Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
Pentru câte afaceri cu lemne se învârt prin zonă, comuna este una mai sărăcăcioasă decât ar fi cazul. Drumul principal care o traversează este de-un asfaltat bortelit-peticit și destul de îngust.
Oricum, Vatra Moldoviței nu pare a fi nici pe departe localitatea din România pentru care să îți dorești să faci navetă vreo cinci ore pentru a lucra la Primărie.
Și totuși, această comună a devenit un ”El Dorado” al unor bugetari, o rampă de lansare spre Administrația Națională Apele Române (ANAR), instituția atât de râvnită de tot felul de trepăduși politici.
Iar Primăria Vatra Moldoviței este cea în care, la scurt timp după ce s-a pensionat în 2017 din fruntea Inspectoratului Teritorial de Muncă, s-a angajat Stelian Mețler, de unde a fost detașat la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani.
Nici mai mult, nici mai puțin de 142 de kilometri sunt între Darabani, orașul în care își are domiciliul Stelian Mețler, și Vatra Moldoviței, unde teoretic a lucrat puțin câte puțin, înainte de detașările succesive la SGA Botoșani.
Pe 3 februarie i-a fost încetată detașarea de la Primăria Vatra Moldoviței la SGA Botoșani și, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să revină la locul de muncă inițial.
Distanta.ro arată că drumul între cele două localități se parcurge în 2 ore și 34 de minute. Cu alte cuvinte, un om care se apropie de vârsta de 70 de ani ar fi făcut o navetă zilnică de peste 5 ore!
Am vrut să vedem cum este posibil așa ceva și miercuri, 10 februarie, ne-am deplasat în localitatea ajunsă în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri care vizează angajările în sistemul bugetar.
Ce am găsit acolo ne-a depășit orice ne imaginam.
Așa cum e moda de câțiva ani și, în comuna din Bucovina, Primăria pare a fi cea mai impunătoare clădire, contrastează puternic cu noroiul, bălțile și gropile din imediata apropiere.
Ne întâmpină un paznic care din gesturi ne dă deja de înțeles că nu avem ce căuta acolo. Se întoarce cu spatele, pune telefonul la ureche și în mai puțin de 15 secunde se întoarce:
- Nu aveți voie!
- Adică cum nu avem voie?
- Nu vă poate primi.
- Este o instituție publică aici.
- Este instituție publică, dar dacă nu vă poate primi...
- Dar altcineva? Viceprimarul, secretarul, cineva care este disponibil?
- Deci el nu vă poate primi.
- Păi încercați la altcineva.
- Nu am la cine încerca la altcineva.
- La dl viceprimar... Cum adică nu aveți la cine încerca, dvs. nu aveți aici primar, viceprimar, secretar? Vrem să vorbim cu cineva de la Primăria Vatra Moldoviței.
Dialogul absurd este întrerupt de o funcționară ieșită parcă dintr-un club, care fără să o fi întrebat cineva ceva, începe să țipe. După ce se bagă în fața camerei se enervează că o filmăm. Suntem în parcarea din fața Primăriei bineînțeles, nu în dormitorul angajatei.
Îl rugăm pe paznic să meargă la cabinetul primarului și să îi transmită că doi jurnaliști de la Botoșăneanul vor să discute cu dânsul. Insistența noastră îl enervează pe paznic, care începe să dea semne de violență. Încearcă să pună mâna pe aparatul de filmat, cere să nu se mai filmeze și turuie, turuie, turuie, repetând continuu cuvântul ”uăi”. Încercăm să îi explicăm că suntem în spațiul public, chiar cel mai public din comuna devenită celebră în câteva zile și că nu ne aflăm în sufrageria sa.
Dar realizăm că, de fapt, chiar acolo suntem. Enervat la culme de cererea noastră de a transmite cuiva din conducerea Primăria că dorim să purtăm o discuție, paznicul intră în clădire și, vă vine sau nu să credeți, încuie Primăria Vatra Moldoviței. Cu cheia, în sensul cel mai propriu al cuvântului! Ne uităm în jurul nostru și realizăm că în cele vreo 10 minute cât gardianul s-a dat în stambă, a dispărut toată lumea din parcare și s-a făcut o liniște mormântală. Brusc, o mulțime de oameni care aveau treabă la Primărie au plecat când au văzut că se filmează.
Scenele sunt apoi de-un absurd la fel de românesc ca și democrația în care se spune că trăim de peste 30 de ani. Încet-încet (re)vin oameni pe la Primărie, paznicul încuiat în hol deschide ușa cu cheia, îi primește pe absolut toți. Doar jurnaliștii nu au voie.
- Dar văd că intră toată lumea, doar noi nu...
- Ei sunt oameni veniți cu treabă.
Paznicul pur și simplu s-a baricadat în clădire și refuză să se deplaseze la primar, viceprimar, secretar să îi anunțe că dorim să vorbim cu ei. ”Uăi ești turc?” este expresia lui favorită.
În tot acest timp funcționarii ne pândesc de la ferestrele largi de termopan prin care se văd o mulțime de becuri aprinse. Ziua la amiază, pe un soare neobișnuit de puternic pentru luna februarie...
În aceeași clădire cu Primăria Vatra Moldoviței se află și Poliția. Încercăm și acolo. Degeaba! Ușa și aici este închisă. Nici Poliția nu-i acasă...
Din fața Primăriei sunăm la numerele de telefon de pe site-ul oficial al instituției din Vatra Moldoviței. Intră direct ocupat ambele ori de câte ori încercăm. Citim apoi că Libertatea l-a contactat pe primarul Virgil Saghin, iar acesta când a aflat cine este la capătul celălalt al firului a oprit brusc convorbirea, astfel că începem să înțelegem de ce nu funcționează telefoanele. La ce bun? Să sune jurnaliștii să întrebe de angajările scandaloase de aici?
Într-un târziu, un cetățean care a asistat de peste drum la comedia de vreo două ore din fața Primăriei se apropie de noi: ”N-o să iasă nimeni. Stau pe telefoane și se anunță continuu între ei pe unde filmați. Până ce nu plecați nu iese nimeni”.
Nu ne rămâne decât să întrebăm sătenii dacă îl cunosc pe Stelian Mețler, tatăl directorului adjunct pe țară de la ”Apele Române”, care teoretic a lucrat și poate încă mai muncește la Primăria Vatra Moldoviței. ”Nici n-am auzit de el”, ”N-am auzit”, ”Nu cunoaștem”, ”Cum? Mețler? Nu, nu, nu știu”
Sunt doar câteva răspunsuri primite. Din câți oameni din comună am oprit, nici măcar unul nu ne-a spus că l-ar cunoaște. Am încercat și cu Simona Iancu, chelnerița angajată mai întâi la Primăria Vatra Moldoviței și apoi mutată pe post de inginer la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, căreia i se subordonează și SGA Botoșani. Răspunsurile sunt aceleași.
Impertinența și sfidarea din fața Primăriei, prelungite cu nefuncționarea telefoanelor, continuă și pe pagina web oficială a administrației publice din Vatra Moldoviței. Deși aleșii sunt obligați să își facă publice anual declarațiile de avere și de interese, la secțiunea dedicată primarului Virgil Saghin ultimele formulare completate datează tocmai din 2009, adică din anul următor celui în care a devenit primar. Sunt în schimb trecuți pe site membrii ”aparatului de specialitate”. Stelian Mețler nu este printre ei. Nici Simona Iancu.
Virgil Saghin a devenit primar în 2008 și a fost reales în 2012 și în 2016. Tot în 2016 Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a informat Prefectura Suceava că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a declarat definitiv în conflict de interese și trebuie demis. Omul avusese tupeul să semneze în calitate de primar un contract de furnizare material lemnos cu o firmă la care era asociat.
A fost destituit, însă a continuat să își desfășoare activitatea tot în Primăria Vatra Moldoviței, pe post de consilier al viceprimarului cu atribuții de primar.
În 2017 SuceavaLive.ro explica ce se întâmplă în administrația locală de acolo:
”Saghin se comportă în continuare ca un adevărat primar, în prezent acesta îndeplinind în acte o funcție nesemnificativă. Mizând pe frica oamenilor, dar și pe slăbiciunea unui viceprimar cu atribuții de primar, care nici nu permite lumii să i se adreseze cu „domnule primar”, Saghin reușește să fie în continuare un ”rege chior, în Țara Orbilor”.
Zilnic, acesta conduce mașina Primăriei, unde, odată ajuns își ocupă același scaun de piele din biroul de primar pe care chiar el l-a renovat atât de frumos. Tot el este cel care primește audiențe, care semnează documentele oficiale care au nevoie de semnătura primarului, și, care, participă la ședințele de Consiliul Local la fel ca și înainte când era primar. El vorbește în CL, în locul viceprimarului cu atribuții de primar, Gabriel Niga, el hotărăște către ce domenii pleacă banii bugetului local, și, firește, tot el amenință și opoziția.
Tot mașina Primăriei este folosită și pentru plimbări duminica la vânătoare de căprioare și nu numai...
Cu atât mai grav este faptul că, atunci când sunt sunați de către jurnaliști, la fel ca toți ceilalți primari din județ, nici Saghin, nici Niga, nu răspund, sau închid telefonul în nas reprezentanților mass-mediei.
Atunci când jurnaliștii doresc să afle care sunt proiectele importante care sunt în implementare, sau urmează a fi implementate, aceștia aleg să răspundă cu tăcerea”.
Este una dintre scandările care au făcut înconjurul țării în urmă cu patru ani, după adoptarea celebrei ordonanțe 13. Dacă la Botoșani, în comuna Vlădeni, PSD l-a nominalizat candidat tocmai pe primarul demis de ÎCCJ după un control ANI, la Suceava PNL a făcut același lucru la Vatra Moldoviței.
Anul trecut, după expirarea interdicției trasate de ÎCCJ și ANI, Virgil Saghin a candidat din nou la Primăria Vatra Moldoviței și a redevenit primar. Cu aceleași metehne și aceeași sfidare. Virgil Saghin a câștigat cu 92,21%! Cum a fost posibil un asemenea scor? Foarte simplu: doar un singur alt partid, PSD, a avut curajul să își nominalizeze un candidat la funcția de primar.
Posesor a trei case, toate dobândite prin donație, Virgil Saghin avea în 2009 și o ”pensiune agroturistică construită personal” care ulterior a dispărut din declarația de avere. Presa scrie că fi fost trecută pe o firmă.
Să revenim la Stelian Mețler. Ultima declarație de avere disponibilă pe portalul integritate.eu provine din 2018, an în care a trebuit să își declare veniturile pe 2017. În 2017, an în care s-a pensionat din fruntea ITM Botoșani, Stelian Mețler devenise deja angajat al SGA pe postul de inspector. 2017 este și anul în care PNL-istul Virgil Saghin a fost demis din funcția de primar, dar pe care ”de facto” a continuat să o conducă. Directorul la SGA Botoșani era PSD-istul Mihai Aroșoaie, guvernarea fiind social-democrată la acea dată. Pe această filieră transpartinică Stelian Mețler a ajuns la SGA și cumula pensia cu salariul. Numai în 2017 aduna din aceste surse 54.650 de lei.
După venirea PNL la putere, în urma unui control, Mihai Aroșoaie a fost convins să renunțe la funcția de director SGA Botoșani și a trecut pe postul de inginer șef, al doilea din organigramă, făcându-i loc liberalului Remus Iovu. Între timp, social-democratul Mihai Aroșoaie ar fi trebuit să se pensioneze, însă a primit acceptul conducerii liberale să mai rămână în unitate.
Un consilier județean, o chelneriță și fostul inspector șef al ITM Botoșani au fost angajați la Primăria Vatra Moldoviței, unde au stat câteva zile, după care au fost detașați la ABA Prut-Bârlad pentru a evita blocarea angajărilor din sistemul bugetar, acolo unde la trei posturi vacantate se putea angaja o persoană. În administrația locală lucrurile merg însă altfel și Primăria din Bucovina a jucat practic rolul trambulinei pentru cei sus menționați. Joi, 11 februarie, DNA a descins la ”trambulină”. Și Primăria a fost descuiată...
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024