a emis un proiect tehnic de remediere a degradărilor pentru lucrările nou executate și pentru structurile deja existente, dar care au fost afectate.


Și, cum se întâmplă la o puzderie de contracte cu statul, bineînțeles că și aici s-au descoperit lucrări din categoria ”diverse și neprevăzute”.


”Ca urmare a realizării proiectului tehnic de execuție – lucrări de consolidare, antreprenorul a identificat necesitatea execuției unor lucrări suplimentare față de documentația tehnică prezentată în cadul licitației. Pentru confirmare datelor prezentate de antreprenor, beneficiarul (CNAIR – n.r.) a realizat o nouă expertiză tehnică în perioada decembrie 2021 – iulie 2022. Deoarece în contractul de modernizare DN 28 B nu sunt prevăzute valori pentru lucrări suplimentare sau pentru diverse și neprevăzute, beneficiarul va dispune măsurile și implicațiile cu privire la execuția lucrărilor de consolidare într-un alt contract de atribuire”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect

 

... Pentru care trebuie un nou contract


Și aici intervine marea surpriză. Porțiunile aflate încă la stadiul de piatră spartă de la intrarea în județul Botoșani ar fi tocmai cele din categoriile ”lucrări suplimentare” și ”diverse și neprevăzute”, despre care constructorul a anunțat încă din martie că ar trebui incluse într-un alt contract, adică nu vor fi efectuate în baza celui încheiat în 2020.


Reprezentanții DRDP Iași au explicat că, atât timp cât Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este beneficiarul investiției, aceasta este unitatea care veghează la buna desfășurare a lucrărilor și nu Direcția Regională. Au arătat însă că, din informațiile parvenite la DRDP, nu s-ar fi perfectat încă un nou contract pentru acele lucrări suplimentare. Iar problemele cele mai mari sunt cu...


Sectorul acela de la limită de județ, care nici măcar nu este atacat în contractul acesta, din câte am înțeles, cel cu alunecările de teren... Un alt contract și alte soluții, din câte am înțeles eu... ”,


Nicolae Popovici, purtător de cuvânt DRDP Iași.

 

Ulterior, reprezentanții DRDP Iași ne-au comunicat că noul termen de finalizare a investiției ar fi de fapt 11 octombrie 2023, că stadiul fizic de realizare al lucrărilor este de 84%, iar cel financiar de 65,4%.

 

În consecință, am adresat pe data de 31 august CNAIR mai multe întrebări pe această temă, iar răspunsurile le vom face publice imediat după ce le primim.


”Este prima oară când aud așa ceva”



Primul reprezentant al Guvernului în județ a monitorizat investiția încă de la începutul mandatului său, deplasându-se în mai multe rânduri pe teren pentru a impulsiona lucrările.


”Am discutat cu șeful de la Drumurile Naționale Botoșani și mi-a spus că, din câte știe el, constructorul lucrează, s-a mobilizat pe raza județului Botoșani și intervine în vreo cinci locuri, intervine la poduri și toarnă ultimul strat de asfalt. Am trimis adrese la CNAIR și DRDP Iași, până astăzi (31 august – n.r.) nu mi-au răspuns. I-am rugat să mă informeze despre stadiul lucrărilor”,


Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.


A adăugat că singura porțiune despre care fusese informat clar că necesită o altă soluție tehnică este cea din apropierea Mănăstirii Zosin, dar despre tronsoanele de la limita dintre județe ”este prima oară când aud așa ceva”.


Și că ultima informare oficială despre stadiul lucrărilor a primit-o la începutul verii, ”când tot eu am solicitat, că dacă nu solicit, ei nu îmi trimit”.


Cert este că pe tronsoanele de la limita dintre cele două județe nu se lucrează.

 

267.309.612 de lei, fără TVA


este valoarea contractului încheiat de CNAIR cu asocierea condusă de Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Blestemul drumului Botoșani – Tg. Frumos: Nababul din DRDP care face control la firma clanului Arsene și e partener de afaceri cu acesta
Firma care a surpat podul din Neamț a făcut praf și drumul național Tg. Frumos-Botoșani

 

Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
O parte din lucrari au fost platite de doua ori din fonduri publice. Legea spune ca un constructor daca a gresit trebuie sa refaca lucrarile pe cheltuiala sa. Dar firma lui Ginel cumatrul lui Arseni, presedinte CJ Neamt fugit in Italia, a primit derogari. Banii se impart intre infractori. DRDP Iasi tace, ISC tace, Politia nu stie, Parchetul asteapta sa fie sesizat, Curtea de conturi va ajunge acolo peste 3 ani cand se va prescrie.
15 septembrie 2023, 16:36
PSD...ce proasta alegere !!!
13 septembrie 2023, 21:27
Păi Doina de la PSD și Achiței de la PNL, săptămanal aveau o ieșire platită în presă (cu fotografia aferentă) să ne spună ce drumuri au mai foast gata sau aproape gata. Au inventat tot felul de drumuri strategice si drumuri ale manastirilor pe unde mai trece cate o căruță. Numai drumul ăsta nu se face de 30 de ani. Nici măcar amatori nu le poți spune la ăștia. Niște parveniți.
4 septembrie 2023, 18:35
Șefa de la CJ,nu face poze și aici?
4 septembrie 2023, 15:49
Votam pesedeaua,ca mai jos de ultimul loc din tara, unde ne-au adus, nu mai putem sa cadem!
4 septembrie 2023, 14:57
Si cand te gandesti ca aceasta firma depune contestatii peste tot, inclusiv la A7.
4 septembrie 2023, 13:29
Traiasca PSD-ul !
4 septembrie 2023, 08:52
fara cuvinte!!!
4 septembrie 2023, 08:29
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.8 o C
Dorohoi
16.0 o C
Bucecea
18.3 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.