Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Primul pas făcut a fost cel al politizării prefecților. În urmă cu 15 ani, Guvernul a introdus aceste posturi în categoria înalților funcționari publici, cărora le era interzis inclusiv să fie simpli membri de partid. Executivul a îndeplinit atunci și o cerință a Uniunii Europene care solicita depolitizarea funcțiilor de prefect în procesul de aderare a României la blocul comunitar.
Noile prevederi au creat mari probleme tuturor partidelor care s-au perindat pe la putere, cărora le-a fost greu să găsească oameni care oficial să nu fie membri de partid, dar în realitate să fie social-democrați, liberali, useriști, democrat-liberali.
Deși Constituția prevede că atribuțiile prefectului se stabilesc doar prin lege organică, pe 27 ianuarie 2021, Cabinetul Cîțu a aprobat ordonanța de urgență care le permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid.
La acea dată prim-ministrul nu își depusese candidatura la președinția PNL, iar Ludovic Orban nu și-a dat seama care este motivul real al politizării funcțiilor de prefect și subprefect. Când a realizat care este substratul a fost prea târziu.
Rând pe rând, o mulțime de prefecți oficial apolitici au devenit membri de partid, planul pus la cale la nivel central bifând astfel a doua etapă. Pe 1 martie 2021 Dan Nechifor a depus adeziune la PNL Botoșani și săptămâni la rând a declarat că nu va candida pentru vreo funcție.
Poate și pentru că nu avea cum să o facă întrucât statutul PNL prevede că liberalii care doresc să dobândească un post la scrutinul intern trebuie să fi fost înscriși în registrul național al membrilor la 31 decembrie 2020. Ori la acea dată prefecților le era imposibil să facă parte din vreun partid întrucât ar fi devenit incompatibili.
Așa că prevederea din statut a fost practic suspendată special pentru prefecți. Mai exact, în luna iunie, Comisia de Organizare a Congresului PNL (COCON) a emis o derogare prin care prefecților le este permis să candideze la alegerile interne. În această fază Dan Nechifor deja anunțase că va candida, dar nu preciza și la ce funcție.
În paralel, tot în luna iunie, ministrul Lucian Bode a declanșat o acțiune de racolare a prefecților. Dat fiind ascendentul funcției sale, Ministerul Afacerilor Interne având în organigramă o direcție de coordonare a prefecturilor, Lucian Bode le-a cerut reprezentanților Guvernului în teritoriu să intre în cursa pentru funcțiile din filiale, cu bătaie spre cele de președinte la organizația județeană sau municipală reședință de județ.
Deputatul Costel Șoptică a aflat la acea dată de acțiunile șefului MAI și a încercat să-l blocheze, impresia pe moment fiind că a și reușit.
”Cred că am umblat 2.000 de kilometri cu Nechifor prin județ, să îl prezint la primari, unii nici nu-l știau. Le-am spus oamenilor că mergem în echipă la alegerile interne, unul la președinte, celălalt la prim-vicepreședinte, iar sâmbătă seara am aflat că duminică el își depune candidatura. Ce pot să mai spun despre un asemenea om? L-am luat la propriu de guler pe Orban și i-am spus să ne dea prefect la Botoșani, l-am susținut pentru funcția de prefect...”,
Costel Șoptică, deputat.
Se pare că parlamentarul a avut totuși unele informații că Dan Nechifor s-ar putea suci și a încercat să îl împingă spre comisia de organizare a alegerilor, un fel de corespondent al COCON la nivel județean. Iar președintele acestui organism nu avea dreptul să candideze la prima funcție din filială astfel încât prefectul ar fi fost scos din cursa pentru șefia organizației județene. A fost un veritabil joc psihologic. Dan Nechifor nici nu a refuzat ferm propunerea, fiindcă indirect și-ar fi informat contracandidații că va candida, dar nici nu a acceptat-o clar astfel că, în ziua în care și-a depus candidatura, a anunțat că renunță la președinția comisiei de organizare a scrutinului, după ce a avut grijă să nu semneze vreun act în această calitate, pentru nu i se putea contesta dreptul de a intra în cursă.
Foștii pedeliști din PNL au avut un rol major în tot acest plan. Președintele COCON este Theodor Stolojan, fost președinte al partidului, nimeni altul decât liderul grupului care în 2006 a rupt o parte a PNL și a creat PLD, formațiune care apoi a fuzionat cu PD-ul lui Traian Băsescu și a format PDL, partid care ulterior s-a unificat cu PNL.
După 15 ani, actori principali ai întregii manevre sunt pe plan național cam aceiași: Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan. Ministrul Lucian Bode tot din fostul PDL provine. Întâlnirea care a precedat înscrierea lui Dan Nechifor ar fi avut loc la Suceava cu Gheorghe Flutur gazdă de seamă, iar liderul liberalilor suceveni a luat parte și la vizita lui Florin Cîțu la Botoșani.
Cum în final s-a ajuns practic la o bătălie între vechii liberali și foștii pedeliști, rămânerea în cursă atât a lui Cristian Achiței, cât și a lui Dan Nechifor ar fi dus la împărțirea voturilor din bazinul portocaliu din PNL astfel încât senatorul s-a retras pentru a-i netezi calea spre funcție primului reprezentant al Guvernului în județ.
Care crede că intrarea sa în această bătălie politică nu trebuie privită ”conspirativ”.
”De ce nu ținem cont și de om? De ce privim așa ca o teorie conspiraționistă? Odată ce m-am hotărât să intru în cursă înseamnă că sunt convins că pot să schimb ceva”,
Dan Nechifor, prefect.
Pe data de 12 iunie prefectul a făcut parte din delegația care l-a întâmpinat la Palatul Administrativ pe președintele PNL. Atunci, Ludovic Orban a fost întrebat despre implicarea prefecților în alegerile interne și de față cu Dan Nechifor și-a exprimat dezacordul față de înscrierea acestora.
”Categoric nu! Asta am și cerut: neutralitate în competiția internă pentru că ei au și funcții administrative și nu este bine să manifeste un partizanat pentru un candidat sau altul. Și vă spun și de ce: prefectul și subprefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Ei, din punct de vedere administrativ, sunt subordonați Guvernului și premierului. Dacă ei se poziționează în favoarea premierului, toată lumea poate să suspecteze că se datorează subordonării administrative. Dacă se poziționează de partea mea, lumea poate să speculeze că ei nu respectă ierarhia administrativă și că practic sunt împotriva premierului. Deci asta este o chestiune de principiu. De regulă, toți cei care au funcții de demnitate publică – secretari de stat, președinți de agenții, prefecți, subprefecți – din punctul meu de vedere trebuie să manifeste o neutralitate politică”,
Ludovic Orban, președinte PNL.
Întrebat de reporterul Botoșăneanul despre candidatura sa, venită după afirmațiile făcute de șeful său de partid, Dan Nechifor le-a catalogat drept ”recomandări” și nu le-a considerat obligatorii.
”Categoric nu, în nici un caz pentru funcția de președinte”, a repetat atunci Ludovic Orban când a fost întrebat dacă prefecții ar trebui să candideze la scrutinul intern.
La acea întâlnire Dan Nechifor nu l-a contrazis pe Ludovic Orban. Iar după 15 zile și-a depus candidatura.
Și nu este singurul prefect din țară intrat în focul alegerilor din PNL, Neamț și Mureș sunt doar două alte exemple.
Dincolo de toate aceste lucruri, elocvent este faptul că, poate cel mai important om de afaceri din Botoșani, i-a transmis reporterului Botoșăneanul încă din perioada Paștelui că ”Dan Nechifor va candida la președinția PNL Botoșani și are mari șanse să câștige”. Asta demonstrează că planul de propulsare a prefectului în funcția de lider al organizației liberale a fost conceput de multă vreme, însă a știut despre el un grup extrem de redus de oameni. Grup din care nu a făcut parte și Costel Șoptică. Dar din care au făcut parte oameni cu mare potență financiară, foarte interesați de cine conduce la Botoșani principalul partidul de guvernământ.
Totul s-a frânt însă la 10 voturi.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Forța Dreptei în grup la urne: Am votat pentru români, am votat pentru botoșăneni - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Primarul Cosmin Andrei, vot cu soția și cu gândul la investițiile orașului – LIVE
Oana Sava
Nov 24, 2024
Prima ciocnire politică în ziua „prezidențialelor”: N-a avut nimeni niciun limbaj – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024