Ancheta săptămânii
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
 • Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.
 • A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.

Singura voce oficială care a vorbit vreodată despre accidentul de la Huțani? 

 

 

Atunci, în ziua tragediei, avea 39 de ani. Era deja în cadrul Inspectoratului Județean de Miliție specialist 1 asimilat funcției de adjunct șef al Serviciului Rutier. Ajunsese la gradul de căpitan.

 

Pe 29 iunie 1980 se afla în concediu medical, la domiciliu, însă având „defectul profesiei” bine împământenit, la auzul sirenelor (situație rară în vremea comunismului), a pus imediat mâna pe telefon pentru a se interesa despre urgența care era în desfășurare.

 

La 41 de ani de la accidentul rutier cu urmări cumplite care a avut loc la intrarea în Huțani, un fost anchetator vorbește deschis despre acea zi. Despre modul în care s-au derulat și tot ceea ce i-a fost dat să vadă într-o frumoasă zi de vară.

 

Se poate spune acum, după patru decenii trecute de la marea tragedie, că Vasile Botezatu este poate singura persoană oficială care vorbește public despre accidentul rutier cu autobuzul în care se aflau 85 de oameni, mai bine de jumătate fiind declarați morți.

 

 

 

Cum ați trăit dv. acea zi de 29 iunie 1980?

 

 • Cu multe emoții. Eram la domiciliu, eram în concediu medical. La un moment dat, spre miezul zilei am auzit mai multe sirene ale mașinilor de Poliție, ale Salvării. Băiatul cel mic mă întreabă: «tata, ce se întâmplă?». Neștiind, am dat telefon la dispecerat. Ăla era cordonul ombilical pentru informații. Și mi-a comunicat că un autobuz s-a răsturnat de pe podul Siretului. Și că sunt mulți morți. M-am îmbrăcat imediat și am mers la unitate, locuiesc în apropiere. Se dăduse alarma la întregul efectiv, cum apăreau ofițeri și subofițeri se urcau în mașini și plecau spre locul accidentului.

 

Când a ajuns acolo, în zona celor „7 poduri”, a văzut coloane de mașini staționate de o parte și de alta a drumului și puzderie de oameni care mișunau în toate părțile.

 

Colonelul Vasile Botezatu își amintește...

 

 • Salvatori care încă scoteau cadavre din apă... în concluzie, era o situație de război, practic. De ce spun treaba asta? Pentru că, conducerea a hotărât ca o echipă numeroasă să se deplaseze la spital pentru trierea victimelor, identificarea lor și culegerea datelor necesare anchetei. Ceilalți s-au organizat la fața locului pentru descongestionarea traficului, pentru salvarea victimelor care mai erau și pentru a face ordine, așa cum se face de obicei la cercetările la fața locului.

 

Morții de la Huțani scoși din statistica județului 

 

La podul de la Huțani au ajuns toate notabilitățile județului, de la prim-secretarul Partidului Comunist Român (PCR), la șefi de la tot felul de instituții. La Botoșani sau în alte județe din țară, un accident cu 48 de morți nu se mai întâmplase.

 

 • De altminteri, ca o chestiune de culoare, în statisticile Inspectoratului General de Poliție, ăștia 48 erau încercuiți și scoși efectiv din statistica județului. Adică, o catastrofă care, fiind unicat, nu mai era luată în calculul victimelor din județul Botoșani.

 

Imediat s-a constituit o echipă operativă de cercetare a locului unde s-a produs accidentul rutier și unde a ajuns și procurorul Mihai Gafițiuc, trimis de superior. Automat a preluat rolul de șef al echipei de cercetare. Căpitanul (de atunci) Vasile Botezatu reprezenta Serviciul Rutier, coloneii Munteanu și Juravle din partea organelor de cercetare penală și un al treilea colonel, Sandu Munteanu, în calitate de ofițer criminalist.

 

 • Am avut și un schimb de replici la un moment dat, pentru că pe direcția de deplasare a autobuzului, până ce s-a răsturnat, pe șosea am găsit bucăți de cauciuc asemănătoare unora rezultate dintr-o cameră de la un pneu. Și s-a opinat să nu le identificăm, fotografiem și măsurăm, dar până la urmă am spus că tehnica criminalistică ne cere ca tot ceea ce găsim la fața locului să descriem cu obiectivitate. După aceea, în cursul cercetării se va vedea ce relevanță are. Așa stând lucrurile, după vreo două ore de cercetări amănunțite, procurorul a hotărât că se poate ridica autobuzul. Între timp, au venit macarale, maiorul Barbacaru, Dumnezeu să-l odihnească, s-a ocupat de logistică.

 

 • Culmea este că nu am găsit niciun decedat în autobuz. Geamurile sparte, el ajunsese cu roțile în sus. Era un ochi de apă de fapt acolo, dar cu izvoare foarte puternice. Deși s-au adus motopompe, nu s-a reușit să se scadă nivelul apei cu mai mult de jumătate de metru. Și în aceste condiții, în mâl s-au mai găsit vreo trei sau patru cadavre.

 

 

”Cum de exact în acel loc s-a încadrat autobuzul cu roțile în sus, unde era balta aia mare, nu pot explica...”

 

După ce a fost scos autobuzul, anchetatorii au trecut la întocmirea procesului-verbal de cercetare la fața locului. Unul dintre procurori și-a adus inclusiv mașina de scris.

 

 • Ne-am deplasat la școala din Huțani și acolo într-o clasă am scos hârtiile ce le aveam și el la mașină a redactat procesul-verbal de cercetare la fața locului. Probele care au fost găsite în cadrul accidentului, mă refer la bucățile de cameră, au fost ridicate și predate procurorului. Pneul a cărui explozie a contribuit la producerea accidentului a fost de asemenea ridicat în vederea expertizării.

 

Pentru că era un caz foarte complex, dosarul accidentului a fost preluat de Parchetul General.

 

 • De aceea nici acum nu știm, actele ulterioare, expertizele puse, cine au fost cei implicați în aceste expertize, ce cercetări s-au mai făcut. Și nu am cunoștință de soluția finală care s-a dat.

 

 

Vă mai amintiți la ce interval de la producerea accidentului ați ajuns dvs. la fața locului?

 

 

 • Eu estimez că la aproximativ o oră și jumătate. Pentru că o parte din victime erau deja transportate la spital. Noi când ne deplasam spre locul accidentului, salvările și alte mașini se deplasau către spital sau spre morgă. Depinde. Ceea ce am menționat eu, cei 48 de decedați, fac parte din cele aproape 85 de persoane identificate ca fiind prezente în autobuz în momentul răsturnării. Cauza propriu-zisă a accidentului a constituit-o explozia pneului din dreapta-față, autobuzul fiind un A7 cu direcție mecanică, nu a mai putut fi ținut pe șosea de către șofer. Astfel încât s-a produs impactul cu balustrada podețului și răsturnarea cu roțile în sus. Cum de exact în acel loc s-a încadrat autobuzul cu roțile în sus, unde era balta aia mare, nu pot explica...

 

Potrivit anchetatorilor ajunși la locul accidentului, autobuzul 31-SV-2049 a căzut de la o înălțime de aproximativ trei metri, iar adâncimea bălții era de vreo patru metri, având în vedere că din el la suprafață se mai vedeau doar roțile.

 

Când ați ajuns dvs. victimele erau înșirate?

 

 • Victimele cum au fost recuperate au fost și transportate la spital. Am spus că echipa de triere era la spital. Deci, la fața locului nu s-au făcut identificări. Sau dacă s-au făcut, au fost sporadice, nu a fost o activitate concretă.

 

„S-a dat alarma întregului efectiv”

 

Ați fost implicat inclusiv în identificarea victimelor?

 

 • Nu. Eu am participat doar la cercetarea la fața locului, asta este o activitate laborioasă care s-a întins înspre miezul nopții.

 

Legat de identificarea persoanelor care erau în autobuz la momentul producerii accidentului, cunoașteți cumva cum s-a realizat această anchetă?

 

 • Ancheta s-a realizat prin audierea martorilor. V-am spus că s-a dat alarma întregului efectiv, acolo la fața locului au ajuns din toate formațiunile operative. Unii s-au ocupat de identificarea martorilor care nu au fost în mașină, alții s-au ocupat de cei care au scăpat de la înec. Pentru că, din 85 doar 48 au decedat. Și din aproape în aproape, prin audierile ulterioare s-a stabilit.

 

Vă întreb pentru că o supraviețuitoare spunea că, de-a lungul timpului nu a luat legătura cu ea nimeni de la Poliție, nu i s-a cerut nicio declarație. O altă persoană care a fost implicată în salvarea victimelor spunea că oamenii care au ieșit din apă erau atât de șocați că au scăpat cu viață încât au luat-o la fugă, efectiv, pe câmp. Și mă întreb cum s-a ajuns la identificarea celor din autobuz în aceste condiții?

 

 • Din aproape în aproape, din om în om s-a mers. Ce loc ați ocupat? – Numărul cutare. Țineți minte, în dreapta, în stânga, în față, în spate pe cine ați avut și în felul acesta s-a făcut identificarea. Autobuzul era supraaglomerat, el avea 35 de locuri și erau 85 de oameni. Și datorită supraaglomerării șoferul nu a mai reușit să mențină. Măcar să fi ținut cinci metri, de balustrada podețului, să se fi răsturnat cu cinci metri ori înainte, ori după ochiul ăla de apă.

 

„Era cel mai teribil accident de pe glob”

 

De ce s-a vehiculat de-a lungul timpului un număr diferit de victime. Se vorbește despre 47, despre 48 sau 51 de victime. Putem astăzi, la 41 de ani, să spunem cu fermitate că au fost 48 de victime?

 

 • 48 au fost în statistici, reținuți și asta-i cifra care s-a comunicat și a rămas în actele de cercetare penală. Că or mai fi murit după aceea, nu s-au raportat, nu s-a știut. 48 au înregistrat toate agențiile de presă, că au preluat știrile și s-a difuzat. Era cel mai teribil accident de pe glob. Vorbim de transportul în comun, atunci. După aia au mai fost prin Paraguay, prin Turcia, niște accidente din astea colective, cu urmări deosebite. În India, în ultimul timp...

 

Spuneați într-un interviu că știați drumurile județene, le-ați bătut la pas încă din 1968. Cunoșteați periculozitatea acelei zone la momentul producerii accidentului?

 

 • Nu. Nu. Nu. Nu numai că am bătut în supravegherea traficului, m-am ocupat și de semnalizarea rutieră a întregii rețele de drumuri împreună cu specialiștii de la drumuri naționale și județene. Sectorul acesta nu era cunoscut prin altceva decât prin vânt lateral foarte puternic care producea probleme în situații de viscol. Adică pericol de a fi împinse mașinile de pe șosea. De aceea s-au și montat parapete și pe o parte și pe alta, pentru că el este în rambleu, spre deosebire de restul teritoriului. Deci, pentru asta era cunoscut, nici vorbă de izvoarele alea foarte puternice. Nu, nu am știut și nimeni nu-și putea explica că este un volum așa de mare de apă acolo și are o asemenea adâncime.

 

Deci cauza principală a accidentului a fost supraaglomerarea sau explozia cauciucului?

 

 • Explozia de pneu, concomitent cu supraaglomerarea. Sau să iau altfel: explozia pneului, calitatea tehnică a autobuzului care avea direcție mecanică, nu servodirecție cum sunt acum și ar fi ajutat șoferul să mențină cât de cât traiectoria mașinii, și supraîncărcarea. Pneul nu era reșapat, era un pneu nou și cameră și cauciuc, care avea vreo 3.500 spre 4.000 km rulaj. Poate de aceea nici nu știm ce s-a mai întâmplat și ce soluții s-au dat. Pentru că ar fi implicat Danubiana ca producător al acestui pneu, pentru că expertiza cine știe ce a conchis. E cert, era pneu nou, am pus mâna pe el, l-am văzut.

 

Se știe cu certitudine că au fost scoși toți morții de acolo?

 

 • Da. Cu certitudine pentru că ultimul decedat a fost găsit în mâl a doua zi dimineață. Deci, ultimul decedat. Dvs. vă dați seama, ce zbatere a fost acolo pentru supraviețuire? Când te trezești într-un spațiu atât de închis, când se trezesc atâția oameni, 80 și ceva de oameni? Dovadă că șoferul a murit în accident, nu a mai putut fi salvat sau nu s-a putut salva. Și mulți au murit înecați pentru că s-au agățat unul de altul, s-au tras. Nu din cauza vitezei și traumatismelor datorate vitezei și a loviturilor primite în cursul răsturnării. Nu, înecați.

 

A fost ridicat autobuzul, a curs apa și nu am găsit pe nimeni în autobuz

 

La cât timp a preluat Parchetul dosarul?

 

 • Dosarul a rămas la procuror încă de la cercetare, așa spune procedura penală. A rămas la procuror și superiorii lui, în câteva zile, au cerut dosarul cu totul. Și dacă intervievata dvs. spune că nu a fost audiată, asta nu este treaba noastră, a Poliției, ci a celor care au gestionat în continuare dosarul. Pentru că, în afară de faptul că am fost întrebat unde sunt bucățile de cameră, le căutau pentru expertiză și umblau disperați să afle chestiunea asta și i-am liniștit când le-a spus că le-a luat procurorul în mașina Procuraturii. În rest nu știm nimic despre dosar.

 

Spuneați că numărul de victime a fost scos din statistici, că era ceva exagerat și la vremea aceea, dar și în timpurile de astăzi. Dar vi s-au dat cumva dispoziții să nu vorbiți, să nu povestiți despre această anchetă?

 

 • Nici vorbă. Nu, nu a fost așa ceva. Locțiitorul șefului Inspectoratului General al Miliției, când a venit adjunctul ministrului transporturilor, nu mai vorbesc de restul oficialităților... Cum se putea? Ziariștii care și ei au fost la fața locului și au făcut fotografii.

 

În reportajul realizat în urmă cu mai mulți ani în care apăreți și dvs., un corespondent de la presa locală spunea că nu s-a scris nimic despre accident atunci...

 

 • Nu știu, nu vă pot spune ce s-a scris sau nu. Aveam multe alte bătăi de cap în legătură cu evenimentul acesta, nu am urmărit efectiv presa.

 

Există vreo scenă care să vă fi rămas în minte în mod deosebit, din ce ați văzut pe atunci?

 

 • Da, scena când a fost ridicat autobuzul, a curs apa și nu am găsit pe nimeni în autobuz. Aia m-a marcat. Pentru că ar fi trebuit să rămână agățați, nu? Aia a fost una din scenele care m-au marcat.

 

 

Acum, dacă priviți retrospectiv, cu toată experiența pe care ați acumulat-o de-a lungul anilor, considerați că a fost o anchetă ca la carte, la acel moment?

 

 

 • Ancheta, da, a fost făcută ca la carte. Ce n-am făcut ca la carte din punctul meu de vedere? Nu am întocmit procesul-verbal de cercetare, acolo, la fața locului. Pentru că eu în cariera mea nu am plecat niciodată de la accident până ce nu am scris cu mâna mea procesul-verbal de cercetare, la fața locului. Ori, pentru că procurorul trebuia să bată la mașină, ne-am deplasat la școala din Huțani. E singura abatere pe care aș zice-o, deși nu este majoră.

 

Având în vedere că dosarul a fost preluat de Parchetul General dvs. nu ați mai aflat care a fost cauza principală a producerii accidentului...

 

 • Principala cauză o bănuiesc, pentru mine era evident, era explozia de pneu combinată cu structura mașinii și supraîncărcarea. Dar o decizie oficială, nu am aflat.

 

Dar a fost, de-a lungul celor 41 de ani, a fost vreo autoritate, vreun oficial, vreun reprezentant al vreunei instituții publice care să iasă public cu, măcar o scurtă declarație privitoare la ce s-a întâmplat atunci?

 

 • Public, până la interviul pe care l-am dat la Radio Iași, nu-mi aduc aminte să fi existat „materie primă” să zic așa, pe acest subiect.

 

Cum vedeți decizia de topire a acestui dosar în condițiile în care vorbim despre cel mai mare accident rutier care a avut loc în România, care ar fi putut fi material pentru o documentare mai amplă a ceea ce s-a întâmplat atunci, poate pentru un film. Adică nu ar fi firesc ca astfel de dosare complexe, urmare a unor mari tragedii, să fie totuși păstrate undeva?

 

 • Întrebarea e frumos formulată, dar ea se izbește de prevederile legale, de lege și de ordine de miniștri cu privire la arhivă, la statutul ei, la termenele de păstrare, la categoriile de documente ș.a.m.d.

 

„Șoferul este principalul vinovat”

 

Ce le-am putea transmite oamenilor care și-au pierdut persoane dragi în acel eveniment rutier, cine a fost vinovat de producerea acestei nenorociri?

 

 • Le putem transmite condoleanțe și acum, pentru că durerea nu se stinge niciodată, pentru cei care și-au pierdut ființele dragi. Vinovatul principal a fost șoferul pentru că el era stăpânul acelei mașini până una, alta și și-a încălcat atribuțiunile de serviciu și spre ghinionul lui și al celorlalți care și-au pierdut viața sau dimpotrivă au trecut prin tragedie, s-a întâmplat și defecțiunea tehnică a pneului, cu consecințele pe care le știm.

 

Dar nu era oare o practică generală a tuturor șoferilor de încălcare a atribuțiunilor de serviciu prin supraaglomerarea mijloacelor de transport?

 

 • Nu. Aș vrea să combat această teorie. S-au întâmplat, se întâmplă și astăzi să fie mai mulți pasageri decât numărul de locuri, dar niciodată nu s-a întâmplat să depășească cu atâtea persoane numărul de locuri al mașinii. Asta ținea de indisciplina șoferilor, de lispa mijloacelor de transport, ținea de faptul că omul voia să se deplaseze cu orice preț. Că și călătorii s-au înghesuit și au acceptat condițiile alea improprii de călătorie. Dar nu-mi aduc aminte în activitatea mea, și slavă Domnului am fost prezent în traficul rutier atâția ani, nu-mi aduc aminte să fi găsit asemenea abateri.

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mână – VIDEO & FOTO

Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormânt – VIDEO & GALERIE FOTO

Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO

Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul – GALERIE FOTO & VIDEO

Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
Loading...
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
Loading...
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
La acea vreme legea prevedea că pentru un numar mai mare de 10-15 victime, nu mai reţin cifra exactă, trebuia declarat doliu naţional, a fost o tăcere totală, în ţară au ştiut numai cei care aveau rude la Bt, sau din anumite împrejurari. Într-un comentariu anterior am afirmat că am avut un coleg de serviciu decedat în acel accident, fusese militian dat afară din militie. La iesirea din serviciu regulamentul prevedea ca militianul să predea pistolul şi caietul în care facea înregistrarile cu activitatea din acea zi, respectivului nu i s-au mai găsit cele două, a fost acuzat de însuşirea lor şi dat afară, a fost o răfuială a unuia din sefii lui. Sa angajat la Ecb, la cîteva luni după deces a fost reabilitat datorită faptului ca arma şi caietul au fost găsite. Tare, nu? Au fost 85 de pasageri din care 48 de morti, 37 au scăpat si au luat-o la fugă peste camp.
10 ianuarie 2022, 14:52
Era o perioada grea pentru România era o perioada în care se făcea economie la tot ..se făcea economie la lumina la ulei la căldură la materialele de calitate din care erau confecționate orice piese..erau proaste pe scurt ..deci un cauciuc nou din acel moment nu se poate compara cu un cauciuc nou din acest moment..existau adidași în acea perioada făcuți dintr un plastic atât de prost și ieftin încât alunecai cu ei pe asfalt..În ceea ce privește aglomerarea acest om vorbește în necunoscuta de cauza probabil din biroul sai obscur..mașinile de Săveni spre exemplu erau mai aglomerate decât cele din Suceava și cine a trăit acele vremuri probabil își aduce aminte ...pe ruta Manastireni Burla un anume șofer Todica umplea mașina la fel și cred ca doar norocul a făcut sa nu se întâmple alte tragedii
10 ianuarie 2022, 12:59
Peste cincizeci de ani va fi o discutie despre situatia din acesti trecuti doi ani pandemici...
10 ianuarie 2022, 11:00
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.5 o C
Dorohoi
-2.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-3.1 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.