Ancheta săptămânii
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile

1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.

Botoșăneni mulți, salariați puțini

 

O situație făcută publică de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani arată că numărul total de salariați la nivelul județului Botoșani este de aproximativ 55.000.

 

Dintre aceștia, 34.314 provin din mediul privat, iar diferența de 17.144 sunt bugetari.

 

În evidențele ITM mai regăsim o categorie de persoane, cu formă de muncă nedeclarată. Sunt în jur de 2.800 de botoșăneni, cu tot felul de profesii liberale.

 

Iată explicațiile inspectorului șef de la Botoșani, în ceea ce-i privește:

 

„Sunt persoane fizice care nu sunt autorizate și care au voie să angajeze personal casnic cum ar fi bone, îngrijitori, grădinari sau chiar șoferi. Angajatori casnici, care sunt persoane fizice neautorizate, deci neînregistrate la Registrul Comerțului. Mai sunt persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale care, la fel, nu sunt persoane juridice. Sunt înregistrate la Registrul Comerțului, dar nu au personalitate juridică. Și mai sunt persoanele cu meserii liberale”,

Dan Moldovanu, inspector șef ITM Botoșani.

 

 

55.000 de salariați

 

au mai rămas la Botoșani, în condițiile în care acum trei decenii numai din Zona Industrială a orașului se putea strânge acest număr.

 

O astfel de imagine ar putea reveni la Botoșani. Sau, poate că nu, dacă politicul va continua să legifereze doar aspecte ce țin de alte interese, îndepărtate de cele menite să susțină economia. Până atunci, nostalgicii trăiesc din amintiri și povestesc mai departe tinerilor „cum era odată”.

 

 

„Dau un exemplu: numai la Textila erau 10.500 de salariați, la Integrata erau 7.500, la Electro erau aproape 6.000, la IUPS aproape 1.000 de oameni. Nu mai vorbim la Confecția, unde erau vreo 1.000 de oameni, la Jatex vreo 600 de oameni, Fabrica de Mobilă care avea în jur de 300 de oameni, Șuruburile care aveau în jur de 350 aproape 400, Fabrica de Cauciuc avea în jur de 350 de oameni”.

Vasile Chiru, președinte Blocul Național Sindical Botoșani.

 

 

La un județ cu o populație de peste 400.000 de locuitori, doar un sfert din oameni muncesc. În jur de 78.000 dintre locuitorii județului sunt pensionari, aproximativ 63.000 înseamnă populația școlară. Se mai pot scădea studenții sau persoanele cu dizabilități și chiar și așa numărul rezultat al celor fără loc de muncă este îndeajuns de mare.

 

 

Dacă mulți dintre concetățeni sunt plecați la muncă în străinătate, cei rămași preferă să stea acasă pe banii statului.

 

Unul dintre oamenii de afaceri de la Botoșani, directorul general al unei fabrici de confecții, ne-a oferit exemplul unei angajate care avea un salariu net de 2.800 de lei pe lună, plus bonurile de masă. A preferat să-și dea demisia.

 

 

”Când eu am venit aici, în urmă cu 25 de ani, forța de muncă era foarte multă și disponibilă. Mulți au ieșit la pensie, iar tinerii nu vin, nu lucrează în confecții. Nu vor să muncească. Vin, încearcă câteva zile în probe și pleacă, nu le place. Copilul de 18 ani care vine are deja un telefon, are ce își dorește, nu are nici un interes să muncească”,

Gino Tortomasi, director general fabrică de confecții.

 

 

„Ce-i cu asta?!”

 

Probabil a preferat un loc de muncă în străinătate. Și probabil că nu este vina ei, având în vedere că pe toate străzile sunt promovate anunțuri cu locuri de muncă în spațiul european.

 

Gino Tortomasi: „Vedeți acolo la avizier afișate anunțuri de angajare pentru Anglia, Italia. Ce-i cu asta? Îi trimitem noi afară și apoi ne plângem că sunt firme care nu au muncitori?!”.

 

Mai mult, același stat care prin instituții promovează locurile de muncă din străinătate își îndeamnă parcă cetățenii la stat degeaba.

 

Cum? Simplu, prin ajutoare sociale.

 

Ajutorul social este în România aproape cât un salariu

 

„Nu știu dacă toți merită să fie ajutați. Avem exemple de la țară, a venit aici și mi-a spus: ce interes am eu să vin să muncesc pentru 1.300 – 1.400 de lei - în urmă cu doi ani era vorba - din care ajutorul social cu doi copii pe care-i am acasă este de 1.000 de lei? I-am zis: Doamnă, aveți dreptate”,

Gino Tortomasi, director general fabrică de confecții

 

 

 

Deși din toate direcțiile semnalele privitoare la piața muncii de la Botoșani sunt nemulțumitoare în ceea ce privește nivelul salarial, aflați că un sfert din botoșănenii care încă mai muncesc o fac pe salariul minim pe economie, adică un brut de 2.080 de lei.

 

Și anume:

 

  • 15.122 de salariați la nivelul de 2.080 de lei
  • 2.136 de angajați care lucrează în construcții la un nivel minim de 3.000 de lei

 

Dintre aceștia, 9.039 lucrează în municipiu, iar restul prin județ.

 

Defalcat, pe categorii de angajați și cu formă de proprietate, situația la nivelul județului Botoșani, se prezintă astfel:

 

  • 1.277 de salariați activi la nivelul salarial de 2.080 de lei (profesiile liberale)
  • 1.377 de bugetari plătiți cu salariul minim pe economie
  • 12.426 de angajați din mediul privat, plătiți cu minimul pe economie
  • 42 de angajați cu formă mixtă, adică cei ce lucrează și la stat și la privat și au voie să cumuleze veniturile

 

…și cei din construcții…

 

  • 28 de angajați cu minimul de 3.000 de lei din PFA-uri sau II-ur
  • 14 angajați de la stat cu minimul de 3.000 de lei
  • 2.094 de salariați din mediul privat, cu minimul de 3.000 de lei

 

 

*Notă: Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform O.U.G. nr. 114/2018 art. 71, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră

 

Ceilalți au depășit de mult acest prag având în vedere că angajatorii au renunțat chiar și la cele mai blânde condiții și angajează orice persoană dornică, în unele cazuri cu cheltuieli pentru specailizarea la locul de muncă. Și plătesc salarii pe măsură.

 

Infrastructura rutieră și defiscalizarea ar trebui să fie prioritare

 

Însă mediul privat are nevoie de susținerea aproape totală a guvernanților, pentru că până la urmă economia este considerată motorul unui stat.

 

Ca atare, cel puțin pentru Botoșani este nevoie vitală de infrastructură rutieră, iar în toată țara o defiscalizare în ceea ce privește sectorul de producție.

 

„Infrastructura ca să putem atrage investitorii, prioritatea numărul 1, ceea ce se discută de vreo 30 de ani. După aia, create facilități investitorilor, defiscalizare. Ca să poți atrage tinerii din afară, trebuie să le dai posibilitatea să se dezvolte, să aibă o perioadă de grație de câțiva ani, nu astăzi îmi deschid afacerea și mâine plătesc taxele și impozitele”,

Vasile Chiru, președinte Blocul Național Sindical Botoșani.

 

 

Până la o guvernare eficientă și măsuri concrete pentru susținerea mediului privat și păstrarea forței de muncă între granițele românești, vom relua prezentul într-un infinit dureros.

 

Vom populariza locuri de muncă la cules de căpșuni sau pentru curățenie în camere de hotel, însă peste hotare. La salarii de mii de euro, într-adevăr, dar care se duc în bună parte pe chirii sau alimentația de zi cu zi pentru ca la final de lună, rezultatul să fie cam același. Ca acasă, la Botoșani.

 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) bunăoară, are rolul de a fi un intermediar între angajat și angajator. O face, prin tot felul de programe însă dintr-un anumit unghi, în contradicție.

 

Pentru că AJOFM este instituția care promovează și rețeaua EURES, cu locuri de muncă în străinătate.

 

 

”Ideea este că noi ca structură pe plan local promovăm această idee, adică pe cât posibil să rămână în zonă și să își găsească un loc de muncă. Prin toate acțiunile pe care le întreprindem, cu asta suntem vizibili: prin comunicate, prin acțiunile de informare periodică lunară în toate unitățile administrativ teritoriale. Luni (săptămâna trecută n.r.) am fost în Hilișeu Horia, în partea Dorohoiului. Astea sunt acțiunile noastre. Avem datoria să evidențiem și aceste locuri de muncă în listele noastre care sunt afișate probabil și pe site-ul ANOFM. Nu putem să le excludem”,

Angel Călin, director executiv adjunct AJOFM Botoșani.

 

 

Un exemplu eșuat pe jumătate al susținerii mediului privat ar fi subvenția oferită prin AJOFM, de statul român pentru angajatorii care oferă locuri de muncă absolvenților.

 

Programul sună frumos pe hârtie și este adesea amintit în conferințele politice ale PSD-iștilor de la București și chiar de la Botoșani.

 

În realitate însă, angajatorii de la Botoșani aproape că plâng la ușa AJOFM-ului pentru că deși au angajat absolvenți, luni și luni de zile nu au văzut nici un șfanț de la stat. Iar lista de așteptare de la AJOFM Botoșani cu subvenții neplătite nu este deloc una scurtă.

 

 

La sfârșitul lunii februarie, în evidențele AJOFM erau înregistrați 4.331 șomeri (din care 1.710 femei), rata șomajului fiind de 3,17%. Din totalul de 4.331 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 1.086 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.245 erau șomeri neindemnizați.

 

România „stă bine” la migrație 

 

 

Conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind migrația din anul 2015, numărul românilor care au emigrat era de aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni, acest fapt plasându-ne pe poziţia a 17-a la nivel mondial în ierarhia privind dimensiunea emigraţiei.

 

Și uite așa românii plecați la muncă în străinătate sunt înlocuiți cu cetățeni din state mai puțin dezvoltate, cum ar fi India, Sri Lanka, Vietnam, Filipine, etc.

 

loading...
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Botoşaniul invadat de străini: Sute de moldoveni, turci, italieni şi francezi STABILIŢI pe meleaguri botoşănene

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Costeluş mamă dragă, dacă pentru tine un om este echivalent cu un parazit atunci eşti grav bolnav tataie. Uite ăştia ca tine ar trebui să plece definitiv din ţară, nu avem nevoie de nazişti!
1 aprilie 2019, 20:00
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.