Ancheta săptămânii
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi

Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.

Originile anchetei penale 

 

Odată ridicate documentele, procurorii au pornit un maraton de audieri, fiind chemați angajați ai companiei de termoficare, funcționari din cadrul Primăriei Botoșani, dar și reprezentanți ai Elsaco.

 

În ianuarie 2018 s-a făcut trimiterea în judecată a șapte persoane, inclusiv trei foști directori de la Modern Calor.

 

Inculpații

 

Pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA Botoșani, societate cu capital integral de stat.

 

Pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Denisia Agapie, director economic în cadrul SC Modern Calor SA și Ion Diaconu, la data faptei director tehnic și împuternicit al directorului general.

 

Pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Claudiu Ursache, la data faptei șef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA, Cristian Puflea, șef atelier exploatare furnizare dispecerat, SC Elsaco Electronic SRL, Aurelian Anghelache și Ovidiu  Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL.

 

DNA spune că a fost atribuit un contract fără licitație

 

Contractul vizat de procurori a fost încheiat la data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA și o asociere de firme al cărei lider era SC Elsaco Electronic SRL. Anchetatorii au suspicionat că în relația contractuală nu au fost respectate dispozițiile legale. Serviciile de mentenanță pentru cele două module de cogenerare erau necesare urmare a implementării proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoșani pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

 

„S-a dispus în mod nelegal urmarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare cu ofertantul, respectiv asocierea Elsaco Electronic și Electroalfa Internațional, întrucât nu fuseseră identificate motive tehnice din care să rezulte că aceste două societăți aveau posibilitatea să presteze acest gen de servicii, ignorându-se în mod intenționat existența unicului operator economic (furnizorul celor două motoare de cogenerare), autorizat să presteze activități de service pe teritoriul României”,

au arătat procurorii în rechizitoriu.

 

Serviciile din contract cedate unei alte firme

 

Odată contractul încheiat, serviciile nu au fost prestate de firmele din asociere, ci de unicul operator autorizat, respectiv SC TEB Energy Business SA din București cu care a fost încheiat un al doilea contract, la un preț mai mic. Firmele din asociere ar fi furnizat doar cantitățile de ulei necesare ungerii motoarelor, însă ar fi perceput tarife pentru servicii de mentenanță, de aici rezultând prejudiciul calculat de procurori care s-a ridicat la 2.364.449 de lei.

 

Șefii de la Modern Calor au fost acuzați că au acceptat facturi la plată pentru serviciile de mentenanță care în realitate nu ar fi fost prestate de firmele cu care unitatea municipalității avea contract.

 

După un proces care a durat mai bine de cinci ani, toți inculpații au fost achitați în acest dosar.

 

Motivările instanței pe baza probelor administrate la proces

 

În cazul lui Florin Sandu, acuzat de abuz în serviciu, instanța a remarcat că din probatoriul administrat nu ar fi reieșit o lipsă de diligență din partea fostului director. Respectiv că nu și-ar fi dat silința pentru a apăra interesele, mai ales pe cele financiare, ale societății.

 

În completare arată că „art. 297 din Codul Penal definește abuzul în serviciu ca neîndeplinirea unui act care intră în atribuțiunile de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă a acestora”. Iar modalitatea prin care sunt conduse societățile comerciale cu capital de stat este clar stipulată în Legea nr. 31/1990 care împarte răspunderea directorilor cu membrii Consiliului de Administrație. Mai pe înțelesul tuturor, că directorii unei companii duc la îndeplinire sarcinile trasate de administratori. Iar aici instanța a constatat o împărțire a răspunderii decizionale la nivelul companiei de stat, între administratori și directori.  

 

Și Primăria și-a dat cu stângul în dreptul

 

La nivel mai larg, gradul de răspundere a fost ridicat de judecători inclusiv la nivelul autorității contractante, adică Primăria Botoșani, care avea calitatea de beneficiar al proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoșani pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”.

 

Primăria ar fi fost înștiințată despre necesitatea semnării contractului de mentenanță pentru cele două motoare de cogenerare. Conducerea Modern Calor a fost informată de Primărie că trebuie să încheie acest contract pentru întreținerea motoarelor, cu respectarea contractului de lucrări pentru proiectul mai sus menționat, care ar fi fost încheiat cu SC Elsaco Electronic, în calitate de lider și SC Electro Alfa Internațional, SC Aquaterm, SC Confort ca asociați și cu unic subcontractant cu SC Termoproiect. Care ar fi avut o clauză în acest sens, prin care cei care au realizat contractul să realizeze și mentenanța.

 

Numai că, niciuna dintre firme nu era autorizată pentru asigurarea acestui serviciu.

 

Iar o altă variantă ar fi fost organizarea unei licitații pentru atribuirea contractului de mentenanță, numai că în România exista un singur operator autorizat pentru această activitate, respectiv SC TEB Energy Business SA din București.

 

 

Decizii contradictorii de la șefii din Primărie 

 

Imediat după încheierea contractului au fost avansate soluții diferite, aceste inadvertențe nefiind imputabile directorului Florin Sandu.

 

Neclaritățile nu ar fi fost înlăturate de Primărie, în ciuda numeroaselor ședințe care au avut loc pe acest subiect. Confuzia ar fi reieșit și din probele administrate, fiind oferit exemplul fostului administrator public al Primăriei, Adriana Zăiceanu, care a fost întrebată de instanță dacă s-a exprimat pentru necesitatea încheierii unui contract cu Elsaco, iar răspunsul a fost: „Poziția mea a fost că trebuie încheiat un contract de mentenanță, dar nu m-am exprimat din punct de vedere tehnic cu privire la acest aspect”. Iar apoi la altă întrebare, să răspundă la fel de lămuritor: „Dar nu înseamnă că ceea ce a făcut operatorul (Modern Calor n.n.) a fost greșit”.

 

A fost audiat și martorul Paul Vieriu, care în cursul urmăririi penale a declarat inițial că nu cunoaște ceva despre împrejurările în care a fost încheiat contractul de mentenanță, dar a participat la o ședință în care s-a stabilit ca aceasta să cadă în sarcina utilizatorului, pentru ca apoi să precizeze că s-a pronunțat în mod constant pentru încheierea contractului de mentenanță cu respectarea prevederilor în materie de achiziții publice. În instanță a declarat: „În ceea ce privește mentenanța... trebuia făcută de cel care câștiga licitația”, cu precizarea că Primăria nu avea obligația de a încheia contractul cu firmele câștigătoare.

 

În concluzie, în cazul lui Florin Sandu instanța nu a identificat vreun act defectuos efectuat în exercitarea atribuțiilor sale legate de încheierea contractului de mentenanță, care să impună raportarea la vreo dispoziție din legislația primară ce ar fi fost încălcată urmare a lipsei de diligență, concluzia fiind aceea că fapta nu există”.

 

Directorii ar fi acționat în conformitate cu cerințele din contract

 

Un alt aspect reținut de judecători și considerat relevant a fost acela că, „prestațiile efectuate corespund cu cele stabilite în caietul de sarcini, în capitolul dedicat obligațiilor prestatorului și achizitorului, fiind astfel rezonabil că personalul asocierii s-a supus cerințelor venite din partea personalului Modern Calor, cerințe de altfel tehnice și care au ținut de buna funcționare a motoarelor, sub toate aspectele”.

 

Cât despre localizarea unui eventual prejudiciu în dauna Modern Calor „costurile mentenanței începând cu data punerii în funcțiune și până la finele anului 2020 au fost evidențiate ca element de cost ce stă la baza formării prețului de vânzare a energiei termice și electrice. Prin urmare, nu se poate reține producerea unui prejudiciu”. Pentru aceste considerente instanța a considerat că activitatea directorilor Florin Sandu, Ion Diaconu și Denisia Agapie nu prezintă valențe infracționale.

 

Modern Calor s-a constituit parte civilă pentru suma de 3.295.259 de lei, din care 2.364.449 lei a fost reținută în sarcina lui Florin Sandu, iar diferența de 930.809 lei în sarcina tuturor inculpaților din dosar.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Directorul Modern Calor la ”Botoșăneanul TV” despre căldura care va fi la iarnă – VIDEO
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii

 

 

Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Deci, uleiul pentru ungerea motoarelor a costat doua milioane. In tara lui Papura voda, este acceptabil. Cat a ajuns in buzunarul guzganului matrafoxat? 20 de milioane de oameni traiesc intr-o saracie lucie in ideea ca "vin banii europeni". Cum vin, asa se duc in buzunare cu fundul spart si conducta spre banci din paradisuri fiscale. Si noi suntem din ce in ce mai saraci iar ei castiga licitatii si au proiecte de sute de milioane din acei bani europeni pentru care suntem obligati sa traim cu pensie de 300 de euro pe luna. Probabil de aceea si-a permis domnul Iftimie arogantele cu modernizarea stadionului di taxele si impozitele saracimii, fiindca este curat precum lacrima copilului care plange de foame, dar vrea la meci pe un stadion ultramodern. Un lucru nu am priceput-de ce Sandu trebuia sa suporte costul uleiului?
20 martie 2023, 08:11
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.4 o C
Dorohoi
16.2 o C
Bucecea
17.0 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
16.6 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.