Ancheta săptămânii
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani

Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.

1.(Re)politizarea funcțiilor de prefect


Primul pas făcut a fost cel al politizării prefecților. În urmă cu 15 ani, Guvernul a introdus aceste posturi în categoria înalților funcționari publici, cărora le era interzis inclusiv să fie simpli membri de partid. Executivul a îndeplinit atunci și o cerință a Uniunii Europene care solicita depolitizarea funcțiilor de prefect în procesul de aderare a României la blocul comunitar.


Noile prevederi au creat mari probleme tuturor partidelor care s-au perindat pe la putere, cărora le-a fost greu să găsească oameni care oficial să nu fie membri de partid, dar în realitate să fie social-democrați, liberali, useriști, democrat-liberali.


Deși Constituția prevede că atribuțiile prefectului se stabilesc doar prin lege organică, pe 27 ianuarie 2021, Cabinetul Cîțu a aprobat ordonanța de urgență care le permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid.

 

La acea dată prim-ministrul nu își depusese candidatura la președinția PNL, iar Ludovic Orban nu și-a dat seama care este motivul real al politizării funcțiilor de prefect și subprefect. Când a realizat care este substratul a fost prea târziu.

 

2.Intrarea prefecților în PNL


Rând pe rând, o mulțime de prefecți oficial apolitici au devenit membri de partid, planul pus la cale la nivel central bifând astfel a doua etapă. Pe 1 martie 2021 Dan Nechifor a depus adeziune la PNL Botoșani și săptămâni la rând a declarat că nu va candida pentru vreo funcție.


Poate și pentru că nu avea cum să o facă întrucât statutul PNL prevede că liberalii care doresc să dobândească un post la scrutinul intern trebuie să fi fost înscriși în registrul național al membrilor la 31 decembrie 2020. Ori la acea dată prefecților le era imposibil să facă parte din vreun partid întrucât ar fi devenit incompatibili.

 

3.Derogare de la statutul PNL pentru ca prefecții să poată candida


Așa că prevederea din statut a fost practic suspendată special pentru prefecți. Mai exact, în luna iunie, Comisia de Organizare a Congresului PNL (COCON) a emis o derogare prin care prefecților le este permis să candideze la alegerile interne. În această fază Dan Nechifor deja anunțase că va candida, dar nu preciza și la ce funcție.

 

4.Racolarea prefecților la nivel înalt


În paralel, tot în luna iunie, ministrul Lucian Bode a declanșat o acțiune de racolare a prefecților. Dat fiind ascendentul funcției sale, Ministerul Afacerilor Interne având în organigramă o direcție de coordonare a prefecturilor, Lucian Bode le-a cerut reprezentanților Guvernului în teritoriu să intre în cursa pentru funcțiile din filiale, cu bătaie spre cele de președinte la organizația județeană sau municipală reședință de județ.

 

Șoptică încearcă să-l blocheze pe ministrul Bode


Deputatul Costel Șoptică a aflat la acea dată de acțiunile șefului MAI și a încercat să-l blocheze, impresia pe moment fiind că a și reușit.


”Cred că am umblat 2.000 de kilometri cu Nechifor prin județ, să îl prezint la primari, unii nici nu-l știau. Le-am spus oamenilor că mergem în echipă la alegerile interne, unul la președinte, celălalt la prim-vicepreședinte, iar sâmbătă seara am aflat că duminică el își depune candidatura. Ce pot să mai spun despre un asemenea om? L-am luat la propriu de guler pe Orban și i-am spus să ne dea prefect la Botoșani, l-am susținut pentru funcția de prefect...”,


Costel Șoptică, deputat.


Se pare că parlamentarul a avut totuși unele informații că Dan Nechifor s-ar putea suci și a încercat să îl împingă spre comisia de organizare a alegerilor, un fel de corespondent al COCON la nivel județean. Iar președintele acestui organism nu avea dreptul să candideze la prima funcție din filială astfel încât prefectul ar fi fost scos din cursa pentru șefia organizației județene. A fost un veritabil joc psihologic. Dan Nechifor nici nu a refuzat ferm propunerea, fiindcă indirect și-ar fi informat contracandidații că va candida, dar nici nu a acceptat-o clar astfel că, în ziua în care și-a depus candidatura, a anunțat că renunță la președinția comisiei de organizare a scrutinului, după ce a avut grijă să nu semneze vreun act în această calitate, pentru  nu i se putea contesta dreptul de a intra în cursă.

 


5.Comisia de organizare a alegerilor intră pe mâna omului care a rupt PNL-ul și a făcut PDL-ul cu partidul lui Băsescu


Foștii pedeliști din PNL au avut un rol major în tot acest plan. Președintele COCON este Theodor Stolojan, fost președinte al partidului, nimeni altul decât liderul grupului care în 2006 a rupt o parte a PNL și a creat PLD, formațiune care apoi a fuzionat cu PD-ul lui Traian Băsescu și a format PDL, partid care ulterior  s-a unificat cu PNL.

 

După 15 ani, actori principali ai întregii manevre sunt pe plan național cam aceiași: Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan. Ministrul Lucian Bode tot din fostul PDL provine. Întâlnirea care a precedat înscrierea lui Dan Nechifor ar fi avut loc la Suceava cu Gheorghe Flutur gazdă de seamă, iar liderul liberalilor suceveni a luat parte și la vizita lui Florin Cîțu la Botoșani.

 

6.Bătălia devine pe față una între vechiul PNL și fostul PDL, așa că Achiței îi face culoar lui Nechifor ca să nu rupă voturile


Cum în final s-a ajuns practic la o bătălie între vechii liberali și foștii pedeliști, rămânerea în cursă atât a lui Cristian Achiței, cât și a lui Dan Nechifor ar fi dus la împărțirea voturilor din bazinul portocaliu din PNL astfel încât senatorul s-a retras pentru a-i netezi calea spre funcție primului reprezentant al Guvernului în județ.


Care crede că intrarea sa în această bătălie politică nu trebuie privită ”conspirativ”.


”De ce nu ținem cont și de om? De ce privim așa ca o teorie conspiraționistă? Odată ce m-am hotărât să intru în cursă înseamnă că sunt convins că pot să schimb ceva”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Orban i-a cerut degeaba lui Nechifor să nu candideze


Pe data de 12 iunie prefectul a făcut parte din delegația care l-a întâmpinat la Palatul Administrativ pe președintele PNL. Atunci, Ludovic Orban a fost întrebat despre implicarea prefecților în alegerile interne și de față cu Dan Nechifor și-a exprimat dezacordul față de înscrierea acestora.


”Categoric nu! Asta am și cerut: neutralitate în competiția internă pentru că ei au și funcții administrative și nu este bine să manifeste un partizanat pentru un candidat sau altul. Și vă spun și de ce: prefectul și subprefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Ei, din punct de vedere administrativ, sunt subordonați Guvernului și premierului. Dacă ei se poziționează în favoarea premierului, toată lumea poate să suspecteze că se datorează subordonării administrative. Dacă se poziționează de partea mea, lumea poate să speculeze că ei nu respectă ierarhia administrativă și că practic sunt împotriva premierului. Deci asta este o chestiune de principiu. De regulă, toți cei care au funcții de demnitate publică – secretari de stat, președinți de agenții, prefecți, subprefecți – din punctul meu de vedere trebuie să manifeste o neutralitate politică”,


Ludovic Orban, președinte PNL.


Întrebat de reporterul Botoșăneanul despre candidatura sa, venită după afirmațiile făcute de șeful său de partid, Dan Nechifor le-a catalogat drept ”recomandări” și nu le-a considerat obligatorii.


”Categoric nu, în nici un caz pentru funcția de președinte”, a repetat atunci Ludovic Orban când a fost întrebat dacă prefecții ar trebui să candideze la scrutinul intern.


La acea întâlnire Dan Nechifor nu l-a contrazis pe Ludovic Orban. Iar după 15 zile și-a depus candidatura.


Și nu este singurul prefect din țară intrat în focul alegerilor din PNL, Neamț și Mureș sunt doar două alte exemple.

 

A știut cine a trebuit să știe


Dincolo de toate aceste lucruri, elocvent este faptul că, poate cel mai important om de afaceri din Botoșani, i-a transmis reporterului Botoșăneanul încă din perioada Paștelui că ”Dan Nechifor va candida la președinția PNL Botoșani și are mari șanse să câștige”. Asta demonstrează că planul de propulsare a prefectului în funcția de lider al organizației liberale a fost conceput de multă vreme, însă a știut despre el un grup extrem de redus de oameni. Grup din care nu a făcut parte și Costel Șoptică. Dar din care au făcut parte oameni cu mare potență financiară, foarte interesați de cine conduce la Botoșani principalul partidul de guvernământ.

 

Totul s-a frânt însă la 10 voturi.

 

loading...
GATA alegerile interne din PNL, Șoptică reales președinte, are în BPJ aproape toți oamenii din echipa sa– LISTA FINALĂ
Șoptică fericit la final: Vreau să vă spun: Fraților, gata! Nechifor: Nu plec din PNL VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Loading...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Loading...
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
Cine se mai ocupa de munca la negru in judet ( mai ales in constructii).? Pentru bani de pensii si salarii ne imprumutam in continuare ?
12 iulie 2021, 09:32
Bravo Soptica! Liber la angajari de acum . Ai grija la min transporturilor ca Drula umbla cu microfonul la el
5 iulie 2021, 17:51
De parca sub achitei a castigat vreodată... Hai lăsați-o pe asta cu ”vai, cum se poate...” Sunteți toți o apă si-un pământ! Noroc de manunchiul de primari că altfel v-ar roade câinii de .ur! numai pupincuriști, beizadele ”cu diplomă” si fripturisti analfabeți.
5 iulie 2021, 12:33
Cum pot oamenii astia sa voteze un pierzator,in fata PSD in jud Botosani.Sub Soptica PNL a pierdut tot timpul in fata PSD.Jud Botosani cu cei mai prosti din tara,voteza in continuare cu echipa pierzatoare,daca iese Catu la toamna la congres degeaba a castigat Soptica
5 iulie 2021, 11:53
Soptelu nu a inteles un lucru- NU A CÂȘTIGAT EL! A câșigat doar puțin timp PNL-ul . Au câștigat Oloeru, Macovei, Gireadă si toti cei care au crezut că PNL mai are o șansă prin Orban. Dacă dl Oloeru și-a spus clar punctul de vedere, dacă Ada Macovei a făcut la fel, dumneata dle Soptică ai incercat să te eschivezi. Poate ai făcut unele lucruri pe care opozantii le cunosc si le-ar fi varsat acolo in sala si soarta ar fi fost alta. Dacă in campanie te-am sustinut aici, pe forum, intre timp am aflat cam ce limite ai si mi-e rusine. Roagă-te să rămână Orban, caci altfel ”marea victorie” va fi doar o amintire iar PNL-ul iți va inchide ușa pentru totdeauna, că așa este moda pe acolo. Mulțumeste-le oamenilor care te-au votat și care, probabil, așteaptă să-i ajuți așa cum le-ai promis.
5 iulie 2021, 11:35
Prefect, subprefect, functii ocupate de clasa muncitoare. Si cu asta am spus tot
5 iulie 2021, 09:11
Oameni de rahat , mai bine ar face ceva pt Bt , dar nimic in 2 ani , doar lupa după ciolan
5 iulie 2021, 07:27
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Colegilor mei care astăzi au intrat în echipă le urez mult succes și nu în ultimul rând vreau să mulțumesc și colegilor au făcut parte din echipa Inspectoratului Școlar până astăzi și cu care am colaborat excelent. Sper ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.7247 lei
CHF
Francul elveţian
4.7380 lei
GBP
Lira sterlină
5.8810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6529 lei
XAU
Gramul de aur
277.4951 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2761 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3196 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6853 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2002 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.6 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
15.9 o C
Darabani
12.9 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
14.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.