Ancheta săptămânii
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO

Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.

Primar luat la țintă 

 

Ultimul episod de acest gen îl are în postura de „victimă sigură” pe primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, în comunitatea căruia au fost împușcați 45 de câini fără stăpân.

 

Primarul din nordul județului a respectat o decizie a Comitetului Local de Combatere al Bolilor (CLCB), o structură care se întrunește la Prefectură și care are rol de a stabili măsuri în cazul apariției de diverse focare, la Botoșani.

 

 

În cazul de față, s-a considerat că acei câini pot fi vectori de transmisie a virusului Pestei Porcine Africane (PPA) către porci domestici din gospodării, de la mistreții care circulă liber și care într-o singură zi, pot alerga chiar și 75 de kilometri.

 

Așadar, pe data de 14 februarie 2019 s-a luat decizia împușcării acestor animale, pentru limitarea dezastrului ce ar putea fi cauzat de PPA și în județul Botoșani. Iar dovadă stau documentele din ședință dar și declarația președintelui CLCB, prefectul Dan Șlincu.

 

„Măsura de combatere a câinilor hoinari şi sălbăticiţi a fost luată în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor din data de 14 februarie, la care a participat şi primarul comunei Pomârla, tocmai pentru că aceste animale sunt considerate vectori de răspândire a virusului PPA pe raza comunei Pomârla şi a întregii zone de atenţie şi supraveghere. Practic, dl primar a dus la îndeplinire acestă măsură”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

Prezent la ședință, primarul de la Pomârla a luat act de măsură și pentru a o duce la începlinire a încheiat un protocol cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani.

 

Din CLCB fac parte șefii mai multor instituții reprezentantive de la Botoșani din sfera ministerială a Administrației și Internelor, Sănătății, Mediului.

 

„S-au decis niște lucruri acolo, în comitet, printre care și uciderea câinilor. Acolo, însemnând peste 30 de oameni, cei care sunt acolo. Dl prefect subliniază acolo: decizia împușcării câinilor depinde de fiecare UAT în parte, CLCB a hotărât doar pentru Pomârla, unde câinii au fost vectori”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Culmea, după votul unanim exprimat, un singur om a devenit țintă sigură pentru iubitorii de animale.

 

Primarul de Pomârla.

 

„Pentru Pomârla avem înregistrate 67 de sesizări și se efectuează verificări sub aspectul comiterii infracțiunilor de uz de armă fără drept și uciderea cu intenție a animalelor fără drept, pentru clarificarea situației sub toate aspectele și luarea măsurilor legale”,

Maria Carp, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

 

Toți pentru unul și unul pentru toți

 

Dumitru Chelariu poate că ar fi scăpat de „atenția” asociațiilor care militează pentru drepturile animalelor dacă nu s-ar fi exprimat public, în conferință de presă, despre împușcarea câinilor.

 

Însă, odată intrat „în horă” dorește ca totuși responsabilitatea să se împartă. Pentru că, din ce a discutat și cu alți primari, ar cam fi singurul împotriva căruia s-au îndreptat ONG-urile.

 

„Vreau să spun tuturor, să fie responsabili în declarații pentru că sunt oameni care conduc județul, conduc țara. Eu conduc comuna. În momentul când iau o măsură mi-o asum. Aici CLCB are argumente de la buletinele de analize și legile în vigoare și este un colectiv care prin vot se exprimă și prin unanimitate se votează. Nu a fost un singur om. Însă numai mie mi s-au făcut acele plângeri penale”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Mai mult, probabil că ar fi trecut cu vederea și multitudinea de plângeri penale depuse pe numele său. Nu poate însă să treacă cu vederea amenințările la adresa familiei sale, a copiilor sau chiar a propriei integrități.

 

Mai mult decât atât, s-a ajuns la situația paradoxală în care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care a avut membru cu drept de vot în acest CLCB, să trebuiască să-l cerceteze, în baza plângerilor penale depuse.

 

„Cât despre plângerile formulare de persoane fizice sau asociaţii, organele de cercetare vor analiza şi vor decide în consecinţă”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

 

Bursa zvonurilor:

 

Urmare a scandalului iscat de împușcarea câinilor de la Pomârla și revolta iubitorilor de animale, alte lucruri ies la iveală.

Și anume că o parte dintre câinii găsiți hoinărind de către vânători, nu neapărat la Pomârla ar fi fost de fapt, în acte, adoptați prin Anglia.

 

„Au fost niște partide de vânătoare, că asta este legislația lor și s-au găsit câini crotaliați și s-au verificat, pentru că este o procedură. Și spun cei de la AJVPS că acei câini erau dați spre adopție în Anglia, chipurile, dar câinii au fost găsiți în pădure. La presiunea acestor ONG-uri, au spus: faceți multă vâlvă, dar nu sunteți corecți nici voi, care sunteți cei mai vajnici apărători”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată arată că uciderea animalelor cu intenție, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

 

UPDATE: Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, cele 67 de plângeri penale nu îl vizează doar pe Dumitru Chelariu ci faptele săvârșite, prin împușcarea câinilor.  

 

loading...
Primar pus să construiască padocuri pentru câini -  Am bani de nu mai pot
ASTĂZI: Protest inedit cu botoșăneni și trei câini în Piața Revoluției - Fiecare are dreptul la viață GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Eu o sa va expun o situatie punctuala. Intre Hutani si Bucecea este o sosea nou modernizata cu trafic mai putin intens. Aici copii si adulti ieseau seara la alergat sau cu bicicletele. Tot aici exista pe vremuri la iesire din Hutani un IAS acum inchiriat unor firme private si la intrare in Bucecea 2 complexe de porci si pasari care nu stiu daca mai au activitate, o firma de industrializare a laptelui, o spalatorie, un service auto, un peco, niste sere..etc. Acum nu se mai poate trece nici din Bucecea spre Hutani nici de la Hutani spre Bucecea. Nici pe jos nici cu bicicleta. La iesire din Bucecea am numarat intr-o zi nu mai putin de 36 caini. Doua grupuri/haite mari si altii cativa razleti. La intrare in Hutani sunt ceva mai putini, aproximez eu numarul lor ca fiind vreo 10-15. Dar foarte agresivi. De multe ori sar si la masini. Ce se poate face in privinta lor ? Primariile din zona de ce nu iau masuri? ONGurile de ce nu-i iau la ei daca-i iubesc ? Ca ataca oamenii si sunt un adevarat pericol! O solutie ? Eutanasierea ? Impuscarea ? Iubitorii de animale sa-i ia acasa ?
11 martie 2019, 13:32
De ce cainii nu au fost culesi de iubitorii de animale inainte de a fi impuscati ?ce cautau in padure daca omorau un copil ? iubitorii de animale ce aveau de spus ? animalele trebuiesc iubite si cu fapta .
11 martie 2019, 11:28
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7669 lei
USD
Dolarul SUA
4.3343 lei
CHF
Francul elveţian
4.3832 lei
GBP
Lira sterlină
5.5740 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9887 lei
XAU
Gramul de aur
204.6051 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4287 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2672 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6380 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.