Ancheta săptămânii
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament

Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.

Câștigător cu doar 36% din voturi


Aprobat prin HG 1.305/2002, acesta prevede că președintele, dar și vicepreședinții, secretarul, trezorierul și cei patru membri ai fiecărui consiliu teritorial se aleg de adunarea generală ”prin votul direct și secret al unei majorități de două treimi din numărul membrilor prezenți”.


Ori, așa cum Botoșăneanul a semnalat încă de la începutul anului trecut, la adunarea generală a CNP Botoșani au fost prezenți 144 de membri, iar comisarul șef Paul Tapalagă a fost desemnat câștigător cu numai 52 de voturi, adică nici măcar jumătate din total. Contracandidații săi, subcomisarii de la acea dată, Otilia Ștefănică și Adrian Doloi, au avut câte 44, respectiv 42 de voturi.


Cu toate că ocupantul primului loc a nu a întrunit procentajul de voturi prevăzut în amintita Hotărâre de Guvern, în prezența unor delegați de la București s-a decis ad-hoc să nu se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

 

O polițistă a obținut anularea alegerilor la Tribunal, iar CNP nu a făcut recurs


Subcomisar în cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Botoșani, Otilia Ștefănică s-a adresat președintelui CNP, sesizând încălcarea procedurii de desfășurare a alegerilor prin neorganizarea celui de-al doilea tur de scrutin și prin desemnarea noului președinte de la Botoșani cu un procent de voturi foarte departe de cel prevăzut de Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNP.


Plângerea i-a fost practic ignorată astfel încât lucrătoarea MAI a deschis o acțiune în instanță. După un an, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat și a dat dreptate polițistei, hotărând anularea alegerilor organizate în data de 22 ianuarie 2018 pentru funcția de președinte al CNP Botoșani.


Hotărârea a fost comunicată la sfârșitul lunii iulie și surpriza a venit abia ulterior: CNP nu a formulat recurs astfel încât hotărârea Tribunalului Botoșani a rămas definitivă.


În aceste condiții, Paul Tapalagă și-a pierdut funcția de președinte al CNP și, pe cale de consecință, trebuie să se organizeze din nou alegeri. El figurează însă în continuare pe site-ul CNP cu aceeași funcție.

 

Turul 2 al alegerilor anulat pentru ”aglomerație” și ”nerăbdare”


Dincolo de hotărâre, interesante sunt câteva aspecte pe care magistratul care s-a ocupat de dosar le-a cuprins în sentință. Printre altele, se scrie negru pe alb că polițiștii nu și-au respectat propriul regulament.


”Noul președinte al consiliului teritorial al Organizației Botoșani a fost declarat câștigător cu o majoritate simplă a voturilor exprimate (52), iar nu în baza a două treimi din voturi (96), situație evident contrară regulii instituite prin dispozițiile sus-invocate”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Reprezentanții CNP au motivat neorganizarea unui al doilea tur de scrutin ”pe fondul aglomerației determinate de prezența unui număr mare de membri și al stării generale de nerăbdare”. Polițiștii care se ocupau de alegeri ar fi observat cu alte cuvinte că atmosfera nu ar permite desfășurarea celui de-al doilea tur și ar fi hotărât pe loc ca acesta să nu mai aibă loc.

 

Sentință: ”Motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea”


În aceste condiții, în sentință se vorbește chiar de lipsă de seriozitate din partea organizatorilor.


”Concluzia instanței este aceea că, în ipoteza în care a existat o voință unanimă în sensul organizării unui singur tur de scrutin, aceasta este contrară dispozițiilor în materie și nu a putut produce efecte legale, mai ales că motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea (nu apare credibilă susținerea că pentru alegerile care au suscitat un interes major în rândul membrilor organizației – de unde prezența însemnată a acestora – s-a dorit unanim, din pricina aglomerației, finalizarea lor în orice condiții, inclusiv prin încălcarea Regulamentului)”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Interesant este și că, în aceeași sentință a instanței, magistratul notează că, ”probatoriul administrat în dosar conduce la ideea că, în realitate, în pofida mențiunilor din procesul-verbal indicat, în cadrul adunării generale nu s-a pus în discuție și nu s-a votat aspectul analizat”.

 

Dosarele X cu procesul-verbal al ședinței


De altfel, scms.Otilia Ștefănică a susținut acest lucru încă din ziua alegerilor și anume că, atunci când se pregătea pentru al doilea tur de scrutin a fost informată că nu va mai avea loc fiindcă s-ar fi hotărât asta în cadrul aceleiași ședințe. Ori polițista a luat parte la întrunire și nu a auzit să se discute așa ceva.


Deși pare greu de crezut dat fiind faptul că în discuție sunt oameni ai legii, pe parcursul procesului a ieșit la iveală că doi membri ai comisiei de redactare a procesului-verbal au semnat actul în care se stipula că în cadrul adunării generale s-a hotărât să nu mai aibă loc un al doilea tur de scrutin pentru ca la audieri unul să declare că nici măcar nu se afla în sală, iar celălalt că a întocmit de fapt un proces-verbal olograf, altul decât documentul tipizat care cuprinde mențiunea privind desfășurarea alegerilor într-un singur tur.


Concluzia magistratului?


”Reținând așadar nelegalitatea alegerilor organizate pentru funcția de președinte al consiliului teritorial al CPN – Biroul Teritorial Botoșani, dată fiind încălcarea dispozițiilor art.22 din HG nr. 1.305/2002 și a art. 10 alin. 2 din Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea alegerilor organelor de conducere ale consiliilor departamentale și teritoriale ale Corpului Național al Polițiștilor, instanța constată caracterul întemeiat al acțiunii deduse judecății și urmează a pronunța o soluție de admitere a acesteia, în sensul anulării alegerilor în discuție”.


2.520


de lei a plătit deja CNP reclamantei drept cheltuieli de judecată.


15


zile a fost termenul în care se putea formula recursul, de care CNP nu a uzat.


Scms.Otilia Ștefănică este decisă să candideze din nou, însă pentru ultima oară:

 

”Ca o părere comună, a celor care am dorit revenirea la normalitate și la respectarea legii, vreau să subliniez că am avut încredere în justiție chiar dacă cei care aveau chiar obligația de a veghea la respectarea ei, au încălcat-o flagrant, la limită chiar cu penalul”,


Botoșăneanul a încercat să prezinte și punctul de vedere al chestorului Petre Stancu, președintele CNP, însă acesta nu a răspuns la apel și nici la SMS.

 

Pe de altă parte, după ce hotărârea Tribunalului a rămas definitivă, comisarul Cătălin Corneanu, vicepreședinte CNP Botoșani, a convocat consiliul, care a hotărât revenirea la situația anterioară, urmând să se organizeze alegeri cel mai probabil în ianuarie 2019.

 

loading...
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
Polițistul corupt deconspirat de propriii colegi și-a dat DEMISIA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
acest individ care a ocupat functia respectiva in mod nelegal cand va restitui sumele incasate de la ATOP avand in vedere ca ocuparea fara drept a unei functii conduce automat si la restituirea sumelor necuvenite, oare consiliul judetean va formula actiune pentru a incasa acele sume cu tot cu penalitati???
30 septembrie 2019, 13:21
Va dati seama daca se fura intre ei astia ce le fac saracilor oameni? Adica unul a dat o declaratie in fals si nu ii face nmeni nimic?Asta nu e ceva penal?Inca e politist marlanul asteapta pensia speciala nu?
30 septembrie 2019, 09:05
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Organizația PSD Botoșani, după turul al doilea de scrutin, se situează ca și scor electoral pe locul 6 pe țară. Ne-am păstrat practic locul în ierarhia organizațiilor județene, am crescut un loc, dacă la alegerile ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7777 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3590 lei
GBP
Lira sterlină
5.6840 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9783 lei
XAU
Gramul de aur
203.0272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4404 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9453 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2552 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6394 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.