Ancheta săptămânii
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO

Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.

Primar luat la țintă 

 

Ultimul episod de acest gen îl are în postura de „victimă sigură” pe primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, în comunitatea căruia au fost împușcați 45 de câini fără stăpân.

 

Primarul din nordul județului a respectat o decizie a Comitetului Local de Combatere al Bolilor (CLCB), o structură care se întrunește la Prefectură și care are rol de a stabili măsuri în cazul apariției de diverse focare, la Botoșani.

 

 

În cazul de față, s-a considerat că acei câini pot fi vectori de transmisie a virusului Pestei Porcine Africane (PPA) către porci domestici din gospodării, de la mistreții care circulă liber și care într-o singură zi, pot alerga chiar și 75 de kilometri.

 

Așadar, pe data de 14 februarie 2019 s-a luat decizia împușcării acestor animale, pentru limitarea dezastrului ce ar putea fi cauzat de PPA și în județul Botoșani. Iar dovadă stau documentele din ședință dar și declarația președintelui CLCB, prefectul Dan Șlincu.

 

„Măsura de combatere a câinilor hoinari şi sălbăticiţi a fost luată în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor din data de 14 februarie, la care a participat şi primarul comunei Pomârla, tocmai pentru că aceste animale sunt considerate vectori de răspândire a virusului PPA pe raza comunei Pomârla şi a întregii zone de atenţie şi supraveghere. Practic, dl primar a dus la îndeplinire acestă măsură”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

Prezent la ședință, primarul de la Pomârla a luat act de măsură și pentru a o duce la începlinire a încheiat un protocol cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani.

 

Din CLCB fac parte șefii mai multor instituții reprezentantive de la Botoșani din sfera ministerială a Administrației și Internelor, Sănătății, Mediului.

 

„S-au decis niște lucruri acolo, în comitet, printre care și uciderea câinilor. Acolo, însemnând peste 30 de oameni, cei care sunt acolo. Dl prefect subliniază acolo: decizia împușcării câinilor depinde de fiecare UAT în parte, CLCB a hotărât doar pentru Pomârla, unde câinii au fost vectori”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Culmea, după votul unanim exprimat, un singur om a devenit țintă sigură pentru iubitorii de animale.

 

Primarul de Pomârla.

 

„Pentru Pomârla avem înregistrate 67 de sesizări și se efectuează verificări sub aspectul comiterii infracțiunilor de uz de armă fără drept și uciderea cu intenție a animalelor fără drept, pentru clarificarea situației sub toate aspectele și luarea măsurilor legale”,

Maria Carp, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

 

Toți pentru unul și unul pentru toți

 

Dumitru Chelariu poate că ar fi scăpat de „atenția” asociațiilor care militează pentru drepturile animalelor dacă nu s-ar fi exprimat public, în conferință de presă, despre împușcarea câinilor.

 

Însă, odată intrat „în horă” dorește ca totuși responsabilitatea să se împartă. Pentru că, din ce a discutat și cu alți primari, ar cam fi singurul împotriva căruia s-au îndreptat ONG-urile.

 

„Vreau să spun tuturor, să fie responsabili în declarații pentru că sunt oameni care conduc județul, conduc țara. Eu conduc comuna. În momentul când iau o măsură mi-o asum. Aici CLCB are argumente de la buletinele de analize și legile în vigoare și este un colectiv care prin vot se exprimă și prin unanimitate se votează. Nu a fost un singur om. Însă numai mie mi s-au făcut acele plângeri penale”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Mai mult, probabil că ar fi trecut cu vederea și multitudinea de plângeri penale depuse pe numele său. Nu poate însă să treacă cu vederea amenințările la adresa familiei sale, a copiilor sau chiar a propriei integrități.

 

Mai mult decât atât, s-a ajuns la situația paradoxală în care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care a avut membru cu drept de vot în acest CLCB, să trebuiască să-l cerceteze, în baza plângerilor penale depuse.

 

„Cât despre plângerile formulare de persoane fizice sau asociaţii, organele de cercetare vor analiza şi vor decide în consecinţă”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

 

Bursa zvonurilor:

 

Urmare a scandalului iscat de împușcarea câinilor de la Pomârla și revolta iubitorilor de animale, alte lucruri ies la iveală.

Și anume că o parte dintre câinii găsiți hoinărind de către vânători, nu neapărat la Pomârla ar fi fost de fapt, în acte, adoptați prin Anglia.

 

„Au fost niște partide de vânătoare, că asta este legislația lor și s-au găsit câini crotaliați și s-au verificat, pentru că este o procedură. Și spun cei de la AJVPS că acei câini erau dați spre adopție în Anglia, chipurile, dar câinii au fost găsiți în pădure. La presiunea acestor ONG-uri, au spus: faceți multă vâlvă, dar nu sunteți corecți nici voi, care sunteți cei mai vajnici apărători”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată arată că uciderea animalelor cu intenție, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

 

UPDATE: Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, cele 67 de plângeri penale nu îl vizează doar pe Dumitru Chelariu ci faptele săvârșite, prin împușcarea câinilor.  

 

loading...
Primar pus să construiască padocuri pentru câini -  Am bani de nu mai pot
ASTĂZI: Protest inedit cu botoșăneni și trei câini în Piața Revoluției - Fiecare are dreptul la viață GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Tinerelul parașutat de PSD în capitală să găsească securiştii, descoperit de “americani”: Mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă
În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
Eu o sa va expun o situatie punctuala. Intre Hutani si Bucecea este o sosea nou modernizata cu trafic mai putin intens. Aici copii si adulti ieseau seara la alergat sau cu bicicletele. Tot aici exista pe vremuri la iesire din Hutani un IAS acum inchiriat unor firme private si la intrare in Bucecea 2 complexe de porci si pasari care nu stiu daca mai au activitate, o firma de industrializare a laptelui, o spalatorie, un service auto, un peco, niste sere..etc. Acum nu se mai poate trece nici din Bucecea spre Hutani nici de la Hutani spre Bucecea. Nici pe jos nici cu bicicleta. La iesire din Bucecea am numarat intr-o zi nu mai putin de 36 caini. Doua grupuri/haite mari si altii cativa razleti. La intrare in Hutani sunt ceva mai putini, aproximez eu numarul lor ca fiind vreo 10-15. Dar foarte agresivi. De multe ori sar si la masini. Ce se poate face in privinta lor ? Primariile din zona de ce nu iau masuri? ONGurile de ce nu-i iau la ei daca-i iubesc ? Ca ataca oamenii si sunt un adevarat pericol! O solutie ? Eutanasierea ? Impuscarea ? Iubitorii de animale sa-i ia acasa ?
11 martie 2019, 13:32
De ce cainii nu au fost culesi de iubitorii de animale inainte de a fi impuscati ?ce cautau in padure daca omorau un copil ? iubitorii de animale ce aveau de spus ? animalele trebuiesc iubite si cu fapta .
11 martie 2019, 11:28
Sondaj
Cu cine votați la alegerile europarlamentare?
ALDE
PMP
PNL
Pro România
PSD
USR
Nu merg la vot
Declaraţia zilei
”Pe harta politică, Botoșaniul nu dă prea bine. E privit ca o zonă săracă, de oameni neputincioși și fără șansă, fără speranțe. Noi nu vedem deloc lucrurile așa”, Aurelian Pavelescu, președinte PNCȚD.  ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7627 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.2298 lei
GBP
Lira sterlină
5.4233 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8773 lei
XAU
Gramul de aur
175.2584 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4561 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9388 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6377 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.