Ancheta săptămânii
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO

15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.


7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.

Cum se văd ei, cum îi văd alții


Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință”, înființată cu binecuvântarea Sfântului Părinte Justin Pârvu, care i-a pus și numele, se declară a fi o asociație românească a creștinilor, iubitori de Dumnezeu, Neam și Țară, uniți în scopul de a apăra și promova valorile tradiționale ale Neamului Românesc și de a schimba în bine mentalitatea românului.


Doar că Wikipedia, dar și o parte din mass-media, o prezintă a fi o organizația neolegionară, de extremă dreapta, care declarativ se ocupă cu organizarea de tabere de muncă pe bază de voluntariat la biserici, mănăstiri și orfelinate, precum și de alte acțiuni caritabile.


A fost implicată în scandalurile privind serile de film de la Muzeul Național al Țăranului Român din februarie 2018 și evenimentele din Valea Uzului din iunie 2019.


Iar din 2019 a aderat la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), devenind în timp unul dintre principalii vectori de imagine ai formațiunii conduse de George Simion și Claudiu Târziu.

 

AUR i-a trimis pe căi diferite


În direct la ”Botoșăneanul TV”, Bogdan Cărăușu, cunoscut pentru implicarea sa în mai multe manifestări religioase, cum ar fi ”Marșul pentru viață” împotriva avorturilor, a declarat că a rupt relațiile cu ”Frăția Ortodoxă” după ce aceasta a decis să sprijine AUR.


Asociația Scut Botoșănean, pe care Bogdan Cărăușu o prezidează și care practic acționa ca filială județeană a Frăției Ortodoxe, a încetat să mai reprezinte interesele acesteia în Botoșani.


Iar conducătorul său a explicat că ONG-ul pe care îl prezidează organizează regulat acțiuni cu copii și că i s-a părut nepotrivită implicarea acestora în activitățile unei entități care face propagandă unui partid politic.


”Noi fiind la Botoșani o asociație care se ocupă preponderent de educația și formarea tinerilor, lucrăm cu foarte mulți minori, ori indiferent de ce simpatii și afinități politice avem fiecare dintre noi, cei din asociație – cei majori mă refer – nu le putem transmite mai departe la acțiunile pe care le facem cu copiii, acțiunile civice. Nu am găsit potrivită asocierea aceasta cu orice partid”,


Bogdan Cărăușu, președinte Asociația Scut Botoșănean.

 

”Frăția” a rămas fără ”Scut”

 


A adăugat că și din cauza asocierii cu un partid, ”Frăția Ortodoxă” a pierdut multți dintre membri și simpatizanți.


”Scut botoșănean” a ieșit din ”Frăția Ortodoxă” în 2021, după ce a devenit clar că organizația devenise o platformă de promovare a AUR. Bogdan Cărăușu susține că nu avut vreun cuvânt de spus în hotărârea Frăției de a sprijini AUR.


”A fost o decizie unilaterală a celor de la conducerea Frăției, pe care noi am semnalat-o (...). Nu s-a luat în seamă, ba din contră, ni s-a atras atenția că e în regulă, că susținem, că e un partid care reprezintă interesele noastre și am zis că noi ne retragem din Frăție pentru că nu putem asocia politicul cu zona civică”,


Bogdan Cărăușu, președinte Asociația Scut Botoșănean.


După alegerile parlamentare din 2020 a avut discuții pentru preluarea conducerii AUR Botoșani, dar a renunțat întrucât, cel puțin oficial, era implicat în prea multe proiecte și nu mai avea timp și pentru o președinție de partid, dar și pentru că, ”nu ne-am întâlnit cu cei de la AUR în acel punct comun”.

 


Cărăușu implicat într-un nou proiect

 


Între timp, Bogdan Cărăușu s-a implicat în platforma „Liga pentru Deșteptarea României”, care a fost lansată pe 24 iunie 2022, la Cercul Militar din Brașov, la inițiativa Asociației Neamunit. Este o mișcare civică ce își propune să atragă implicarea cetățenilor, specialiștilor, organizațiilor civice și a asociațiilor profesionale, în scopul identificării soluțiilor optime în domeniile esențiale pentru viitorul României.


Din postura de candidat independent, Bogdan Cărăușu a adunat aproape 900 de voturi la alegerile pentru Consiliul Local Botoșani.


2,85%


a fost procentul obținut

 

Frăția vrea să își facă partid, dar n-are bani


Iar în martie 2022, cu prilejul celui de-al doilea congres al AUR, ”Frăția Ortodoxă” s-a retras din partidul condus de Simion și Târziu din cauza faptului că nu li s-a oferit nicio poziție de conducere celor de la ONG în ciuda promisiunilor făcute anterior.


„Nu-L are pe Dumnezeu” și „nu este ancorat în Hristos”, a explicat atunci decizia Dan Grăjdeanu, președintele ”Frăției Ortodoxe”.


O lună mai târziu, liderul Frăției Ortodoxe a anunțat înființarea unui partid pe bazele ONG-ului, pentru ca după încă o lună să facă public că proiectul politic se amână din cauza lipsei fondurilor.


”Vă anunțăm cu mâhnire că deocamdată nu vom reuși să-l pornim, proiectul politic Partidul Frăția Ortodoxă, pentru că, după cum se observă, nu s-au alăturat nouă oameni care să susțină acest proiect. Un proiect politic are nevoie de o susținere financiară și noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, reușim din contribuțiile noastre să asigurăm din greu acțiunile de la fiecare sfârșit de săptămână, nu suntem oameni bogați și până nu vom găsi un grup de oameni... Ne gândeam la 100 de oameni care să contribuie fiecare cu aproximativ de 300–500 de lei și când vom reuși să strângem acești 100 de oameni, atunci vom putea să ne implicăm și politic pentru că un partid politic are nevoie de un staff, de niște oameni care să fie plătiți și să poată să alerge în stânga și în dreapta, să poată promova imaginea partidului, să poată duce mesajul partidului, să ajungă la oameni”,


Dan Grăjdeanu, președintele ”Frăției ortodoxe”.


Organizația pe care o conduce este văzută în anumite medii drept o continuatoare a formațiunilor legionare din timpul perioadei interbelice. De altfel, înființarea ei a fost anunțată în 2008 de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului condusă de Bartolomeu Anania, fost membru al organizației legionare de tineret „Frățiile de Cruce”.

 

VEZI VIDEO DE LA 36:56

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Alături de frații săi din țară și învăluit de ploaia de la Dumnezeu și culorile Steagului Românesc, Bogdan Cărăușu și-a lansat candidatura la Consiliul Local – GALERIE FOTO & VIDEO
Listele AUR pentru Parlament, pline de rubedenii și cumetrii: La Botoșani a candidat împreună cu nevasta

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Și Vieru ca și Simion, Șoșoacă, Putin, Vucic, V. Orban sau Duda: ai mei sunt ai mei, iar restul sunt dușmani. Care ar fi motivul pentru care n-ar trebui să fiu empatic cu un om de altă naționalitate? De ce n-ar avea parte un conațional de disprețul meu? Suntem o societate modernă, contează individul și respectul (sau lipsa lui) față de cei din jur, nu culoarea pielii, limba în care visezi sau naționalitatea din buletin. Chiar nu ne mai despărțim de propaganda realist-socialistă? Cu durere o spun, dar „hoția” ați cam votat-o voi, cei care aveți apucături naționalist-extremiste. Au avut grijă politicienii cu un astfel de discurs să vă „convingă”. Una peste alta, ce mi-e Cărăușu, ce mi-e Simion. Doi indivizi cu apucături fasciste care nu încearcă decât să ne coboare în primitivism și să încânte mințile mai puțin antrenate (și mai mult întunecate) ale societății. N-au nicio treabă cu democrația - fie gândești și trăiești ca ei, fie nu mai exiști. Le doresc un singur lucru: să își facă 1.000 de partide politice pentru ca toți ăștia care ne vor întorși în Epoca de piatră să își irosească voturile cu fiecare în parte și, în final, să nu ajungă vreunul în Parlament.
9 septembrie 2022, 22:25
Nu stiu daca este un neam mai dezbinat decat romanii. ”Doi mari vrăjmași are românul: mila pentru străini și ura pentru ai lui." citat din Grigore Vieru. Noi ar trebui sa ne luptam cu hotia care distruge tara. Nu intre noi.
25 iulie 2022, 18:55
Bogdan Cărăușu impreuna cu Dan Grăjdeanu, incearca sa readuca in memoria romanilor natinalismul xenofob si plin de ura fata de semeni. Acum vor si partid, ca, na, se cam termina rublele.Incercarea de al baga pe Hristos in politica, este cel mai mare pacat pe care poate sa-l faca. Nimic nu este mai perves, ipocrit si departe de Adevar ca aceasta grupare neonazista.
25 iulie 2022, 08:17
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
0.8 o C
Bucecea
-0.0 o C
Darabani
1.3 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.