Ancheta săptămânii
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani

Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.

1.(Re)politizarea funcțiilor de prefect


Primul pas făcut a fost cel al politizării prefecților. În urmă cu 15 ani, Guvernul a introdus aceste posturi în categoria înalților funcționari publici, cărora le era interzis inclusiv să fie simpli membri de partid. Executivul a îndeplinit atunci și o cerință a Uniunii Europene care solicita depolitizarea funcțiilor de prefect în procesul de aderare a României la blocul comunitar.


Noile prevederi au creat mari probleme tuturor partidelor care s-au perindat pe la putere, cărora le-a fost greu să găsească oameni care oficial să nu fie membri de partid, dar în realitate să fie social-democrați, liberali, useriști, democrat-liberali.


Deși Constituția prevede că atribuțiile prefectului se stabilesc doar prin lege organică, pe 27 ianuarie 2021, Cabinetul Cîțu a aprobat ordonanța de urgență care le permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid.

 

La acea dată prim-ministrul nu își depusese candidatura la președinția PNL, iar Ludovic Orban nu și-a dat seama care este motivul real al politizării funcțiilor de prefect și subprefect. Când a realizat care este substratul a fost prea târziu.

 

2.Intrarea prefecților în PNL


Rând pe rând, o mulțime de prefecți oficial apolitici au devenit membri de partid, planul pus la cale la nivel central bifând astfel a doua etapă. Pe 1 martie 2021 Dan Nechifor a depus adeziune la PNL Botoșani și săptămâni la rând a declarat că nu va candida pentru vreo funcție.


Poate și pentru că nu avea cum să o facă întrucât statutul PNL prevede că liberalii care doresc să dobândească un post la scrutinul intern trebuie să fi fost înscriși în registrul național al membrilor la 31 decembrie 2020. Ori la acea dată prefecților le era imposibil să facă parte din vreun partid întrucât ar fi devenit incompatibili.

 

3.Derogare de la statutul PNL pentru ca prefecții să poată candida


Așa că prevederea din statut a fost practic suspendată special pentru prefecți. Mai exact, în luna iunie, Comisia de Organizare a Congresului PNL (COCON) a emis o derogare prin care prefecților le este permis să candideze la alegerile interne. În această fază Dan Nechifor deja anunțase că va candida, dar nu preciza și la ce funcție.

 

4.Racolarea prefecților la nivel înalt


În paralel, tot în luna iunie, ministrul Lucian Bode a declanșat o acțiune de racolare a prefecților. Dat fiind ascendentul funcției sale, Ministerul Afacerilor Interne având în organigramă o direcție de coordonare a prefecturilor, Lucian Bode le-a cerut reprezentanților Guvernului în teritoriu să intre în cursa pentru funcțiile din filiale, cu bătaie spre cele de președinte la organizația județeană sau municipală reședință de județ.

 

Șoptică încearcă să-l blocheze pe ministrul Bode


Deputatul Costel Șoptică a aflat la acea dată de acțiunile șefului MAI și a încercat să-l blocheze, impresia pe moment fiind că a și reușit.


”Cred că am umblat 2.000 de kilometri cu Nechifor prin județ, să îl prezint la primari, unii nici nu-l știau. Le-am spus oamenilor că mergem în echipă la alegerile interne, unul la președinte, celălalt la prim-vicepreședinte, iar sâmbătă seara am aflat că duminică el își depune candidatura. Ce pot să mai spun despre un asemenea om? L-am luat la propriu de guler pe Orban și i-am spus să ne dea prefect la Botoșani, l-am susținut pentru funcția de prefect...”,


Costel Șoptică, deputat.


Se pare că parlamentarul a avut totuși unele informații că Dan Nechifor s-ar putea suci și a încercat să îl împingă spre comisia de organizare a alegerilor, un fel de corespondent al COCON la nivel județean. Iar președintele acestui organism nu avea dreptul să candideze la prima funcție din filială astfel încât prefectul ar fi fost scos din cursa pentru șefia organizației județene. A fost un veritabil joc psihologic. Dan Nechifor nici nu a refuzat ferm propunerea, fiindcă indirect și-ar fi informat contracandidații că va candida, dar nici nu a acceptat-o clar astfel că, în ziua în care și-a depus candidatura, a anunțat că renunță la președinția comisiei de organizare a scrutinului, după ce a avut grijă să nu semneze vreun act în această calitate, pentru  nu i se putea contesta dreptul de a intra în cursă.

 


5.Comisia de organizare a alegerilor intră pe mâna omului care a rupt PNL-ul și a făcut PDL-ul cu partidul lui Băsescu


Foștii pedeliști din PNL au avut un rol major în tot acest plan. Președintele COCON este Theodor Stolojan, fost președinte al partidului, nimeni altul decât liderul grupului care în 2006 a rupt o parte a PNL și a creat PLD, formațiune care apoi a fuzionat cu PD-ul lui Traian Băsescu și a format PDL, partid care ulterior  s-a unificat cu PNL.

 

După 15 ani, actori principali ai întregii manevre sunt pe plan național cam aceiași: Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan. Ministrul Lucian Bode tot din fostul PDL provine. Întâlnirea care a precedat înscrierea lui Dan Nechifor ar fi avut loc la Suceava cu Gheorghe Flutur gazdă de seamă, iar liderul liberalilor suceveni a luat parte și la vizita lui Florin Cîțu la Botoșani.

 

6.Bătălia devine pe față una între vechiul PNL și fostul PDL, așa că Achiței îi face culoar lui Nechifor ca să nu rupă voturile


Cum în final s-a ajuns practic la o bătălie între vechii liberali și foștii pedeliști, rămânerea în cursă atât a lui Cristian Achiței, cât și a lui Dan Nechifor ar fi dus la împărțirea voturilor din bazinul portocaliu din PNL astfel încât senatorul s-a retras pentru a-i netezi calea spre funcție primului reprezentant al Guvernului în județ.


Care crede că intrarea sa în această bătălie politică nu trebuie privită ”conspirativ”.


”De ce nu ținem cont și de om? De ce privim așa ca o teorie conspiraționistă? Odată ce m-am hotărât să intru în cursă înseamnă că sunt convins că pot să schimb ceva”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Orban i-a cerut degeaba lui Nechifor să nu candideze


Pe data de 12 iunie prefectul a făcut parte din delegația care l-a întâmpinat la Palatul Administrativ pe președintele PNL. Atunci, Ludovic Orban a fost întrebat despre implicarea prefecților în alegerile interne și de față cu Dan Nechifor și-a exprimat dezacordul față de înscrierea acestora.


”Categoric nu! Asta am și cerut: neutralitate în competiția internă pentru că ei au și funcții administrative și nu este bine să manifeste un partizanat pentru un candidat sau altul. Și vă spun și de ce: prefectul și subprefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Ei, din punct de vedere administrativ, sunt subordonați Guvernului și premierului. Dacă ei se poziționează în favoarea premierului, toată lumea poate să suspecteze că se datorează subordonării administrative. Dacă se poziționează de partea mea, lumea poate să speculeze că ei nu respectă ierarhia administrativă și că practic sunt împotriva premierului. Deci asta este o chestiune de principiu. De regulă, toți cei care au funcții de demnitate publică – secretari de stat, președinți de agenții, prefecți, subprefecți – din punctul meu de vedere trebuie să manifeste o neutralitate politică”,


Ludovic Orban, președinte PNL.


Întrebat de reporterul Botoșăneanul despre candidatura sa, venită după afirmațiile făcute de șeful său de partid, Dan Nechifor le-a catalogat drept ”recomandări” și nu le-a considerat obligatorii.


”Categoric nu, în nici un caz pentru funcția de președinte”, a repetat atunci Ludovic Orban când a fost întrebat dacă prefecții ar trebui să candideze la scrutinul intern.


La acea întâlnire Dan Nechifor nu l-a contrazis pe Ludovic Orban. Iar după 15 zile și-a depus candidatura.


Și nu este singurul prefect din țară intrat în focul alegerilor din PNL, Neamț și Mureș sunt doar două alte exemple.

 

A știut cine a trebuit să știe


Dincolo de toate aceste lucruri, elocvent este faptul că, poate cel mai important om de afaceri din Botoșani, i-a transmis reporterului Botoșăneanul încă din perioada Paștelui că ”Dan Nechifor va candida la președinția PNL Botoșani și are mari șanse să câștige”. Asta demonstrează că planul de propulsare a prefectului în funcția de lider al organizației liberale a fost conceput de multă vreme, însă a știut despre el un grup extrem de redus de oameni. Grup din care nu a făcut parte și Costel Șoptică. Dar din care au făcut parte oameni cu mare potență financiară, foarte interesați de cine conduce la Botoșani principalul partidul de guvernământ.

 

Totul s-a frânt însă la 10 voturi.

 

loading...
GATA alegerile interne din PNL, Șoptică reales președinte, are în BPJ aproape toți oamenii din echipa sa– LISTA FINALĂ
Șoptică fericit la final: Vreau să vă spun: Fraților, gata! Nechifor: Nu plec din PNL VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
Loading...
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Loading...
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Cine se mai ocupa de munca la negru in judet ( mai ales in constructii).? Pentru bani de pensii si salarii ne imprumutam in continuare ?
12 iulie 2021, 09:32
Bravo Soptica! Liber la angajari de acum . Ai grija la min transporturilor ca Drula umbla cu microfonul la el
5 iulie 2021, 17:51
De parca sub achitei a castigat vreodată... Hai lăsați-o pe asta cu ”vai, cum se poate...” Sunteți toți o apă si-un pământ! Noroc de manunchiul de primari că altfel v-ar roade câinii de .ur! numai pupincuriști, beizadele ”cu diplomă” si fripturisti analfabeți.
5 iulie 2021, 12:33
Cum pot oamenii astia sa voteze un pierzator,in fata PSD in jud Botosani.Sub Soptica PNL a pierdut tot timpul in fata PSD.Jud Botosani cu cei mai prosti din tara,voteza in continuare cu echipa pierzatoare,daca iese Catu la toamna la congres degeaba a castigat Soptica
5 iulie 2021, 11:53
Soptelu nu a inteles un lucru- NU A CÂȘTIGAT EL! A câșigat doar puțin timp PNL-ul . Au câștigat Oloeru, Macovei, Gireadă si toti cei care au crezut că PNL mai are o șansă prin Orban. Dacă dl Oloeru și-a spus clar punctul de vedere, dacă Ada Macovei a făcut la fel, dumneata dle Soptică ai incercat să te eschivezi. Poate ai făcut unele lucruri pe care opozantii le cunosc si le-ar fi varsat acolo in sala si soarta ar fi fost alta. Dacă in campanie te-am sustinut aici, pe forum, intre timp am aflat cam ce limite ai si mi-e rusine. Roagă-te să rămână Orban, caci altfel ”marea victorie” va fi doar o amintire iar PNL-ul iți va inchide ușa pentru totdeauna, că așa este moda pe acolo. Mulțumeste-le oamenilor care te-au votat și care, probabil, așteaptă să-i ajuți așa cum le-ai promis.
5 iulie 2021, 11:35
Prefect, subprefect, functii ocupate de clasa muncitoare. Si cu asta am spus tot
5 iulie 2021, 09:11
Oameni de rahat , mai bine ar face ceva pt Bt , dar nimic in 2 ani , doar lupa după ciolan
5 iulie 2021, 07:27
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.7 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
0.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.