Ancheta săptămânii
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO

Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.

Primar luat la țintă 

 

Ultimul episod de acest gen îl are în postura de „victimă sigură” pe primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, în comunitatea căruia au fost împușcați 45 de câini fără stăpân.

 

Primarul din nordul județului a respectat o decizie a Comitetului Local de Combatere al Bolilor (CLCB), o structură care se întrunește la Prefectură și care are rol de a stabili măsuri în cazul apariției de diverse focare, la Botoșani.

 

 

În cazul de față, s-a considerat că acei câini pot fi vectori de transmisie a virusului Pestei Porcine Africane (PPA) către porci domestici din gospodării, de la mistreții care circulă liber și care într-o singură zi, pot alerga chiar și 75 de kilometri.

 

Așadar, pe data de 14 februarie 2019 s-a luat decizia împușcării acestor animale, pentru limitarea dezastrului ce ar putea fi cauzat de PPA și în județul Botoșani. Iar dovadă stau documentele din ședință dar și declarația președintelui CLCB, prefectul Dan Șlincu.

 

„Măsura de combatere a câinilor hoinari şi sălbăticiţi a fost luată în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor din data de 14 februarie, la care a participat şi primarul comunei Pomârla, tocmai pentru că aceste animale sunt considerate vectori de răspândire a virusului PPA pe raza comunei Pomârla şi a întregii zone de atenţie şi supraveghere. Practic, dl primar a dus la îndeplinire acestă măsură”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

Prezent la ședință, primarul de la Pomârla a luat act de măsură și pentru a o duce la începlinire a încheiat un protocol cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani.

 

Din CLCB fac parte șefii mai multor instituții reprezentantive de la Botoșani din sfera ministerială a Administrației și Internelor, Sănătății, Mediului.

 

„S-au decis niște lucruri acolo, în comitet, printre care și uciderea câinilor. Acolo, însemnând peste 30 de oameni, cei care sunt acolo. Dl prefect subliniază acolo: decizia împușcării câinilor depinde de fiecare UAT în parte, CLCB a hotărât doar pentru Pomârla, unde câinii au fost vectori”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Culmea, după votul unanim exprimat, un singur om a devenit țintă sigură pentru iubitorii de animale.

 

Primarul de Pomârla.

 

„Pentru Pomârla avem înregistrate 67 de sesizări și se efectuează verificări sub aspectul comiterii infracțiunilor de uz de armă fără drept și uciderea cu intenție a animalelor fără drept, pentru clarificarea situației sub toate aspectele și luarea măsurilor legale”,

Maria Carp, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

 

Toți pentru unul și unul pentru toți

 

Dumitru Chelariu poate că ar fi scăpat de „atenția” asociațiilor care militează pentru drepturile animalelor dacă nu s-ar fi exprimat public, în conferință de presă, despre împușcarea câinilor.

 

Însă, odată intrat „în horă” dorește ca totuși responsabilitatea să se împartă. Pentru că, din ce a discutat și cu alți primari, ar cam fi singurul împotriva căruia s-au îndreptat ONG-urile.

 

„Vreau să spun tuturor, să fie responsabili în declarații pentru că sunt oameni care conduc județul, conduc țara. Eu conduc comuna. În momentul când iau o măsură mi-o asum. Aici CLCB are argumente de la buletinele de analize și legile în vigoare și este un colectiv care prin vot se exprimă și prin unanimitate se votează. Nu a fost un singur om. Însă numai mie mi s-au făcut acele plângeri penale”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Mai mult, probabil că ar fi trecut cu vederea și multitudinea de plângeri penale depuse pe numele său. Nu poate însă să treacă cu vederea amenințările la adresa familiei sale, a copiilor sau chiar a propriei integrități.

 

Mai mult decât atât, s-a ajuns la situația paradoxală în care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care a avut membru cu drept de vot în acest CLCB, să trebuiască să-l cerceteze, în baza plângerilor penale depuse.

 

„Cât despre plângerile formulare de persoane fizice sau asociaţii, organele de cercetare vor analiza şi vor decide în consecinţă”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

 

Bursa zvonurilor:

 

Urmare a scandalului iscat de împușcarea câinilor de la Pomârla și revolta iubitorilor de animale, alte lucruri ies la iveală.

Și anume că o parte dintre câinii găsiți hoinărind de către vânători, nu neapărat la Pomârla ar fi fost de fapt, în acte, adoptați prin Anglia.

 

„Au fost niște partide de vânătoare, că asta este legislația lor și s-au găsit câini crotaliați și s-au verificat, pentru că este o procedură. Și spun cei de la AJVPS că acei câini erau dați spre adopție în Anglia, chipurile, dar câinii au fost găsiți în pădure. La presiunea acestor ONG-uri, au spus: faceți multă vâlvă, dar nu sunteți corecți nici voi, care sunteți cei mai vajnici apărători”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată arată că uciderea animalelor cu intenție, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

 

UPDATE: Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, cele 67 de plângeri penale nu îl vizează doar pe Dumitru Chelariu ci faptele săvârșite, prin împușcarea câinilor.  

 

loading...
Primar pus să construiască padocuri pentru câini -  Am bani de nu mai pot
ASTĂZI: Protest inedit cu botoșăneni și trei câini în Piața Revoluției - Fiecare are dreptul la viață GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Eu o sa va expun o situatie punctuala. Intre Hutani si Bucecea este o sosea nou modernizata cu trafic mai putin intens. Aici copii si adulti ieseau seara la alergat sau cu bicicletele. Tot aici exista pe vremuri la iesire din Hutani un IAS acum inchiriat unor firme private si la intrare in Bucecea 2 complexe de porci si pasari care nu stiu daca mai au activitate, o firma de industrializare a laptelui, o spalatorie, un service auto, un peco, niste sere..etc. Acum nu se mai poate trece nici din Bucecea spre Hutani nici de la Hutani spre Bucecea. Nici pe jos nici cu bicicleta. La iesire din Bucecea am numarat intr-o zi nu mai putin de 36 caini. Doua grupuri/haite mari si altii cativa razleti. La intrare in Hutani sunt ceva mai putini, aproximez eu numarul lor ca fiind vreo 10-15. Dar foarte agresivi. De multe ori sar si la masini. Ce se poate face in privinta lor ? Primariile din zona de ce nu iau masuri? ONGurile de ce nu-i iau la ei daca-i iubesc ? Ca ataca oamenii si sunt un adevarat pericol! O solutie ? Eutanasierea ? Impuscarea ? Iubitorii de animale sa-i ia acasa ?
11 martie 2019, 13:32
De ce cainii nu au fost culesi de iubitorii de animale inainte de a fi impuscati ?ce cautau in padure daca omorau un copil ? iubitorii de animale ce aveau de spus ? animalele trebuiesc iubite si cu fapta .
11 martie 2019, 11:28
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8387 lei
USD
Dolarul SUA
4.3203 lei
CHF
Francul elveţian
4.5005 lei
GBP
Lira sterlină
5.4094 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9642 lei
XAU
Gramul de aur
237.1382 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9737 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.